Autofun
že tých dieslov bolo asi vyrobených o dosť viac ako sa píše v článku. Ja si pamätám ako tu po východe behalo minimálne 10 kusov furgonov so zvýšenou plastovou strechov v službách jedného predajcu kávy.
Ale že to nemalo servo ani po implantácii tohto motora som netušil.
Ale že to nemalo servo ani po implantácii tohto motora som netušil.
TAZ měl 1500 nebo 1.9D, ale co s motory když je auto víceméně nepoužitelné ;-\
Mno myslím, že chlapi čo s tým jazdili by s tebou až tak nesúhlasili. Ale jasne v tej dobe už to bol proste krám nehodný ani tej doby. Taká z núdze cnosť, spotrebný materiál čo poslúžil 2-3 roky, vyrobil nejakú korunku a potom nakúpili už naozajstné autá.
To auto malo voči tým západnejším nejaké prednosti, ale negatív bolo podstatne viac, to je pravda. Najprv bol najväčším nedostatkom slabučký motor. To sa tak vžilo a akosi automaticky spájalo s týmto autom, že aj s novšími vozmi z TAZ-ky s tisícpäťstovkou a päťkvaltom každý jazdil 40 po meste a 60 mimo, aj keď sa s tým dalo jazdiť vcelku slušne a nebyť brzdou premávky. Druhým veľkým nedostatkom bola malá nosnosť a silne poddimenzovaný podvozok, hlavne zadná náprava. TAZ-ka vyvinula tuhú zadnú nápravu, skúšala sa na valníku, ale do výroby sa to pretlačiť nepodarilo. Posuvné dvere, zvýšená strecha, to všetko boli snahy o čo najdlhšie udržanie vo výrobe. Realizovalo sa len to, čo bolo lacné, na solídna vývoj peniaze neboli. Resp. ku koncu existencie sa nejaké našli, robil sa nový voz spolu s ukrajinským Záporžcom, jediný slovenský funkčný vzor je v bratislavskom múzeu dopravy. Ale fabriku dostal do pazúrov nechvalne známy Jozef Majský, alias Jožo Marhula, a všetko bolo v kýbli.
Jen je skoda, ze pickupy rezly jeste vic, nez obycejne felicie a karosarske dily nejsou. Kdo si to zrenovoval, ten si to necha zaplatit. A to vyhnalo i ceny vraku...