Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Česká premiéra Porsche Cayenne Coupé: Stylový křižník hraje na city

Před pár dny jsme konečně dostali možnost zúčastnit se české premiéry stylového Porsche Cayenne Coupé, které automobilka představila již v březnu tohoto roku. A dokonce jsme se na chvíli dostali i za volant.
Zpět na článek
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 20:08
"coupé"
Ze všech těch ošklivek a obludek od BMW a Mercedesu tohle vypadá nejlépe. Jednooký mezi slepými. Snad se jich dost prodá, nejlépe hybridů, EV, CNG, dieselů a podobných ptákovin, aby dál mohli dělat chuťovky jako Boxster Spyder, GT3, GT4...
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 22:31
Re: "coupé"
Opět nemusí... stačilo by ho zastavit a počkat, až se právě jezdící auta vymění za ta, která vznikají pod současnými normami (u nás euro 5 a 6). A bylo by po problému.

Co se té ropy týká, tak to je taky poměrně liché, zvláště z perspektivy získávání (drancování) vzácných kovů (např. lithium a kobalt) z jejich slušně dostupných nalezišť. Ty jsou taky třeba a s raketově rostoucí poptávkou, v souvislosti s vývojem ve světě (Číně) a v Evropě (2021 a 2030), dojdou dříve. Teda zafunguje trh a stanou se nedostupnými a s tím i osobní dopravní prostředky, pokud vymažeme všechny ostatní možnosti, což se děje zase zásahy politiků a úředníků.

Cíle jistě, ale takto striktně stanovené mantinely tu nebyly. Snad jen v době ropné krize se vývoj soustředil jedním směrem. I proto jsou spalovací motory dnes tak dokonalé, jak jsou.
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 22:03
Re: "coupé"
Tisíce inženýrů, celý životy, ale to se již podařilo. O tisíce procent. Ale vlak už jede a není vůle jej zastavit. Ono je v důsledku lepší pro všechny automobilky vědět, co se bude vyrábět k tomu a tomu datu. Je dán limit a metodika a nikdo se moc nemusí obávat, že by někdo jiný přišel s něčím převratným ve vývoji. Unifikace a stanovený cíl vede k snížení nákladů...a to je super pro velké automobilky mimo jiné. "Jen" to zabíjí vývoj a priority velkých hráčů se neshodují s prioritami běžných řidičů...pro ty je třeba vymyslet pohádku o ledním medvědovi.
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 21:49
Re: "coupé"
CHerokee není věštec. Myslím, že nikdo tady z diskutujících netuší, co vše za tím je. Ekologie je ale fakticky na posledním místě.

A tady docela dobrý článek, o tom, když selžou vlastní mechanismy...

http://www.autoforum.cz/…ko-elektromobil/?…
Avatar - pradeda777
14. 7. 2019 23:40
Re: "coupé"
Musím souhlasit s "indiánem" a specificky v tom, že kdyby zůstaly na silnicích jen vozy splňující euro 5/6 a výše, žádných jiných opatření ve směru snižování emisí by nebylo potřeba. Tečka!
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 21:31
Re: "coupé"
O normách 2021 a 2030 dobře vím, komunikoval jsem o tom s europoslanci, podílel se na studii. Bohužel nerozhodují fakta, ale politika.

Automobilky závodí s časem, aby se jim podařilo splnit emisní limity na CO2 pro rok 2021. Ty nebudou smět přesáhnout v průměru 95 gramů CO2 na kilometr (v současnosti je to 118,5 gramu CO2 na kilometr). Pokud by se některé z automobilek limit splnit nepodařilo, hrozí jí tak velké pokuty počítané podle množství nadbytečných gramů, že by to u mnohých z nich vymazalo veškerý zisk a ohrozilo pracovní místa.
Schválené snížení o dalších 35 % tak znamená 62 g/km, respektive 2,65 l/100 km! Člověk nemusí být expertem na fyziku, aby mu bylo jasné, že sebelépe zkonstruované auto se sebeúčinnějším spalovacím motorem nemůže takové hodnoty dosáhnout. Fakticky se tak jedná o silnou regulaci nabídky, protože výrobci prostě nebudou smět nabízet auta s většími motory.

Přitom už dnes je změřeno, když se započítají i emise při výrobě, pak nejnovější současné benzíny i diesely vyjdou nastejno nebo lépe než EV auta. Momentálně se to ale záměrně do metodiky nezapočítává.
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 21:43
Re: "coupé"
Jak jsem už psal, navrhoval bych to nechat rozhodnout zákazníka. Proč by za nás měly rozhodovat pomazané hlavy, která varianta je ta pravá a nejpravější? To bych sám nedokázal a to alespoň tuším, kde je potenciál.
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 21:25
Re: "coupé"
Nechal bych to tak, jak to bylo...volnou hospodářskou soutěž, ať rozhodne neviditelná ruka trhu a ne úředník nebo politik. Nevnucovat, nepodbízet, poptávka a nabídka a ono se vykrystalizuje to, co je nejlepší.

Vše, co je vnucené a uspěchané, nutně musí u uvažujícího jedince vzbudit nedůvěru a pochybnost.
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 21:58
Re: "coupé"
Pokud myslíš EV auta, hybridy a tříválce, tak to tímto směrem rozhodně nejde 60 let. Historie automobilismu je mi celkem dobře známa. Experimentuje se s tím již 100 let, ale nikdy nepřišla ta správná chvíle (normy, uměle vytvořený společenský tlak a za tím vším zase byznys).

Co se těch čísel týká, vše je to otázka metodiky měření. Započítáme-li výrobu, provoz, výrobu elektřiny tak jsou výsledky úplně jiné. A to se nemluví o těžbě a dostupnosti surovin, ekologickém a jiném riziku (mlčí se např. o tom, že hasiči nejen u nás, ale obecně vůbec nejsou připraveni na to řešit havárii elektrického auta. Současné doporučení je ponořit doutnající EV vůz do vodní lázně apod.).
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 21:48
Re: "coupé"
No = na to se přece ptám! Jestli víš = proč to je? Nebo jak naznačuješ = myslíš že to je jen a pouze celý desítky let = od těch 60. let = rozmar politiků napříč planetou

Mimochodem běžná současná Corolla má 77 g/km a Prius Prime 29 g/km

Těch budoucích 95 g/km téměř zvládá i 160kWattová už docela velká Camry https://www.autorevue.cz/…-data-konkurence

A znova ta podstata = myslíš že všichni kdo se timhle směrem už skoro 60 let snažej = byli a sou úplně mimo? Že to je jen rozmar nějakejch politiků?
Avatar - white label
15. 7. 2019 16:39
Re: Ploty a pletiva dr.Ferdinand, s.r.o.
Tobě něco vypadlo a dlouhodobě..., už jsi někdy slyšel o citaci (viz uvozovky!)???
Pokud ti v citaci něco chybí, musíš se obrátit na původního autora (citace).
Avatar - white label
15. 7. 2019 10:53
Re: Ploty a pletiva dr.Ferdinand, s.r.o.
Interiér (hlavně palubka) v Cayenne III mě taky spíš zklamal... a podobně velká tzv. SUV "kupé" (se dvěma páry dveří) mě příliš neoslovují, na druhou stranu, jak už bylo napsáno v úvodním příspěvku diskuse:
"Ze všech těch ošklivek a obludek od BMW a Mercedesu tohle vypadá nejlépe."
Avatar - white label
15. 7. 2019 00:19
Re: "coupé"
Dieselu se teď u Porsche nedočkáš...
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 22:22
Re: "coupé"
Právě, že nemusí. Může. Má se k tomu dospět. A ne z něčího rozhodnutí. A přesně k tomu došlo, zneužití, kdy menšina diktuje své představy většině. A dnes už to opravdu s ekologií nemá co dělat.
Avatar - CHerokee
14. 7. 2019 21:08
Re: "coupé"
Horší je, že tuším. A s ekologií to nemá nic společného.
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 22:41
Re: "coupé"
No tak tady dokonce = totálně ostře nesouhlasim ;-)

Lidi = k ničemu nedospějou! Jak sám na sobě vidíš = ani po těch 60 letech

Navíc tohle přece neni jen o autech https://bagry.cz/…upuje_v_platnost

Doby kdy menšina diktovala = tady v týhle oblasti skončily 17. listopadu 89

Stejně jako kdysi = to i dnes má hodně společnýho s ekologií. Rozdíl je v tom = že dnes VÍC :-)

A to doufám že to neni takhle zlý https://www.euro.cz/…ink-tank-1454073 :-!
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 21:29
Re: "coupé"
To zní dobře a teoreticky správně

A teď to podstatný = navrhoval bys teda jet dál a dělat že neexistuje důvod = proč ty EV, CNG atd..
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 21:10
Re: "coupé"
Takže = nemáš nejmenšího tucha = navrhoval bys jet furt stejně dál = dokud to de? ;-)
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 20:30
Re: "coupé"
Ptákovin? Ty doteď netušíš proč se to dělá?
Avatar - Hammunasakra
15. 7. 2019 19:29
Re: Ploty a pletiva dr.Ferdinand, s.r.o.
Nojo taky doufám že na tVWou úroveň vnímání světa = nikdy nepVWoooopadnu

No tak eště jednou = o víkendu sem na tvý CHYBNÝ vnímání světa reagoval https://www.auto.cz/diskuse/70648/1?…
Avatar - Hammunasakra
15. 7. 2019 12:10
Re: Ploty a pletiva dr.Ferdinand, s.r.o.
Vypadly ti tam ošklivky a obludky = od Audi :-)

Porsche je a má bejt = ve všem kousek nad D3 = tady je svět eště v pořádku

Což mi připomnělo že sem na tebe o víkendu regaoval https://www.auto.cz/diskuse/70648/1?…
Avatar - CountachSV
15. 7. 2019 07:36
Ploty a pletiva dr.Ferdinand, s.r.o.
Ne, ne, ne. Po všech těch SUV kupé, co už na trhu jsou, či ťukaj na dveře, se Porsche probralo a vrhne do show roomů toto ošklivé vozidlo. Interiér bez nápadu a ta přední část... nevim, takovej má asi výhled na auta okolo ukrajinskej dělník ze stavby skrz plot ven.
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 22:47
Re: "coupé"
Viz odkaz měření ADAC = v žádnym případě nestačí reálný Euro 5 ;-)

Ostatně proto = sou teď tyhle mezistupně TEMP = aby sme se jinym měřenim atd. dostali zas do běžnýho rytmu snižování = kterej funguje už ty desítky let. A automobilky měly dost častu se připravit na to nepodvádět http://www.autoforum.cz/…ed-ctyrmi-figly/ Myšleno reálnýho snižování = ne to fraškoidní období kdy auta z éry Dieselgate nezvládaly ani Euro 3

Eště jednou = zásahy politiků a úředníků abych tě citoval = dělaj celou dobu od těch 60. let posledního století minulýho tisíciletí = to samý. Rozdíl je v tom = že situace se od tý doby = dál výrazně zhoršila. Neni udržitelný aby skoro 100 milionů aut co ročně vychrlíme = dál bylo furt takovejhle = prostě je to neudržitelný. Je zajímavý kolik moc lidí = to odmítá

Přitom to je z víc důvodů logický = takže se dělíme víceméně jen na ty = který to vědi a ví že sme dokonce spíš pozadu. A na ty co si to nepřipouští = a chtěj absurditu = aby si většina lidí uvědomila sama od sebe jak moc vážný a proč to je z víc důvodů neudržitelnej stav = a sama od sebe začala hledat řešení. No a tak = to fakt nefunguje = opravdu ;-)
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 22:12
Re: "coupé"
No ale víš = že tak to bylo = vždycky? :-)

A vlak hlavně musí jet = viz emise v centrech měst a ne nekonečný zásoby ropy = který nutně potřebujeme = ale na spousty jinejch věcí = než je propalovat u běžnýho auta na běžnej pohyb vpřed = to de i sluncem https://zpravy.aktualne.cz/…305ac1f6b220ee8/ nebo dostupnějš https://www.svetmobilne.cz/…efektivitou/7760

Stanovený cíle = tu byly právě už od těch 60. let = zvláštní že něco běží plynule tak dlouho = a najednou po tolika desítkách let = to část lidí začala vnímat.. no tak jako ty ;-)

Priority běžnejch řidičů = sou ty co sem napsal = hlavně levně

Ty myslíš maličkou okrajovou skupinu = co ocení ty https://autobible.euro.cz/…e-cim-dal-lepsi/ nebo atmo Porsche jak si napsal atp. = ty dál budou. Jiná věc je že asi dražší než dneska = ale to je zas jiná věc
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 22:07
Re: "coupé"
Od 60. let minulýho století = takže zjednodušeně těch 60 let = sou snahy snížit emise. Že aktuálně to znamená část EV a posledních pár desetiletí hybridy a už taky dost let 3válce = to je furt jen to samý = desítky let trvající snaha = snížit emise. Případně úplně nahradit spalovací motor = zrušit závislost na ropě = a i to má víc důvodů. A dneska neni důvod nejezdit třeba na za pomoci mořský vody vyrobenej vodík https://www.novinky.cz/…ut-na-vodik.html + https://www.e15.cz/…sta-voda-1358387

Výsledky sou úplně jasný = tak jako je akce na desítky let vyměnit https://www.idnes.cz/…est-oxidy-dusiku auta typu z horních příček za ty z dolních = tak stejný je to s přechodem výroby elektřiny. Argument že někde furt eštzě sou https://www.idnes.cz/…ubice-zpravy_zdo místo https://www.novinky.cz/…nu-na-svete.html tak nemá smysl EV = je totální kravina

Prostě musí = se pomalu měnit to i ono = a je to práce na desítky a desítky let
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 21:52
Re: "coupé"
Článek sem čet = ten je maličko o blbosti politiků :-)

Ale odklon od zpracování ropy což stojí obří množství elektřiny a má to i další ne zrovna plusy https://zpravy.aktualne.cz/…5e8ac1f6b220ee8/ neni jen o snížení emisí = byť ve velkejch městech je to taky hodně zásadní důvod https://www.flowee.cz/…-omezeni-dieselu + https://wave.rozhlas.cz/…-zakazem-7695990

A na to proč se tisíce inženýrů už celý životy teda generace snažej o snížení emisí = neni potřeba bejt věštec žejo
Avatar - Zetti
14. 7. 2019 21:23
Re: "coupé"
Ptal sem se cheroka, kde dosel k rozumu, ze EU direktiva necha vyrabet poradny auta vymenou za odpustek v podobe eko aut. Mezi dinosaurama je to vzacny jev.

Najdi si na netu flotilove emise 2030 budes mit jasneji
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 21:11
Re: "coupé"
Díky machi(avelli)ho nový skvělý diskuzní platformě = neni vidět na koho reaguješ

Díky formulaci = neni poznat na co reaguješ

Díky = za dovysvětlení :-)
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 21:41
Re: "coupé"
No a teď vypusť politiku = a proč se to už někdy od 60. let minulýho století a minulýho tisíciletí = dělá?

Jen z rozmaru politiků?
Avatar - Hammunasakra
15. 7. 2019 08:55
Re: "coupé"
Viz měření https://www.idnes.cz/…est-oxidy-dusiku to je hodně velká blbost = tečka :-)

I přes ty :no: co přiletěly = furt je to blbost :*)

Hele někdo z autorů :no: by uměl vysvětlit = proč nevidí rozdíl mezi tim prvnim nahoře v tabulce a tim poslednim dole? :-)
Fakt by mě to vysvětlení zajímalo! Dík
Avatar - Hammunasakra
14. 7. 2019 21:33
Re: "coupé"
To tu píšu dávno = že drtivý většině lidí je fuk co to jejich přibližovadlo pohání = max je zajímá aby to bylo levný

Nojo píšu tu často = že klasickej spalovací motor má smysl pro zlomek lidí = pro auta typu https://www.auto.cz/…k-po-boku-126989 nebo https://autobible.euro.cz/…e-cim-dal-lepsi/ apod.

Ale možná si optimista = já mám dojem že většina lidí si furt ani nepřipouští ani netuší proč = se tohle všechno děje = viz CHerokee 21:25