Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Seat Ibiza FR 1.0 TSI (85 kW) – Šmrncovní prcek ukazuje, jak být stále mlád

Pátá generace Seatu Ibiza už tu s námi nějaký pátek je, za ty dva roky ale jako by ani trochu nezestárla. Obzvlášť, když si ji pořídíte v líbivém sportovním balení FR.
Zpět na článek
21. 10. 2019 13:54
21. 10. 2019 15:30
21. 10. 2019 22:13
21. 10. 2019 17:24
21. 10. 2019 18:15
21. 10. 2019 18:35
22. 10. 2019 08:34
21. 10. 2019 13:40
Premeškaná príležitosť
Z môjho pohľadu Ibiza premeškala skvelú príležitosť byť parádnym hothečom. V dobe príchodu na trh bola jedným z najväčších áut v triede (ak nie najväčším) s podvozkom blížiacim sa nižšej strednej a dynamickým výzorom, ktorý si ostrú verziu priam pýtal. Mať Ibiza potentný motor (napr. 2,0TSI ako Polo GTI), tak je to asi najzaujímavejší malý hotheč, ktorý by vyzeral lepšie, ako trocha usadlé Polo GTI. Takto je to trochu nevyužitý potenciál.
Naviac testovaná kombinácia 1,0TSI a DSG je pre mňa najhoršia možná, ekologicky naladená 7° "suchá" DSG utlmuje potenciál trojvalca, ktorý inak nie je zlý, ale DSG posiela otáčky tvrdohlavo do pásma, ktoré maloobjemovému trojvalcu nevyhovuje.
Rozbalit vlákno
6
21. 10. 2019 14:34
Re: Premeškaná príležitosť
Bohužel "ostrým verzím" doba nepřeje..." a voda stoupá...už je jí po kolena a bude hůř ".... :-(
21. 10. 2019 22:17
tak tak ;-) ... moja rec
22. 10. 2019 04:04
Takové auto by bylo skvělé, ale jednak by se neprodávalo a taky to emisní zatížení by bylo nezajímavé pro automobilku. Myslím si, že mít v tomto segmentu za celý koncern jen Polo je tak akorát - i tak je to možná poslední hothatch od koncernu v tomto segmentu :( Na druhou stranu i ta 1.0 TSI fakt jede, co jsem zkoušel, tak limit je spíš podvozek a auto celkově, ne ten litrový motor, který btw stojí za krásnými jízdními vlastnostmi v nižších rychlostech - auto je lehké a krásně se vrhá do zatáček. S nějakým dvoulitrem by to sice bylo žihadlo, ale předek už by byl těžký... Tahle malá auta jsou imho ideál na nějaké klikaté silnice, kdy je to už při nějakých 60-80km pěkný adrenalin - a tam velkého výkonu není třeba. I ten litr má krouťák stejný jako staré atmo dvoulitry, výkon taky stačí, není to sice na okruh, ale na nějakou jízdu v klikaticích je to naprostý ideál. Jen ten zvukový projev je horší a pásmo použitelných otáček menší - ale člověk prostě nemůže chtít všechno - když se začne moc špekulovat, tak jsou tu i jiná auta... Za mě je Ibiza jeden z nejpovedenějších hatchů třídy B. Má styl, díky šířce se v tom dobře sedí - prostě dospělé auto, které ve výbavě Style s tím silnějším litrem člověk u dealera sežene za nějakých 360 tisíc - což je za mě akceptovatelné a kvalitativně na míle vzdálené od nudných aut s archaickou konstrukcí jako je třeba současná Fabia.
22. 10. 2019 13:26
Nesouhlasím s tím, že by 1.0 TSI s DSG byla špatná, či dokonce nejhorší možná varianta. Aktuálně jezdím asi 5 měsíců se služební Fabií v této variantě a nemůžu si ji vynachválit. Pohon je kultivovanější než v kombinaci s manuálem a nemám dojem, že by automat motor zásadně podtáčel - naopak pod ca. 1500 otáček motor nepustí prakticky nikdy. Dynamika je pak velmi slušná nejen na poměry malých aut. Hot hatch to samozřejmě není, na to by tam musel být ten 2.0 TSI, ale i na dálniční provoz stačí s přehledem.
22. 10. 2019 16:15
Good for you. Ja mám ale takú skúsenosť, že DSG ten liter brutálne podtáča, často k 1200 ot, z ktorých sa snaží zrýchľovať. No a to fúkanému trojvalčeku moc nejde, proste vtedy turbo nefúka a motor sa bráni drncaním a trasením. Pomôže len presun do Sportu, ale to je zase prevodovka moc hrr. Takže vo výsledku som si radenie korigoval sám... a to akosi postráda automat zmysel.
23. 10. 2019 14:51
Tak jsem se na řazení dnes zaměřil :-)

pod 1200 ot./min mne to nepustí ani v manuálním režimu, automaticky podřadí
při maximálně klidné jízdě odřazuje automat tak, aby otáčky klesly na ca. 1500 ot./min

možná bude jinak naladěno na PQ (Fabia) a MQB27 (Ibiza, Polo) platformu...
21. 10. 2019 13:51
Zrychlení 0 - 100 km/h za 5.5 s?
Tak to zrychlení Zrychlení 0 - 100 km/h za 5.5 s bych chtěl vidět, jak autor uvádí v tabulce :-O
Rozbalit vlákno
0
21. 10. 2019 13:54
Tuhý podvozek
Se rovná sportovní? Od kdy ? Tohle nám kdysi opakoval i prodejce Seatu, když jsme kupovali Cordobu a od té doby vím, že tuhy= tuhý = drncá na nerovnostech... tím nechci podceňovat Leon, na hezké silničce je super... na nerovnostech prostě drncá :D
Rozbalit vlákno
8
21. 10. 2019 16:26
Re: Tuhý podvozek
Drncá....řekl kdysi prezident Klaus o Superbu... :-)
21. 10. 2019 16:55
O dvojkovém.... A měl svatou pravdu, ten fakt drnca :D
21. 10. 2019 19:34
Je to taková menší a mladší sestra Leona, tak si myslím, že varianta Xcellence bude o něco pohodlnější na nerovnostech než FR, byť na české "odborně" záplatované silnice to žádný gauč asi nebude.Kdyby to bylo poháněno 1,5 TSI 96 kW, moc by se mi libila jako druhé auto do rodiny.
21. 10. 2019 19:38
Tvl no jo ! To je Ibiza :D Celou dobu jsem četl test na Leon.... Můj epic fail :D

Já dnes v této kategorii projel nové Clio a asi bych skončil tam... Fakt povedené
21. 10. 2019 20:53
Verze FR má 17“, ty 18“ jsou za příplatek.
22. 10. 2019 04:23
Hodně udělá i to snížení o centimetr u verzí FR. Auto je prostě dost tvrdé, kdo tohle nemá rád, ať verzi FR jak u Ibizy tak i u Leona vynechá. Zase na druhou stranu - s Leonem v FR i s torzní příčkou v zádu projíždím zatáčky tak rychle, že se mi o tom s víceprvkem u Passata nebo okty 2 ani nesnilo. U Passatu nebo okty jsem v některých zatáčkách končil tak v 90 km/h, kdy už se auto dost sunulo ven, Leon to dává třeba i ve 120, a to s torzkou! A Ibiza není jiná, sice komfort horší, ale to auto drží. Na Ibizu bych osobně volil max. sedmnáctky, pak je to tak akorát. Patnáctky se šířkou 185mm jsou málo, pak to nemá grip. Osmnáctky díky malému profilu zbytečně přitvrzují jízdu. Sedmnáctky jsou tak akorát :) Obecně se u těch verzí FR od Seatu na pěkné cestě dost těžko hledají limity, a to i s torzkou. Prostě šířka pneu udělá své, ta auta se i přes konstrukčně jednoduchý podvozek vrhají do zatáček fakt sportovně - rychlá jízda tedy za mě netrpí, spíš to pozná manželka při přejížení těch našich hrůzosilnic při pomalé rodinkové jízdě, trochu to totiž tluče... Zase na druhou stanu - něco málo jsem po Evropě najezdil a taková tragédie jako u nás není nikde jinde, takže se ani nedivím Seatu (koncernu), že auta takhle ladí. Silnice ve Špavělsku, Mallorce a třeba i Francii jsou úplně o něčem jiném - tolik děr, co u nás člověk potká mezi Horní a Dolní Lhotou není ani při přesunu mezi Alicante a Málagou :) A ikdyž jsem jezdil polňačky ve Francii, tak jsem měl spíš pocit brázdění silnic první třídy v ČR. Prostě jsme hodně specifická rádobyzápadní země, těžko podle nás bude nějaká automobilka ladit podvozky aut.
22. 10. 2019 07:33
Zrovna ve Francii v Cote d Azur jsem potkal dost zničené okresky mezi vesnicemi, tam bych to za příklad nedával :D
22. 10. 2019 08:04
Na rovnej ceste šiel perfektne aj predošlí Civic s torzkou. V losom teste bol ich kombík v rámci triedy najlepší, ale prepravovať rodinu by som v tom po našich cestách nechcel. Máš dosť aut, ktoré fungujú aj na horších cestách.
21. 10. 2019 15:30
gott
Tak i tady je Goťák. “Být stále mlád to bych si přál :D. “
Rozbalit vlákno
1
21. 10. 2019 22:13
Re: gott
a zit jako james bond... to by se mi mohlo zalibit :yes:
21. 10. 2019 17:24
Ftipný Racing
Škoda tej kombinácie "potentne" vyzerajúceho vzhľadu a priemerného motora. Skôr by som videl v FR motor 1.5tsi.
Inak si viem Ibizu kľudne aj s litrom predstaviť ako menšie auto spĺňajúce potreby aj ako rodinné auto.
Je v nej rozumná porcia priestoru, spotreby a aj dynamiky.
Len tie pásy, prečo si v Seate myslia že plece má 170cm trpaslík v rovnakej výške ako 190cm chlap, to teda netuším.
Rozbalit vlákno
11
21. 10. 2019 17:56
Re: Ftipný Racing
Při začátku prodeje 2017 byl 1,5 TSi 110 Kw s manuálem v nabídce u výbavy FR. Stálo to 408 900 Kč. V prodeji vydržel ani ne rok. Bohužel. Nebyl to sice Hothatch ale svižné a kultivované svezení s výkonovou rezervou to určitě bylo.
21. 10. 2019 18:15
Áno, presne to som mal na mysli. FR ako stupeň nad obyčajným a trochu extra výkonu. Nie vyslovene Hothatch.
Sused na ulici má presne takú červenú 1.5tsi FR, stále to obzerám, len tie 18" sa mi zdajú trochu extrémne.
21. 10. 2019 18:33
1,5 TSI nebylo ani v POLU, takže jsem se při uvedení divil, že jej IBIZA tehdy vůbec dostala. Je to škoda :-( . Otázkou ale je, jaký o ni byl nakonec zájem a možná proto ji přestali nabízet.
21. 10. 2019 18:35
Pravdou je, že aj ten silnejší liter vôbec nie je pomalý a pri malom aute ten 1.5 bol predsa za citeľný príplatok. Takže to.bola naozaj minimálne predávaná motorizácia.
21. 10. 2019 18:41
Jaké tehdy byly ceny ostatních verzí nevím, ale dnes 1,0 TSI 85 kw v manuálu stojí 417 900. Což je víc než tehdy za 1,5 FR za 408 900. Díval jsem zda není nějaká 1,5 jako lehce ojetá a v CZ jsem nenašel nic.
21. 10. 2019 19:58
Bodaj by si našiel. Čo myslíš, koľko sa tých 1,5 predalo? Päť? ;-)
21. 10. 2019 20:32
Kolik se prodalo 1,5? Nevím, možná se registrovalo jen to jedno novinářské. :-) Nejvíc se prodává Leon. V minulosti Seat vedl reexportech. Současná Ibiza se taky nijak cenově nepodbízí, takže ji není moc vidět. Tuto generaci Ibizy na silnici jsem potkal snad 2 krát.
22. 10. 2019 08:34
Problém lepšie vybavených a silnejších motorizácií malých áut je cena. Blíži sa na dostrel o triedu väčších áut.
22. 10. 2019 10:14
Naprostý souhlas, cena 652 600 Kč u tohoto testovaného auta hovoří sama za sebe. Ibiza mi padla do oka, ale ta cena už tak sympatická není.
22. 10. 2019 12:24
Cena Ibizu zabíjí, vychází/vycházela dokonce hůř než Polo.
31. 10. 2019 14:16
Překrývání vršku a spodku jednotlivých tříd aut je běžné. :-)
22. 10. 2019 13:53
nevychází líp GTI?
Polo s 200hp motorem je levnější než litr v týhle ibize. GTI bylo za 470 s manuálem, teď už jen s dsg za 570 a tahle ibiza za 650? :-[] :-[] :-[]
Rozbalit vlákno
1
31. 10. 2019 14:13
Re: nevychází líp GTI?
"Novinářská" konfigurace, tato verze bez příplatků stojí o 200 tisíc méně. ;-)
22. 10. 2019 19:05
mala nádrž.to je naprd
Naprd naprd
Rozbalit vlákno
0