Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu
Zpět na článek

70 komentářů

Možná trochu kontroverzní téma, ale ve světle dnešních (a včerejších)událostí....

Jak by ste viděli nějakým způsobem povinné zimáky, respektive řešení současné stupidity některý řidičů. Nestačilo by třeba aby pojištovny v připadě způsobení nehody na nevyhovujícím obutí vymáhali škodu na viníkovi bez ohledu na povinné ručení ? Argumentace některých machrů, že oni přece umí jezdit a proto nepotřebují mít zimáky je opravdu úžasná. Když to dovedu ad absurdum, tak nemusíme používat stěrače, sice bez nich vidíme blbě, ale vidíme. Na letních se na sněhu taky jede blbě, ale jede. Otázka kamionů je pomalu na samostatné téma. Docela chápu spedice,že investice do komplet zimního obutí je docela drsná, ale proč bych měl být omezován jiným účasníkem silničního provozu.
povinne,natvrdo s datumem odkdy dokdy,kontroly od policie,vysoke pokuty za neprezuti.vzdyt auto v zime na letnich gumach je smrtici zbran!!
Povinně zimní gumy v zimě. Nechci, aby mě ohrožovali poloauta s polořidičema.
Argumentace některých machrů, že oni přece umí jezdit a proto nepotřebují mít zimáky je opravdu úžasná.

A zejmena kdyz za vse zlo v zime na silnicich muzou silnicari >😁
Ono tohle je věc co se bude obtížně dávat jako povinná, přecejenom je to dost vysoká částka za jejich nákup (pro spoustu lidí).

Spíš by se toho měly chytit pojišťovny a dát buď výhody lidem, co zimní gumy mají, nebo nevýhody těm, co nemají.

Samozřejmě, že já osobně jsem pro povinné zimní gumy. Akorát si myslím, že je to pouhá utopie.
Ono tohle je věc co se bude obtížně dávat jako povinná, přecejenom je to dost vysoká částka za jejich nákup (pro spoustu lidí).

To preci neni uplne pravda, nebot tim prodlouzis zivotnost letnich pneu, takze ve vysledku na tom zas tolik ztratovy nejsi a i presto kdyz lidi na jezdeni autem nemaji, tak at proste nejezdi... .
Souhlas s Andreem. To, že je to investice navíc je dost ubohý tvrzení ve srovnání s tím co můžou způsobit. Nikdy nevíš kdy Tě sestřelí nějakej blb na letních gumách. Bohužel zimní gumy nejsou samospásný a i na nich je potřeba dávat pozor.

A jak taky říká andree , když na to nemají tak ať nejezdí a jezdí busem. Když mají na beznín/naftu tak musí mít i na gumy.

Slušný gumy např. na OII stojí 8 tis.sada to snad není takovej balík za ty 3-4 roky co by měli vydržet(i když člověk nejezdí).
Saab
Ta ztrátovost záleží na tom kolik člověk najede. Životnost pneumatiky je 6 let, pak by se měli vyměnit, takže když někdo najede dejme tomu cca 5.000km za rok, tak to za těch 6 let znamená 30.000km, tedy 15.000km na každou sadu, což je tak na zajetí každé sady gum.

Nicméně pro tyto lidi bych jako kompromis zvolil celoroční pneumatiky, takže v zimě buď zimní nebo celoroční.

Pro srovnáni, třeba celoroční GoodYeary Vector 5+ (185/60 R14) dopadli v testu zimních pneu líp než zimní Semperity nebo Firestony ! Na suchu, mokru a ledu ty celoroční GoodYeary dopadli dokonce líp než GoodYear UltraGrip 7 !

Tedy kdo nemá na druhou sadu zimních může použít celoroční jako určitý kompromis.
Když už jsi se dal do těch počtů tak to za těch 6 let při 1 letní a zimní sadě (16 tis.kč) vychází na cca 200 Kč měsíčně. Jestli na to někdo nemá tak ať opravdu nejezdí. A dají se sehnat i levnější pneu než za 2000 Kč/kus.
s povinnými zimnými pneumatikami od určitého dátumu je to trošku problém, nemyslíte? Dajme tomu, že by sa mali prezúvať v polovici októbra, ako to navrhovali u nás na Slovensku... to je absolútna blbosť, čo keď bude teplá jeseň ako tento rok, tie pneumatiky zničíš a mali by ich mať vodiči do konca marca, potom všetci prezujú letné, ale šmýkať sa môže aj potom... som za povinné zimné gumy, ale od dátumu po dátum sa to riešiť nedá

A zimné pneu na kamióny, ako by ste vyriešili gazdu dajme tomu z Poľska do Španielska, to by museli na hraniciach dajme tomu s Talianskom prezuvat pneu, lebo tam je teplo a hned by tie zimne znicil a zimné gumy na kamióny ako ich poznáme u osobákov v podstate ani neexistujú, sú povinné tuším vo Švédsku

ale keď si to tak zoberiete, v tom, čo bolo na cestách rozhýbať 40 ton, tak to nemá jedna poháňaná náprava šancu, veď ste videli tie obrázky, ani reťaze nepomáhali

ja by som sa opýtal skôr, prečo pri normálnom snežení dokážu napr. vRakúsku udržať dialnice mokré a tu nie? a to tam nesypú ani tie blbé kamienky, ktoré ničia autá a hlavne lak na prednom nárazníku, predpovede poznajú a oni nie sú schopní ani tie blbé pluhy nahodiť na tie ich autá

to počasie, čo bolo posledné 2 dni je extrém, to beriem, lae ich vždy prekvapí aj 3-4 cm snehu
Vašek M.
Souhlasím s názory pode mnou.

Jistě, zimní gumy nejsou všemocné, ale mají svůj nezpochybnitelný význam.

Když někdo má na benzín, musí mít i na zimní gumy. Bohužel u nás je stále ještě dost ignorantů a tak asi bude nutné to direktivně přikázat. Nelíbí se mi to, ale na nějakou osvětovou kampaň moc nevěřím..

K té finanční náročnosti.. člověk, který najede za 4 zimy 15000km má s největší pravděpodobností Felicii, nebo něco podobného, na kterou jej sada zimních gum vyjde do 4000, pokud tohle někdo nezvládne, tak by měl auto prodat a opravdu jezdit autobusem..
To, že je to investice navíc je dost ubohý tvrzení ve srovnání s tím co můžou způsobit.

To ale neříkej mi 😉

Já jen tlumočím to, co se vždycky objeví jako reakce, když se začne mluvit o povinnosti zimních gum. A už jsem tohle téma několikrát v denním tisku (loni například) probírat viděl.
To mě napadlo, že jsi to nevynesl Ty. Taky už jsem se s tím setkal.

Jinak kaminony je fakt jiná třída a asi to není tak jednoduchý jako u osobáků. Možná by ale stačilo kdyby byli za tohohle počasí ohleduplný a ani nevyjížděli z odpočívadel. Všichni vědí, že cesťáci nestíhají, ale stejně zase**u celou D1 i 😱.

To co vyváděli včera bylo na kopanec. >😒]
Možná by ale stačilo kdyby byli za tohohle počasí ohleduplný a ani nevyjížděli z odpočívadel.

a myslíš si, že na tých vodičov bude brať niekto ohľad? On má skrátka termín vykládky a nik sa nestará, aké sú cesty, či je niekde zápcha a pod. To by bolo dobré vysvetliť špedičným firmám, verím v to, že tí vodiči by sa radšej nepúšťali na také cesty, aj keď výnimky samozrejme existujú
to Stelynko : já vím , jenže výsledek je úplně stejnej a ještě u toho umíraj lidi. 😢
to: martinV ale s tým my nič neurobíme... ale Keď na to kašle vláda a všetci dookola... ale páči sa mi, ako všade obviňujú vodičov, že neboli pripravení na zimu, ja by som rád vedel počty ľudí, ktorí mali pri tých búračkách zimné a ktorí nie a cestárov nespomenie nik, to ma najviac štve, že vždy sú len vodiči na vine, že neprispôsobili jazdu stavu a povahe vozovky, ale cestári sú vždy tí najlepší, páči sa mi, keď ukážu záber cestárskeho auta v priekope, aké pneumatiky má on? hlavne na tých 20 ročných Liazách
Žaluji tuto zem, vládu a cestáře, že jsem si naboural.... tak si to myslel?))
nie, tak som to nemyslel, ak si ty myslel mna... ak si vodic, tak sam urcite vies, ze si mozes davat sebemnsi pozor a buracka moze byt tak ci tak, ked mas zimne pneu a davas pozor, tiez mozes dostat smyk... a nemusis ist ani rychlo, tu ide o to, ze cestari su vzdy nevinni, hoci radsej aby cestu odhrnuli, tak posypaju, mam priklad z utorka, na ceste 5 cm rozjazdeneho snehu, cestari bez pluhu a sypali do toho strk, naco je to dobre?

po odhrnutej ceste sa da ist aj bez posypu, ale po takej vrstve ked ides, auto si robi co chce, mozes mat aj tie najdrahsie zimne pneu a mozes ist aj pomaly... a vobec to neovplyvni, ze to je posypane
Když mě někdo sestřelí, tak to je prostě smůla. Když si natluču sám, tak kdo bude soudit, jestli byla cesta dostatečně odhrnutá? Jinak souhlasím, že cestáři občas dělaji nepochopitelný kousky. Nejde se na to ale asi vymlouvat.
neda sa na to vyhovarat, to je jasne, ze si zodpovedny sam za seba, ja len o tom, ze vzdy su na vine vodici, ale casto je tu suhra viacerych okolnosti 😉
Dnes sa ta investicia nemusi urobit naraz, ved vsetko sa da kupit na splatky aj s velmi malym navysenim. A kto nema 200 alebo 300 Sk mesacne na zimne gumy, nech radsej nejazdi.

Samozrejme nie je to problem pnemumatik, ale toho ze ludia stale odmietaju prevziat zodpovednost za vlastny zivot a ked si nevazis seba ako mozes respektovat inych.

Dost filozofie. Ja som za povinne pouzivanie zimnych pneu vsetkymi 20-timi
Bohužel ne vždycky jde o život toho "blba", jako třeba včera když ten mamlas s náklaďákem převálcoval toho chudáka v Ostravě.

Takže jde i o to převzít odpovědnost za životy ostatních, které svým chováním ohrožují.
najlepsie riesenie je cez poistovne, ked niekto sposobi skodu, ktora ma byt hradena zo zakonnej alebo havarinnej poistky, mal letne gumy a cesta bola zasnezena alebo namrznuta, spoluucast. a ked povinne podla datumov, tak som za dec az februar. tento november urcite nebol posledny teply zimny mesiac, co nas v nablizsich rokoch este caka
Sprint
Hlasoval jsem pro NE, ale jen u osobních aut.

A to z důvodu, že zimní pneu je skutečně potřeba pouze pár dnů v roce.

Chápu lidi, že na to prostě nemají a ani se jim to nevyplatí. Už vidím, jak by policajt dával pokutu a body za letní pneu důchodci, který se vydal za slunného dne na hřbitov, nebo k doktorovi.

ALE takoví lidé by neměli vůbec při sněhu vyjíždět na silnici!

Pokud takový člověk na letních gumách při sněhu způsobí nehodu, měly by pojišťovny k tomu přihlížet a vinník by se měl podílet na způsobené škodě. Stejně tak bych vysoce pokutoval ty, kteří tím, že nemají zimní gumy blokují dopravu! :!: A to platí hlavně pro kamiony.

Z tohoto důvodu by měla být zimní výbavy pro náklaďáky povinná!!! :!: :!: :!:
Hlasoval jsem pro NE, ale jen u osobních aut.

A to z důvodu, že zimní pneu je skutečně potřeba pouze pár dnů v roce.

To plati mozna tak v Africe.
Peet: Naprostý souhlas - několik zim jsem odjezdil na letních, takže vím, že to s trochou opatrnosti jde, obzvlášť ve velkých městech, kde je kalamitní stav pouze pár dní v roce a člověk v tu dobu prostě nevyjíždí.

Samozřejmě by měla být možnost postihnout jedince, který v době kalamity vyrazí na letních a způsobí tím někomu jinému problémy.

Ovšem paušálně předepisovat zimní gumy podle kalendáře je stejně chytré, jako nutnost každé dva roky vyměnit obsah nepoužité lékárničky za nový (přesněji řešeno zbyly mi jen nůžky a zavírací špendlíky).

Bohužel v minulých dnech se mi opět potvrdilo, že na mnoha místech není primární příčinou všelijakých nehod neschopnost či nezodpovědnost řidičů, ale fakt, že stát sere na to o co by se měl starat v první řadě - na kvalitu dopravních staveb placených z našich daní.

Konkrétně jsem na silnici našel další geniální místo, za které by měli zodpovědnou stavební firmu vystřelit na měsíc a kolaudační komisi na místě popravit. Podotýkám, že se jedná o sjezd z komunikace, na které je povoleno 80 km/h, tedy lze předpokládat, že i na sjezdu pojedou řidiči spíš rychleji, než pomalu. Sjezd z této rychlostní komunikace je nejen klopen špatně, ale v nejkritičtějším místě, kde silnice klesá a navíc se zmenšuje poloměr otáčení, je terénní vlna, která má snahu odhodit zadek auta do boku.

Kolega tam za mokra prý při 50 km/h udělal hodiny - když jsem to slyšel, říkal jsem si, že to není možné, že určitě jel jako dobytek. Na tom samém míst jsem v době sněhové kalamity na zimních gumách při 30 km/h dostal smyk, jaký už dlouho nepamatuji - cítil jsem jak mě teréní vlna v onom místě postrčila a už jsem jel po silnici bokem. >😒]

Po této čerstvé zkušenosti mám keců o povinných zimních gumách, nezodpovědnosti českých řidičů a přínosech bodového systému opravdu plné zuby. Kdyby ono místo bylo postaveno tak, jak se staví nájezdy na Floridě, tak tamtudy na letních gumách mohu za sněhové kalamity projet rychlostí 50 km/h a nemám nejmenší problém :!: Sice jsem měl zimní gumy, jel jsem možná i míň než 30 km/h a co mi to bylo platné. A kdybych tam nedejbože boural, tak by to naše hrdinná dopravní policie stejně ohodnotila jako chybu řidiče.
Peet, shi ... na zimních pneu se má jezdit při teplotě pod asi +5°C, což je kolem 4 měsíců v roce. Takže nevím, o jakých pár dnech tady píšete.
..
[odkaz]
"Za příklad si státní úředníci berou sousední Německo, kde od letošní zimy platí povinnost pro všechny řidiče mít v zimním období vozidlo vybaveno tak, aby odpovídalo povětrnostním podmínkám. "

A co tím "... vybaveno tak, aby odpovídalo ..." němci myslí 😒br />
"Například v ostřikovači musí být v takových případech nemrznoucí směs a na úsecích silnic pokrytých sněhem nebo ledem mohou jezdit jen auta se zimními pneumatikami s minimální hloubkou vzorku čtyři milimetry a musí být vybaveny sněhovými řetězy. "

Tak s německým pravidlem nemám nejmenší problém - ostatn ějako obvykle.

Jenomže * na českém ministerstvu dopravy určitě vymyslí, že od prvního 1. října do 15. května musí mít všichni zimní gumy bez ohledu na cokoliv.
aliq: Mám auto, které velké město opustí 2x do roka, najedu s ním za rok 5000 km. Přínos zimních gum (které na něm opravdu mám) vnímám tak 5x za rok a to tím autem jezdím skoro každý den pár km do práce.

Pokud tě někdo v zimě sejme a zabije tě, tak to na 99 procent nebude důchodce, ale nějaký * ve firemním autě (z cizího krev neteče), mladík (čerstvý papíry, žádné zkušenosti a málo peněz na gumy), nebo zbohatlíkova blonďatá milenka (typicky v offroadu).

Nevidím nejmenší důvod proč by důchodce (viz Peet) měl být nucen kupovat si zimní gumy.
Shi, i přes tvoje argumenty si myslím, že by všechny auta měly mít zimní gumy, když je venku zima (nemusí být sníh). To je prostě pokrok a velkej přínos pro bezpečnost a pokrok, jak jistě víš, nezastavíš.
Víte ono na těch argumentech proti taky něco je (shi atd.) To naprosto odpovídá tomu, co jsem napsal níže - povinné zimní gumy jsou v naší republice utopie. Současný ministr dopravy dneska v novinách píše, že se pokusí s tím přijít, ale že je mu jasné, že si na tom vyláme zuby stejně jako všichni jeho předchůdci. Tenhle zákon prostě u nás nemá šanci.

Jinak v evropě je ta povinnost kromě severských zemích jen ve dvou či třech.
Zajímavé,zajímavé...... Chápu Peeta a proto jsem také jako nástin řešení v úvodu zmínil jako možnost řešení přes pojistovny které by ve vlastním zájmu měli dost zásadně znevýhodnovat řidiče, kteří způsobí nehodu na neodpovídajícím obutí. Byl bych i pro postih kamionů, kteří způsobí ucpání komunikace, ale pokud jich bude třeba 20 stát, tak jak je postihnout ? Všechny v řadě - možná dost nespravedlivé. A hlavně mám opravdu největší obavu o výmysl ministerstva dopravy.
kacer donal😜 Dle meho nazoru to vsak neni jenom o skodach na autech.(Radsi ani nebudu zminovat, ze kdyz me nekdo nabori, tak je sice hezke, ze oprava pujde v lepsim pripade z povinneho ruceni vinnika, ale kdo mi zajisti puvodni pevnost karoserie? Nikdo) Je to i o celkove plynulosti provozu, vyjezdech policie, sanitek, zdravotnim pojisteni...mohl bych pokracovat do nekonecna. A jestli toto vse muzem eliminovat necim tak jednoduchym jako je vhodne obuti vozidla, byt treba i na "par" dni v roce, tak se na me nezlob, ale to by mela byt snad povinnost! Jak jsem nize napsal, neni to zas tak finance neunosne... .

Shi: Tvoje prihoda je moc pekna, nicmene bych skoro rekl:" Dekuj tvym zimnim pneumatikam, ze jsi se jenom zapotil v sedadle."

Nijak nechci prohlasovat zimni pneumatiky za jistojistou spasu dopravy v zimne, ale neprijde mi tak nemozne doprat si tento luxus za ucelem zvyseni nasi pohody a bezpecnosti.
-> shi: uplne staci ked prinos letnych pneumatik pocitis iba 1 krat do roka a zachrani Ti to zivot...tiez si nemyslim ze povinnost mat pneumatiky prezute od novembra do marca je najlepsi napad ale urcite by to bolo lepsie ako sucasny stav...ked je na ceste sneh auta s letnymi pneumatikami by mali byt vyhlasene neschopnymi pre prevadzku na pozemnych komunikaciach...
andree_cz: Bohužel v případě zimních gum už jde tak trochu i o princip - zda na každou blbost bude existovat předpis, nebo zda bude orgánům umožněno používat zdravý rozum a následně zda používání mozku bude od kontrolních orgánů vyžadováno.

V praxi to totiž dopadne tak, že PČR v rámci zcela nesmyslných a buzeračních kontrol "ukažte mi lékárničku" bude v zimním období dělat ještě kontrolu "jaképak máte gumy" - kontrolu však bude PČR jako obvykle provádět když bude sucho hezky, bude svítit sluníčko a silnice budou čisté a suché.

Bohužel opět když dojde k havárii, kalamitě nebo dopravní zácpě, tak se hříšníci zase nechají napokoji. Jezdím autem docela dlouho, ale nevím o tom, že by kdy policie pokutovala lidi, kteří😒br />
- neuvolní cestu sanitě nebo hasičům, ale naopak se naserou před ně a využívají místa, které vytvářejí slušní líde

- chodce kteří vlezou sanitě nebo hasičům do cesty jen proto, že oni přece mají na semaforu zelenou (viděl jsem na vlastní oči),

- při vytvoření kolony na dálnici zablokují i odstavný pruh protože předjíždějí odstavným pruhem;

a nebo nyní podle nových pravidel

- nevytvoří volný pruh pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému nebo sypačů;

- zneužívají volný pruh pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému nebo sypačů - naserou se do něj a dříve či později jej zablokují;

- svou nebezpečnou nebo agresivní jízdou ohrožují své okolí.

Gaunery u nás v ČR prostě radši necháváme napokoji a v rámci zvyšování bezpečnosti hlavně buzerujeme lidi.

Bohužel, když dojde na nejhorší a něco se opravdu stane, tak to vždycky odsere řidič, jehož jedinou vinou třeba je, že se chytí do pasti, která byla postavena za dohledu MD. Jako třeba onen nešťastný řidič autobusu, co se s autobusem na dálnici při výjezdu z parkoviště nevešel do připojovacího pruhu - připojovací pruh byl v rozporu se stavebními předpisy, ale i tak to byla chyba řidiče autobusu. Za mříže by přitom měl jít někdo úplně jiný.

Co se mě týče, tak bych nejradši, aby naše české MD už konečně táhlo do pr..le., protože pohár mé trpělivosti s touto institucí přetekl. Osobně si myslím, že MD má díky své dlouhodobé nečinnosti v oblasti kontroly konstrukce dopravních staveb a dopravního značení spoluvinu minimálně na 20 procentech nehod.

---

To, že někteří řidiči do kalamitního počasí vyjeli na letních gumách není příčina, ale důsledek. Důsledek toho, že se u nás zásadně nepostihuje nebezpečné jednání, ale pouze porušení paragrafů bez ohledu na kontext.

(To že exministr Mlynář dostal 5 let, tedy stejně jako někteří Berdychovi komplici, kteří s pistolí přepadávali a unášeli lidi, je jen dalším potvrzením mých slov).
Pánové, tento leden jsem si super zajezdil na letních a při teplotách 12 -15 stupňů litoval neštastníky na zimních. Teď nasněžilo a tak jezdím druhým autem na zimních a taky si super zajezdím! Jakákoliv debata o datumech se mi zdá plácání do větru. Chce to jen SELSKÝ ROZUM!!!
Nutit ludi jazdit na zimnych od datumu po datum je nezmysel. A to znevyhodnovanie poistovnami tiez... priklad😒br />
Niekto na letnych gumach sposobi nehodu a zabije cloveka. No tak ho poistovna znevyhodni, ale obeti to uz zivot nevrati.

Ja by som to staval tak ako v nemecku, v pripade snehu alebo ladu su povinne zimne gumy alebo retaze. Ak nemas na zimne gumy tak na snehu nebudes jazdit, pockas kym sa to roztopi alebo das retaze.
Ono celkovo je problem komplikovanejsi...

Osobne mam strasne malo casu a vidim ako je aspon v bratislave problem dostat sa do pneuservisu pri prvom ochladeni a to nie su zimne gumy povinne v niektorych pneuservisoch su cakacie terminy aj 3 TYZDNE! a potom si predstavte ze nestihnete termin na vymenu gum lebo vsade bude natresk a hoci bude aj teplo a slnecno pojdete do pneuservisu si prezut gumy ale bude po termine a budete za to pokutovany .... u vas este aj za to dostanete trestne body...

Auto mam prezute na zimne pneumatiky a doteraz mi boli uplne nanic len sa mi zbytocne opotrebovali pretoze tento rok je zima tepla a pri teplotach nad 7 stupnov su lepsie letne pneumatiky...

Ano zimne pneu su na snehu urcite lepsie maju kratsiu brzdnu drahu a pri teplotach pod 7 stupnov C maju lepsie vlastnosti ako letne pneu...

ale neviem akym logickym sposobom by sa dalo ich pouzivanie prikazat

lebo aj ten nemecky zakon nie je uplne dokonaly

pretoze napriklad idete z bratislavy do ziliny a v bratislave bude teplo a cestou do ziliny zacne husto snezit a co potom urobite ked mate obute letne pneu tak odstavite auto na parkovisko a pojdete domov autobusom aby ste neboli pokutovany?

Samostatnou kapitolou je stav ciest a sposob akym sposobom sa sprava ciest stara o povrch vozovky....
to andree_cz: Neboj,že bych bojoval za letní obutí v zimě. Zakládal jsem to s úmyslem dobrat se k nějakým zajímavím nápadům. Bohužel, vzhledem k blbosti zdejších zákonodárců a policie mi přijde jednodušší to řešit přes pojištovny, ale třeba se dá najít jiná cesta.....

to shi: Bohužel u nás mi přijde nutnost mít předpis na všechno, protože když budeš vyžadovat používání mozku od kontrolních orgánů tak se při kontrolách na silnici dočkáme nepěkných překvapení. Průměrné IQ policejního sboru mi nepřijde na takové úrovni aby mohli mít na silnici nějakou volnost v rozhodování.

Nevidím smysl v tom, zavést povinnost mít zimní obutí od do. Na příkladu letošní zimy je vidět, že nutnost od do může být dost proměnlivá. A ano taky mi vadí blbci, ignoranti a arogantní řidiči a hlavně ignorování jich ze strany policie. Bohužel policie postupuje cestou nejmenšího odporu a ne tou efektivnější cestou eliminace silničních pirátů. A proto všechno mi zatím přijde nejefektivnější jít cestou pojištoven.

to PavelK: Německý model je hezký a jeho zavedení by mi u nás nevadilo.Kdo ale zabrání ***ovi na letních vyjet? Ano, když ho chytne policie tak dostane pokutu, ale pokud někoho zabije, tak je to pořád dopravní nehoda s úmrtím člověka at je předpis na zimní obutí nebo ne a i když předpis bude, tak to oběti život nevrátí a v připadě systému pojistoven by tenhle řidič třeba 10 let nesehnal povinné ručení, takže i když by třeba vyvázl jen s podmínkou a pokutou, tak by pořád nemohl jezdit a jízda bez povinka už je trestný čin (aspon myslim)
Bohužel u nás mi přijde nutnost mít předpis na všechno, protože když budeš vyžadovat používání mozku od kontrolních orgánů tak se při kontrolách na silnici dočkáme nepěkných překvapení.

Tohle ale platí všude a je to naprosto logické. Nemůžeš vést stát bez zákonů a prostě spoléhat na to, že lidi se nějak dohodnou, že najdou nějaké rozumné a správné řešení každé kontrétní situace :roll: Neumím si představit, jak by měl kontrolní orgán dělat nějaká rozhodnutí bez kontrétních předpisů - to by byl tak trochu bezzubý a každý soud by skončil ve prospěch obžalovaného.

Průměrné IQ policejního sboru mi nepřijde na takové úrovni aby mohli mít na silnici nějakou volnost v rozhodování.

No nevím co ti dává tu možnost hodnotit průměrné IQ policejního sboru :roll: ale přečti si předchozí odstavec a pak si ještě představ, že by policie měla volnost rozhodování, neměli by nějaká pravidla - mělo by to opravdu pozitivní přínos? Nepřibylo by spíše hádek a stížností na policii? A hlavně - nezvětšil by se prostor pro korupci?
S tím IQ jsem to přehnal a jestli jsem tím někoho urazil, tak se tímto omlouvám. Napsal jsem to s ohledem na někdy naprosto nesmyslná a nelogická jednání policistů. Mě mrzí, že pokud by policie měla určitou volnost v posuzování přestupků vzhledem k okolnostem, tak by to taky mohlo vypadat jinak. Nejmarkantnější je to ohledně rychlosti. Pěkně viditelný příklad je třeba omezení na 30kmh někde kolem základní školy. Když kolem pojede řidič v 7:40 v ponděli ráno 45kmh, tak by měl dostat pěknej flastr. Když tam pojede někdo v sobotu 2😁0 ráno 45kmh, tak je podle mě domluva dostatečná. A zase kdyby se policie chovala takhle rozumně,tak si vybuduje přirozenou autoritu a nikdo by neměl zapotřebí se s nimi dohadovat o každou kravinu. Bohužel si myslim, že stav policie ČR je na takové úrovni, že tohle prostě nejde a policisté potřebují předpis na všechno (už jen z důvodu korupce). A neříkám žádná pravidla, ale určitou volnost v posuzování s ohledem na danou situaci.
Ahoj, já bych zimní obutí nezavedl jako povinné...nýbrý zimní pneumatiky řeší tak necelou polovinu toho...aby se auto rozjelo nebo bylo schopno zabrzdit apod... já zimní pneu nikdy nedávám...a když je problém...tak dám řetězi a to řeší o hodně víc než zimní gumy...Povinně vyhláškou bych zavedl do povinné výbavy sněhové retězi jejich použití na sněhem pokryté silnici!!!! a zimní pneu bych nechal na vlastní úvaze..
No přesně kvůli lidem jako je Tonda2 bych je zavedl jako povinnou zimní výbavu. >😒]
-> tonda: celkom by ma zaujimalo co urobis ked ides po dialnici a zacne snezit...uz vidim ako vsetci zastavia a nasadia retaze...ja pokial prechadzas cestou kde chvilu je sneh a chvilu nieje tak nicis retaze, pneumatiky (to mi celkom jedno, platis si ich sam) ale hlavne CESTU!!! a cesty su uz aj bez toho v katastrofalnom stave...
Vašek M.
Trošku jsem nad tím přemýšlel a prováděl malý výzkum v okruhu svých známých a kamarádů.

Mluvil jsem asi s dvaceti lidma a ptal se, jak to mají se zimním obutím pro svá auta a všichni mají přezuto. Čtyři z nich mají zimní protektory.

Jasně, není to reprezentativní vzorek, většinou jsou to uvědomělí lidé a auto používají denně, ale o něčem to svědčí. Těch šumacherů na letních pneumatikách snad nebude na cestě tolik..

Nevíte někdo o nějakém seriozním výzkumu, který by se tímto zabýval? Jaké byly výsledky?

Ale jak jsem už psal včera, na osvětovou kampaň moc nevěřím, ti,co si význam zimních pneumatik uvědomují, je dávno používají a ostatní asi nic jiného než nějaká zákonná norma k tomu nepřinutí. Bohužel.
No podle toho článku, který se tady objevil tak jezdí na zimních 60-65% lidí. No to není moc. Když si vezmeš , že 4 z 10 jsou stejný jako Tonda2, tak z toho jde hrůza.
Vašek M.
Aha.. článek jsem přehlídl. Dík.

65% je dost málo, očekával bych tak 80, asi jsem naivní.
to Tonda2: nechápe, ťa, najprv tu obraňuješ cestárov, dobre, to chápem, ale tým cestárom tú situáciu zhoršujú práve takí, ako si ty, na letných gumách... rozprávaš tu, čo všetko dokáže sneh urobiť s traktorom s radlicou, ja som to zažil a nie je to až také zlé, treba odhŕňať keď začne sneh padať a nie keď ho je pol metra... ak som to správne pochopil, robíš niekde na nejakej farme a odhŕňaš sneh vtedy, keď prídu zobrať mlieko... no o to tu teraz nejde

prečo si myslíš, že niekto tie zimné pneu vymyslel? aby mohli iba vodičov buzerovať? už len preto by som si dal zimné, aby som sa zakaždým nenarobil pri ich montovaní a zimná pneu má výhodu aj na vode, nie len na sehu
No já měl jednou zimní pneu na celým autě a nepoznal jsem rozdílu... ono je to z části tím že jsou zimní gumy a zimní gumy.... já měl na Feldě barumy a opravdu jsem nepoznal rozdílu...proti kopci jsem se stejně nerozjel...zastavovat se tomu taky moc nechtělo a do boku v rejdu mělo auto taky tendenci se trhat z cesty...a to já s autem nejezdím jako prase..normálně jak se má...

Vždycky mě nejvíc pomohly retězi a když bylo nejhůř tak dvoje na sebe a pak to bere už moc slušně...ale nedá se stim pochopitelně dlouho jet-tak projet hřebeny hor a pak jedny sundat a jet s jednejma řetězama... já jsem blízko hor...tak to beru názor na zimní pneu jako horal...čili zimní gumy se sebelepším vzorkem mě nepomůžou....

Vy co jezdíte po dálnicích tak věřím tomu že máte asi opračný názor.. to jo...
Chlapi, já netvrdím, že máme žit bez zákonů, nebo předpisů. To je samozřejěm nesmysl a anarchie. Bohužel u nás je opačný extrém - snaha mít detailní předpis na kdejakou blbost namísto předpisu mnohem víc všeobecného.

Nařízení, že "řidič je zodpovědný za dobrý technický stav svého vozidla", je mnohem lepší než stostranový detailní elaborát o tom, co všechno musí řidič před jízdou zkontrolovat a zajistit.

Bohužel spoléhání na to že na každou drobnost bude extra předpis vede k tomu, že na co předpis není, to postihnout nelze.

V konečném důsedku když dnes v pěší zóně plné lidí projedu autem rychlostí 180 km/h a jen čirou náhodou nikoho nezraním, tak to bude posuzováno stejně jako když pojedu 180 km/h na liduprázdné dálnici.

Přitom to první je obecné ohrožení a měl bych za to jít natvrdo bručet.

Obecné ohrožení sice v trestním zákoníku máme, ale nikde tam není psáno, že kličkování mezi lidmi rychlostí 180 km/h už je jejich ohrožením, takže to aplikováno nebude do doby, než skutečně někoho tím autem trefím. A to je prostě špatně.

Čím to že v Německu i v USA jsou schopni postihovat projevy agresivity na silnici, zatímco u nás to nejde ? Nedostaečným IQ českých policistů to rozhodně nebude. Když si totiž s nějakými policisty pokecáte, tak zjistíte, že jsou celkem svázaní různými nařízeními a pokud chteji domu donést kromě zakladního tarifu i nějakou odměnu, tak musí vybírat pokuty, protože to jedine se hodnotí.
Kacer donald

k tejto vete

"připadě systému pojistoven by tenhle řidič třeba 10 let nesehnal povinné ručení, takže i když by třeba vyvázl jen s podmínkou a pokutou, tak by pořád nemohl jezdit a jízda bez povinka už je trestný čin (aspon myslim)"

Tak by jednoducho prepisal auto na frajerku alebo manzelku a jazdil by veselo dalej 😁
Docela nechapu, co se tady resi :shock: Dle meho nazoru patri v nasich zemepisnych sirkach v zimnim obdobi na auto zimni obuti. Vsechny argumenty proti jsou vicemen nesmysly¨. Napr.😒br />
Nesmysl 1: Penize (zimi gumy jsou drahe) - nejsou, protoze se mene opotrebovavaji letni, takze to vyjde +- nastejno. Ano je tam nejaky rozdil, ale vzhledem k celkovym nakladum na provoz auta je zanedbatelny.

Nesmysl 2: Kdyz je teplo (jako treba letos v prvni polovine ledna), tak prece zimni nepotrebuji. To je sice fakt, ze i v lednu muze byt +15 a pka jsou zimni opravdu zbytecne. Ale ja treba jezdim do prace 30km a uz jsem zazil, ze rano jedu jedu do prace pri teplote +10 po suche ceste a vecer se vracim pri teplote pod nulou na snehu. To mam jako vozit v kufru zimni gumy a destkrat za zimu prezouvat?

Nesmysl 3: Jezdim na letnich a kdyz je treba obuju retezy. Tak tohle je prvotridni hovadina. Par tehle ***u (sorry, ale jinak je nazvat nedokazu) potkavam pravidlene o vikendech. Bydlim ve FM a jezdim lyzovat na Bilou. Pro neznale - cca 15km usek mezi Ostravici a Bilou je krasna okreska, kde se nesoli, ale sype. I v zime se tam jet v pohode 60 - 90km/hod. Ale VZDY potkam tak 4-5 aut, ktere to jedou s retezy, rychlost 30, max. 40km/hod, vzhledem k tomu, ze cesta je velice zatackovita a obtizne se predjizdi, se tvori kolony nervoznich ridicu, dochazi k nebezpecnym predjizdenim. Opravdu "velice bezpecne" reseni situace.

TAK SI SAKRA UVEDOMTE, ZE JE ZIMA A V ZIME MUZE BYT SNIH. A BEZ DEBAT PREZUJTE NA ZIMNI ANEBO NECHTE AUTO V GARAZI A POCKEJTE AZ PRIJDE JARO!
sportcar: Však taky jediný systém, který má smysl, je povinné ru?ení na ?idi?e a ne na auto. Zbroják i ?idi?ák se taky vystavuje na ?idi?e a ne na auto.

Tonda2: Až budeš mít šanci za dobrou cenu na Felicii koupit Continental WinterContact TS780, tak si je kup. Já je kdysi dokázal koupit za cca 1200 k?/kus (165/70R13) a jsou to nejlepší gumy, jaké jsem kdy m?l. Do teploty +20 st. C jsou ve všech ohledech lepší než letní Barum/Matador.

Zimní Barumy (Polaris I) m?l na Felicii kamarád a jediné, ?ím se opravdu vyzna?ovaly, byl šílený hluk.
Ahoj... nevím pro? každý, kdo je pouze zásadn? pro povinné obutí na zimní pneumatiky v zimním období si myslí, že když obuje zimní pneu tak se mu to nikde nesmekne!!!, všude se rozjede...!!! nikoho neohrozí...!!! zkrátka zimní pneumatiky jsou upln? všecko na sv?t?...!!! A myslí si že se nic se m?že stát když má zimní pneumatiky....na zimákách je to ješt? zrádn?jší...!!, ty se držej držej a pak se náhle utrhnou a už to jde....a dopad m?že být mnohem horší než kdyby na aut? byly letní nebo univerzály...

Zimní pneu ne?eší nehodovost v zimn?...!!!

A pro kamiony a ostatní nákladáky bych zavedl povinný zimní pneu na zadní nápravu...(4gumy), existujou velice kvalitný pneu s opravdu hrubým vzorkem co vydrží i rok ježd?ní po asfaltu...(když je n?kdo pak nechává do další zimy-a pak p?ezouvaj zas nový...)

No já každý den jezdím dálkovým autobusem IRIS-karosa, 12m, motor supr Iveco a ten nem?l nikdy zimní pneu ani vzadu... vše ?eší poctivé ABS,ASR... a není problém...a to ten autobus má domovišt? v Jeseníku...je to tah Jeseník-Praha...nikdy se mu to nesmeklo...má na všech gumách vodivé vzorky - 4 drážky a to je vše... - takže ten zimní gumy nepot?ebuje...

?ili si prosím Vy zap?ísáhlý p?íznivci a propagáto?i zimních pneu uv?domte že bez zimák? to jde taky!! a ?lov?k nemusí být zrovna náký machr v ?ízení apod...

Zimní pneu ?eší tak 5% zimních boura?ek...(jako p?ímo ty pneu myslim..to že jel n?kdo jak * a vlítnul do n?koho a m?l letních nebo universály tak to není boura?ka zp?sobená gumama ale p?ímo ?lov?kem-obsluhou vozidla!!!- to je t?eba rozlišovat...!!!)
To Tonda2: srovnavas nesrovnatelne! Samozrejme, ze Tvuj autobus funguje i na letnich. Ale taky si uvedom, kolik vazi . . .

Jinak ja jsem zastancem povinnosti pouzivani zimnich gum. A to ne ve smyslu, ze od rijna do dubna je musis mit na aute, ale aby policajti na zasnezene ceste kontrolovali, kdo ma co obute. At je to na volbe kazdeho cloveka - chci jezdit na snehu, pak prezouvam. Nechci prezouvat - OK, ale kdyz nasnezi necham auto stat. Na druhou stranu bych si nikdy nedovolil tvrdit, ze zimni gumy vse vyresi. Vzdy samozrejme zalezi na tom, kdo to auto ridi.

Jeste jedna prihoda pro dokresleni: lonskou zimu jsem jel kdesi do obchodu, parkuje se tam kolmo k chodniku, pricemz parkovaci plocha smerem od cesty k tomu chodniku MIRNE(!) klesa. Protoze je to bocni ulicka, nesoli se tam a cela parkovaci plocha byla pekne zledovatela. Jdu z obchodu a vidim, jak se nekdo za zoufaleho protaceni kol snazi vycovat na cestu. Bohuzel se mu to nedarilo - nehnul se ani o centimetr. Nez jsem k nemu dosel (parkoval vedle mne), jine auto v pohode odjelo. Dotycny me videl, tak stahl okynko a pozadal me o vytlaceni. Rikam OK, jenoom se na neco podivam - mel letni!!! Tak jsem ho poslal do haje, ze nebudu resit problemy, ktere si sam zpusobuje. Podotykam, ze na zimnich se odtamtud dalo v pohode dostat.
Jasn?, zimní nejsou pot?eba. Pak napadne trochu sn?hu a hned jsou takoví snadno k poznání. Jedou posr*ní t?icítkou a brzdí ostatní slušné ?idi?e s p?ezutými pneu, kte?í by mohli jet rychleji. A p?edjížd?jte je... Proto jsem s uvážením inteligence t?chto pro povinné p?ezouvání. :idea:
JOB
Tonda2 : Jsem zv?davej co budeš ?íkat až se n?kam nedosteneš protože silnici zablokuje n?kdo na letních gumách ,nebo to dokonce do tebe n?kdo takovej našije. Jinak m?j názor je že rozdíl mezi zimníma a letníma gumama poznáš né na ledu ( tam jsou srovnatelný ) ale hlavn? na ?istý silnici. Ono je totiž hlavní rozdíl v p?ilnavosti. Po?ád slíchávám argument " naco zimáky když není sníh ? " , ale o tom to není.
.na zimákách je to ješt? zrádn?jší...!!, ty se držej držej a pak se náhle utrhnou a už to jde....a dopad m?že být mnohem horší než kdyby na aut? byly letní nebo univerzály...

To tedy opravdu nevim na cem jsi jezdil, nebot mne prijde manevrovatelnost na snehu se zimnima pneu daleko lepsi.
Tonda2: já si velmi uv?domuju, že jde jezdit v zim? na letních gumách. A ty si uv?dom, že jsi komediant 😊
Tonda2 mi trochu p?ipomíná mého otce - ten byl taky zap?ísáhlý nep?ítel zimních gum. D?vodem pro jeho totální ned?v?ru byla zkušenost kdy si n?kdy na p?elomu 80/90 let po?ídil zimní gumy a zplakal nad výd?lkem. Podle jeho slov to na sn?hu bylo stejné jako na letních, ale jinak byly ty zimní ve všech ohledech výrazn? horší. Od té doby o zimních gumách necht?l ani slyšet.

Po adrenalínem vyhrocené diskuzi, která následovala po té, co jsme po zasnežené dálnici sp?chali na letních gumách s hloubkou vzorku cca 2mm, mi povolily nervy a prohlásil jsem, že bez ohledu na jeho názor kupujeme zimní gumy. Do zna?né míry náhodou padlo tehdy moje oko na ak?ní nabídku Barumu - tuším pod názvem "Continental za cenu Barumu" a koupili jsme Contental WS TS780 - gumy, které považuji svými vlastnostmi za tém?? geniální. M?j otec, když je zkusil, tak nev??il vlastním o?ím, uším ani rukám na volantu - vyjížd?l jsem na nich bez problém? kopce, které by m? p?edtím ani nenapadlo zkoušet a na kterých m?ly velké problém vozy s letníma gumama a náhonem 4x4.

Kdybych byl v??ící asi bych ?ekl, že p?i výb?ru t?chto gum moji ruku vedl b?h, protože jsem už na r?zných autech zkoušel r?zné další zimní gumy (Dunlop, Bridgestone, Goodyear), ale z hlediska své všestrannosti se ContiWS TS780 žádné zatím nevyrovnaly.

Tím rozhodn? nechci ?íct, že ContiWS TS780 v zim? nekloužou. Ale rozdíl v??i p?vodnímu letnímu obutí Matador MP12 je opravdu extrémní. Jediná nevýhoda t?ch zimních je, že p?i teplotách kolem +30 stup?? už dost citeln? zm?knou a v zatá?kách tím pádem plavou.
Používat zimní pneu p?i +30°C považuji za hazard!
Jelikož taky ?asto jezdím lyžovat na Bílou a tím pádem jezdím po té samé cest? co Bobik si musím post?žovat stejn? jako on na zbyte?né používání ?et?z?. Opravdu se dá v zim? kolem p?ehrady jet tak rychle jak Bobik napsal. Ale když pak dojedete bezpe?nostního e😜erta ne ?et?zech jak jede sotva 30, je to utrpení. A taky je to nebezpe?né, když vás dojede n?kdo kdo se na vás nalepí a myslí si, že vás pak p?edjede oba. Tomu opravdu ?íkám "pohodová jízda". Za 2) zbyte?né používání ?et?z? na této cest? vyjíždí koleje, které se pak ?asto zm?ní v ledová korýtka. Cesta se zde nesmí solit kv?li p?ehrady, takže ty tam pak jsou až do doby kdy roztají. Tímto chci poprosit všechny co v Ostravici cht?jí nasazovat ?et?zy: Rozmyslete si to prosím. Opravdu to není nutné... 😉

K používání zimních gum: Opravdu to není taková suma, aby si je nemohl každý po?ídit. Logicky - když jedete se zimníma, šet?íte letní. P?ijde mi jako nezodpov?dnost vyjet na sn?hu v letních sjetých pneumatikách. Na Karvinsku jezdí takových ?idi?? po?ád dost. Podle m? není dobré zavést používání zimních gum podle data v kalendá?i, ale osobn? bych zavedl použití Z. gum na zasn?žené a zledovat?lé vozovce. Selský rozum by byl sice nejlepší, ale co d?lat když chybí???

P.S. Kamio?áci m? asi nebudou mít za tohle rádi, ale ti by m?li mít zimní pneu opravdu povinné. Vím kolik stojí jedna pneu na nákla?ák, ale kolik se taky stane v zim? kv?li kamion?m smrtelných nehod (jako nedávno na Rudné), nebo kolik jich skon?í v p?íkop?...
ne, ale ne proto ze je to zbytecne (neni samozdrejme) ale proto ze je to pro nekoho proste financene neunosne
kupi: auto podla mna stale nieje uplne samozrejmost ale je to trosku (taky maly luxus) a aj samotna prevadzka auta je dost draha =>ak mas na auto musis mat aj na zimne gumy
JOB
Kupi : Tak to je suverén? nejzajímav?jší argument,co jsem ?etl. Takže když n?kdo nemá prachy na opravu brzd tak m?že jezdit bez nich ?
Sprint
Co je to za p?irovnání srovnávat brzdy a zimní pneu?!

Bez brzd se auto jaksi neobejde, že? Kdežto bez zimních gum ano.
JOB
Peet : Tady nejde o sloví?ka?ení ale o p?ístup k v?ci. nekoupím si zimáky protože na n? nemám a tak budu vesele riskovat ? Smutný je hlavn? to že takto argumentujou hlavn? lidi co mají na aut? hliníkový kola,spojlery ,sportovní filtr atd ,atd ... a základní v?ci jako slušný gumy na léto a na zimu na to nejsou peníze. Já osobn? by jsem hlavn? zohlednil popužití nebo nepoužití správných pneumatik pro dané období v p?ípadné pokut? a spoluú?asti na zp?sobené škod? ,p?i dopravních nehodách. Jsme totiž národ který po?ád k?i?í po zm?nách a když n?jaká nastane tak zase k?i?íme. 😉
Já mám tyto poznatky😒br />
- v hlubokém sn?hu a v prudkém kopci jednozna?n? vedou ?ET?ZY

- na ujetém sn?hu jsou zimní pneu jednozna?n? nejlepší, hlavn? se dob?e BRZDÍ

- na ledu JEN ?ETEZY

- na suché cest? zimní pneu jsou jen dosta?ující p?i teplotách do 10 stup??, p?i v?tší teplot? jsou nevyhovující a jednozna?n? jsou LEPŠÍ LETNÍ nebo UNIVERZÁLNÍ

Bohužel u nás je mnoho hlupák?, kte?í po p?ezutí pneumatik za zimní si myslí, že mohou jezdit jako v lét? a nep?izp?sobí rychlost a styl jízdy!?