Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Volkswagen Golf nakonec dorazí i jako kombík. Jen o něco později

96 komentářů

3_diamanty
tak nakoniec predsa pride ... lebo vazne sa mi nechcelo verit aby tak uspesne auto prislo o svoju uspesnu kombi verziu... navyse tym padom je nadalej sanca ze aj v dalsej generacii golfu kombi uvidime aj nejaku tu jeho zvysenu alltrack verziu ktora je podla mna fajn alternativa pre niekoho kto chce povedzme rodinnu zvysenu 4kolku ale baculaty T-roc s mensim kufrom mu neposkytne dostatocny ulozny priestor a zase SUV tiguan v 4kolke by bol pre neho uz pridrahy

a mozno aj fakt ze kombik octavky alebo leonu by golfu uz bez kombika mohol predajne na niektorych trhoch zatopit alebo dokonca ziskat tam aj akusi pomyselnu prevahu prispel k tomu ze golfik sa toho kombika proste nemoze len tak lahko vzdat ci sa mu to paci alebo nie .... a vlastne preco by to aj robil ked sucasna generacia golfu 7 kombi je ozaj uspesna na vsetkych frontoch ( aj ako sukromne aj ako firemne auto ) takze skutocne som nevidel dovod aby golf mal skoncit s kombikom....
TT
A prečo sa ti nechcelo veriť, obľúbenie tvrdenie, že crossovery a SUV vedia kombíky plne nahradiť, sa stále a opakovane používa. A ani Golf nemal kombíka vždy.
3_diamanty
tak hlavne kombik od golfu 7 uz ten uspech ma ... lebo este nejaky golf 3 kombik ktory bol prvy golfacky komfik ... alebo neskor golf 4 v kombiku to este nebola ziadna slava ani predajne ale golf 7 v kombiku uz uspech ma .. a aj u nas ich vidim pomerne casto ci uz ako sluzobaky aj ako sukromne vozy.. dokonca by som povedal ze golfy kombi ako sukromne vozy uz vidim castejsie ako octavky ( kedysi by som povedal ze to bolo naopak este za cias O1 a O2 )... mame niekolko sukromnych G7 kombikov tu u nas v okoli aj jeden paradny sedo-sivy alltrack... ale octavku kombi cuduj sa svete ziadnu .... inak mnohe modely aut kedysi nemali kombiky hned a prisli s nimi az neskor ... takze toto nie je len pripad golfu 😉
zlysoused
to muselo napadnout nějakou študovanou hlavu.
KANKUNEN
To je tak, namísto kombi máme Tigiho, ušetříme za vývoj 5mil. A jsou odměny. Tak nějak čekám do budoucnosti crossovery, přizvedlé kombíky, které nebudou jen oplastované, ale i funkční jako Outback.
zlysoused
Tuhle světobornou myšlenku, nahrazovat kombíka jinými karosářskými variantami, měli už v případě G5 a dopadlo to tak, že opožděně ten kombík ještě rádi představili.
3_diamanty
problem vidim aj v tom ze nie zase kazdy kto chce vacsi kufor tak zrovna chce aj SUVecko sucasne.... lebo kto chce SUVecko povedzme ze vacsi kufor ako bonus mu vadit u neho nebude ale uz opacne to asi nefunguje.. . a ten kto chce vyslovene len vacsi kufor ale este normalne nezvysene auto tak tomu vysoka drahsia SUV kasna uz vadit moze.... navyse SUV auto ma vzdy vacsie naklady ako porovnatelne vykonny kombik s rovnakym druhom pohonu .... ci uz na pneumatiky na pohonne hmoty a pod... a ked majitel vie ze potrebuje vacsi kufor ale nebude potrebovat vyssiu svetlost tak mu je ozaj zbytocne platit viac za tie drahsie pneu aj viac za pohonne hmoty ked svoje potreby si vie lepsie naplnit klasickym kombikom s mensimi nakladmi voci SUV ... suma sumarum... kombik ma stale co ponuknut ... akurat mam citak ze skutocne uz dnes mnohi radsej SUV ( asi kvoli imidzu a snahe ukazat sa ze na to maju ) hoc kombik by im posluzil mozno aj lepsie tu a tam po meste a na dialniciach aj pri prevoze batoziny ...

PS: a ja ked uz by som aj chcel SUV tak len nieco male sikovne... ale nie ako nahradu za kombik ktory nepotrebujem ale skutocne preto ze to kompaktnejsie SUVecko viem tu a tam vyuzit ... teda tu jeho vyssiu svetlost ... vitara alebo ASX by sa mi pacili ... navyse su stale podorysom mensie ako nejeden hatch dnesnej prerastenej nizsej strednej triedy 😉
Reco
Je zaujimave, ze podla tvojich reci mam SUV preto, lebo sa "chcem" ukazovat, ze na to mam (kombik priestorovo nepostacoval) a kupoval som ho preto, lebo som musel, pricom ty chces kompaktne SUV, lebo ho "vies" vyuzit. Poznas to prirovnanie o blaznoch a lietadle vsak?
Inak ktoryze to HB je prerasteny oproti vitare ci asx?
3_diamanty
nepisem ze vsetci... ale mnohi uz SUV kupuju aj pre imidz ... to preco ho mas ty je mi fakt jedno ... to ani nie je moja starost

na dlzku je napriklad megane aj ceed uz dlhsi ako ASX a vitara ....a najdeme aj dalsie hatche ...
Anonym
Co je to za image, že mám auto, co pořádně neumí nc a má ho každej? To jsou hovada. :no: 😄
Reco
Akekolvek auta sa kupuju aj pre imidz. Narazam na to, ze sice cast ludi zaskatulkujes, lebo si kupia SUV, pricom sam by si urobil to iste. Rozdiel je ako k tomu pristupujes. Rovnaky argument, ale u inych je to imidz, u teba schopnost auto "vyuzit".
Anonym
Ale ale, chtěl bych vidět, jaký máš SUV, že kombík nepostačoval. Pokud by to byla pravda a byl pro tebe důležitý prostor nebo více sedaček, měl sis koupit jednoznačně MPV. Ale to by nebylo moc kůl, nemám recht?
CICERO
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse. Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Reco
Samozrejme nemas. 5008, dovod 3 autosedacky. Preco nie MPV? Pretoze maju presne vsetky nevyhody SUV, prevadzkove naklady rovnake, jazdne vlastnosti tiez. Priestorovo su porovnatelne, cena porovnatelna. Zobral som to, kde som dostal najviac a za menej.
Anonym
OK. Taks měl napsat, žes CHTĚL 3 DĚTSKÝ SEDAČKY A NECHTĚLS MPV. Potom bys to nemusel dokecávat.
A v MPV je víc místa za míň než v SUV.
A psals, žes ho koupil, protožes mudel. Ale tys ho koupil, protožes šel po láci.
Reco
Preco by som nechcel MPV? Jedine lacnejsie auto bola C4 - v diskusii pod nou som rozpisal, preco som ho nakoniec vyradil z vyberu. Bola to kombinacia viacerych faktorov a cenovy rozdiel nebol velky. Naproti tomu bol este Touran, ktory sice tiez nema niektore prvky, ktore v 5008 mam, ale za to bol ovela drahsi. Osobne preferencie do toho este netaham. Ze je 5008 SUV je nahoda, nie moja preferovana volba a ako vravim ponuka najviac. Keby to bolo mozne, ostal by som pri povodnom kombiku a neriesil zmenu.
wakantanka
Nechcem byť zlý, ale práve 5008 je viac crossover ako SUV nie? Podľa mňa u SUV musí byť možnosť mať aj 4x4 . Ja tu vidím veľkú paralelu s Renaultom a jeho Espace, kde pôvodné MPV dostalo o čosi menej tej využiteľnosti, ale pridali mu akoby drsnejší, terénnejší vzhľad a samozrejme prezentujú to ako SUV.
Reco
Nevidim dovod preco by SUV mali mat moznost 4x4. To sa vyzaduje pri offroad. Polovica predavanych SUV su dvojkolky, takze raz by ten model bol SUV a inokedy nie. Pripadne v porovnani s tym, kde 4x4 absentuje inak su to priami konkurenti aj dizajnovo podobni, je jedno SUV a druhe nie. BMW radi, alebo radilo X1 ako SAV pre zmenu. Proste iba marketingove oznacenie.
Espace som inak testoval - akurat jazdeny a kupu som si rozmyslel, lebo cenovo to bolo asi o 5k menej ako nova 5008 a to mi unikal zmysel - bolo dvojrocne, najazdenych cca 100k este v zaruke. Malo vsak par drobnych komplikacii - napriklad s pripadnym dorobenim tazneho by bol problem. Priestorovo stale podobne - mozno trochu viac miesta v 7miestnej verzii v kufri. Co na tom aute bolo super bolo 4control, to je pecka a aj parkovanie s takou obludou bolo fajn. Inak oznacenie crossover mi na Espace pride daleko lepsie ako na 5008 keby sme sa chceli drzat oznacenia.
wakantanka
Jasne beriem, doba sa mení, nároky tiež. Pre mňa osobne je SUV typ auta so zvýšeným podvozkom, možnosťou 4x4 a typom karosérie viac k MPV ako k HB či combi. Osobne by mi bolo proti srsti mať auto, ktoré sa tvári že prejde pomaly hociakým terénom , ale v reále má výhodu len o čosi vyššej svetlej výšky. A rozumiem aj tomu prečo to automobilky robia, len mi to príde rovnako na hlavu ako keď najprv postavia zdvihnuté SUV a následne z neho urobia nejaký AMG či M model a spustia ho o pár čísel nižšie k zemi. SUV je proste v dnešnej dobe hit, tak sa všetky automobilky snažia vyryžovať na tomto trende čo sa dá.
KANKUNEN
To je tak, namísto kombi máme Tigiho, ušetříme za vývoj 5mil. A jsou odměny. Tak nějak čekám do budoucnosti crossovery, přizvedlé kombíky, které nebudou jen oplastované, ale i funkční jako Outback.
CICERO
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse. Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Emel
Kompaktní kombík je pro mě pořád středobodem evropského rodinného auta. Tak akorát prostor (pro rodinu 2+2 i s kočárkem), tak akorát komfort, tak akorát cena. Vnímají to tak i u Škodovky, a tak Octa IV přijde nejdřív jako kombík a až pak jako lift. Jo, doba je divná, ale evidentně si ve Wolfsburgu ještě zachovali nějaký zdravý rozum 😄

PS: je fakt, že kombíkových Golfů nevídám tolik jako kombíkových Focusů nebo Octavií... zajímala by mě statistika.
3_diamanty
neboj.. aj vo svedsku jazdi viac kombikov od volva ako od golfu.. takze necakaj ze u vas uvidis castejsie golfa kombi ako octavku kombi ... ale u nas fakt vidim golfy kombi casto.... rovnako kedysi som u nas v radoch policie videl same octavky 2 kombiky dnes je to uz samy golf 7 kombi... ale je pravda ze skoda pre slovakov nie je uz tak domaca znacka ako tomu bole este za cias felicii .. uz sa kusok ľady pohli a ten automobilovy trh je dnes u nas daleko pestrejsi ako pred 25 rokmi ked skoda u nas predajmi tvorila skoro 50 percent automobiloveho trhu.... a dnes je to uz nastastie len okolo 16 percent a trh je uz v tomto na pohlad daleko pestrejsi a znackami vyvazenejsi :yes:
Emel
Jde mi o procentní zastoupení kombíku v rámci modelu, ne o model jako takový.
Ozzman
Já bych si dovolil takovou teorii.

Golf se hlavně prodává na západě (i je tu pak zastoupen hojně v mnoha generací jako dovoz ojetin) a tam frčí zejména hatchbacky, kombík od Německa na západ taková hitparáda není. Kdežto u nás se více kupují kombíky, takže si logicky našinec sáhne na Oktávku, je větší a mnohdy levnější, stejně jako od ČR na východ. Stejné je to i s Leonem, ty taky jezdí hojně jako kombi, jsou levnější. Fokus bude podobný případ, ten tedy nyní moc levný není, ale před rokem a půl se vyprodával trojkový za super ceny, dnes takto zase Ford vyprodává Kugu, všimni si, kolik jich jezdí za poslední rok 😉.

Ale čísla neznám, nicméně sdílím tvůj názor.
Emel
Není mi úplně jasná ta souvislost s cenou... podle mě to s cenou moc nesouvisí.

Jinak jsem se díval na čísla u Octy, tak trošku statistiky (201😄:
- z aut, co si Škoda sama vyrábí, jsou 2/3 Octavií kombíky (175t:83t)
- ze všech prodaných aut jsou kombíky pod 50% (177t:210t), zřejmě proto, že se v Číně prodává jen lift a nevyrábí se v továrně Škodovky
- u Fabie je ten poměr obrácený (65t:113t vyrobených, resp. 67t:123t prodaných)
Ozzman
Na zápdě mají v oblibě HB a mají peníze, vezmou Golf u nás jdeme po prostoru, vezmeme levnější a větší kombik - Oktávku. Když ale srovnám ceník, tak tam velký rozdíl není a v základu je Golf levnější, otázkou je, jak to vypadá při reálném nákupu.

Ono by bylo možná jediné srovnání, kdby se Oktávka dělala jako HB, pak by byla asi taky vidět, teď do toho musíš připočtat Rapidy a Scaly 😁 Prostě , když už kombik, tak Oktávku, která je uvnitř o trochu větší, než Golf kombi.
Emel
Asi chápu co chceš říct, pocitově dejme tomu beru ten větší důraz na value/money v méně bohatých regionech... ale jestli se to dá aplikovat na Golf Variant vs. Octa Combi si nejsem úplně jistý.

Škodovka prodá dvakrát víc aut v Německu než v ČR... ale možná tam má jinou cílovku (právě opět více zaměřenou na value/money)? A nebo prostě jak říkáš... kdo chce prostor, vezme Octu Combi, kdo ne, vezme krátkého Golfa?

Těžko říct, jsou to dost spekulace... chtělo by to znát aspoň ten poměr kombíku proti hb u Golfu a třeba u Focusu a Astry... ale prohledávat výroční zprávy se mi teď nechce.
Ozzman
Myslím, že to tak bude, Škodovka je vnímána alespoň v Německu a Rakousku jako velmi dobré auto, co tak mohu posoudit. Je to pro ně VW za méně peněz.

Když vyjedeš dál, než je Německu, uvidíš i hodně Aster a Fokusu HB, proč jsou tady více kombi? Netuším, ale tipl bych si na různé individuální nabídky na kombiky, takže zase peníze hrajou roli. Třeba Hyundai v ČR už i30 jako HB ani nevede 😁
Anonym
Je to tímhle: rybaření, chalupaření, Chorvatsko atd.
Prostě peference trhu.
Máš zase země, kde valej jenom dedany (většinou na východě) a my jsme holt země kombajnů.
Emel
Individuální nabídky na kombi - jako že je větší sleva na kombíka? Tak to si nemyslím.

Pro mě osobně je preference kombíku naprosto srozumitelná, za příplatek v řádu 5-10% dostávám mnohem větší užitnou hodnotu... a vlastně bez negativ, ten rozdíl třeba při parkování není v našich končinách zásadní.

i30 hb je myslím zpět, vypadla jen dočasně.
Ozzman
Ne, jakože lidi u nás preferují kombíky a když se zlevní Astra, vezmou Astru kombi, přecijen Oktávka kombi začína na nějakých 450 tisících v základu za 1.0TSI Active, to není málo. Stejné to bude u Fleetu. Mluvím už o ČR.

Pro mne a pro většinu Čechů ano, ale na západě jde o auta na městský a příměstský provoz, případně občas dovolená, nebo jako druhá auta. Bude to i souviset s parkováním ve městech a tím, že rodinný stěhovák nepotřebují, využívají služby a na dovolenou si třeba půjčí karavan,nebo větší auto. Dost často je vidět i Golf, jak táhne karavan 😊
Anonym
Golf kombi u nás je totálně zvalcovanej Octavií kombi a to jak na trhu novejch, tak ojetin. Tak proto je jich málo.
Ozzman
No jo, ale ten důvod je jakej ? Já bych asi radši vzal Golfa, myslíš, že je to jen tím rozdílem v prostornosti, nebo k jisté Škodaslepotě kupců ? Koukal jsem na ceníky a Golf ani není dražší.
Anonym
V TOTÁLNÍ škodaslepotě. Věř mi, že tohle vím.
Dokonce jako ojetina se G Variant prodává hůř než HB a to za stejnou vatu.
A trošku (ale to oni neví) u posledních generací je to i fakt - že Oc měla větší rozvor.
Emel
Mně se třeba kombíkovej Golf nelíbí...
Preference domácího modelu je ale jasná, já bych tomu ani neříkal slepota... za tím můžou být různé důvody od patriotismu po servisní zázemí.
Ozzman
Mě taky ne, ale vybavený GTD je hodně zajímavý jako ojetina a interiér se mi líbí o dost více 😊 Asi bych to překousl a velkými koly kompenzoval exteriér 😁
Emel
Gdyby bylo GTI v gombíku, tag by po GTD neštěknul ani pes... 😉
Ozzman
Haf..... víš jak to mám viď 😁
Emel
Já jsem před koupí srovnával RS TDI a RS TSI... a tak přesně rozumím tomu, když teď všude všichni píšou, že je Focus ST v benzínu a v naftě úplně jiné auto.

Projel jsem i jiná auta v obou palivech a ne vždycky je to tak dramatický rozdíl... ale v případě 2.0TSI proti 2.0TDI jo. Vzal bych si radši tu woodyho 1.8TSI než 2.0TDI RS 135kW... a 2.0TSI má ještě o 50k a 100Nm víc.
ptr078
Napriklad multilink na zadnej naprave, na sk bol golf lacnejsi, lepsie materialy v interiery, paradoxne nebol na kazdom rohu, az teraz sa vo velkom nosia jazdenky z von, jazdi lepsie ako oktavka
fOE
Focus je vedle golfu rarita, osobne mam pocit ze potkam vic golfu kombi nez focusu vsech karosarskych verzi. Jinak ze je golf kombi prototyp rodinneho auta asi naznal i muj soused, ktery potrebu dvou aut v domacnosti vyresil salamounsky a vzal ty golfy kombi rovnou dva, jina je jen barva. 😁 Alespon se s zenou nehadaji, proste jeden jeden sedym, druhej modrym. 😄
Emel
Jako model jo. Ale zase mám pocit že když už vidím Focus, tak je to snad v 80% kombík... zatímco "krátkých" Golfů je procentně víc.

Když jsme vzali dva Passaty, tak jsme dostali nějakou fleet slevu... tak třeba to má taky tak 😁
fOE
Aaaaaa rodinej fleet, tak to me nenapadlo. 😁 :yes:
iudex
Vo Forde mi povedali, že keď zoberiem tretí Ford, budem sa u nich rátať ako flotilový zákazník s fleetovými zľavami. 😉
Ozzman
Dostaneš pak jednu výměnu motoru zdarma? 😁
iudex
Ja za ten svet neviem ani ten prvý motor zničiť. 😉 A tak by som tú 2,3ku chcel. 😄
Emel
2.3 chci taky 😄
Ozzman
😁 Však to je vtip 😉 My už tu jednašestku radši poslali dál 😁
3_diamanty
co sa tyka focusu tak u nas vidim kombikov dost voci focusu hatchu to je fakt.. ale zase voci kombiku golfu je to aj u nas rovnaka rarita ... vid celkove predaje fordu u nas su uz asi 10 rokov kdesi na bode mrazu a to aj suzuki ci mazda u nas predava lepsie... .. inak novu fiestu s tymi uz horizontalnymi zadnymi svetlami vobec nevidim nikde... nikde... raz som ju videl dodnes... prisaham ... cim to je ze nova fiesta u nas vobec uz nefrci vie niekto? lebo nebyvam zrovna kdesi kde je koniec sveta a naprikald tu predoslu iestu vidim denne aj10 krat .... nova sa ale akoby pod zem prepadla... co sa deje? cena?
fOE
Fiesta neni levna, nikdy nebyla, to neni typ auta ktery na Slovensku (rel. chudem trhu) pofrci, zvlast kdyz nejede tak docela na vlne "i male auto coby rodinne auto", kam treba postupne narostlo polo.
3_diamanty
zeby az o tolko zdrazela voci predoslej fieste ktoru vidim casto? ... no neviem....

brachov kolega sa nedavno rozhodoval medzi i30 kombi automat 1,4tgdi a dalsimi autami.. bol tam aj focus a leon ... nakoniec kupil takto naslapany i30 kombik za nejakych 22 litrov co je udajne naj cena... tak neviem kolko by vysiel podobne naslapany focus ci leon kazdopadne u nas na slovensku je to nadalej u autach hodne o cene ... to je fakt :yes😒br />
inak podobna analogia ako s fiestou ma napada aj s pandou.. kym tu este predoslu vidim v okoli casto a fakt skoro na kazdom rohu.. tak sucasnu pandu uz stretnut u nas to je doslova sviatok.. to skor stretnem cayenne alebo nejaky range rover.. nesrandujem ..
iudex
Žeby si si pozrel cenník a prišiel na to sám? 😉
xxc
Ford sa na Slovensku nekupuje kvoli zastupeniu. Drahe a maju s tym ludia zle skusenosti. Preco sa nepoucit na chybach inych (co si Ford kupili)?
dr.Remorey
naprostý souhlas. Doma mám kompaktní kombi i kombi vyšší strední, a pokud bych hodnotil value/money, tak ten kompakt je o parník jinde. místa skoro stejne, zere min, servis levnejsi. rozdíl je jen v odhlucnení, bezpecnosti a celkovém pocitu. ale platit za to za auto 3x víc... no, uz je to na kazdym. asi to priste zase zvazim
iudex
Je to tak. Kombi nižšej strednej už splní nároky rodiny na prepravnú kapacitu i komfort za dobrú cenu. Vyššie už tá pridaná hodnota nerastie tak, ako rastie cena, notabene pri prémii, kde stredná trieda je na tom v podstate rovnako, ako mainstreamová nižšia stredná. Samozrejme nejdem porovnávať komfort, techniku a kvalitu nejakého C-Klasse s takým Focusom, ale z hľadiska toho priestoru a úžitku je ten rozdiel malý až zanedbateľný. Na skutočný odstup už treba ísť do vyššej strednej, ale tam sme cenovo na násobkoch.
Sám preto uvažujem o návrate do kombi nižšej strednej.
Emel
Tak mně Insi ještě nějakou dobu vydrží... ale kdybych měl kupovat dneska, mám Focus ST v kombíku a benzínu jako favorita #1.
iudex
Tak vkus na autá máme veľmi podobný, to už som si všimol. Ak u mňa je Focus ST kombi aktuálny favorit, benzín, manuál, modrá performance. Ale stále je v hre aj tá Tvoja Insi lift, ale 1,6turbo s A/T.
Emel
Kup Focus... když se ti nebude líbit, tak ti ho vyměním 😁
Redmex
To podpisujem aj s Insi, len mam diesel s A/T 😁
Ozzman
Zrovna Fokus kombi má prostornější kufr, než Mondeo 😁 To je paradox... je to tak, já jediné, co zatím po projetí hodně aut C segmentu mohu říct je, že to odhlučnění je tam ještě pořád proti D segmentu znát, alespoň u mnou testovaných modelů. Fokus jsem jezdil 2x jen krátce ( ST line 1.0 MT HB a ST line 1.5AT kombi) a ten mi přišel zatím nejlepší z C segmentu. Nicméně to musím zkusit až na dálnici a delší cestu.
fOE
Kdyz to vemu do dusledku tak od dacie nahoru to uz nikdy neporoste proporcne s cenou. Tohle neni bolest jen stredni tridy. Za me jsou i dnes ty tridni rozdily jasne definovane, jedine rozliseni, skrze vybavu, uz dnes spis neni neb i v nizsi stredni se najde vse co 90% populace pozaduje nebo povazuje dokonce za luxus. Ale rozmery kabiny (hlavne sirka, to ze se vepredu nevede boj o loketku atd.), jeji zpracovani a materialy, komfort a sofistikovanost podvozku, jeho a nejen jeho odhlucneni, odhlucneni a odhlucneni... tam ty rozdily musi poznat naprosto kazdy. Ze to nekomu nestoji za treba +30% ceny je prirozene, jako ze si nekdo nepriplati +30% za XYZ proti Dacii.
Pak je to jen o tom kdo ma kde threshold, to co je nad mu uz prijde OK a i kdyz pozna rozdily zvazuje zda si priplati, vs. to co by nevzal ani zadarmo. U tebe je zjevne nizsi stredni uz nad thresholdem, za sebe napisu ze uprimne nevim jestli bych to ke sve spokojenosti snesl. Minimalne ne kdyz vetsinu km delam na dalnicich (dalsi faktor). Kazdopadne me tvuj vyber urcite zajima a sam jsem zvedav v cem nakonec skoncis. 😉
iudex
Veď som písal, že neporovnávam komfort, tam bude stredná trieda jasne prínosom oproti nižšej strednej (a nielen komfort pruženia, ale zvukový, čo je opomínaná devíza). A možno keď sa zveziem, zistím, že ten pokles v komforte už nie som ochotný akceptovať, uvidím. Ako písal Ozzy, Mondeo v tomto hýčka a na dobré sa ľahko zvyká. Ale dúfam, že od čias Focusu 2 sa úroveň komfortu kompaktných kombíkov posunula.
fOE
No ja uz svou zkusenost s ST psal, a projevem to pro me byla typicka nizsi stredni. Zadny utok na tridu vys, zadny utok ani na golf, se nekonal. U ST to ale clovek nevnima tak silne jak v bezne verzi, precijen, je to ST. To ma klady jinde. Kdyz jsem s tim ale jel jako s kazdym jinym autem, tak i ten vnem byl jako s kazdym jinym z dane tridy.
Jestli se to v absolutnich hodnotach komfortu posunulo dal proti FoFo2? Za 1. netusim, za 2. divil bych se kdyby ne a za 3. vsak ty nam to napises. 😄
EDIT: nebo uz psals?
iudex
Hmm, tak ak to nebude ani úroveň Golfu, tak to bude otázne, na druhej strane ako sám píšeš na hotkombi máš iné, nižšie nároky z hľadiska komfortu. A ako píše Emel, ústupok v komforte vyvažuje prínos v dynamike, aby si bol v strednotriednom kombi na tom dynamicky rovnak👋lepšie, ako vo Focuse ST, nestačí Ti 2,0T (čo je strop pre mainstream) a viac má iba prémia. A to sme cenovo niekde úplne inde. Takže ak nevydá na Alpinu B3 Touring, musí postačiť Focus ST kombi. 😁
fOE
Ten golf zminuju hlavne co do kvality interieru, haptika, tam furt plati golf > focus. Pokud jde o hlukovy / podvozkovy komfort, tak tam hral focus se sedmickovym golfem vyrovnanou partii (alespon co muzu z jedne kratke zkusenosti rict).

Jinak Alpinu B3, ano, to by fOE mohl. 😄
Emel
Však fOE napsal "odhlučnění" třikrát v jedné větě za sebou, tak jaká opomínaná devíza? 😄
fOE
Tady iudex jiste nemyslel me, ale spis obecne (a tu jsme ve shode), ze je to prave odhlucneni kde lezi hodne plusovych bodu, ktere lidi nejcasteji prehlizi. Prehlizi se totiz snaz, nez litry v kufru, delka auta a jine "baj vocko" zmeritelne vlastnosti.

Ja si treba celkovy komfort a vyspelost cenim vic nez litry v kufru, ale kolik takovych je?
Ozzman
Já se tak nějak přidávám 😊 Radši o vteřinu pomaleji na stovce, než horší komfort 😊
xxc
Odhlucnenie ludia velmi neriesia.
iudex
Neriešia, pretože ako písal foe, nedá sa to ľahko odmerať (bez prístroja) a ak sa to i odmeria, tie hodnoty ľuďom veľa nepovedia, nevedia si to predstaviť. Aj testy to vcelku dosť obchádzajú, takže ľudia sa na to ani nezameriavajú.
xxc
V nemeckych testoch to aj nejak meraju, aj ked hluk je dost subjektivny a neda sa velmi objektivne odmerat. U niektorych automobiliek je to dost podraz, ked si clovek kupi auto a nakoniec je unavne hlucne 😄 Ani reklamovat sa to dobre neda.
Emel
Zas na druhou stranu, každé auto se dá před koupí projet... třeba ne úplně na těch kolech co chceš, občas může být problém i s motorizací... ale vesměs jsem si zatím dokázal půjčit každé auto co mě zajímalo vč. motorizace.
xxc
To je velky omyl, kazde auto sa asi da pozicat, ale za tych par chvil o tom clovek vsetko nezisti. Mozno casom, zivotnymi skusenostami. Na to by mali byt testy, aby si clovek nemusel poziciavat auto na pol roka a 10 000 km, aby ho nezastihli neprijemnosti v zime, v lete, v dazdi, na dialnici pri 180ke a pod.
Emel
Někdy to může bejt problém. Ale tak pokud mi prodejce není ochoten vyjít vstříc, tak zase já nemusím to auto koupit. Insignii jsem měl třeba půjčenou čtyřikrát, něco kratší projížďky, něco delší vč. dálnice... a včetně toho, že jsem ji zkusil zaparkovat do vlastní garáže. Škodovku mi nabízeli bez nějakého přemlouvání na víkend.
Redmex
Ako pise Emel. Prakticky kazde auto sa da poziciat a vyskusat. Casto to nebude presne kombinacia co clovek chce, ale uz to sa pocita.
Ak to neide u jedneho predajcu, tak pojde u ineho. Ak sa to u danej znacky nechce, tak stale sa da kupit ine auto. Asi budud podobne neochotny aj pri inych poziadavkach.

Ja som prve auto kupil bez vyskusania. Proste skoncila vyroba a mohol som ho bud vziat dany den, alebo kupit ine. Zlava bola taka, ze som nevahal.
Insi som mal aj na vikend s limitom v stovkach km. A oplatilo sa im to. Kupil som skladovku, ktoru som skusal a povodne som danu kombinaciu neuvazoval.
Emel
Jedna věc je výbava, druhá věc je dynamika, kdy mnohé automobilky (Ford, VW, Hyundai, ...) nabízí silnější motor v kompaktu než ve střední třídě.

Za mě je kompakt taky nad thresholdem. Rozdíly v "odhlučnění, odhlučnění a odhlučnění" vnímám, ale i kompakty jsou pro moje ježdění ok, včetně občasných dlouhých přeletů.
Ozzman
Sám máš auto s velmi dobrým podvozkem a odhlučnením, opravdu necítíš rozdíl, když si sedneš třeba do obyčejné Oktávky?
iudex
Tak Insi je v tomto špička, podľa mňa na rovnakej úrovni ako Mondeo, takže iste Emel vie, čo je komfort a rozdiel by iste cítil, ide o to, nakoľko by mu to vadilo a nakoľko by to vyvážil prínos v dynamike.
Ozzman
Já spíš narážím na to, že pokud jezdím dlouho v autě s průměrným komfortem, tak mi to nevadí, ale pokud přesednu z auta, jako je Insi, nebo to Mondeo, je to pro mne "Šok". Mám to pravidelně ve služebních Škodovkách a i když jsou to mnohdy slušná auta, toto je první věc, kterou vnímám a dost dlouho mi trvá, než si zvyknu. Stejně jsem ten rozdíl vždy poznal v Méganu, Scale, nové Corolle a podobně..
iudex
Zas to nedramatizuj, ja som presadal z toho komfortného Mondea (na vysokoprofilových pneu: 215/55 R16) na kompaktný hotheč s nízkym podvozkom a nízkoprofiláčmi (225/40 R1😄 a žiadny šok som nezažíval.
traveldrive
Tak ale ty si zrejme nepresadal príležitostne, ale cielene, na ten "hotheč" si už bol naprogramovaný. Ja teda do takýchto športových sfér nerúbem, ale mne stačilo raz z potreby vymeniť užitkáče (musel som brať Caddy a zvyknutý som na Kangoo) a poviem pravdu, chvíľami som mal pocit, že mám Alzheimera. 😁 😉
iudex
Myslel som tým, že som presadal pravidelne, mal som ich súčasne 4 roky. Podvozok problém nebol, skôr ten hluk pri dlhých cestách, ale to bolo tým, že som vymenil sériový výfuk za ladený. 😁
Ozzman
Taky píšu šok v uvozovkách 😉 Dole to Emel pochopil, jak to myslím. Neříkám, že se to nedá, jen, že ten rozdíl pozná i dřevák, jako jsem já 😁
xxc
Ja som tak presadal, ked sme mali Citroen C5 a Peugeot 208, neraz sa mi stalo, ze som po presadnuti (do 208ky) Peugeot odstavil na kraji cesty, skontroloval, ci su dvere zavrete, lebo to fucalo, kolesa ci su nafukane a pod. 😄 Sice je to este o triedu nizsie, ale dobre to ilustruje rozdiely.
Emel
Jo, C5 byla taky odhlučněná hodně dobře... vlastně to byla asi její hlavní přednost.
Emel
Ale jo, jasně že cítím. A vždycky jsem si říkal, že to pocítí i rodina a že přece jen je to ježdění s rodinou priorita. Ale na druhou stranu... dal jsem s Octavií i 1500km za den a nevystupoval jsem nějak extra unavený... respektive... únava pramenila převážně z potřeby dávat tak dlouho pozor, ne z tvrdého podvozku nebo špatného odhlučnění.

Jestli jsem z Insi na stejné trase méně unavený se těžko posuzuje, ale určitě tam není žádný řádový rozdíl v tom, jak se na konci cesty cítím - záda mě nebolí ani z jednoho, v hlavě mi nehučí, nemám naklepanej zadek atd. Třeba za deset let to bude jiný a docením ten komfort víc, ale zatím jsem mladej kluk.

Asi bych to přirovnal k dobrý matraci - pokud dobře spíš, tak sice poznáš rozdíl mezi matrací za 3000 a za 15000, ale vyspíš se dobře na obou, takže...
Londonbridge
S tymi matrackami je to horsie ja som jednu ktora stala nej. 1600 euri musel vratit a mam teraz tvrdu lacnejsiu a lepsiu...V Janovickych kasarnach bola dobra aj za 100 korun ale to uz bolo davno 😉
Ozzman
Tak si asi rozumíme, já s Octavií taky umím ujet stovky km v kuse a nejsem nijak pohoršený, jen ten rozdíl tam prostě a třeba taková maličkost, že když nás jede více a bavíme se s lidmi v zadu, tak je pak na dálnici hůře slyšet v takovém autě 😊
xxc
Toto som presne kritizoval u Scenicu a to vobec nie je malickost, ze sa neda bavit s ludmi vzadu a spolujazdcom na dlhej ceste. Musia po sebe kricat.
Ozzman
Scénik jsem nezkoušel, nemohu srovnávat, ale Mégane mi špatný nepřišel, jen měl zase jiná negativa.. třeba gumovější řízení a řazení (GT line 1.33TCe)
dr.Remorey
podle me na ten rachot si clovek proste zvykne.
udelam 1000km v pohode i v meganu a necítím se nijak zle, pohoda. jen prvních mozna 50km si rikam, ze v te xc70 je trochu vetsi klid.
plus kdyz se chci otocit a podat neco detem dozadu, tak v meganu na to proste není místo, narozdíl od té xc70. ale jak jsem už psal, je to vykoupený násobne nizsima nakladama, porizovacíma i servisníma. a treba takova oktavka scout/golf alltrack by mi poslouzilo uplne v pohode, jen tam uz se clovek dostava taky na nejakych 35tis. ale furt to není 60.
xxc
Na rachot si clovek nezvykne, po dlhej ceste huci v usiach 😄 Podobne problemy riesia na fore motorkari s prilbami, ktore co najmenej hucia na motorke pri rychlej jazde. Motorku nemam, ani som v zivote nesiel, tak to uz posudit neviem.
dr.Remorey
no já teda nevím, ale v usich mi nehuci ani z kompaktu, ani z motorky, takže bych to zbytecne nehrotil. neverim tomu, ze z moderniho auta z c segmentu zdravymu cloveku huci v usich 😢
Ja Prvni 123
Skoda, ze mu furt chybi uzivatelsky privetivy motor... a asi uz navzdy bude chybet.
😒
dr.Remorey
A ty tdi, s kteryma jezdi pul Evropy,, nejsou? Ja nikdy nic z koncernu vw nemel, takze vim jen to, ze smrdi vyrazne vic, nez ostatni diesely - subjektivni dojem kazdodenniho bezce. Kdyz kolem projede tdi, dusim se este pet minut 😒]