Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Hrozí zpřísňování vyšetření řidičů seniorů? Stačí, co už dnes máme?

Závažných důsledků dopravních střetů způsobených řidiči seniory údajně přibývá. Připravují se proto změny v lékařských prohlídkách nebo dopravně–psychologických vyšetřeních.
Zpět na článek
12. 1. 2020 16:05
12. 1. 2020 17:12
12. 1. 2020 17:51
12. 1. 2020 19:30
12. 1. 2020 21:13
13. 1. 2020 08:37
12. 1. 2020 16:05
granpa
Dnesni provoz vubec nepocita se zacatecniky ale i koncicimi jezdci. Proste ve vetsich mestech se nečapou a je to vzdycky dost o stesti, pro obe strany. Rozumbradove, co “znaji u nich ve vsi” dedu co jezdi hezky si muzou odpustit komenty. Kazdej vi, ze jezdi hezky, ale dneska nejsme pred 50 lety. Tohle je betonová džungle a bůh s nimi i s námi.
Rozbalit vlákno
4
Avatar - 3_diamanty
12. 1. 2020 17:12
Re: granpa
ja sa coraz castejsie stretavam s sofermi typu "ved ja viem kam idem" alebo inak aj povedane "idem si svoje tempo" .. zvacsa su to take tie thalie ... prve druhe fabie... nejaky fluence .. SX4 a pod.. vlecie sa to... smerovka 300m pred sirociznou zatackou ( alebo potom uz vobec... ked zabudne.. pripadne ani nesvieti pre istotu ked ide po rohliky cez dedinu a setri si ziarovky na svojom "veterane" ) ... pred zatackou do ktorej dedo nakoniec vojde sotva 30tkou ze pritom zbrzdi vsetkych za sebou este aj dedinsky traktor ci autoskolu .... ale uz som to tu spominal ... populacia nam starne u nas takze uz to nie je len o mladych rychlych a nevyburenych soferoch ale coraz viac pribuda aj takych tych "pomalych" kde ked ho obehnes tak si vsimnes ze on kuka kdesi do blba... nevidi nepocuje... ulpne akoby bol mimo a vobec ho netrapi ze brzdi celu premavku ... proste "ide si svoje" a ostatni sa mozu aj pototo ... podla mna kto uz sa na to vekovo a zdravotne neciti nemal by sa silit a liezt v dnesnej rychlej dobe za volant.. nielen kvoli sebe.. ale prave kvoli vsetkym naokolo ... v dobrom ;-) :yes:
12. 1. 2020 17:51
Re: granpa
Až ti bude 70 budeš to vidět jinak.
Avatar - CICERO
12. 1. 2020 19:30
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - xxc
12. 1. 2020 21:13
Re: granpa
Tragedia toho je, ze ta 30ka je uplne legalna a prave nelegalni su ti "normalni", co sa chcu niekde rychlo a bezpecne previezt. Inak nesuhlasim s obmedzovanim, cesty su pre vsetkych, pre starych, mladych, rychlych, pomalych, len musia na seba brat ohlad. Skor je problem v legislative, ked dovoluje take zverstva.
12. 1. 2020 19:47
Kontrola seniorů ?
Po dnešku bych tvrdil úplně něco jiného, dnes jsem najel skoro 400 km a během cest se událo toto, v jedné obci jsem jel za seniorem se škodovkou Fabia a za námi jel v Audině mladík tak 22 let a v obci byla jedna zatáčka za druhou, křižovatky a pod. samozřejmě skoro přes celou obec byla plná čára a my jsme jeli kolem 50 km / hod a najednou se mladík rozhodl že nás předjede, navíc do zatáčky nepřehledné, plná čára a za zatáčkou byla křižovatka a přesto vyrazil a předjel nás, nemohl nic vidět a jel tak 80 km/hod až 100 Km/hod. Stařík jel předpisově a mladík porušil vše co v dané chvíli mohl, ohrozil sám sebe a taky nás a další účastníky provozu, na křižovatce musel mu uhnout další senior, jinak by se srazili.Hned v za další obcí v serpentinách nás v nepřehledné zatáčce v lese přes plnou čáru předjížděl další mladík a nyní měl Forda a to jme jeli 80 km/hod rychleji to bylo riziko v lese byl povrch silnice namrzlí a ten mladík po předjetí dostal smyk, ale zvládl to. Asi za dalších 50 km mi nedal jeden mladík s Golfem přednost na křižovatce, musel jsem mu uhnout a téměř zastavit, jinak jsme se všichni mohli srazit s proti jedoucím autem a ten taky uhýbal. Takže dnes třikráte mě a seniora ohrozil mladík hned 3x a z tohoto pohledu je podivné, že se chystá trestání seniorů. Jistě je na místě zdravotní prohlídka a způsobilost k řízení vozidla a pro mladé nic takového neexistuje co takhle pro mladé psychotesty ?
Rozbalit vlákno
4
Avatar - beibej
12. 1. 2020 20:18
Re: Kontrola seniorů ?
ty jsi asi nepochopil téma článku. Soryjako, ale to co předvádí někteří senioři.... Strach se s nimi potkat.
13. 1. 2020 17:38
Re: Kontrola seniorů ?
Mladí řidiči jsou na silnicích převážně jako divoká prasata a navíc bezohledná. Jsem senior, ale abych nezdržoval provoz, tak když vidím za sebou přilepeného nervózního mladého řidiče a pro provoz mě nemůže předjet, tak logicky zrychlím. Již několikrát se mi stalo, že zrychlím i v místě omezené rychlosti nad limit a ten mlaďas je za mnou stále nalepen a ještě problikává, že stále jedu pomalu. Takto, jako ten mlaďas, se dokonce chovají i taxikáři v Praze! Jednou jsem v pruhu zastavil, vystoupil jsem a šel se taxikáře zeptat, co mi chce, že na mě bliká. Když mě uviděl, že jsem u jeho dveří, chtěl vystoupit, řval že jedu pomalu a chtěl se začít asi prát. Sotva vystrčil nohy ven, přibouchl jsem mu je jeho dveřmi takovou silou, že už nevystoupil. - Tak se musí na ně!
14. 1. 2020 20:38
Re: Kontrola seniorů ?
Asi bych trochu vazil slova, je mi 24 bez nehody a uz jsem byl několikrat poskozen a to lidma 40 a vys, ano je to o demenci dnesni mladeze ktera si mysli, ze kdyz jim jeste neuschly ani papiry tak jsou nejlepsi na svete ale ja mam spis opacne zkusenosti ze spíš duchodci delaji na silnicich problemy
Avatar - xxc
12. 1. 2020 21:16
Re: Kontrola seniorů ?
Ja som dnes presiel asi 260 km a uplna pohoda, myslim ani raz som netrubil. Pisem o tom vyssie, keby ste na rovnej ceste isli ako to situacia dovoluje, mladika by nenapadlo predbiehat a neohrozil by nic :-)
Avatar - KANKUNEN
13. 1. 2020 08:32
Co řešíte, za flašku doktor podepíše vše
Kdo dělá platí daně jak mourovatý a komu se nechce tak je celou zimu na nemocenské klidně deset let po sobě a nikdo to neřeší.
Rozbalit vlákno
0
Avatar - mariov8
13. 1. 2020 08:37
Odpovednost
Já jsem měl dědu, který když se necítil, předal řízení svého zánovního Citroenu (pár let po převratu - tedy to auto mělo úplně jinou hodnotu - stálo 4x tolik co Favorit) raději mně, mlaďasovi s čerstvým řidičákem. A to děda od doktora to potvrzení měl. Děda byl v podstatě taky doktor, veterinární, takže vlastně kolega svého obvodního lékaře...

Když doktor začne mít odpovědnost, co jeho pacienti vyvádějí, bude to na silnici jiné. Ano, jsou tu jiné skupiny řidičů, které jsou také problémové, ale článek se věnuje důchodcům za volantem a ti loni pár nehod se smrtelnými následky způsobili. Ne to není o tom, proč zbytečně omezovat starého člověka. Je to o tom, jak ochránit společnost před dopady činnosti někoho, kdo na tu činnost již zdravotně nemá! Není potřeba nic měnit, jenom to co již je k dispozici využívat!
Rozbalit vlákno
0
13. 1. 2020 08:48
podil duchodcu roste, tak logicky roste i jejich podil na do
od 1989 stoupl pocet starobnich duchodcu skoro o 1mil, a to stoupl vek odchodu do duchodu v prumeru o cca 5 let, tedy logicky vic senioru jezdi autem.
prumerny vek doziti stoupl od 1989 o cca 8 let, tak logicky vic senioru jezdi autem.
jestlize pred 30lety moc senioru autem nejezdilo, protoze na auto a benzin nemeli, tak dnes je auto dostupny skoro pro kazdyho a tedy logicky vic senioru jezdi autem.
obchody a hospody na vesnicich zaviraji (i diky EET), autobusy a vlaky se redukuji (tedy sleva na jizdnem je k nicemu), a tak logicky vic senioru jezdi autem aby meli vubec co jist a nezemreli hlady.
za teto a minule vlady se stavi tisice metru novych dalnic kazdy rok, tak logicky vic senioru najede vic kilometru po dalnicich a logicky roste jejich podil na zpusobenych dopravnich nehodach.
tenhle trend bude dal pokracovat
Rozbalit vlákno
0
13. 1. 2020 10:49
Ja bych neresil jen duchodce
Neresil bych jen jednu skupinu ridicu, ale komplexne vsechny. Vcerejsi jizda Zlin - Brno. Na prechodu v krizovatce poustim starou pani, ktera se boji prejit. Cca po 5s se pani odhodlava a k memu udivu prijedou za mnou dve auta (duchodce a zenska cca 40+) a zacnou me predjizdet.... Ten den vecer na vjezdu na dalnici auto v pripojovaku zrychlilo asi na 80km a klasicky manevr do leveho, tak jsem pokracoval pripojovakem dal, zrychlil na 130 a zaradil se - vyslouzil si problikani dalkovyma. No tresnicku na dortu tomu dala opet zena cca 40+, ktera jela v protismeru v jednosmerce u baraku (ano vsude jsou znacky a auta stoji jednim smerem). Takze urcite jsem pro, aby se starsi lide vice resili, ale rad bych, aby se tak resili vsichni ridici. Lidi obecne ridit neumi a pletou si casto pojmy s dojmy a prenasi to do provozu, kde se pak chovaji nebezpecne. Nikomu nechci ubirat pravo ridit, ale at prokaze schopnosti. Jelikoz pravidelne delam testy v praci, tak take vidim jak dopadaji kolegove. Dobra polovina z nich neudela uz po par letech testy ani na 60% a to pak jezdi mezi nama, nezna to krizovatky, znacky atd....
Rozbalit vlákno
3
Avatar - xxc
13. 1. 2020 12:44
Re: Ja bych neresil jen duchodce
Pani pozerala pred priechodom 5s, ci je ten vodic normalny, ked idu 3 auta po ceste a on zastane. Pritom mohli auta prebehnut a mohla mat volnu cestu. Ale to je chyba legislativy, ze dovoli zastavit autam aj nezmyselne, primo ich k tomu vyzyva a chodcov posiela nebezpecne pod auta (ved absolutna prednost).
13. 1. 2020 14:35
Re: Ja bych neresil jen duchodce
je to o slusnosti, ani ne tak o dodrzovani predpisu
13. 1. 2020 14:34
Re: Ja bych neresil jen duchodce
podjizdeni pripojovacim pruhem vyslovne umoznuje zakon o provozu na pozemnich komunikacich. vpodstate je dost situaci, kdy je na dalnici mozne podjet zprava a nic neporusujes.
jsou ale lidi, kteri predpisy neznaj nebo se jimi neridej a zamerne blokuji pruh, v kterem nemaj co delat a pak se jeste rozciluji, kdyz ostatni kona presne podle predpisu ...