Chlapi,bavíte se tady podle mýho názoru moc odborně.Já když jsem to téma založil,tak jsem myslel,že tady budem vychvalovat Scorpio obecně a psát si zajímavosti o něm.Nicméně se to trošku zvrhlo,ale to se stane.
Tohle téma jsem založil proto,že už mě štve neustálé vychvalování různejch mercedesů,bavoráků atd, který podle mě nesahaj Scorpiu co se pohodlí a vnitřního prostoru týče,ani po kotníky!Já mám Scorpio kufrový,rok 1993,2,0 i DOHC,automat.Žere zhruba 9-10 litrů a vnitřní prostor i kufr jsou obrovské.Jízda nadmíru komfortní.Koupil jsem ho za 75000!Srovnatelnej bavorák (fuj!) by stál tak 150 000 a je to šmejd,není v něm místo atd.
Takhle bych si tu diskuzi představoval.
Tohle téma jsem založil proto,že už mě štve neustálé vychvalování různejch mercedesů,bavoráků atd, který podle mě nesahaj Scorpiu co se pohodlí a vnitřního prostoru týče,ani po kotníky!Já mám Scorpio kufrový,rok 1993,2,0 i DOHC,automat.Žere zhruba 9-10 litrů a vnitřní prostor i kufr jsou obrovské.Jízda nadmíru komfortní.Koupil jsem ho za 75000!Srovnatelnej bavorák (fuj!) by stál tak 150 000 a je to šmejd,není v něm místo atd.
Takhle bych si tu diskuzi představoval.
Píves, Podběrák> Burane, kolik je Ti let?
huf:Hele,ty mně do tohodle tématu nelez,prevíte,ty si radši běž zkontrolovat,jestli ti někdo nevobjel Fabii klíčem...
Podběr> Ty jsi ale ***. Proč by mi někdo měl obcházet Fabii klíčem? To, že tak uvažuješ Ty, Tě pouze deklasuje na úroveň chudého zavidějícího * se stokorunou v peněžence na poslední 4 litry paliva do toho Tvého "korábu silnic". Já jsem v klidu, nerozčiluju se. Píšu Ti s úsměvem na líci. Je mi Tě líto.
A i kdyby mi někdo mou Fabii obešel, tak co. Je to jen kus plechu za pár peněz. Na rozdíl od tebe s autem nespím.
A i kdyby mi někdo mou Fabii obešel, tak co. Je to jen kus plechu za pár peněz. Na rozdíl od tebe s autem nespím.
Určitě tady bude někdo ,kdo má podobnej názor jako já a koho už serou ty nepodložené výtky na adresu Scorpia a neustálé vychvalování "našich supervozidel" typu Fabia,Octavia...To jsou naprosto nehorázný,předražený střepy s nulovou pasivní bezpečností,krabičky...Zejména Mladá fronta se překonává při jejich opěvování,nedá se to číst,ti redaktoři vůbec nemají soudnost.Jak může třeba takovej Golf dostat při hodnocení prostoru pro cestující vzadu 5 hvězdiček z pěti?!Vždyť to by Scorpio muselo mít tak 15 z pěti...A to bych mohl pokračovat.
Ale, ale, když teda tolik chceš vychvalovat Scorpio, proč se v jiném témátku tak strefuješ do Sierry? Nemají náhodou tahle dvě autíčka leccos společného? Nebo nejsi náhodou schizofrenik?
Mimochodem,nejvíc Scorpií mám dojem jezdí v Chrudimi (chrudimáci *...),to je někdy fakt hrůza,to je jedno za druhým,většinou automaty...A pak samozřejmě samý Audi 100,Peugeoty 605,Citroeny XM a podobné vozy,které mě nenechají klidným.Máte někdo ten samej dojem?
Navíc chrudimáci jsou podle mně suverénně nejhorší jezdci,hlavně ti s oktaviema,feliciema a podobnými "sporťáky".To jsou prasata největší,jezdí jak dobytkové,plná čára jim nic neříká,předjížděj na čtyřicítce a myslej si,jak jsou dobrý...
se mnou chteli naky vokurky z chrudimi ze scorpiama zavodit onehda, precejen ale ten cosworth co mam ja zas tak rozsirenej neni 😉
Píves: Asi proto, že to jsou nejhorší jezdci, pochopili v Chrudimi všichni, co přežili potom, co rozmastili všechny svý favority a Škůdky, že bude opravdu lepší koupit si za podobný prachy auto, ve kterým, mimo jinejch vymožeností, mají zaručenou opravdovou bezpečnost při provádění jejich roztodivnejch kousků na silnici 😄 (i když se přiznám, že bych uvedl jinačí SPZ jezdců, který mi nejčastěji pijou krev).
A ty moje teze o chrudimácích ještě podporuje existence toho autobazaru NIKA po pravé straně jak se přijíždí do Chrudimi öd Pardubic.Tam je to samý takovýhle auto - hodně Scorpio,Audi 100,Peugeot 605 atd.,což u jiných bazarů abys pohledal.Chrudim zřejmě tyhle vozy přitahuje nebo nevím.
Čus lidi.
Nevíte kolik litru je ho v automatický převodovce?
Díky Merlinus
Nevíte kolik litru je ho v automatický převodovce?
Díky Merlinus
Jak často se mění olej v automatický převodovce Scorpia?Napište to někdo.díky
na tohle se nazory rozchazej, nekdo rika nemenit ja sem pro menit olej a filtr kazdejch cca 40-50tkm
Keyser Soze:A kde poznám,kdy se olej měnil naposled,kde to je uvedený?Kolik stojí litr oleje a filtr?Díky za odpověď.
to by sis mel pamatovat eventuelne ti to mel rict predchozi majitel nebo ti dat protokol ze servisu, taky bys to moh poznat na tom voleji, jestli je peknej cervenej tak je v pohode, jestli je nahnedlej a trosku smrdi spaleninou tak uz moc v pohode neni ale nemusi to nutne znamenat nejakou zavadu, jestli je cernej a smradlavej tak mas neco spalenyho, obvykle to zacina prevodnikem coz ve finale poznas tak ze zaradis Dcko slapnes na plyn a auto zustane stat nebo se rozjede az v neskutecnejch otackach nebo cokoliv 😊
jestli je takovej ruzovej jak koktail tak je v nem voda a to je pruser cislo dve.
filtr vobycejnej s vydzi tak 20tisic stoji kolem patnacti stovek kvalitni filtry s vydrzi kolem 50ti tis stoji cca max 2500, litr voleje asi 180kc mam to tuseni
jestli je takovej ruzovej jak koktail tak je v nem voda a to je pruser cislo dve.
filtr vobycejnej s vydzi tak 20tisic stoji kolem patnacti stovek kvalitni filtry s vydrzi kolem 50ti tis stoji cca max 2500, litr voleje asi 180kc mam to tuseni
Keyser: Jak se ti může do automatu dostat voda? Myslíš přes vadnej výměník v chladiči?
Jo,mimochodem já jsem Píves,jenom mám pro jistotu 2 nicky.Takže pro méně chápavé noch einmal: Podběrák = Píves.
Pánové.to co jsem tady hlásal o chrudimácích,se mi dneska opět potvrdilo.Jezděj jak prasata,ale vážně...Máte s nima někdo podobný zkušenosti?Ventilujte je bez obav,já to cenzurovat nebudu.
Jó jóó máš pravdu pivesi, jednoho takovýho Crudimáka jsem poznal, ale byl taky ve škorpiónovi. Už jsem to jednou psal v tématu o přechodech. Přijíždím ke světelný křižovatce u nás ve městě, bylo už šero, jeden pruh pro každý směr a na semaforu červená a před křižovatkou tak 50 m přechod a u něho pár lidí, tedy zastavím, jelikož bych měl a navíc kam spěchat když svítí červená. A když se ty lidičky rozešli po přechodu a byli před kapotou mýho auta tak se kolem mě přehnal řádnou rychlostí škorpión se značkou CR. Ty lidi ztuhli jako zařezaný, potom rozechvěle přešli a já toho * dojel na červené a poprvé jsem někoho vyblikal a vytroubil. Tím nechci říct, že všicni škorpiáci jsou prasata. BTW: Hufa si zde nechte a nevyhatzujte ho, jinak nám bude škodit ve Škodovcích.
Nevíte někdo co přesně má bejt za olej v manuální převodovce? Mám Scorpio 2.5TD r.v.96, přivez jsem ho z Německa a když jsem měnil olej v převodovce tak mi to tak přišlo, že je tam snad olej pro automata.
Nalil jsem tam Castrol pro manuál a prvních tak pět minut než se zahřeje jde převodovka evidentně hůř.
Nalil jsem tam Castrol pro manuál a prvních tak pět minut než se zahřeje jde převodovka evidentně hůř.
Teď jsem viděl ňáký cikány ve Scorpiu, v tom hatchbacku a vzadu byl nápis 2.8i - to jsem nevěděl,že do něj taky rvali tu 2.8-ičku.Jestli to je ta,co ve Sieře,tak teda chudáci tmaví spoluobčani,ta spotřeba musí bejt fakt hustá.Ale oni to dostanou v přídavkách na děti,tak jakýpak copak...
Ač se o staré auta nezajímám, tak jsem přes to vždycky věděl, že scorpio 2.8 existuje. Kdysi mě honilo po dánici. To jsem ještě měl Octavii 20V turbo a ukázal jsem mu záda. Chudák měl o litr víc a bylo mu to na * 😄 Rovněž Laguna 3.0V6 123kW (starý model) nijak moc nestíhal. Zato nová 140kW, to je jiná palba.
No chudák seš tu asi ty, protože asi nějak nemůžeš pochopit jak velký je rozdíl v těch motorech. Vem si o kolik let je konstrukčně 2.8 starší, než ten uprděný 1.8 s berličkou v podobě turba. oba maj 110 kW dosahovanej skoro v totožných otáčkách (5700 a 5800) skoro stejnej kroutící moment 210 (1.8T) a 216 (2.😄.....Tohle srovnávat... 😄)
Další věc: kolik váží octavia a kolik scorpio 1400 proti 1700....asi bude živější scorpio, ze?
myslím, že asi trpíš nějakým stihomamem, (že tě každej honí) a tak mu musíš stůj co stůj ukázat záda aby věděl, že si moc a moc rychlej a jakej si velkej frajer s octavii (nejlépe červenou 😄)
Prostě srovnávat nesrovnatelný může jen vůl. Sorry 😄
Další věc: kolik váží octavia a kolik scorpio 1400 proti 1700....asi bude živější scorpio, ze?
myslím, že asi trpíš nějakým stihomamem, (že tě každej honí) a tak mu musíš stůj co stůj ukázat záda aby věděl, že si moc a moc rychlej a jakej si velkej frajer s octavii (nejlépe červenou 😄)
Prostě srovnávat nesrovnatelný může jen vůl. Sorry 😄
Scorpio 96 sedan váží od 1433 do 1545kg.
Tak nevim, nevim moje Scorpio 96 sedan 2.5TD váží 1620 kg.
O Scorpiu TD mi ani nemluvte, před pár lety jsem si ho chtěl koupit, fakt krasavečka kufrovýho s těma novějšíma tmavejma světlama vzadu, ale než jsem se rozhoupal a dojel domů pro mámu - pro kterou to auto mělo bejt, už s ním odjížděl nějakej hnusnej rákosník. Je to už přes 3 roky, možná skoro 4, Scorpio bylo fakt pěkný a v dobrým stavu TD a cena tehdá byla cca 95.000,- To bych ho dneska za ty peníze prodal hravě... Když tady tak čtu o mohutnosti a velikosti Scorpia, dostávám na něj zase chuť, ale asi by to mělo bejt něco novějšího, na plečku chuť nemám. Od jakýho roku se dělal ten novej model?
Merlinus> Plácáš páté přes deváté. Napřed si najdi údaje a pak chrl. Octavia 20V turbo měla 1295kg. Navíc, ta berlička, o které mluvíš má za následek to, že motor táhne od 2 do 7tisíc ot. téměř konstantně, což 2.8 ve Scorpiu určitě nebude. Tudíž porovnávat 210NM při 1.750 - 4.600ot/min s 216 někde u 3.500, při čemž do 3.000 se nic zvláštního dít nebude, je opravdu mimo. Jen nemusíš hned své vlastní příspěvky tak shazovat. I bez toho stojí za * ;o)
Huf> 😲) no mozna mela 1295, mozna nemela ale to je uplne fuk, pac skorpio je stejne o dost tezsi.
za dalsi: zase srovnavas nesrovnatelne, porad si vedes svou. TY MOTORY SE NEDAJ VUBEC SROVNAVAT !
Abys to pochopil 😲)) tak to reknu obrazne: je to jako bys srovnaval parni stroj s benzinovym motorem. beztak sou oba motory na dve veci.
Na rozdil od lidi kteri nasoukaj do octavie plnej cufr nakladu a nacpe se jich 5 do tak prtavyho prostoru jakej tam je, tak clovek co ma skorpio nacpe do kufru o malinko vic nakladu a lidi co sedi na zadnim sedade si daj v klidku nohu pres nohu aniz by se dotky spickou boty operadel prednich sedadel 😄)
za dalsi: zase srovnavas nesrovnatelne, porad si vedes svou. TY MOTORY SE NEDAJ VUBEC SROVNAVAT !
Abys to pochopil 😲)) tak to reknu obrazne: je to jako bys srovnaval parni stroj s benzinovym motorem. beztak sou oba motory na dve veci.
Na rozdil od lidi kteri nasoukaj do octavie plnej cufr nakladu a nacpe se jich 5 do tak prtavyho prostoru jakej tam je, tak clovek co ma skorpio nacpe do kufru o malinko vic nakladu a lidi co sedi na zadnim sedade si daj v klidku nohu pres nohu aniz by se dotky spickou boty operadel prednich sedadel 😄)
Merlinus> A k tomu stihomamu, myslím, že dobře poznám, kdy se mnou někdo závodí 😄 Výraz v obličeji, unáhlené manévry, nekoordinovaná gesta, kouř, plameny, detonace ... 😄))))))
Huf> tady jsi všem předvedl, jak se plížíš po Motor Cafe a hledáš si oběť svého útoku. Poté co to vzdali Octavie i Wolff, tu byl nějaký klid co ? 😄
Chce to občas trošku nadhledu.
V žádném případě nejsem tvůj další oponent, názorově se ve velké míře shodneme. Jen ta jejich prezentace je mi občas proti srsti.
Chce to občas trošku nadhledu.
V žádném případě nejsem tvůj další oponent, názorově se ve velké míře shodneme. Jen ta jejich prezentace je mi občas proti srsti.
DaveF> Po MC se neplížím a Scorpio jsem navštívil pouze, protože vím, že ten inteligent podběr ho má. Bylo mi jasné, že těch jeho duchapřítomností tu bude víc ... a nemýlil jsem se.
No,je dobrý,že většina lidí tady jsou moji spojenci,takže se ani nemusím obtěžovat odpovídat na ty silácký řeči toho Hufnágla...Díky,chlapi!
Huf:Ty seš jeden z těch klasickejch lidí, vo nichž se tak pěkně mluví v tématu škodovci - postrach silnic.Podívej se tam schválně...
Mám problém s tachometrom na Scorpiu r.v.1985. Ide o elektronický tachometer. V servise mi povedali, že menič na prevodovke je v poriadku, chyba je v palubovke. Skúsil som vymeniť celý tachometer na palubovke cca 3x, ale nepomohlo. Máte niekto nejaký dobrý recept na rozchodenie tohoto zariadenia?
To Huf:V tý fabii už jsem nebyl asi 14 dní-taky co bych tam dělal...,zato ty tady furt oxiduješ ve Scorpiu,tak se zklidni.
Nepřijde vám všem taky divný,že evropskej Ford nemá už 3 roky žádnej model ve vyšší střední třídě?Je to docela smutný,že roli "vlajkové lodi"(což jsem někde čet,ale je to absolutní pitomost) převzalo Mondeo,který se tváří chudák s bídou na střední třídu,což při jeho rozměrech překvapuje...Jako když ho srovnám vizuálně se Scorpiem - hlavně tím minulým - tak bych v životě neřek,že je jen o 2 cm kratší.Ford mě holt čím dál víc zklamává svými novými modely.Chtělo by to prostě nástupce Scorpia.Ale ne v duchu Mondea!!!
nepride nam to divny protoze ukoncenim scorpia v roce 98 ktere neprilis uspelo na trhu odesel ford v evrope ze segmentu vyssi stredni tridy, puvodnim planem bylo nasadit novinky ze staje Lincoln LS ale evropa jeste neni pripravena "na americka" auta a hlavne by se kvuli znacne drahe ochrane evropskeho trhu ponekud prodrazil.....
Mně se po Scorpiu už ani nestýská. Zase jsem se v něm po čase projel (2.0DOHC+aut.) a připadal jsem si jak v hrkáči. Divil jsem se, jak se mi v tom mohlo dobře jezdit. Zato když se svezu se mým kámošem v obouchaný Granadě 2,5 D, nechápu, jak je to možný, že to auto je tak pohodlný. Kdybys do toho na dálnici posadil někoho se zavázanejma očima a tvrdil mu, že jede v MB 350 S TD, tak tomu bude věřit.
Kolik sekund trva Scorpiu 2.0 s automatem z nuly na sto?
pocitam tak 14s ... a spotreba pocitam tak 10-12l .... kdyz se bude Podber moc snazit, mozna se pri prumeru 60 km.h dostane i na spotrebu 9l. Jake asi musi mit Podber kilometrove naklady ? Ja mam v palivu 80 hal/km ... 😃))
to fija - kdybys na tu Babetu namontoval karburátor z motorové pily, dostaneš se i na 60 hal/km.
Ja svym autem jezdim za cca 3,50, pojistku platim 9,5 tisice ročně a dělám to protože takovým autem chci jezdit, chci bezpečný a pohodloný stroj. Zajímalo by mě, jesli všichni ti šetřílové v Matizech, Yarisech a ostatních trapných pokusech o auto někdy zamysleli nad tím, co se stane, kdzž to někam opřou, nedej bože, když se s někým srazí. Nevím jestli ohrožení života vlastního, nebo rodiny stojí za úsporu nějakých halířů na km.
Ja svym autem jezdim za cca 3,50, pojistku platim 9,5 tisice ročně a dělám to protože takovým autem chci jezdit, chci bezpečný a pohodloný stroj. Zajímalo by mě, jesli všichni ti šetřílové v Matizech, Yarisech a ostatních trapných pokusech o auto někdy zamysleli nad tím, co se stane, kdzž to někam opřou, nedej bože, když se s někým srazí. Nevím jestli ohrožení života vlastního, nebo rodiny stojí za úsporu nějakých halířů na km.
to lenin Taky chci jezdit bezpečně a proto mi nevadí spotřeba cca 10l/100 km naturalu a pojistku platím cca 20tis. ročně. Ale je to pořád o prašulích. Těžko se někomu říká jezdi v lepším, ale těch 900tis. za nový auto (můj případ) je problém. Je to jako se vším. Když máš, tak dáš. Jinak s Tebou plně souhlasím. A po tom binci na Manhattanu myslím, že bude jedno jesti mi auto sežralo o litr nebo dva víc. Stejně to bude děsně drahý.
lenin, moje auto zas o tolik lehci nez Podberovo Scorpio neni, myslim, ze by to pri stretu dopadlo fifty-fifty. Pruser je, ze to Scorpio je NEBEZPECNY, pokud s tim nekdo zkousi jezdit jako prase, pac to nema na to podvozek ani brzdy, a ta spotreba, to je jen jedna drobnost. Druha asi bude spotreba oleje a treti kvalita - nevim, jestli ten krap vydrzi aspon to co kritizovana Fabia....
fija: Možná by se měl vzpamatovat ty, milej hochu. Spotřeba Scorpia DOHC s automatem dělá průměr 7,5 - 8 l/100 km. Spotřeba oleje není vůbec předmětem diskuze a možná bys přišel na zajímavý údaje, kdyby sis o ní přečetl ve svým manuálu. Zrychlení (to beranek)přiznám se, neznám, nicméně se mi nezdálo, že by to byl lenoch. Těch 14 s. by mohlo být, ale mám pocit, že než zrychlení, je důležitější šofér, jinak si nedovedu vysvětlit jak je možný, že se ty nadupanci dost často bojí předjet. Vždycky, až když je převálcuju s Granadou kombi, 2.0 V6 s automatem, u kterýho je zrychlení z 0 na 100 zhruba půl minuty, tak se některej z nich odváží. Že by tam neviděli, nebo co 😄 Samozřejmě start na kterýchkoliv světlech pak projíždím na plný čáře, a s babetistama mám opravdu co dělat, ale o tom snad ježdění není?
prof> ono melo Scorpio s vahou pres 1,5 tuny, notabene v debilnim automatu s dvoulitrem spotrebu pod 8 litru ? To asi musel bejt hooodne dlouhej kopec, ze kteryho to sjizdelo, ne ? 😃)) Nevim ani dneska o ZADNYM aute, ktery by s podobnou vahou, objemem motoru a v automatu melo spotrebu "kolem" osmi litru, tak vono to Scorpio je vlatne vyrobek stylu "doba, kdy vcera jiz znamena zitra"!!! Hmmm dobra. Verim ti, jiste to mas podlozeny dokladama z tankovani a kilometrama. Ne ze bych chtel nejak prudit, ale mohl bys zverejnit podklady, ze kterejch cerpas o spotrebe Scorpia 2.0 automat ? Jo a cirou nahodou Granada 2.0 V6 automat zere docela dobrymu znamymu asi 15 litru benalu a asi dve deci oleje na 100 km... a o Fordech je obecne znamo, ze starsi modely si olej rady "papaly". Na manual nehled, ja zatim za tech 45tkm co mam najeto nemusel dolit ani kapku. Cili moje spotreba je zhruba 0.5l oleje na 15tkm, coz je muj servisni interval ... a k tem 14s, tolik ma Felicie, na kterou Podber tak utoci. V tomto ohledu jde tedy o srovnatelna auta s nesrovnatelnymi kilometrovymi naklady ...
fija: Tvoje reakce se dala očekávat. Na rozdíl od tebe čerpám z vlastních zkušeností. Že u DOHC je tak nízká spotřeba ti řekne každej, kdo to auto měl. O spotřebě oleje s tebou nemá dále smysl diskutovat. Tomuhle parametru patrně přikládáš větší důležitost, než jakým ve skutečnosti je. Granada 2.0 V6 skutečně bere kolem 15 l, zato ti však můžu za ručičku přivést člověka, kterej díky tomu, že v takovým autě jel, je dneska na živu a to nebyl připoutanej. Nevím, co jsi chtěl říct v posledních dvou větách, ale pokud si myslíš, že lze srovnávat všechna auta, co mají podobnou hodnotu zrychlení, tak máš docela zajímavej názor, to mě ještě nenapadlo. Pokud vím, tak Píves nepovažuje Felicii za auto, takže je mu hodnota jejího zrychlení ukradená. Vzhledem k tomu, že jezdí ve Scorpiu, tak se mu vůbec nedivím. Co ty máš vůbec za auto?
prof> zacina me bavit se hadat 😃) Myslim, ze cinknu Hufovi, at mne v ofenzive podpori 😃)
no nic, k veci😒br />
a) spotreba
vezmu-li spotrebu dvoulitru Focusu, ktery ma o skoro pul tuny nizsi vahu a snad i lepsi technologii, tak se o osmi litrech mluvit neda (udaj vyrobce je 8.5-8.7l a skutecnost zalezi na stylum jizdy, bez problemu pres deset). Jiste tech (max!) 150 lidi v republice, kteri dvoulitr Scorpio v automatu maji potvrdi tvou teorii o spotrebe 7,5-8l. I kdyby to auto melo s manualni prevodovkou podobnou spotrebu, tak v automatu to bude nejmin o litr, ale spis o dva vic. Nebo chces tvrdit, ze opravdu ne ? Ze fakt, a to zduraznuju, AUTOMAT 2.0 Scorpio bere 7,5-8litru ?
b) cloveka za rucicku prived. Myslis, ze je to nepopiratelny dukaz toho, jak je ta Granada skvele a nejbezpecnejsi auto ? To jiste ne. A jestli ano, tak bud jsi zaslepeny, nebo hloupy. Jinak to byt nemuze.
srovnavat lze leccos. Treba i podle hodnoty zrychleni. Zelazi jenom a pouze na meritcich. To, ze Podber/Pives (opravdu moc inteligentni napad mit dva nicky, to by skoro nasvedcovalo schizofrenii) neuznava Felicii jako auto, protoze von sam ma plecku Scorpio jeste neznamena, ze se o ni nemuzem v dane souvislosti bavit. Vpodstate tady utocim jen na nej, pac o sobe prohlasil, ze je "odbornik" a pak nic - zadny dukaz sveho tvrzeni, ani na primou vyzvu. A to ja nerad. Navic hani nejaky auta, a vychvaluje Scorpio, coz jak kazdy soudny clovek dneska uzna, je opravdu velka a pohodlna, nicmene technologicky ne moc povedena plechovka. Abychom si rozumeli, ja nevychvaluju ani Felicii, to je lautr takova plechovka, jenze plni obvykle velmi obdovnou sluzbu (dopravit nekoho z mista A do mista B), za mnohem nizsi cenu, spotrebu a tudiz pri mensim zatizeni ziv. prostredi. A co si budem vykladat, strikajici olej z vyfuku tej ekologii moc nepomuze, proto ta poznamka o obecne znamych problemech Fordovych motoru se spotrebou oleje (u Focusu snad uz ne ....)
d) co ja mam za auto lehce na MC zjistis, protoze se tim netajim. Skoro jsem si myslel, ze je to uz obecne znamo. Tak se porozhlidni do okolnich temat, vcetne tech, kam sam prispivas, a jiste to brzo zjistis.
no nic, k veci😒br />
a) spotreba
vezmu-li spotrebu dvoulitru Focusu, ktery ma o skoro pul tuny nizsi vahu a snad i lepsi technologii, tak se o osmi litrech mluvit neda (udaj vyrobce je 8.5-8.7l a skutecnost zalezi na stylum jizdy, bez problemu pres deset). Jiste tech (max!) 150 lidi v republice, kteri dvoulitr Scorpio v automatu maji potvrdi tvou teorii o spotrebe 7,5-8l. I kdyby to auto melo s manualni prevodovkou podobnou spotrebu, tak v automatu to bude nejmin o litr, ale spis o dva vic. Nebo chces tvrdit, ze opravdu ne ? Ze fakt, a to zduraznuju, AUTOMAT 2.0 Scorpio bere 7,5-8litru ?
b) cloveka za rucicku prived. Myslis, ze je to nepopiratelny dukaz toho, jak je ta Granada skvele a nejbezpecnejsi auto ? To jiste ne. A jestli ano, tak bud jsi zaslepeny, nebo hloupy. Jinak to byt nemuze.
srovnavat lze leccos. Treba i podle hodnoty zrychleni. Zelazi jenom a pouze na meritcich. To, ze Podber/Pives (opravdu moc inteligentni napad mit dva nicky, to by skoro nasvedcovalo schizofrenii) neuznava Felicii jako auto, protoze von sam ma plecku Scorpio jeste neznamena, ze se o ni nemuzem v dane souvislosti bavit. Vpodstate tady utocim jen na nej, pac o sobe prohlasil, ze je "odbornik" a pak nic - zadny dukaz sveho tvrzeni, ani na primou vyzvu. A to ja nerad. Navic hani nejaky auta, a vychvaluje Scorpio, coz jak kazdy soudny clovek dneska uzna, je opravdu velka a pohodlna, nicmene technologicky ne moc povedena plechovka. Abychom si rozumeli, ja nevychvaluju ani Felicii, to je lautr takova plechovka, jenze plni obvykle velmi obdovnou sluzbu (dopravit nekoho z mista A do mista B), za mnohem nizsi cenu, spotrebu a tudiz pri mensim zatizeni ziv. prostredi. A co si budem vykladat, strikajici olej z vyfuku tej ekologii moc nepomuze, proto ta poznamka o obecne znamych problemech Fordovych motoru se spotrebou oleje (u Focusu snad uz ne ....)
d) co ja mam za auto lehce na MC zjistis, protoze se tim netajim. Skoro jsem si myslel, ze je to uz obecne znamo. Tak se porozhlidni do okolnich temat, vcetne tech, kam sam prispivas, a jiste to brzo zjistis.
to fija😡eš typickej příklad toho,jak lidi něco někde uslyšej od stejně neinformovanýho zdroje resp. si něco přečtou od "odborných" novinářů a pak to dál hlásaj jako zaručenou pravdu.Tohle Scorpio má psanou spotřebu - teď poslouchej - při režimech 90/120/město : 6,8/8,0/10,2.Tak tady laskavě přestaň kvákat nesmysly,jsou to lepší hodnoty než ňáká vysraná oktávka 1.6,se kterou když to napereš někam do stromu tak seš na hadry.
Podber>vis, porad jsi nerekl, proc o sobe tvrdis, ze jsi "odbornik". Tohle Scorpio ma mit prumer dle stare normy 8.33 ? Tak to podle nove normy bude zhruba 9. Opravdu s tim jezdis za 7,5-8 ? Dyt sams tvrdil, ze to bere 10 ... a k posrane Octavce 1.6, ta ma dle nove normy uvadenou spotrebu 10.8/5.8/7.6 pro verzi 55kW, 10.6/6.0/7.7 pro verzi 74kW a 9.7/5.5/7.0 pro verzi 75kW.
a k tomu stromu, pasivni bezpecnost Octavie a Scorpia bude asi tak podobna, zalezi na stromu, do kteryho s tim flaknes. Nicmene, ta Octavie ma uz as[pon CAN-BUS a pri narazu se zastavi privod paliva, aby se snizila pravdepodobnost pozaru nebo vybuchu, Scorpiu se o tom muze leda zdat. A NEMAM Octavii 1.6 😃)
a k tomu stromu, pasivni bezpecnost Octavie a Scorpia bude asi tak podobna, zalezi na stromu, do kteryho s tim flaknes. Nicmene, ta Octavie ma uz as[pon CAN-BUS a pri narazu se zastavi privod paliva, aby se snizila pravdepodobnost pozaru nebo vybuchu, Scorpiu se o tom muze leda zdat. A NEMAM Octavii 1.6 😃)
Jako o pasivní bezpečnosti v tý oktavii nemá cenu se bavit.Já jsem viděl něco,co mě v tom ujistilo.Když to ve 20km/h napálila oktávka do laguny před sebou - a co se nestalo.Předek rozmáčklej jak kdyby to bylo v šedesátce,prasklej chladič,teklo to po silnici...Všichni okolo - bylo nás víc- jsme si pomysleli a řekli nahlas totéž : Nulová pasivní bezpečnost uboháho krámu z Mladé Boleslavi.
to je ovsem dalsi dukaz schizofrenie, prehlasit se pod druhym nickem jen tak, pri brouzdani na MC 😃)) A k pasivni bezpecnosti, neveril bys, jak vypadal treba P605 po celni srazce v cca 30km/h s MB C klasse..... Pritom 605ka je vyssi trida nez C klasse ....
a myslim, ze v tu chvili si nikdo z tech lidi (a bylo nas vic) nemyslelo nebo nereklo nahlas nic o pasivni bezpecnosti kramu z Francie, protoze to proste s tim nema nic spolecnyho. Pasivni bezpecnost je predevsim o tom, co se stane lidem vevnitr, nez o tom, jak vypada to auto po srazce zvenku .... ale to bys stejne asi nepochopil, ty odborniku 😃)) Ty proste budes furt brblat tu svou, a pac mame demokracii, tak te v tom muzu leda nechat a vyvazovat to mymi nazory. Nic vic, nic min. Hledat te jako OCTAVIEho nebudu, pac az bych te treba nasel, tak by zas bylo po srande 😃) A to by byla skoda, takovych jako ty zas tolik neni 😃)
a myslim, ze v tu chvili si nikdo z tech lidi (a bylo nas vic) nemyslelo nebo nereklo nahlas nic o pasivni bezpecnosti kramu z Francie, protoze to proste s tim nema nic spolecnyho. Pasivni bezpecnost je predevsim o tom, co se stane lidem vevnitr, nez o tom, jak vypada to auto po srazce zvenku .... ale to bys stejne asi nepochopil, ty odborniku 😃)) Ty proste budes furt brblat tu svou, a pac mame demokracii, tak te v tom muzu leda nechat a vyvazovat to mymi nazory. Nic vic, nic min. Hledat te jako OCTAVIEho nebudu, pac az bych te treba nasel, tak by zas bylo po srande 😃) A to by byla skoda, takovych jako ty zas tolik neni 😃)
To fija: Zkus si, prosím uvědomit jednu věc, srovnávat mýho dyanáct let starýho forda klasické koncepce s Octavií, která je koncepčně novým vozem je dost pitomost. Já si u svého vozu cením to, že je po dvanácti letech stále v denním provozu a ještě dlouho bude, pokud ho někde nezruším. Uvědomuju si, že je to starý auto, ale jsem s ním spokojen a dle toho s ním jezdím. On taky jede 200, a těch 200 tam má sice za 18 naturalu ale podstatně dřív, než Tvá turbopetrolejka. Ale já tak nejezdím, protože je mi jasný jaký jsou možnosti podvozku s tuhou zadní nápravou a měkkým pérováním. Já prostě najedu na dálnici pustím při 125 tempomat a nechám to jet. Za důležitý považuji že každý může mít auto jaký chce a musí s tím ale podle toho jezdit.
Jinek nevím jak Skorpio, já u Mercuryho samozřejmě automatický vypínání palivový pumpy mám montovalo se to cca od roku 1981. To vím, protože známej měl Grand Marquise STW 1982. Někomu ho půjčil a ten se potkal s vlakem. Vlak nabral auto nárazníkem nad zadním kolem, urval celej zadek a auto odhodil. Kamoš přijel na mistě poldové, odtahovka a on nahodil pumpu, sedl do dvou třetim Mercuryho a naštvaně odjel. Nemusím dodávat, že se v autě nikomu nis nestalo, pouse ta skříň, co vezli vzadu byla ne místě mrtvá. Což mně utvrzuje v tom že deformační zóny jsou sice bezva, ale velikost auta je nejdůležitější prvek.
Proti Tatře s pískem nemám šanci ani já.
Jinek nevím jak Skorpio, já u Mercuryho samozřejmě automatický vypínání palivový pumpy mám montovalo se to cca od roku 1981. To vím, protože známej měl Grand Marquise STW 1982. Někomu ho půjčil a ten se potkal s vlakem. Vlak nabral auto nárazníkem nad zadním kolem, urval celej zadek a auto odhodil. Kamoš přijel na mistě poldové, odtahovka a on nahodil pumpu, sedl do dvou třetim Mercuryho a naštvaně odjel. Nemusím dodávat, že se v autě nikomu nis nestalo, pouse ta skříň, co vezli vzadu byla ne místě mrtvá. Což mně utvrzuje v tom že deformační zóny jsou sice bezva, ale velikost auta je nejdůležitější prvek.
Proti Tatře s pískem nemám šanci ani já.
vis, ono porovnavat americkyho Forda se Scorpiem je jako poropvnavat hrusky s jabkama. Mimochodem, USA jsou nejvetsi svetovy producent CO2, a nepristoupily k dohode o postupnem snizeni emisi. Emise ten tvuj moto bude mit mozna desetinasobne proti tomu mymu ... Ja jezdim so 120 km/h, obdoba americkeho limitu na Highway 75mph ... ale kdybych to nekdy NAHODOU potreboval, tak toho muzu dosahnout. Takze mam rezervu rekneme dostatecnou. K 12 rokum - ono zalezi, kolik rocne najedes majli. Jestli do 10 tisic, tak ti to auto vydrzi 20 roku, pac motor je velkoobjemovy, nema se na nem prakticky po posrat, a plechy jsou festovni, tlusty, takze auto je sice tezky, ale zase to dlouho trva, nez prorezavi. Ja na to prorezaveni mam zaruku 10 let, ale pac se o auto staram, jiste by mi vydrzelo aspon 20 - ale to snad nebude potreba a do 5 let stari pujde pryc a koupim nove. K prihode s vlakem, kdyby ten vlakto auto nabral "na komoru", tak to ti lidi neprezili. Kdyz to vzal vlastne v zadnim rohu mimo kabinu, tak se auto roztocilo, ale kabina zustala zachovana ... znam pripad, kdy se tohle stalo se S120, vlak ji trefil na motor - a taky se nikomu nic nestalo. Prece mi nebudes tvrdit, ze je to dukaz toho, jak je S120 pasivne bezpecne auto 😃))
Historku s vlakem jsem uvaděl kvuli twe vodni pumpe. Jak je to s emisnimi limity presne dnes nevim, nicmene us vozy maji katalizatory od roku 1976, dvoucestne nerizene, a tricestne s lambdou od r. 1985. To, že nepodepsali dohodu vim, ale myslim ze za tim bude ještě jin a hra, protože je obece znamo ze americke emisni limity jsou tvrdsi nez evropske, coz ovsem vede k typicky americkym absurditam typu kompresor, vhanejici vzduch do vyfuku kvuli dodrzeni emisi. Jinak ja jsem pri mereni emisi nikdy problem nemel. Dokonce se u pojízdné ekologické katasrofy typu Olds 1979 5,7 D těsně před smrtí divili, že tem byl před chvíkí MB piano tříkilo a já měl ty emise daleko nižší. Ale to uz je jedna pani povidala. Taky má Amerika nejvetsí počet aut na hlavu. Jinak já najezdim rocne do 15000 mil hlavne mestskeho provozu. Ja si novy auto kupovat nechci, protoze mne bavi jezdit starou amerikou a taky chci, aby tady ty ulice trochu ozivili, uniformity Skoda - Lada jsme si uz uzili dost.
Samozrejme palivove pumpe
lenin: Nesmíš si toho fiju tak brát. Jak vdíš, nepřesvědčíš ho. Když žvaní o tom, že Scorpio nemá vypínání palivový pumpy, tak je vidět, že to auto vůbec nezná, nikdy s ním nejezdil, a jelikož patrně vymázl zbytečnej balík za mnohem menší a obyčejnější plechovku, tak ho může akorát tak *, že Scorpio v recesním stavu by pořídil zhruba za 1/4 ceny a moc dobře ví, že i kdyby mu chlastalo těch 12 l, tak ty prachy, co dal navíc není nikdy schopen do 5 let projezdit.fija: Možná sis toho nevšiml, ale už jednou jsem tady psal, že o tý spotřebě mluvím z vlastní zkušenosti. Zato ty tady dokazuješ, že jseš víc, než dobrej teoretik, alespoň co se Scorpia týká. Kdybych do toho auta ten benzín netočil a to počítadlo nevynulovával, tak tady nebudu hlásat bláboly, který si může lehce kdokoliv ověřit. Musím tě ale klidnit, Scorpio 2,9 mi v manuálu bralo na mý popojížděn po městě čistejch 18,5 l a mimo město jsem ho pod 12,5 takovýho středně průměrnýho provozu nedostal. Tehdy jsem pochopil, že je naprosto zbytečný krmit tuhle Evropskou rozchlastanou a nejedoucí mrchu a skočil jsem zpátky do ameriky 5.0 V8, která mi v automatu bere po městě 18 a mimo jezdím za stejno, jako s Fordem. Když si dám záležet a neženu to zbytečně přes 75 mil, tak dolezu i k tý desítce. Věř mi, že mi to stačí a když spočítám všechno dohromady (pořizovací cenu, cenu běžných ND, spotřebu) a pak si ještě uvědomím, v jak pohádkově pohodlným a bezpečným autě cestuju a přepravuju sebe a svý blízký i často dost značný množství zavazadel z místa A do místa B, plníce kalifornský emisní limity, potom mi vychází, že mě to stojí nejmíň a přitom je to mnohem pohodlnější a dokonce zábavnější, než s nějakým minikostitřesem na splátky se spotřebou 3,5 l/100. O tý Granadě jsem to nedořekl. Ten druhej z tý Felicie by sice mohl taky přijít, ale s berlema, jelikož se mu s těma titanovejma šroubama ve stehenní kosti dost blbě chodí. Ale jestli jsem zaslepenej (což si s prominutím můžu myslet o tobě taky) a nebo hloupej, tak mám alespoň dobrej pocit, že mám díky svejm prioritám větší šanci na přežití. Furt nevím, kde bereš ten stříkající olej z výfuku. Nečetl jsi náhodou rubriku Autobazar ve Světě motorů a nebo nějaký informace o nejčastějších vadách Scorpií starších ročníků? Jinak, jestli se nemýlím, tak máš Fábii a nebo Tipo, mebo to má Mfilip? Jinak jsem si Fabii prohlížel v Brně a nic proti ní nemám, i na tu palubku bych si zvykl, samozřejmě jedině kufrová by přicházela v úvahu, pokud by stála půlku 😄, měla automat -) což, bohužel obojí, zatím nepřipadá v úvahu 😄 a přestal bych se cítit bezpečně a pohodlně v amerikách, a to asi už vůbec nehrozí😄. I když kdo ví, co bude zejtra... 😄
fijo , zdat si muzes nechat treba o ju a hele 😄 pac vsechny scorpia od roku 85 maji otresovy spinac ktery vypina palivovou pumpu. je umistnen v kufru vedle zamku a protoze se mi vali v kufru celkem dost tezkejch kramu tak mi do nej semtam neco pri "agresivni jizde" zatackama narazi a ja ho musim resetovat rucne abych moh pokracovat v jizde, jinak auto nenastartuju pac se tvari jako bez benzinu...co v te dobe montovali v mlade boleslavi si nebudem povidat, ze ne 😊))))
To Keyser_Soze:Je to škoda,že se ten lincoln LS zatím v Evropě nechyt,ale nedivím se tomu,je tu pořád moc omezenců.kteří si kupují auto jen podle značky - tudíž MB,BMW,Audi atd.,dál oni nevidí...A zatím jsou tyhle pro ně neznámý značky mnohem lepší,nepředražený a poskytujou mnohem víc za menší peníze.
No tak neříkám,že se to musí jmenovat Scorpio,ale něco by Ford ve vyšší střední v Evropě vypotit moh...Spíš mě mrzí ta pozice Mondea jako "vlajkové lodi" (hahaha),jak tvrdí naši "odborníci"-žurnalisté.
To mě netočí,jestli to má z nuly na sto za 7 sekund nebo za půl dne,já mám jiný priority.Stejně na těch našich skvělejch silnicích je vo strach jezdit,abyste neurvali kolo a podobně.Co se týče tý spotřeby,tak jsi to docela trefil.Já na ňáký "náklady na kilometr" seru,chci si prostě pojezdit ve slušným korábu a pokud chci jezdit,tak ten benzín stejně musím koupit...Takže asi tak,přátelé.
A já považuju za auto něco až tak od střední třídy a taky ne všechno.A nevím proč bych se měl v tomhle tématu bavit o nějakejch feliciích a fabiích,od toho jsou jiná témata pro "odborníky" a "pány silnic" v těchto luxusních vozech.
aha, to je zajimavy nazor. Takze treba Ford Focus taky neni auto, jo ? Hmmm tak to bude asi slapaci kolo 😃))
Tak to s těma odpověďma musím napravit. Sorry, myslel jsem, že z toho, co následovalo, vyplývají ty odpovědi ještě jednoznačněji. Otázka:Nebo chces tvrdit, ze opravdu ne ? Ze fakt, a to zduraznuju, AUTOMAT 2.0 Scorpio bere 7,5-8litru ? Odpověď: Ne, nebude to nejmíň o litr nebo o dva víc. Ano, autmat 2.0 - ale pozor, tady je třeba zdůraznit, že se bavíme o motoru DOHC a ne OHC - bere 7,5-8litru. Taky je třeba brát možnost odchylek, jelikož co šofér a jeho návyky, to jiný hodnoty spotřeby. Věřím tomu, že kdybych s tím autem jel do 90 a neblbnul zbytečnou razancí při předjížděni, tak se dostanu i pod 7l.Otazka😲no melo Scorpio s vahou pres 1,5 tuny, notabene v debilnim automatu s dvoulitrem spotrebu pod 8 litru ? Odpověď: Ano, mělo. Už podle toho je zřejmé, že automat není debilní a motor 2.0 DOHC byl ve své době tím nejlepším, co v této objemové třídě vůbec kdo vyrobil. Svýma parametrama tenhle motor dokonce vytlačil z pozdější modelový řady Scorpia 16ti ventilovej ZETEC 2.0, kterej na něj výkonem i spotřebou zdaleka neměl. Nahradil jej až agregát s objemem 2,3 l, kterej jsem nikdy ve skutečnosti neviděl, ani jsem s ním nejel.Otázka: . Myslis, ze je to nepopiratelny dukaz toho, jak je ta Granada skvele a nejbezpecnejsi auto ?😲dpověď: Ne nemyslím si to. Nikdo tady ale netvrdil, že Granada je nejbezpečnější auto (skvělé skutečně je a skvělým už na věky zůstane, jako všechno, co v historii něčím vynikalo nad ostatními podobnými auty), nicméně následky týhle nehody o něčem vypovídají a dá se z nich usuzovat, že Granada svou tuhostí patří do tý bezpečnější skupiny. Otázka:Ne ze bych chtel nejak prudit, ale mohl bys zverejnit podklady, ze kterejch cerpas o spotrebe Scorpia 2.0 automat ? Myslím, že jsem to už psal, ale pro tebe opakuji: Neboj se, neprudíš, klidně se ptej. Čerpám výhradně z osobních zkušeností a uskutečněných měření při jízdách tímhle autem (kufrový,ročník 1993, modrá barva)Víc vět s otazníkem na konci směřovaných na mně jsem 3 stránky dozadu nenašel. Jinak se musím zastat Pívese, že ti na hovadiny typu: Tak podle tebe Focus neni taky auto, jo? nemíní odpovídat.
prof> Ad bezpečnost. Mě je třeba úplně fuk, jak moc se auto zboří. Mně zajímá, jestli z něho vylezu celý a bez následků. Co na tom, že je motor pod autem a celá struktura je pohlá. pokud to má za následek maximální pohlcení kinetické energie, tak proč ne. Proč to ale píšu... Starší vozy, ač velké a rádoby bezpečné, toto neumožňují.
To Huf:Ty vopravdu nevím,čím myslíš...Ty si myskíš že ta Tvoje fabie s délkou přední kapoty 50 cm Tě skutečně ochrání víc než třeba profův Chevrolet?Naparal bys to ve čtyřicítce do zdi a byl bys na cucky,v takový skořápce,která možná jede 260km/h,ale nikoho to nezajímá...Jsi dost naivní,ale o to nebezpečnější...
to Podběrák-precti si laskave vysledky crash testu a pak tu neco pis!
to mracek.Nevím proč bych to čet...Jestli je dělají a prezentují stejní novináři-odborníci jako ve většině časopisech a novinách,tak to je naprosto diletantská práce - jsou to fakt "odborníci".Věřím,že mohla fabie dostat 5 hvězdiček z pěti,ale všichni kolem museli bejt asi podplacený nebo nalitý jak děla,jinak to možné není.
Píves: Tak já bych to s tím Chevym mc nezkoušel. Mohl bych si totiž zlámat vaz, jelikož ty opěrky jsou opravdu spíš jen symbolický. Zato gauč do pokoje by z toho sedáku byl docela fajn😄
to prof:Já vím že ty opěrky v amerikách jsou vzhledem k celkovýmu vozu směšný,ale stejně bys vodjel po svejch,zatímco tu Hufovu fabii by shrábli na lopatu a vysypali do popelnice...
podběr> Jsi fakt primitiv. Moc rád bych tě někdy viděl, protože sice poznám ***a podle psaného či mluveného projevu, hůře však podle vizáže. Když si ale Tvůj obličej dám dohromady s Tvými výplody, budu zase o poznání chytřejší... ;o)
A ještě něco podběráku, jsi tak jednoduchý, že se mi s Tebou ani nechce polemizovat. To už bych spíš vysvětlil princip crashtestů 10ti letému děcku, než Tobě. Nic ve zlém. Jen jsem nad Tebou zlomil hůl. Piš dál, co uznáš za vhodné. Měj jen na paměti, že každý Tvůj další příspěvek Tě usvědčuje z toho, jaký jsi nebo nejsi...
Chtel bych jenom rict, ze je opravdu mozne, ze Scorpio jezdi za 8l(kombinovany provoz), ale zarucuju ti, ze bys z toho moc nemel.Verim profovi, ze dvoulitrovy motor ve Scorpiich patri mezi zdarila dila a neni tolik ziznivy jako ostatni motory, ktere se do nej davaji.Zaroven ale musim zduraznit, ze mam vlastni zkusenost z toho, jak se s timto autem musi jezdit, abys teto spotreby dosahl.Znam totiz Podberaka alias Pivese a to moc dobre.Mockrat jsme spolu jeho autem jeli.A verim, ze skutecne ma takto nizkou spotrebu.Ale ted prijdou ty spatne zpravy.Mam ten dojem, Fijo, ze patris mezi kategorii ridicu jako je Huf a blahe pameti Carmageddon(a ja tam patrim tez) a ze v tobe bije srdce zavodnika(v tom dobrem slova smyslu).Pives alias Podberak ale zavodnik neni.Jezdi hodne zvolna a pohodove(a tim nerikam, ze je to spatne, proste tak jezdi).Lehky plyn, v obci do limitu, mimo obec s klidem.Odhaduji, ze jezdi tak o 100 km/h pomaleji nez Huf. 😊)) S takovym stylem jizdy a duverujeme-li sdelenim o kvalitach motoru, takove spotreby dosahnout lze.Nicmene, na takovou spotrebu v tomto aute musi mit clovek jizdni styl.Ja odhaduji(od oka), ze kdybych s timto autem jezdil stylem, jakym jezdim obvykle(to jest mnohem dynamicteji), budu mit spotrebu o 2-3 litry vyssi.
beranek: Je to fakt, co říkáš. Pokud je někdo "závodník", potom ovšem nesmí koukat na spotřebu a i ta Octavie TD potom nejede za těch 5 l. Ale zase jsme u toho, že srovnávat Scorpio 1994 dvoulitr v benzínu a Octavii 2000 1,9 TD v parametru spotřeby nelze. Jinak největší dojem na mně Scorpio s DOHC motorem udělalo, když jsme s ním jeli na otočku do Karlsruhe a můj kamarád i já jsme ho brali dost u huby, ve skopčárně po dálnici rychlost nešla pod 140, jinak pořád těch 170-180. Je fakt, že to bylo na dálku, ale jetý hezky zčerstva. I za takovýho režimu jsme se vešli do 8 litrů. Od tý doby nedám na tenhle motor dopustit i když má svý mouchy - napínáky řetězu a pod.
Huf: jak který starší auta, Scorpio mezi ně bezesporu patří, o tom není pochyb. netvrdím však, že dnešní auta nejsou ještě dál a že v tomto směru za nima tenhle model Fordu dneska už zaostává i když stále patří v bezpečnosti mezi ty lepší.
OK. Scorpio je nejlepci auto na svete. Jdu se bodnout, pac jste mi to prave nalezite vysvetlili. Skoda, ze jste neodpovedeli na konkretni otazky, asi jste frajeri jako Podber/Pives, vsemu rozumite a kdyby nahodou ne, nebo jste nevedeli, tak misto "ja nevim" mlcite. Nebudu se namahat otazky opakovat. Kdyby jste meli NAHODOU chut a odvahu, tak to jiste sami najdete. A profiku, asi kdyz brouzdas po MC, tak nectes, pac nemam ani Tipo, ani Fabii. A Mfilip taky ne ....
jo a prosimte, jak funguje to vypinani palivovy pumpy v kufru ? To by me zajimalo, pac kdyz je to schopny se vypnout samo poletovanim kramu v kufru, tak se mi to zda dost napytel. Myslel jsem, ze by to melo mit senzory jako airbagy, ktery aktivujou airbag a soucasne pres RJ vypnou nejen podavaci cerpadlo z nadrze, ale komplet cele vstrikovani, zapalovani a vubec odpoji vsechny elektricke okruhy.
Hele, fakt, nechoď se bodnout, vždyť jsi tady tvrdil, že tě začíná bavit se hádat😄 Nemusíš se hned čertit, když ti zrovna dojdou argumenty. Ještě jednou, sorry, ale je to nad mý síly pamatovat si, jaký kdo má tady auto. Tak nedělej fóry a vyklop to. Je to Octavie?Odpověď na tvůj konkrétní dotaz, jak funguje vypínání palivovýho čerpadla u Scorpia: Nevím, co v tom kufru Keyser vozí, řekl bych, že se mu to vypíná jeho nešetrným způsobem jízdy, který Scorpio snáší celkem dobře a dokonce i trvale. Ale teď již opravdu konkrétně: Princip je zcela primitivní a díky tomu stoprocentně spolehlivý, což je u tohoto zařízení požadavek č.1. Ocelová kulička je během normálních režimů jízdy v prohlubni, jakémsi důlku s přesně definovaným tvarem, kde se může volně pohybovat. Jamka je počítačem navržená tak, aby se v okamžiku překročení kritické hodnoty zrychlení vozidla kterýmkoliv směrem z této jamky "vykulila". Při tomto pohybu se nadzvedne a stiskne vypínač(doslova rozpojovač) el. okruhu dopravního čerpadla (Keyser vždycky vyleze a musí ten rozpojovač vždycky sepnout. Naštěstí na to u Fordu mysleli a zkonstruovali to tak, že k tomu nepotřebuje nějakej speciální vercajk. Rozpojovač je umístěnej tak, že se musí strčit prst do takový poměrně nenápadný dírky, kde se zmáčkne na červenou plošku toho tlačítka. Na co vy zase teda nemyslíte 😃), to je fakt, bez legrace, přesně takhle to tam je) K deaktivaci čerpadla tak dojde i v případě, kdy se auto nadměrně nakloní nebo se dokonce převrátí. Pokud je mi známo, tak na podobném principu pracují tato zařízení i u jiných automobilek i u výrobců motocyklů (HONDA, YAMAHA). Ona elektronická čidla zatím nevynikají přílišnou spolehlivostí, takže takto podobně je např. aktivována činnost západek bezpečnostních pásů. Úplně stejný vypínače mají Escorty a Mondea vlevo ve předu po straně prostoru pro nohy řidiče. Nevím, jak je to u Focusů a těch uplně posledních modelovejch řad, v těch autech jsem nikdy neseděl ani je nezkoumal. Jo, v Káčku jsem seděl a nevím proč, ale bylo mi při tom do smíchu 😊.
a posledni poznamka. Mas sice (podle me) divnej vkus, ale beru to. 5.0 V8 asi nebude Scorpio, spis bych cekal nejako "jako" offroad typu Jeep Grand Cherokeem nebo tak neco. Jestli je to tak, tak americky pokusy o offroad maj horsi podvozky nez japonsky, coz je fakt ostuda. Ale zas maj objemnejsi motory s jen lehce vyssi spotrebou. A na tu Amici serou, pac je jim putna, ze jejich vnoucata uz si na ropny produkty nezajezdi, protoze dojdou. Hlavne to pohodli a prostor. MOJE zkusenosti jsou takove, ze americka auta maji lidi bud jako pozu a zivotni postoj, nebo pokus o frajereni. Ale ne z duvodu, ze by ta auta byla v cemkoliv nejlepsi.... nejsou nejlepsi ani ve vyuziti obestaveneho prostoru, ani v designu, ani v motorech, ani v komfortu. A je zajimave, ze i v Americe jsou vic nez Lincolny a Chevrolety ceneny Medoury a BMW ...
to byl jen takovy nazor, protoze stejne vas nezmenite, tak jsem ho tu prezentoval. Nechme si sve nazory, nesmnazme se ty druhe presvedcovat o sve pravde, a kdyz, tak leda konkretnima argumentama. Tj. zkuste se treba vyjadrit k mym otazkam, at jsme vecni. Jedine, z ceho se muzem od Amiku poucit, je demokracie. Tak se podle toho chovejme.
to byl jen takovy nazor, protoze stejne vas nezmenite, tak jsem ho tu prezentoval. Nechme si sve nazory, nesmnazme se ty druhe presvedcovat o sve pravde, a kdyz, tak leda konkretnima argumentama. Tj. zkuste se treba vyjadrit k mym otazkam, at jsme vecni. Jedine, z ceho se muzem od Amiku poucit, je demokracie. Tak se podle toho chovejme.
Každý má auto, jaké mu vyhovuje. Je pravda, že Škodovka není ani životní styl, ani poza, a frajeřina jen když se tu přednáníte kdo kdy kde jel jako prase a jak málo mu to vzalo. Jo ona se holt ta uniformita musí dohnat jinde. Pokud tě tak tíží probem ekologie, kup si elektromobil. Co do spotřeby vozy ve své třídě spolehlivně vyrovnají vozům evropským, měl jsem kdysi pujčenýho semičkovýho bavoráka, rok snad 1988, nevím vypadají všechny stejně a s tím jsem pod 16 nešel. Nedělám si iluze o nízké spotřebě a ekologické prospesnosti Mercedesů S classe, Volva atd., prostě jakýchkoliv vozů třídy, srovnatelné s US fullsize. Jinak v Americe jsou tyto evropské vozy oblíbené právě z tebou zmiňovaných důvodů. Ale možná tam Škodovky prorazí a převálcují ameriky na jejich vlastní půdě.
Jinak. já mám pocit, že jsem Ti na veškeré otázky odpověděl konkrétně.
Jinak. já mám pocit, že jsem Ti na veškeré otázky odpověděl konkrétně.
Fija ma pravdu v tom, ze v Americe jsou Mercedesy a "Bavori" ceneni vic nez auta americke provenience.Jak jsem uvedl, je to hlavne designem.O schopnosti amiku vybrat auto nechci spekulovat, ale design je asi moc nezajima, coz je patrne z nabidky aut, ktera urcite odrazi poptavku.Jinak, mas pravdu, profe, ze posledni Chryslery vypadaji lepe a maji k evropskym autum, po designove strance, bliz, ale to je tim, ze se jejich design pod vlivem skutecnosti, ze jsou e😜ortovany i na evropsky trh, evropskemu vkusu blizi(i kdyz ten novej Sebring se mi moc nelibi).Myslim, ze americke znacky by se tady mohli klidne prodavat, ale nikdo by je nekoupil.Na druhou stranu, evropska auta(hlavne ta luxusni) jdou za Atlantikem na odbyt dobre.I to jiste o necem svedci.
Americký auta, hlavně ty starší mají design zcela vyjímečný, osobitý. Na první pohled poznáte, že je to amerika. Tenhle design je věcí vkusu - mně se líbí,proto ameriku mám. Líbí se mi jeho pompéznost, množství chromu, impozantní přední masky. Samozřejmě se nebudu šířit o součiniteli odporu klasické ameriky - to je aspekt, o který konstruktér dbal pamálo. Vše se podřizuje kultu auta, které přestává být prostředkem, který mne nějak doveze z místa A do B. Mně ty ameriky baví, protože je to něco víc, než kus plechu, je to důkaz toho, že auto může být i něco víc než motor na kolech, zakrytý něčím nahoře v lepším případě plechem. Někdo sní o Porschi, někdo o Ferrari, někdo třeba o Jaguáru. Já chtěl vždycky Ameriku a mám ji. Proto se za ni budu bít a vždycky přesvědčovat, že je to dobrý auto.
Amerika vždycky určovala trend vývoje aut - nutno dodat, že za dob své zlaté éry. Dneska to budou asi Japonci, protože všechny ameriky dnes vypadají jako japonci.
Amerika vždycky určovala trend vývoje aut - nutno dodat, že za dob své zlaté éry. Dneska to budou asi Japonci, protože všechny ameriky dnes vypadají jako japonci.
jo, tohle uz je seriozni diskuse. Jsou veci objektivni a subjektivni. Vkus patri do druhe skupiny a nelze o nem presvedcovat ostatni. Spotreba patri do skupiny prvni a o te se dohadovat lze. Mi se sice Ameriky nelibi, ale Scorpio, o kterem byla velka cast debaty, ma do klasicke Ameriky hodne daleko....
Ale musim se zastat Skorpia, ze ve pomeru cena-bezpecnost-pohodli-spotreba mi porad vychazi nejak lip, nez Skodovka. Kdybych nemel možnost si koupit aneriku, asi sahnu spis po tom Skorpiku
no, kdyz srovnam srovnatelne, totiz cenu za nove Scorpio (v roce 1995 nebo kdy se to prestalo delat, dnes by to jiste nebylo min), dale bezpecnost (tehdejsi Scorpio neni na tom myslim skoro o nic, paklize vubec o neco, nez Octavia od MR 2001 s bezp. vyztuhama), pohodli Octavie - tady pravda trosku pokulhava, ale to bude rozvorem - a spotrebu, tak mi to vychazi pro Octavii lip. Beru teda urcite Octavii TDI ... nuz, ale je to vec nazoru a patricneho obodovani jednotlivych podkategorii.
Jasně,lenine,to je taky můj důvod,proč Scorpio mám.Poskytuje mi takovou "náhražku" pravý ameriky vnitřním prostorem,vzhledem a pohodlím.Jelikož já jsem sice blázen do amerik,ale v dohledný době nehrozí,že bych si nějakou koupil - není to prostě reálný z nejrůznějších důvodů...škoda,ale co se dá dělat.
Já vím, že jsem divnej, taky to o sobě každýmu říkám, že co se týká aut, tak jsem přímo úchylák😄 Mě na běžný ježdění prostě zastaralá, hranatá, primitivní a v parametrech, který zmiňuješ naprosto nedokonalá amerika vyhovuje nejvíc. Mimo jiný s ní jezdím z podobnýho důvodu, jako lenin(př.č.115) Grand Cherokee je na mně moc dokonalej a přeelektronizovanej a postrádá ty archaický prvky, navíc bych jej asi nezaplatil. Moje auto je na adrese: [odkaz] V žádným případě si nevybírám auta podle toho, jestli jsou v nějakých více, či méně objektivních testech zaručeně "objektivních" lidí a nebo firemních údajů a měření nejlepší. Meďoury i BMW jsou v Ametrice oblíbený pro svý kvality, který tam prokazujou a který tam taky mají svoji cenu. Ale o tom již byla řeč, že kvalita amerik je daná něčím jiným, než je dílenský zpracování, který je fakt příšerný, zvlášť u těch starších modelů. To víš, chvilku to trvá nejen konstruktérům, ale i workerům na lince, než se naučej s těma plastama zacházet, když před tím to byla jen ocel a chrom. Nesmíme jim ale křivdit, protože převážná část moderních materiálů, absorbujcch náraz, sendviče a podobný konstrukce, mají původ právě ve státech. Už na konci 70 let měly některý ameriky plastový nárazníky vyplněný pěnou a doplněný nezbytnou ocelovou traverzou, který se při nárazu vracely do původního tvaru. U mýho Pontiaka je dokonce nárazník, kterej se při zvedání originál heverem deformuješ takovým způsobem, že by ses nejradši zabil. Nesmíš mít však předsudky ze svejch zkušeností s evropskýma nárazníkama, který občas prasknou i když o ně jen opřeš kolo, protože ten americkej nrazník se sám vrátí do původní polohy a tvaru, a to i v 20 stupňovým mrazu. Ale ten hever raději nepoužívám, protože bych si musel připadat jako barbar. A o těch vnoučatech bych radši pomlčel, jelikož my jim tady zrovna nenecháváme po sobě o mnoho lepší vizitku. Na tohle si vzpomeň, až budeš přemejšlet, do který popelnice máš hodit tu plastovou flašku od Dobrý vody. Čistý svědomí můžeš mít jen tehdy, až po vypití plzeňskýho dárkovýho lahváče flašku hodíš do kontejneru s tmavým sklem, papírovou etiketu odmočíš a dáš do papíru, vnitřek víčka nehtem vyďoubáš a hodíš do plastů a oloupanej staniol z hrdla a víčko odevzdáš do sběru, samozřejmě každý zvlášť, jelikož se jedná o hliník a železo. A nezapoměň si přečíst, jaký spotřeby mají evropský auta nad 1200 kg pohotovostní hmotnosti, který jsou i tak jednu až dvě třídy pod amerikama, který berou zhruba to samý.
k otazce co vozim v kufru a jak to funguje, funguje to jako bezny otresovy cidlo tohoto typu, a neni otakza co vozim v kufru ale jak jezdim. Tohle se stane kdyz mi lita v kufru treba zapomenuta tyc na volant a jedu tak jak ti to zadna skodovka (krom WRCcka za nekolik milionu) diky svy konstrukci nedovoli.
Prof>ja mam to tlacitko bily 😊
jinak kdyz jsme u tech fordu, sierry (ktere sli do provozu o par let driv) toto meli u nahradniho kola.
Prof>ja mam to tlacitko bily 😊
jinak kdyz jsme u tech fordu, sierry (ktere sli do provozu o par let driv) toto meli u nahradniho kola.
Soudim, ze tvoje invektivy na adresu Fabii jsou zbytecne.A pochybovat o verohodnosti crashtestu Euro NCAP je pod tvoji uroven.Smir se s tim, ze jezdi auta o metr mensi nez tvoje, da se v nich vybourat a dopadnout stejne dobre nebo i lepe nez ve Scorpiu.To prece neni zadna hanba.Jinak pokud se divam dobre, Fabie ma 4 hvezdicky, ne 5.
beranek
-to co jsi napsal, presne vystihuje moji odpoved, ktera by ted nasledovala. To ze Pives jezdi pomalu vysvetluje jeho pristup k rychle jezdicim ridicum, ale presto to neomlouva nektere jeho prispevky!
-to co jsi napsal, presne vystihuje moji odpoved, ktera by ted nasledovala. To ze Pives jezdi pomalu vysvetluje jeho pristup k rychle jezdicim ridicum, ale presto to neomlouva nektere jeho prispevky!
Beranku,rek bych,ze si se ve Fijovi trochu splet.Ja ho osobne neznam,ale podle toho co tady pise on zavodi spise na spotrebu 😄 nic ne zlym fijo.
Xyzz> jojo. Tak nejak.
Beranek> no, ja jezdim asi podobne jako Podber, spotreba dle PP 3.2, dle realu asi tak 3.78 l/100km. Za dobu zivota meho auta, koupeneho jako nevo, coz je 46tkm, mam dle PP spotrebu 3.81 l/100km, real muze byt asi 4,2l/100km. Prumerna rychlost je za tu dobu 59.1 km/h. Nejvyssi spotreby jsem dosahl (kdyz nepocitam poskoky po meste) 5.9l/100km dle PP, pri prumerne rychlosti 106km/h na trase asi 160km, z cehoz 45% byla dalnice, 40% silnice 1. tridy a zbytek obce. Jo, zavodim, ale to leda na motokarach 😃)) A potom taky na complu GP3.
Beranek> no, ja jezdim asi podobne jako Podber, spotreba dle PP 3.2, dle realu asi tak 3.78 l/100km. Za dobu zivota meho auta, koupeneho jako nevo, coz je 46tkm, mam dle PP spotrebu 3.81 l/100km, real muze byt asi 4,2l/100km. Prumerna rychlost je za tu dobu 59.1 km/h. Nejvyssi spotreby jsem dosahl (kdyz nepocitam poskoky po meste) 5.9l/100km dle PP, pri prumerne rychlosti 106km/h na trase asi 160km, z cehoz 45% byla dalnice, 40% silnice 1. tridy a zbytek obce. Jo, zavodim, ale to leda na motokarach 😃)) A potom taky na complu GP3.
fija:A to jezdíš na skútru nebo na mopedu?Jinak si tu spotřebu užij,přeju Ti ji.
Podber>jo, je to skutr o objemu zhruba 1890 ccm a rika se mu Octavie TDI. Nic pro tebe, neuzil by sis to, je to proste takovy maly moped, ani kotoucovky vzadu to nema. Ale to vis, ja jsem hoch skromny, mne to staci ....
to Huf😜rosím Tě,do tohoto tématu už fakt nechoď,nemá to smysl s Tebou neustále polemizovat,proto jsem tohle téma nezaložil...
Jinak já neodsuzuju všechny rychle jezdící řidiče,ale jenom ty,kteří skutečně prasí.Dá se přece jezdit rychle,ale neprasit přitom.Ale pokud někdo jezdí jak dobytek a eště se tím chlubí,tak to mi fakt vadí - a nejen mně.
Chcel by som vymeniť olej v diferáku na Scorpiu r.v. 85, 2,0 CL. Vie niekto poradiť aký olej a koľko?
Eště k tý spotřebě...Chápu,že se to NĚKOMU může zdát neuvěřitelný,že je možné s takovým korábem jezdit i tak jak říká prof a vejít se do 8-9 litrů.Ale vidím v tom normální závist těch nejrůznějších škodovkářů,kterejm jejich felicie 1.3 bere to samý.Přičemž se jedná o auta úplně na opačnejch koncích spektra.No nic,užijte si svoje fabie,felicie atd,Hufové,mracci apod...
Podber>z vlastni zkusenosti vim, ze s Felicii 1.3 kombi se da jezdit relativne svizne (asi svizneji nez ty se Scorpiem) za 7 l. Neni to nic extra, pro snaze o spotrebu se to da obcas stlacit i pod 6l, ale neni to ani 8l. Kdyz uz teda berem v potaz JEN spotrebu. A jen tak mimochodem, mracek nema Skodovku. Aspon myslim, ze ma Renault Scenic ...
fija:Víš co,užij si tu svoji "svižnou" jízdu,stejně si myslím,že jezdíš jak prase,ostatně jako skoro každej škodovec.Nebo mi to vyvrátíš?Nebojíš se jezdit v tý svý plechovce?
Mracek ma Scenik,ja mam Almeru vod sikmovokech buzen 😄.
jak nemas Scorpio, tak te {Podber rychle vopere ! 😃
Fija....😄))))))))....fnuk...brek...bre… ja jdu obehnout nakej bazis....😄))))))
pozde Xyzz, Scorpia s DOHC 2.0 v automatu uz nejsou, kdyz je Podber tak vychvalil! Sam jsem fotrikovi jedno vzal, chtel novou Fabii, tak jsem mu vzal Scorpio, usetril, bude mit bezpecny velky auto a spotrebu stejnou, a nemusi si namahat stary levy koleno, bude mit automat a nemusi slapat na spojku.
😃))...Mnooooo,kdyby se psal rok 1987,tak bych do Skorpika taky skocil,ty snad ne?. 😄
Xyzz> jasne ze ne, v roce 1987 byl tuhy komancismus a Scorpia tu nebyly - a jestli jo, tak mi by ho v 17ti tezko prodali 😃) Ani bych na nej na gymplu nemel 😃) Je fakt, ze v roce 1987 to byla jeste ta relativne hezka varianta, ten posledni model byl podle meho vnimani estetiky des a hruza.
Jeje ty si stejne starej jako ja 😄....no posledni Scorpio byl totalni pruser...na evropsky vkus moc americky.
On Pives potrebuje velky auto, protoze jezdi vzadu! 😄 Jinak strejda mel Scorpio, nevim rok, ale nebylo to to posledni, obsah 2,4 V6(myslim), jelo to pekne a bylo to prostorny, max 190 km/h a spotreba okolo 10l, prodal ho a koupil Octavii TDi, jedine co mu na Octavii vadi, je to, ze neni tak prostorna, ale jinak je Octavie ve vsem lepsi!
Jinak souhlasim, Scorpio bylo ve sve dobe dobre auto, ale ta cena byla taky pekna!
Jinak jak jsi zmiňoval cenu Scorpia,tak v poměru ke srovnatelným autům byla relativně nízká.Scorpio roku 93 v trochu lepší výbavě s dvoulitrem DOHC stálo zhruba 700 tisíc,ten novej model v r.98 začínal pod 800 tis.,což teda není předražený ani náhodou při tom,co nabízí.
Koukám a nestačím se divit, jako nekdejší majitel Scorpia TD Turnier jsem na podobné útoky citlivý. Uznávám sice, že poslední generace byla poněkud americká pro nás Evropany, ale jinak to byl na svou dobu myslím docela dobrý kup. Stačí podívat se do starých AutoBildů nebo ADACů, kde to srovnávali se Senatorem nebo třeba Maximou.
Nooo, ja uz zase nesouhlasim.Takze si to vezmeme, hledame auto, ktere se vyrovna Scorpiu ve spotrebe, v bezpecnosti, predci ho v jizdnich vlastnostech a je v nem mista pro dva lidi a nejaky ty tasky.Podberaku, ty mi to odpustis, ale ja tady jednoho bajecnyho kandidata mam.Nas vyherce se jmenuje VW Lupo 1.4(55 Kw)!Nejprve spotreba - chceme se dostat v kombinovanym provozu pod 6 a pul litru, at nejezdime za moc.Takovy Lupo jezdi v kombinovanym za 6 litru a trochu(vezmeme si treba cestu z Pardubic do Prahy na letiste a zpatky).Pak chceme mit dostatek bezpecnosti, tj. alespon 4 hvezdicky(Scorpio by vic urcite nedostalo, souhlas?).Lupo ma prave ctyri hvezdicky, je to tedy dostatecne bezpecny auto.Vazi neco pres 900 kg, takze 75 koni udeli autu obstojne zrychleni i max. rychlost.Pokud po nasi ceste pojedeme mimo dalnici, muzeme to smazit i 160(cesta je dobra), neni problem.V jizdnich vlastnostech se tedy nasemu vzoru snadno vyrovname.Takze mame auto, ktery jezdi za malo, je bezpecny, dobre se v nem jede a je i pohledny.Plusem je mala delka(3.5m) a sirka, bude se tedy pekne parkovat a vsude se hezky vejdeme.Nevyhodou je, ze to je tak auto pro dva lidi, takze nic pro rodinu.Cena noveho - 450 000.Kdyz posadime do takovyho auta jen ridice, je jasny, ktery auto to musi vyhrat.Lupo je tedy ve vetsine ohledech prijatelnejsi.Tolik tedy k diskusi Scorpio versus mala auta ... 😊)) Podberaku, doufam, ze to beres s humorem, ne abys o me priste zlomil tago... 😊))
Díky pánové za názory,ale pořád Vám nejspíš nedochází,že tady montujete dohromady hrušky s jablkama...Auto vždycky srovnávám s autem stejný resp. vyšší třídy, a ne přes celý spektrum jako Vy...Podle vašich názorů je ta oktávka lepší jen proto,že je NOVÁ,a to je docela slabý kriterium.to není žádný umění bejt novej...Scorpio má rozhodně nadčasovej design a má hodně lidem stále co říct.Uznávám,že ta poslední generace byl krok vedle,design se prostě nepoved,a tak ho radši v 98. stáhli.Ale chtělo by to nástupce,Mondeo tuhle roli nemůže zvládnout,tváří se sice,ale nemá na to.
Jinak bych ale neřek,že fija a mracek jsou ňáký odborníci přes Scorpia,neustále tady vomílaj poznatky,který se někde dočetli od "odborných" novinářů a co někde zaslechli v hospodě...
Nerikam ja ani fija, ze je odbornik pres Scorpia, jen jsem ti psal, ze strejda Scorpio mel a to co jsem napsal bylo jeho srovnani s Octavii a urcite o tom neco vi, kdyz v nem nekolik let jezdil!
to mracek:Hm,tak strejdu pozdravuj,ale vyřiď mu,že takovýhle lidi fakt nepochopím,co jezděj v mnohem lepším autě,pak sednou do horšího,jenom novýho,a je jim to jedno.Já už bych prostě menší auto nechtěl,to radši nebudu mít nic a budu jezdit na kole...
Píves-asi tezko to pochopis, kdyz si zaujaty jen na Scorpio! V cem je Scorpio lepsi, nez Octavie vyjma prostornosti?
to smudla:Tady se prostě vytvořil kolektiv lidí,kteří nemají ani tušení,o čem je řeč,Scorpio znají možná tak z fotek a budou tady dál kázat svoje bludy.Nemá cenu se s nima dohadovat,oni to nejsou schopni pochopit.
Faktem zůstává, že třeba v bariérových testech Scorpio nebylo nic moc, ale na dobu svého vzniku to je myslím sqelé. Kdo měl kdy v tomhle autě nehodu, mi dosvědčí že existuje jen málo aut, které nabízejí takovou míru bezpečí ( v této třídě srovnatelných aut, samozřejmě ). A rovnat vedle sebe Scorpio a Octavii je jako srovnávat Š120GLS s Fiestou letošního modelového roku.
Smudla má pravdu,s tou bezpečností.hlavně lidi vzadu se nemusejí ničeho obzvláštního bát.Na tu dobu bylo Scorpio určitě jedno z nejbezpečnějších aut v dané třídě.To srovnání s oktávkou je velmi směšný,tam jde jen o to,že má sice 10 airbagů,ale karoserie se slisuje jak piksla.
Píves-ty jsi asi nepochopil, co je to bezpecnost aut! Nekde jsi precti jak se ma auto pri narazu chovat!
Jinak ten tvuj posledni prispevek mne fakt rozesmal, lidi vzadu se nemuseji niceho bat! Jen pro zajimavost, kterou jsem nedavno slysel, ze vaha prumerneho cloveka se pri 30km/h narazu meni ve vahu 3,5tuny, to se pak clovek nemusi bat, to ho jenom sloupnou ze sedacky, mozna az z predniho skla!
a jak jako by se auto mělo podle Tebe při nárazu chovat?určitě ne jako oktávka,který se ve 20 ti kilometrový rychlosti slisuje předek a pochčije se na silnici,protože jí praskne chladič, a navíc čelní sklo...To asi nebude to pravý.
Podběrák-najdi si to a precti si to!
mracek: č. 172 - v současnosti především v pořizovací ceně 😃) Sorry, ale musím se Pívese zastat, pokud mu ty otázky nedáváš naschvál😄. Je fajt, že některý jeho názory na jiný auta jsou trochu neobjektivní, ale kdo jste viděl zkouřený Scorpio na předek, kratší o 1 metr, a měl ho možnost rozebírat kousek po kousku a sledovat, co a jak se při tý ráně všechno rolovalo, viděli byste, že to tam fungovalo přesně tak, jak je to po současných vozech požadováno. Největší šok je ten, že to auto má často nepoškozený čelní okno (když tak rozkřáplý makovicí někoho, kdo se nepřivázal) a všechny dveře mu jdou otevírat i zavírat. Pokud si do toho auta sednete, tak byste neřekli, že je zbořený. Těm těžším případům se pak rozšklebí středovej tunel v oblasti rádia a šaltrpáka si většinou zvětší tu díru, kterou čouhá dovnitř. Myslím, mracek, že Octavia se nechová jinak, díky svojí velikosti však náraz ve stejné rychlosti snáší i hůř, protože jí chybí délka těch deformačních zón. Je to prostě menší auto. Už se to tady jednou probíralo, že nejde o to, jestli se auto zmačká jak papír, ale jestli z toho lidi vylezou živý a jestli pro ně uvnitř ještě zůstane nějakej prostor. V tomhle kriteriu mají lidi v obou jmenovaných autech úplně stejnou šanci, možná klempíři u Forda budou mít míň práce. I když, kdo by v dnešní době opravoval zbořený Scorpio, vždyť si ho může 5 km za čárou koupit celý za 500 DEM. Není i tohle oproti Oktávce obrovská výhoda?
Ano prof, je pravda, ze se Octavie pri stejny rychlosti znici vic, mas pravdu v tom ze ma mensi deformacni zony, proto je taky musi maximalne vyuzit=> vetsi zmackani. Jinak kazda kabina noveho auta vetsinou obsahuje tzv. bezpecnosti klec pro preziti, ktera by se nemela porusit! On naraz treba ve 20 zmacka skoro kazde nove auto vic nez Scorpio, holt je ten predek mekky, aby pohltil tu energii!
Přečti si v tématu US cars atd.,jak dopadla fabie,když si to vyříkávala do vočí s Camarem,snad Tě ten humor přejde.
Podberaku, Kajo, poslys.Argument, jak dopadla 3 a pulmetrova Fabie pri celovce proti 5timetrovymu Camaru je uplne na nic, protoze nam nic nerika o tom, jaka je bezpecnost techto aut a co se stalo resp. nestalo lidem uvnitr.Samozrejme, ze Fabie bude vypadat jako v poslednim tazeni a ze vetsi auto(v tomto pripade Camaro) bude vypadat podstatne lepe.Na tom nesejde.Uvedom si ale pointu.A ta je, ze metrovy predek Fabie musi vstrebat stejne mnozstvi energie jako o poznani delsi predek Camara(nevim, jak je dlouhy, ale urcite delsi).A jak toho dosahnes, aby ti vevnitr byli zdravi a veseli?Jednoduse - konstrukci.Mene plechu Fabie pohlti stejnou energii jen jak?No tak, ze se bude vice deformovat.Proto muze a bude Fabie vypadat na odpis, ale ti vevnitr na tom budou dobre, mozna i lip nez v Camaru.Proto je treba soudit, co se stalo lidem vevnitr a ne to, jak auto vypada zvenku.Co na tom, ze auto zvenci nevypada tak znicene, kdyz jsi vevnitr stejne zranenej nebo mrtvej?K cemu ti je potom, ze se auto da opravit?Promin, ale to nema smysl.Proto muze i maly auto(Lupo, Punto) byt tak bezpecny.Je to konstrucki a vyssi schopnosti mensiho mnozstvi plechu pohltit vice energie.Ze je z neho hromada plechu?No a?Prezils?Jses nezranen?Tak co resis?Zeptej se lidi, co prezili dopravni nehodu nebo ji neprezili(kdybys je jich dalo ptat), jestli chtej mit po bouracce min srolovany auto nebo byt nezraneny nebo zivy.Nemuzes proto soudit na bezpecnost podle toho, jak auto po narazu vypada, ale podle toho, co stalo tem uvnitr.A jestli ma Lupo, Fabie, Punto aj. 4 hvezdicky tak je to prave proto, ze se lidem vevnitr nic moc nestane bez ohledu na to, ze auto po bouracce vypada zniceny.
Jinak s potěšením můžu konstatovat,že Škorpíků vídám čím dál víc,spíš teda těch hatchbacků,kufrovejch tolik nejezdí.Lidi jim prostě podle mě přišli na chuť,když porovnaj cenu a to,co tohle auto nabízí,šáhnou po něm bez přemýšlení.Akorát se docela divím,co jezdí těch 2,9,při dnešních cenách benzínu se to může docela prodražit,pokud to nejsou sporáky...
Ono taky nezapomínej, že kromě benzinu to už nic moc nepotřebuje. Jinak Scorpio bylo prvním Fordem , ne-li prvním kontinentálním autem vůbec , které mělo tzv. deformační klec, tj. skelet konstruovaný tak, že síly byly přenášeny rovnoměrně po celém systému nosníků. Viděl jsem to kdysi v nějakém propagačním filmu Fordu, jak po čelním nárazu u kombíku byly barevně zvýrazňovány síly působící na ten který nosník, od žluté po tm.červenou jako max. No a při tom nárazu byl červený samozřejmě daný podběh, ale pak se to "rozlezlo" po podlaze a sloupkách a červená byla zase až na C sloupkách. Proto bych taky nikdy Scorpio, Sirku nebo Mondeo po ráně nebral. Člověk z toho vyleze, ale auto je na zrušení, ale v tom přece je, nebo ne?
To jsem nevěděl,s tou deformační klecí Scorpia,je to dobrá zpráva,těší mě to,a dává mi to další pádné argumenty do ruky.
Podběrák-nejde o to, ktery auto zustane cely, ale o to, kolik pohlti enrgie! Taky by to mohlo dopadnout tak, ze Scorpio by bylo skoro cely, ale ten clovek inside ne a z Fabie by zustala jen tzv. bezpecnosti klec a zbytek by byl uplne KO, ale clovek inside OK, protoze ta karoserie pohltila daleko vic energi, ktera se tolik neprenesla na cloveka vevnitr!
to mracek:Myslíš si,že víc energie pohltí míň plechu nebo víc plechu?Docela těžká otázka 😄
2 píves: nejde o množství plechu, ale o konstrukci klece. Pro mě osobně lze nazvat autem všechno nad 4,5 metru délky. Fabie je vytvořená pro jiný účel používání a pro zákaznice, ne pro zákazníky.
to smudla:No vidíš,tak to se shodnem,já mám stejnej názor,za auto považuju něco od střední třídy(v evropským pojetí),samozřejmě,čím větší tím lepší.
To je taky taková psychologická záležitost. Moje žena se učila jezdit v Lincolnu, pak šla do autoškoly, tam ji posadili do fabky a z toho jí šla hlava kolem. Ona velikost auta je jedna věc, ale pokud jde volant otočit malíčkem i na místě, auto jde za plynem, reaguje a hlavně se tam nemusí rumplovat nějakým nesmyslem, tak i naše krásné polovičky pochopí, že nemusí mít Smarta.
to lenin:Jestli myslíš "rumplovat nesmyslem"=řadit,tak s Tebou vysoce souhlasím.
2 Píves a lenin: když onoje to řazení tak těžký, že! Co je nějakej litr paliva navíc atd...😄)))
to beranek:Ale třeba máš pravdu,já nevím,ale mně se jedná o to,že při nehodě ve vyšší rychlosti,než je ten crash-test,seš ve fabii na cucky ale ve větší mautě přežiješ.Už mu to proboha někdo vysvětlete!!!
Nema cenu se bavit o Scorpiu x Fabii. Obe auta jsou v necem lepsi a v necem jinem horsi, nez to druhe. Zalezi na pohledu, pro Podbera holt je Scorpio idealnim autem a nepresvedcime ho, ze to muze pripadne byt i jinak. Zase ma chlapec zivot pomerne jednoduchy, kdyz je presvedcen o sve pravde "Skodovky jsou smejdy", "Scorpio je nejlepsi ve vnitrnim prostoru, navic za tu cenu" a pod. Skoro mu to zavidim 😃)
Já už se vo tom dál nemíním bavit,srovnání Scorpio vs. fabie mi přijde uhozený a pod moji úroveň,už na to nebudu reagovat,na případné invektivy z tohoto oboru.Fabii totiž nepovažuju za auto.Howgh.
Jinak nevím,proč tohle téma přitahuje,lidi,kteří musejí být soustavně v opozici,to jsem nečekal...
Řazení je zkrátka na h...o,je zbytečný.Všechno v autě je už skoro v elektrice,automatický,takže i řazení.Nechápu lidi,kteří ztotožňují řídi´t=řadit.Hodně lidí mi říkalo,ač řídím mnohem líp než oni,že to není žádný řízení bez řazení,tomu se musím fakt smát.navíc řidič s automatem se mnohem líp může soustředit na sledování situace v provozu.Že je to tak,pánové lenin a prof.
Ridic s automatem ze se mnohem lip soustredi na jizdu?Nesmysl.Clovek, ktery se nauci jezdit si to tak zautomatizuje, ze mu to neprijde a neztraci tim na pozornosti.Jako ty slapes na pedal, nekdo radi.Soustredis se snad na jizdu min tim, ze slapes na plyn?Blbost, ze jo?A tak je to stejne s pozornosti u manualistu.Uznej, ze si to tezko predstavujes, protoze jsi manual neridil nekolik let.Jo jasne, automat je dobrej, kdyz chces telefonovat a potrebujes mit volnou ruku.Ja jsem automat v ruce mel a byla to nuda.Je mi ale jasny, ze filozofie auta jako, v prvni rade, komfortniho a maximalne pohodlnyho a nenarocneho dopravniho prostredku uprednostnuje automat.A nerikej, ze se smejes tomu, kdyz nekdo(treba i ja, ze jo?) vypravi, ze bez manualu to neni zazitek.Ten zazitek, o kterym ja mluvim to opravdu neni, ale tezko to muze soudit ten, kdo to nikdy nezkusil a tuto filosofii neprijal.Nemuzes zavodnikovi vykladat, ze bez manualu by mel lepsi sportovni zazitek.To jako kdybych ti ja vykladal a smal se ti, ze jen s manualem si uzijes tvoji filosofii ridice.Neuzil, ze ne?Tak vidis a stejne je to s nami na druhe strane mince.Ty pohledy jsou rovnocenne a proto si nezaslouzi odsuzovani.Nesouhlas s nama, ale neodsuzuj.
Automat je pohodlnej, ale radit mi vubec nevadi. Libil by se mi treba automat s razenim na volantu!
Manuál má své nezastupitelné místo u závodních a sportovních vozů, kde se otáčky honí až ke kritickým bodů, což automat neumí. U osobních vozů je to archismus, požadovaný evropským trhem, něco jako když v USA museli do aut ještě ve dvacátých letech montovat místo volantu opratě, protože farmáři si neuměli představit, že by měli povoz řídit nějakým kolečkem. Jezdím s manuálem ( MB Vito) i automatem, ale sám bych auto v manuálu nechtěl.
to mracek - Čajka měla řazení na palubovce.
to mracek - Čajka měla řazení na palubovce.
A jednu věc: je potřeba s automatem se ne svést, ale nějakou dobu s ním jezdit, pak se dá hodnotit.
Je nespornej fakt, že automat ocení, pochopí a upřednostní především ti, kdo hodně jezdí a pro které se postupem času jízda autem stává více otravou, než zábavou. Nemýlím-li se, tak se takovým lidem říká "vyzrálí řidiči". Tím samozřejmě nechci říct, že vyzrát nelze bez automatu. Vyžaduje to však zcela jistě více osobní kázně, stěstí a v tom lepším případě pouze finančních nákladů, pokud ty první dvě věci zrovna nevlastníte 😄. Výhod řízení automobilu by se však stejně dobře hodil i pro začínající řidiče, kteří mají v prvních letech svého ježdění mnohem více důležitějších starostí za volantem, než přemýšlet o tom, kam tu páčku strčit, aby to jelo tak jak má. Dokážu si i představit podstatnou změnu k lepšímu u statistik dopravních nehod začátečníků, kteří by prvních 5 let nesměli používat vůz s manuálním řazením. Je jasné, že na to kvaltování si člověk zvykne rychle, nicméně čerstvým držitelům ŘP dělá dost problém udržet své závodnické sklony na uzdě a jejich sebevědomí stoupá podstatně rychleji, než úroveň jejich řidičských schopností a zkušeností. Tady by se ta nemožnost dosahovní kritických hranic otáček a výkonů (která u automatů samozřejmě možná je, čímž ti, lenin, malinko oponuju) docela dobře hodila a určitě by svůj díl užitečné práce pro bezpečnost, zdraví a životy všech účastníků silničního provozu odvedla. Tedy opět jeden z pohledů na funkci automatu. Na závěr otázka: Jak velké procento řidičů by po 5 letech nuceného ježdění s automatem přešlo na manuál?
to prof:Zajimavy napad s tema zacatecnikama.Mozna by to skutecne ke snizeni nehod vedlo.Ale ja bych se branil tomu, nutit ridice k tomu, jakou budou mit prevodovku.Uprimne receno bych v tom videl take řadu problemu.Kdopak, vyšedše z autoškoly, ma na to, aby si koupil vlastni auto?Asi malokdo.Myslim, ze drtiva vetsina lidi, kteri dostali ridicak se potom vyjezdila na aute svych rodicu a ty by urcite nebyli zvedavi na to, aby museli prodat auto a koupit nove(nebo druhe) s automatem.Tva otazka smerujici k tomu, kolik lidi by po teto dobe preslo na manual, uderila hrebicek na hlavicku.Sugestivne naznacujes ze malo a v tom souhlasim.Nicmene, 5 let pro takove obdobi mi pripada prilis.Pokud clovek jezdi, staci mu tak 10 000 km(cca rok jezdeni), aby uz nemel starosti s tim, kam "tu packu zastrcit, aby to jelo, jak to ma".
jo jo řazení je přežitek. Vzhlem k tomu, že mám auto ustájené a vyjedu s ním až v sobotu na sraz, tak jsem byl nucen jezdit s manualem a to po docela dlouhé době. To by člověk neřekl, co je to za vopruz. Rozjezdy z křižovatek, podřazování při předjíždění, a hlavně ty kolony když ty kteténi zelení obsadili jedem pruh na magistrále (hovada). No to je ted jedno. Je to neskutečně otravující věc, která mi začíná vadit čím dál tím víc. TipTronik jsem taky nedávno zkusil, nicméně musím konstatovat, že asi po 10 minutách zkoušení jakže to vlastně funguje jsem strčil páku líně do pozice "D". Automaty z 90. hravě přesvědčí dnešní manuály a to už nemluvím o dnešních automatech. A taky mě štvě že díky tomu klacku musím sedět v autě uplně jinak než v Cadillacu. Tam se rozvalím dám "D" a frčím, kolony, kopce, křižovatky. Zastavím dám tam "P" a aniž by mě bolela ruka nebo záda, se přemístím do svého místa určení. Tak mi vysvětlete proč bych hergot/sakra měl v roce 2001 používat manuál ? Pro rejpaly používám automat u svého auta a to i auta minulého (ostatně i budoucího) a služebně jsem nucen 😒 používat manuál a to ještě ve spojení se strašným autem co nám firma koupila to auto je neskutečně malé a nepohodlné a nebezpecne nemá ani Anti-lock brzdy !!! Tuším že se jmenuje Octavian, Octavija, nebo Octavia tak nějak, jel jsem s tím jen 1,5 Km pro jídlo do McDonalds. Byl jsem rád, že jsem se vrátil celej. Ke všemu aby asi firma tady V CŘ ušetřila tak tam zjevně lije benzin s naftou, protože ačkoliv měla na zadku napsano 6 litrů LX taj nejela ani nahodou jako muj 4.5 V8. Vím že benzín je v ČR hodně drahý, ale neškodí takové šetření motoru ?, nebo jsou na to evropské auta dělaný ?
to lenin:Ujel jsem s automatem tak 250 kilometru, coz je vzdalenost, za kterou auto do ruky dostanes.A kdyz uz mne prestalo bavit dloubat se v nose, ladit porad radio a hrat si s klimou, prepnul jsem do rezimu manualniho razeni stupnu(Tiptronic), abych mel alespon trochu pocit, ze mne to auto potrebuje. 😊)) Ale proti gustu žádnej dišputát.
na toto tema bylo rozvinuto jiz nescetne diskuzi, ale tezko tem lidem, kteri nevi co to je jezdit s automatem, vysvetlit, jak skvela jizda s automatem je. Myslim, ze kdybyste to tady dal resili, tak se nikam nedohrabete, protoze zastanci manualu rocne najezdi tak pet tisic kilaku a proto je pro ne razeni podminkou. Me totiz pet tisic kilaku v roce taky bavi radit. Ale co ten zbytek......?
Myslel jsem, že debata o aut. převodovkách má svoji rubriku ...
nic byl jsem mimo 😄 Jenom se chtěl říct, že automat forever 😊. Jinak Scorpio, je pohodlné auto. Co se týče nového Scorpia tak nevím, neb je jich docela málo a nikdo ho nemá, takže jsem nemohl posoudit. Mimochodem jakou má spotřebu Scorpio 2.9 automat rok 89 ? Chci zarucenou informaci, jsem zvyklej na spotrebu V8, takze nemusite zkouset 7l/100 😄 Ne vážně kolik po městě ? 13 ? 14 ? Mám ho totiž možnost koupit, a chci pohodlné auto s automatem, jenom bych nerad aby měl stejnou spotřebu jako V8 😒 jenom přece tohle auto chci do města. Auto na dálnice mám...
Dneska, kdyz jsem se vracel ze Zlina do Prahy, tak jsem si rikal, ze mit automat a tempomat, tak se v tom aute unudim k smrti... 😄
Clovece tak toho bych se bal. Toto auto pred 2 lety stalo v peknem stavu (metaliza, skoro plna palba vybavy atd) 38 000 Kc, tak jsem se zajimal proc. Byl jsem upozornen, ze prave motor 2,9 se nejak nepovedl a krome myslim hlucnosti straslive zere. Kamarad rikal, ze palubni pocitac mu ukazoval v zime prumer ve meste asi 24l/100km. Jezdil ale prevazne trasy 7 km domu -> prace -> domu. Kdyz by jezdil trochu dyl nez kdyz se to zrovna zahralo, tak by asi ta spotreba trochu spadla... ale i tak bych rekl, ze 15 ve meste by byl skvely vysledek, spis bych to videl k 20tce, ale overeny to nemam.
no já ho můžu mít za 35 kKč a měl by být v dobrém stavu a ve výbavě GHIA, jenom každý mě varuje před spolehlivostí a spotřebou. Tak nevím co je na tom pravdy. Bud koupím nějaké levné auto abych se dostal do práce a nebo budu rok šetřit a koupím si něco lepšího jako druhé auto. Ted jsem viděl Opela Omegu V6 3.0 v maximálce včetně kůže. Rok 94 (už ten kulatý moderní) najeto 80 tis za 180 kKč, což se mi zdá dobrý. Ale rok na mě nepočká 😄
ace: Tohle Scorpio bere po městě 18,5l. Proto jsem se ho zbavil a jezdím úspornějším Capricem 5.0 V8.
Aha ! No tak to je vážně docela drsný, čekal jsem něco kolem 13 litrů ... No tak budu šetřit a koupí si něco novějšího...
No ale dobre to zpocitej... das 35 kKc a mas auto eno-nuno... Ted zalezi kolik rocne najedes... kdyz to bude druhe auto, najedes rekneme 20 000 km. 20 000 km * 5 Kc = 100000 Kc za beneli. celkem 120 000 Kc. Koupis si auto za 180 000 Kc ujedes 20 000 km * 3,5 = 70 000 Kc celkem 250 000 Kc. Tedy po jednom roce je to 120 000 kontra 250 000 Kc. Nehlede na to kdyz Scorpio naboris tak te to nebude tak mrzet jako kdyz naboris auto za 180 000 Kc. Taky ti ho nikdo neukradne. Vsechno ale zalezi kolik najedes.
jo to já najedu soukromě tak 10-12 tis za rok maximálně (cesty do práce), ale fakt by mě štvalo, ze mi to žere vic jak Cadillac co by byl mezitím schovanej... Jinak si dokážu přestavit, že je to pohodlný auto se skoro výbavou na kterou jsem zvyklej. Ale fakt žere 18 litrů ???? Já to prostě nepochopím, dyt to snad není ani fyzicky možný spálit za 100 km ve V6... 😊
Když na to příjde tak co od auta vyžaduju je prioritně automat a v závěsu hnedle klima, ale klidně bych se spokojil jen s automatem, nebo jen s klimatizací. Bylo mi doporucena Sierra DOHC, což je auto který se mi libí vzhledově víc než Scorpio, nehledě na povinné ručení a spotřebu.
Když na to příjde tak co od auta vyžaduju je prioritně automat a v závěsu hnedle klima, ale klidně bych se spokojil jen s automatem, nebo jen s klimatizací. Bylo mi doporucena Sierra DOHC, což je auto který se mi libí vzhledově víc než Scorpio, nehledě na povinné ručení a spotřebu.
Clovece ty tady mluvis o autech ktery jsem rozstouraval asi pred 2 lety... Bacha na nektere kubatury DOHC Sierr, vim ze u nektereho typu motory praskaly hlavy jak na dratku. JInak to taky dost zere, pod 10 se nedostanes. Jeste se u techto Fordu serou kulovy cepy. Jinak nechapu proc chces do mesta vyssi stredni tridu.
já mám velikosti trochu posunutý směrem nahoru. Nejmenší auto je Octavia, velký je Town Car, takže auto akorát tak do města je auto typu Opel Omega, Ford Scorpio.... prostě nemíním jezdit v něčem co skáče jako koza na každý nerovnosti, musím se tam pohodlně vejít tak abych se o nic nebouchal, a mít pocit bezpecí za robustní karoserii. Neco jako Fabia, Clio, Yaris, a jiné nebezpecné auta bych nikdy nechtel, neb fyziku neoklamu airbagem 20 cm za nárazníkem 😄 A on se ten automat stejne delal jen v dražších autech. Na manuál jsem už moc starej a línej....
No ja jsem taky priznivec velkych aut (je to fakt uchylka), ale sluzebne ve meste jezdim Feldou. Ve meste to zas tak nebezpecny neni a parkovat 4,8 m dlouhou svini zadny med. Kdyz si vlezes na www.mageo.com tak v sekci o autech je ID FAVORIT a ten se zase s DOHCem od Sierry nedostane pod 16 l ale je to prase. Obcas tam delaji souteze o nejvyssi spotrebu nekdo mel uz i 15l s Feldou. Favorit odrovna ccca 2 auta rocne, tu Sierru rozmlatil v 160 km/h (pak byl rok v oberlich).
Končím diskusi, pánové,nemám na to momentálně čas,poflakovat se po Motor_café,tak to tady beze mě vydržte - prof,lenin a další.Scorpiu zdar!!!Píves alias Podběrák
Vždycky se dá nějak zaparkovat 😄 Felicia (taky s ním musím jezdit služebně) je hrozny auto i co do motorickych vlastnosti, auto nezatací, nedrží v zatačce, odskakuje zadní náprava, a o výkonu je škoda hovořit, a když už budeme teda ve měste, kde výkon není tak rozhodující, tak musím poukázat vysokou hlučnost vně interieru, sedačky to nejpohodlnější zrovna taky nejsou... Nehledě na to že když do ní sednu tak mám pocit, že jsem v nějakém humpoláckem autě 😞
Tak to jsme na tom podobne. Felda v zatacce nedrzi a prave kdyz je clovek zvykly na auto tak si mysli, ze se na te felde neco urvalo. Ja kdyz v ni zacal jezdit tak se me stavalo ze jsem treba i zastavil a prohlizel napravy co se jako deje, prohlizel hlavne pneu jeslti jsem nepichl apod. Naopak co se tyce vykonu tak i nejmin vykonna felda do mesta staci. To auto je lehky a kacelerace je oproti treba mymu 100 kW 2litru paradni. Co je ale uplne v * sprominutim jsou v Filcce sedacky. Kdyz jsem to auto dostal tak po dvou dnech jsem skoncil v nemocnici, masaze, obstriky nemohl jsem se ani hnout. Uz jsem si ale zvykl.
Do města stačí jakej koliv motor co se do Feldy dával. U toho zatáčení to sice člověk potom předvídá, že jako nesmí zatáčet ve výšší rychlosti, ale problém nastane když je nějaká krizovka, člověk vytočí kola a auto jede a jede a jede stááále rovně 😒 sedačky jsou na zcela otevřeně na *. Abych nebyl tak kritickej tak na to že je to bylo nejlebnější auto tak mělo na svojí dobu docela dobrou přístrojovku, zvlášt v noci docela pěkně a přehledně svítí. Jinak volant je fakt osklivej, nechapu proc tam nebyl od zacatku ten s imitaci airbagu, s ním vypadal docela slusne.
Mám tu jedno slušný auto, rok 88, čerstvě z Belgie, výbava GL, mimo to ještě vyhřívaný přední okno, 2.0 OHC EFI, hliníkáče design Ferarri, stříbrný, zadní RS křídlo, závěs, pětidveřovka, zcela původní, nikdy rozbitý, moc pěkný auto, je vidět, že to němělo žádný prase, vnitřek je nepoškozenej a čistej, motor je super, kotouče, brzdy, ruční, všechno OK, zadní lemíky sice jsou, ale nijak tragicky (nechci to dávat dělat, aby každej viděl, jaký to bylo, můžu ale nechat udělat pak). Bez papírů proclený, nebo s českejma ofic po výmmněně kastle na dvoulitru z roku 86 bez řízenýho katu (super kombinace na přestavbu na plyn). Cena: Na díly: 33 tis, s číslama ofic: a legálně: 49 tis. Co bude kdo chtít, dostane v ceně i z tý bouchlý 86ky (normálně jezdí, nemá jen světla, nárazník, jeden blinkr,spodní i horní příčku, chladič - žuchla to ze zadu pod Ávii, okno je OK, ani škvíry mezi blatníkama a dveřma nevykazujou žádnou anomálii) privbox@seznam.cz nebo 0603510691, fotky obojího můžu poslat na mail.
2,0 GL s karburatorom a mam problem s trhanim vozu pri jazde, ktore by vraj mohlo byt sposobene elektronikou. Ak ma niekto technicku dokumentaciu k uvedenemu typu vozu bol by som rad, keby sa mi ozval na vozarj@kiwwi.sk
Jinak vím, jak se lidi chovaj k firemním autům, a popravdě řečeno to příliš nechápu. Já se chovám rozumně ke všem autům, ať mým nebo cizím, a nepotřebuju si léčit mindráky tím, že něco co nejvíc zrasim. Ale třeba jsem divnej...