Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Spása Tesly na obzoru? Model Y se má začít vyrábět již příští podzim

Nedávné oznámení výsledků Tesly za druhé čtvrtletí nebylo zrovna radostnou událostí, Tesla však na jeho závěr zveřejnila informace, které by mohly investorům trochu spravit náladu.
Zpět na článek
28. 7. 2019 12:02
Jasně, článek o hov...ě
Je ještě někdo, kdo by (a to myslím i Teslafans) věřil Muskovým termínům?
A mára nás už krmí cenovkama.
BYčlánek.
Rozbalit vlákno
5
Avatar - WinDiesel
28. 7. 2019 12:36
Re: Jasně, článek o hov...ě
Model 3 měl zachránit Teslu svojí sériovostí
Model Y (pro mne prapodivné vozítko) má přinést vyšší zisk, kterého se dobrovolně na modelu 3 zbavili ve jménu dosahování vysokých prodejních čísel.
Zdán se pane Musk že nemůžete mít oboje najednou, a taky přicházíte s dalším modelem, který Vás bude stát spoustu peněz ve výrobě a teprve o hodně později budete možná inkasovat.

Kdyby by by by by by by bylo by nebylo za devatero moři, byla jedna Tesla :-[] a jeden Musk.
Avatar - Jerry.Gunman
28. 7. 2019 21:50
Re: Jasně, článek o hov...ě
Elon Musk se na poli elektromobility SNAŽÍ udělat to, co se Henry Fordovi před skoro 120 lety v automobilismu POVEDLO.

Konec XIX. věku a jeho přelom do století XX. byl v Evropě i v Americe dobou self-made-manů, tvrdě pracujících inženýrů, kteří s rukama až po loket špinavýma od oleje vynalézali, konstruovali, stavěji a budovali svá hospodářské impéria.

Konec stoleti XX. a nástup století XXI. nastavil společenský diskurs tak, že samotný vynález a inženýrský nápad je sice fajn, ale pokud člověk nedokáže tahat za příslušné nitky různých úlev, dotací, podpor a jiných potvor, samotná "inženýrská fáze" mu nikdy stačit nebude

Další vývoj, kdy nebude nutno vymýšlet už vůbec nic, jenom to správně "politicky prosadit", je myslím předvídatelný :-( :-( :-(
29. 7. 2019 17:38
Re: Jasně, článek o hov...ě
Ford T stál 4 měsíční platy dělníka na lince Ford. K tomu má EM hooodně daleko a modelem Y se k tomu určitě neblíží.
Avatar - Jerry.Gunman
29. 7. 2019 17:53
Re: Jasně, článek o hov...ě
4 měsíční platy to (asi) nebyly, ale tuším že již v roce 1912 cena Fordu T klesla pod hranici ročního příjmu kvalifikovaného dělníka u FORDů. Moc odborů Henry Ford zlomil tím, že (opět, tuším, že) od 1/1/1911 zavedl miminální mzdu ve výši dvou a půl násobku běžné mzdy v tehdejším automotive, takež se dělníci doslova prali o to, aby směli pracovat u Forda. V roce 1914(???) polovina automobilů na planetě nesla jeho jméno.

A zároveň to byl člověk surově netečný vůči vlastní rodině, krutý, prchlivý, egocentrický a zlý. Muž, kterému v žilách proudil místo krve benzín a jehož srdcem byl motor. Člověk, který utrápil svého syna, muž, který obdivoval Adolfa Hitlera a posílal mu osobní roční rentu ve výši nikoli zanedbatelné...
Opravdový Dr Jekyll i pan Hyde v jedné osobě

Údaje dle potřeby mohu dohledat a upřesnit, ale ono to asi není nezbytné. Tehdy vládli světu inženýři, vynálezci a podnikatelé - dneska úředníci,byrokrati a podnikavci.
A vo vo vo vo vo vo vo vo vo tom to je...
29. 7. 2019 18:28
Re: Jasně, článek o hov...ě
:yes:
28. 7. 2019 21:02
Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
...oni nám to všetkým vysvetlia, ako to naozaj je.
Rozbalit vlákno
19
Avatar - Jerry.Gunman
28. 7. 2019 21:35
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
"Zvonku to tak vyzerá", že Elon Musk kromě toho že vskutku JE člověkem mimořádně vizionářským a sympaticky zarputilým (když se snaží své plány dotahovat do vítězného konce), je také vzdělán na poli hudebním.
Mám na mysli onu příslovečnou Cimrmanovskou "frustrační kompozici", kdy se prvek očekávání průběžně střídá s prvkem zklamání.:D :D :D :D :D

Ovšem bez ohledu na to, jak epochální vemena tvoří zdejší elektro-letku, držím Muskovi palce, aby se mu dařilo. I když mnohé jeho nápady jsou bizarní a mnohé naprosto šílené, UŽ TEĎ má zajištěno čestné místo mezi největšími muži automobilového průmyslu. Jak (by) řekl Jules Verne ústy Cyra Smithe na konci románu Tajuplný Ostrov: "Nemusíte se bát soudu dějin, pane Musku. Lidé na Vás budou s úctou vzpomínat"
Avatar - WinDiesel
29. 7. 2019 03:19
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
To s tím Cimrmanem dobrý, také mne napadá příslovečná schopnost Járy da Cimrmana nalézat slepé cesty vývoje :D :D :D
No v učebnicích jsou různí vizionáři, a na řadu z nich svět vzpomíná velmi nerad.
Mimo jiné, Ford ani na chvilku neuvažoval o tom, že by svůj byznys postavil na dotacích.
Spočítal si co musí udělat aby Ford model T mohl být prodáván za lidovou cenu.
To co dělá Musk je pravý opak. je to byznys postavený na dotacích a cena není ani náhodou lidová.
29. 7. 2019 07:42
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Musk je zaujímavá figúra, to bezosporu. Ale je to tiež človek, ktorý už veľa dokázal a napriek neprajníkom stále pokračuje v nastúpenej ceste. Nerobí to preto, aby mal plné vrecká, snaží sa, aby bol svet o kúsok lepší a dokonalejší. Podobne ako vo svojej dobe Nikola Tesla, ktorý za to zaplatil tú najvyššiu cenu. Dnes platí jediný pohľad na svet - cez peniaze. Čo negeneruje zisky, nie je dobré. To je najhoršia choroba nášho sveta, kapitalizmus je stroj, ktorý nás pomaly ale iste zničí.
Avatar - Jerry.Gunman
29. 7. 2019 08:35
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Jo, k Teslovi by se dal přirovnat taky, jisté paralely tam jsou.

S těmi penězi a ziskem je to ale malounko jinak. Peníze jsou krví a živinou ekonomiky a z dlouhodobého hlediska platí pro ekonomiku mnohé přírodní zákony a naopak. Projekt, firma, myšlenka, nápad, který dlouhodobě nedokáže ani takové peníze, aby se sám uživil, musí zaniknout. Podobně jako organismus, který se dlouhodobě nedokáže sám uživit se stane organismem velmi mrtvým.

Samozřejmě, mláďata vyšších živočichů (lidi z toho nevyjímaje) a mladé začínající firmy potřebují určitou "dobu hájení", ale z dlouhodobého hlediska platí výše uvedené - tedy, že přežití NENÍ povinné.
29. 7. 2019 13:04
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Definuj "dlhodobo". Môže to byť 10 rokov, 30, 50....alebo? Niekedy je cieľom cesta. Prečo je tak dôležité, či sa uživí vlastnou výrobou, alebo čerpá iné zdroje? Nerozumiem tej zášti, neťahá peniaze z vreciek nikomu z nás, ani sa nesnaží zarobiť na drogách ako svojho času deLorean... Tvoje prirovnanie s organizmom kríva na obe nohy, existujú mraky organizmov, ktoré žijú výlučne na úkor svojich hostiteľov (a nikto im to nevyčíta).
To s tou krvou a peniazmi vyzerá na oko pekne, ale mne to príde scestné. Jedinou modlou sú peniaze, a pritom zabúdame žiť, na všetky ostatné hodnoty sme už zabudli. Kto sa ťa dnes spýta "ako ti pomôžem?" Prvá myšlienka je, aká je cena a koľko to bude stáť. Ak toto nie je choroba...
Avatar - Jerry.Gunman
29. 7. 2019 14:00
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
"Dlouhodobě" příjde samozřejmě na to, o jakou firmu (o jaký organismus) se jedná... Stánek s párkama v rohlíku se musí "z červených do černých" přehoupnout do 2-3 (???) měsíců, u automobilky (coby nesmírně drahé a komplexní výroby) to může být horizont dejme tomu 10 let?
Mně firma začala generovat peníze (příjmy - výdaje) po cca 3 měsících, po cca 1,5 roce jsem pokryl většinu vstupní investice a začal generovat "čistý zisk". Moji spoluinvestoři byli na "černé nule" (kumulace nákladů vs. kumulace výnosů) po cca 2 letech a od té doby jim naše splečné podnikání generuje peníze, které samozřejmě vracíme zpět do firmy. Kdybych jim ale po 3-4 letech peníze nezačal přinášet, tak by mne (oprávněně) vyhodili - a nebo by (jako investoři) odešli.

Organismy, které žijí VÝLUČNĚ na úkor svých hostitelů se nazývají parazitické - a hostitelé se jich snaží zbavovat, protože je oslabují.To je prostě fakt, to neokecáš :D

Peníze = modla... Jo, v tomto punktu bychom se patrně dokázali shodnout, i když to každý formulujeme jinak. Peníze jsou nutným a nezbytným nástrojem, ale nikdy by (samy o sobě) neměly být cílem. Tohle by ale bylo na nějakou dlouhou debatu o filosofii, etice, morálce, náboženství, životních hodnotách a spol - abychom se nakonec dobrali závěru, že
(1) tím, že společnost "zrušila" Boha, slušným lidem vzala poslední špetku nadějí - a gaunerům poslední náznaky zábran
(2) chce to císaře nebo alespoň krále, protože
(3) volený politik smýšlí JENOM v horizontu svého volebního období - a to nemusí vždycky stačit

Dlouhodobá nezištná pomoc a spolupráce (ergo komunismus) může fungovat pouze uvnitř kolektivu (komuny), která má mimořádné silné vnitřní vazby (rodina) nebo mimořádně silnou společnou myšlenku (sekty, náboženské skupiny). Kompletní potlačení vlastního já ve prospěch celku jde v podstatě PROTI lidské přirozenosti - a proto je TAK zřídkavé

Ale to už jsme od Tesly utekli FAKT dost daleko :-)
29. 7. 2019 15:35
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Prvý odstavec - na jednotku. Ale podnikať si začal, aby si zarábal peniaze. Čo keď Musk nie? Možno mu ide len o ten vývoj a pokrok a právna forma, pod ktorou funguje mu je ukradnutá a na zisk by kašlal, keby ho k tomu netlačili... Aká je realita fakt neviem, preto mu ani straty ani neúspechy nijak nezazlievam a nič mu nezávidím. Ani nikomu. ;-)

Parazity - žijú a prosperujú napriek všetkému.

Peniaze - ok, niet o čom, vidíme to podobne.

Dlhodobá nezištná pomoc - tu sme sa celkom nepochopili. Nejde o komunizmus ani nič v tomto kontexte, skôr o životnú filozofiu. Ale dnešný svet funguje len na báze zisku - každý sa snaží toho druhého oklamať, sám si zobrať čo najviac, nedopriať druhému zaslúženú odmenu za jeho prácu. Desí ma napr. nenažranosť obchodníkov, ktorí bez hanby okrádajú výrobcov, aj zákazníkov, som zhrozený z toho, ako tzv. "zahraniční investori" zdierajú hostiteľskú krajinu a jej ľudí až na kosť a že im politici za bakšiš dovolia devastovať vlastný národ... Atď. Od Tesly a automobilizmu to nie je až tak ďaleko, lebo sú tiež súčasťou toho celého.
Avatar - Jerry.Gunman
29. 7. 2019 16:23
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
(1) pokud by Elon "míňal" (toto slovo sa mi velmi páči :D) jenom svoje prachy, OK, se svými penězi ať si klidně dělá, co chce. Malučký problém tkví v tom, že "míňá" i prachy INVESTORŮ - tj. lidí, kteří mu půjčili zopár milionků pod příslibem zhodnocení. Tomuhle se říká podvod, defraudace nebo krádež...

(2) že se prosím nebudeš pouštět do konstrukcí, jimiž bys obhájil právo parazita na to, aby kradl a žil z cizího?

(3) naprostej souhlas

(4) A tady jsme u toho Boha a krále a (chybějícího?) morálního kompasu a slušnosti "co sám nerad, jinému nečiň" - a definice správného života, tedy všeho toho, čím se filosofové zaobírají tisíce let. Fakt, je, že Amerika (čti USA) a západní Evropa mívaly vysoký morální kredit. Bohužel, vítězstvím ve studené válce a pádem železné opony (tedy vybudováním MASIVNÍ ekonomicko-vojenské převahy) tyto země přišly o "převahu mravní" a ideovou. My to ztratili půlstoletím vlády komunistů - a oni svým vlastním vítězstvím.
Proto je dneska euro-americká civilizace na cestě k sebezáhubě, protože nemáme vlastní sjednocující myšlenku a ideál, o který STOJÍ ZA TO usilovat. Protože "mít hodně prachů" je sice fajn, ale na vyplnění života to jaksi nepostačuje.
Tak, jako loď potřebuje kapitána a auto řidiče, společnost potřebuje někoho, kdo ukáže směr. Washington, Kennedy, Masaryk, Roosevelt, Žižka, Luther, Karel IV, Budha, Ježíš, Reagan, Churchill, Jan Pavel II - to všechno byli mimořádní jedinci, kteří byli sto dát "svým národům" jednotící myšlenku, pro kterou stojí za to žít a která je větší, než naše každodenní pinožení. Bohužel, byl i Stalin a Hitler a Mohamed a Čingiz Chán - ale i oni dokázali "svůj lid" nadchnout a z milionů jedinců a desetimilionech zájmů vykovat páku, která pohnula světem.

Vidíš ale dneska KOHOKOLIV, kdo by byl sto přinést ROZUMNOU jednotící myšlenku a ideu evropským národům?
Tak vidíš...
29. 7. 2019 18:35
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Ale nie...
1.Musk tie peniaze ukradol? Dali mu ich. Pod akým prísľubom, to nevieme. každopádne ako som už písal, nie sú to moje peniaze a preto ho za to nebudem odsudzovať. Vinný zrejme ničím nie je, inak by už asi sedel, ide o veľké peniaze.
2.Parazity? Nie. Len som chcel poukázať, že aj taký spôsob je reálny a schopný prežiť, hoci je morálne sporný.
4.Súhlas.
Posledný odstavec - vystihol si to presne, a to je tá tragédia. Ako to vidím ja, aby sme sa mali dobre, musela by sa zaviesť absolutistická monarchia. A monarchom by musel byť boh...
30. 7. 2019 07:39
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Ahoj travele.

Tady je to asi zbytecny. Lidi co mluvi o defraudaci atd.

Tesla nedela naprosto nic nelegalniho. V cervenych cislech jsou aktualne BMW i Mercedes.

Kdyz se mluvi o defraudaci, tak je vzdy prani otcem myslenky :-)

Libi se mi, jak nejdulezitejsi hodnotou zdejsich diskuteru je zisk investoru (Tesly). Pritom jejich investice je naprosto dobrovolna, dokonce se znalosti rizika..
Avatar - Jerry.Gunman
30. 7. 2019 08:56
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Done Víto,
jak se říká, ďábel je skryt v detailu.

Tesla je (pokud vím) v červených číslech po většinu své zatímní existence -máš pocit, že by na tom BMW nebo Mercedes byly podobně?. Dle WIKI byla Tesla založena v roce 2003 - tedy před 16 lety. Zdejší letka elektro-fanatiků, jejímž jsi předním členem, vyzdvihuje Teslu a Elona Muska do 7. nebe a ještě výše, Pokud má člověk alespoň bazální ekonomické vzdělání či zkušenosti, tak ví, že základem podnikání je tvorba zisku a vydělávání peněz. A ty Elon Musk dlouhodobě nevydělává, ale spíše utrácí. A utrácí nejen peníze svoje, ale i peníze svých investorů.

Pokud ti tento princip přijde košer, prověříme pevnost tvé víry skutkem :D
Do mojí firmy budeš průběžně "investovat", já ty peníze budu vynakládat dle svého nejlepšího uvážení - a tobě je vracet nebudu, co ty na to? Tak co , kolik mi dáš jako první "investici"? 10 nebo 100.000? A korun nebo eurů?
30. 7. 2019 09:21
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Doporucuju Ti podivat se na historii Apple. S tou muzes srovnavat Teslu. A lidi na tom vydelali 😉 Sorry, nevim cim se zabyvas, ale pochybuju, ze mas potencial Apple/Tesla. Jinymi slovy: Diky za nabidku, kterou odmitam.
https://www.macrotrends.net/stocks/charts/AAPL/apple/stock-price-history

PS Muzes mi uvest, co pisu fantatickeho, ty vemeno :-) ? Muj nazor je totalni mainstream EU ;-)

PPS Pokud ma nekdo (asi ne ekonomicke, protoze to v tomto pripade zjevne nestaci) vzdelani (treba pravni..), tak lepe vazi slova o defraudaci..
https://www.france24.com/…fraud-settlement
Avatar - Jerry.Gunman
30. 7. 2019 09:53
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Totální mainstream SSSR byl pro naprostou většinu svobodného světa čimsi krajně odpudivým
Totální mainstream Vekoněmecké Říše rovněž
Podle mnoha zkušených a vzdělaných lidí EU směruje do poloh dosti podobných

Ergo to, že vyznáváš "totální mainstream" EU, ještě nemusí nutně a apriorně znamenat, že nejsi mimo ;-)

Víš ty co, kup si už konečně ten elektromobil, ať je od tebe chvíli klid, jo?
30. 7. 2019 10:02
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
No, zase jsi neprekvapil ;-)

Mas uceleny nazor na vse co je a hlavne bylo spatne.. Takovy cesky reptal. Co vi vsechno nejlip, obzvlaste co je spatne (skoro vsechno).

Diky za doporuceni, taky Ti na oplatku jedno poskytnu. Starej se o neco jineho, nez o ochranu akcionaru Tesly.

Na zavet citace, abys mohl premyslet o necem jinem, nez o minulosti: "Buď radikálně proměníme společný život lidí tím, že přestaneme používat fosilní paliva, nebo, a to je pravděpodobnější, přinese změna klimatu konec kapitalistické civilizace založené na fosilních palivech," napsal americký spisovatel Roy Scranton ve svém dubnovém eseji v časopise MIT Technology Review. "Ať už revoluce nebo kolaps, nemůžeme nadále žít pohodlným způsobem života, jaký známe," napsal Scranton.
Avatar - Jerry.Gunman
30. 7. 2019 11:07
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Et tu, mi fili - et tu ;-)
Ani tys nepřekvapil - takový malý rozumprd, který VÍ, že ON MÁ PRAVDU a kdo si dovolí mít otázky či snad (nedej Bůh) jiný názor, tak je hloupý a špatný a zavrženíhodný, protože... Prostě PROTOŽE.

Jen mi prosím vysvětli, (keďže si taký múdry), jak mohly nastat TAK MASIVNÍ klimatické změny v minulosti, když nebylo obětního beránka (masový individuální automobilismus), na který by se to dalo svést?
Několik dob ledových i meziledových, velké asijské sucho, které de facto spustilo stěhování národů, oteplování věku IX. a X., ochlazování ve století 13. a následně i 15. (které tehdy odstartovalo hon na kacíře a snahu o církevní reformu, protože Bůh se na nás rozhněval), oteplení na konci 16. století (kdy se v zahradách Pražského hradu pěstovaly ananasy) a naopak vrchol malé doby ledové ve století 17. a ochlazení na přelomu 19. a 20. století, díky němuž máme pod kůži terminus technicus Ladovská Zima ... atd atd atd

Jestli naši civilizaci něco zničí (jako že velmi pravděpodobně ano), pak to (nikoli jenom podle mne) bude daleko spíše "rozežranost z přežranosti", explozivní nárůst celosvětové populace a naivní setrvávání ve strategii "fír šafen dás", i když i její vyhlašovatelé dávno vědí, že tato cesta FAKT nefunguje.
...................................................................

Tož povídej, přeháněj a vzdělej mne. Řečeno slovy encykliky kteréhosi z papežů minulosti: "neodpírej mi již více zdroj poznání, víry a pravdy. Jsem žízniv, napoj mne ze studnice své moudrosti"

Takže chutě do toho - a půl je hotovo ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
30. 7. 2019 15:28
Re: Ešteže sú tu páni fostek a WinDiesel...
Jerry, o masovem automobilsmu jako pricine zmeny se bavime jen na ACZ. Klima meni celkova produkce (predevsim) co2.

Samozrejme ze se klima menilo i v minulosti dusledkem prirozenych vlivu.
Ted se meni vlivem cloveka a dynamika teto zmeny neporovnatelna s minulosti.
https://climate.nasa.gov/vital-signs/carbon-dioxide/

Jinak po dlouhe vecna otazka :yes:
Tak jestli chces, treba tady najdes odpovedi na sve otazky: https://climate.nasa.gov/causes/
A pro jistotu citace NASA:
On Earth, human activities are changing the natural greenhouse. Over the last century the burning of fossil fuels like coal and oil has increased the concentration of atmospheric carbon dioxide (CO2). This happens because the coal or oil burning process combines carbon with oxygen in the air to make CO2. To a lesser extent, the clearing of land for agriculture, industry, and other human activities has increased concentrations of greenhouse ***s.

The consequences of changing the natural atmospheric greenhouse are difficult to predict, but certain effects seem likely:

On average, Earth will become warmer. Some regions may welcome warmer temperatures, but others may not.
Warmer conditions will probably lead to more evaporation and precipitation overall, but individual regions will vary, some becoming wetter and others dryer.
A stronger greenhouse effect will warm the oceans and partially melt glaciers and other ice, increasing sea level. Ocean water also will expand if it warms, contributing further to sea level rise.
Meanwhile, some crops and other plants may respond favorably to increased atmospheric CO2, growing more vigorously and using water more efficiently. At the same time, higher temperatures and shifting climate patterns may change the areas where crops grow best and affect the makeup of natural plant communities.

PS Tady nejde o moji pravdu. Tomu se rika veda a vse je podlozeno fakty. https://climate.nasa.gov/scientific-consensus/
30. 7. 2019 15:43
Re: Mam*as promluvil
Do tvojí firmy nebudu investovat ani kačku, ale do firmy Tesla s radostí.
Ty nic pozitivního nepřinášiš. Jen kecáš.
Avatar - Jerry.Gunman
30. 7. 2019 08:39
Re: Mam*as promluvil
2 Travel:

(1) Soukromě bych řekl, že s "muskovými" penězi (od investorů) to bude nejspíše podobné, jako s "babišovými" dotacemi na Čapí Hnízdo.
10 právníků Ti stvoří 20 názorů z nichž jeden každý bude v absolutním protikladu vůči všem ostatním.
Kdesi jsem četl, že Muskovi už (snad???) bylo vyhrožováno vyšetřováním a že vůči němu byly podniknuty jakésik právní kroky... Ale amerického obchodního práva neznaje, spokojím se s tím, že tyto jeho akce označím velmi příhodným a krásně zvukomalebným slovem slovem vošajstlich :D

(2) + (3) souhlas

(4) Mé důvody v kostce, proč se posledních cca 12 let považuji za monarchistu ;-)

BTW, jak se cítíš, když se shodneš s člověkem, jehož bys považoval za svého hlavního ideového protivníka? :D
Avatar - WinDiesel
29. 7. 2019 03:15
Re: Mam*as promluvil
za málo, za málo !!!
29. 7. 2019 18:13
Kdy tahle bublina praskne?
Pořád jede na dluh a investoři drží. No až jim dojde trpělivost... ;-)
Rozbalit vlákno
1
30. 7. 2019 15:45
Re: Mááágggóóóórrrrrrr
Mááágggóóóórrrrrrr