Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Historie Barum: Pneumatiky původně nesly jméno Baťa, ve Zlíně se vyrábějí od roku 1932

Značku Baťa si dnes spojíme primárně s obuví, za první republiky se ale jednalo o podnik s širokým portfoliem. Vyráběl také pneumatiky, dnes známé pod značkou Barum.
Zpět na článek
Avatar - pradeda777
29. 9. 2020 13:46
"Znárodnění" baťovy firmy...
Po poválečném znárodnění podniku.........slovo "znárodnění" se opravdu povedlo a tak když za komoušů si lidé přikrádali, tak se říkalo že "znárodňují"..... ;-)
Rozbalit vlákno
6
29. 9. 2020 15:16
Re: "Znárodnění" baťovy firmy...
skoda, co nasi krasnou republiku postihlo po roce 48. Zmrzacena ekonomika, zmrzaceny charakter naroda, ktery byl pro jistotu jeste po r. 68 "znormalizovan k dokonalosti"

Na druhou stranu, to, ze jsme ted pomerne chuda zeme ve srovnani se zapadem nas cini ne uplne atraktivni pro ruzne inzenyry a dokotory z blizkeho vychodu a Afriky. A tak tito pronasledovani chudaci museji hledat ten azyl na zapad od Ase a kulturne tak obohacovat jinde ;-) :-D
29. 9. 2020 17:00
Re: "Znárodnění" baťovy firmy...
Však komanči sami říkali že "únor vše změnil"

A s inženýry plný souhlas. Navíc jim asi moc nevoní čeština, ale kdyby dostali víc peněz usadili by se i tak.
Chvála našim vládám že to tady přivedly zugrunt ! Všechno zlé k něčemu dobré.
29. 9. 2020 15:55
Re: "Znárodnění" baťovy firmy...
No, když něco patřilo všem, tak to vlastně částečně patřilo každému jednomu soudruhovi. Takže se přemístěním například několika pytlů cementu přes plot změnil jen podíl vlastnictví.
Jinak se bohužel všelidové vlastnictví výrobních prostředků ukázalo být až na čestné výjimky poměrně neefektivní, protože nikoho příliš nezajímaly náklady a výnosy.
Avatar - pradeda777
29. 9. 2020 17:39
Re: "Znárodnění" baťovy firmy...
To jo....ale nakládalo se a vynášelo ještě víc..... ;-)
Avatar - eLzyx
29. 9. 2020 17:49
Re: "Znárodnění" baťovy firmy...
kolikrát si říkám, kolik škol, nemocnic, mostů, kilometrů silnic a dálnic se mohlo postavit, kdyby nemizely tyhle "malé domů". Jsem takhle koupil garáž a v ní byl stavební materiál ještě ze socíku. A moc dobře jsem jej poznával. Roky jsem ten materiál užíval - co by dítko školou povinné. "Mramorová" dlažba, zárubně, dveře, nízké wc mísy, stropnice, hromada zářivkových těles ...
Avatar - pradeda777
29. 9. 2020 20:13
Re: "Znárodnění" baťovy firmy...
Kdysi za R-U se říkalo co Čech to muzikant. Za totáče se z toho stalo co Čech to zloděj. Kdo nekrade okrádá svoji rodinu. Super heslo.... :-!