Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: K Audi se přidá také VW. Automobilka končí s vývojem nových spalovacích motorů.

Asi se to dalo čekat. Automobilka Volkswagen, stejně jako "sesterská" Audi, končí s vývojem spalovacích motorů.
Zpět na článek
24. 3. 2021 11:14
Vtipálci
"zisky z prodejů modelů se spalovacími motory firma využije k financování produkce elektromobilů."
Tak tato věta nemá chybu a ukazuje absurdnost dnešní situace.
24. 3. 2021 12:02
Re: Čtenáři bez vize
Hele, tak mi poraď - bydlím v širším centru Prahy, čtvrť byla postavena mezi lety 1880-1920 a menší část v padesátých letech. Byt tu stojí jako barák jinde v ČR. (tolik pro představu infrastruktury a toho, že mám v okolí řadu lidí, pro které není suma okolo milionu za auto zásadní problém).
Cca dvakrát do měsíce musím jet pracovně 800km za den, většinou dálnice. Nabíječka není v dosahu ani jedna, garáž, pokud ji seženeš, stojí jako 3+1 v Ústí nad Labem.
Rozhodně si nemyslím, že do deseti let se bude nabíjet na každém druhém stání.
Co mám koupit?
BTW - městská střední /vyšší střední třída jsou jak u nás, tak v DE na vzestupu. Tito lidé na ta auta mají, jen nemají čas nabíjet někde dvě hodiny a zároveň jim to natolik ekologicky myslí, že vědí že největší zhůvěřilost je pořídit auta dvě, jedno elektro.
Řešení jsem před cca deseti lety viděl dvě - buď vodík, nebo standardizovaná baterie, která by se na "benzínce" měnila za jinou (systém"SodaStream"). Bohužel, tuto šanci EU dle mého již promrhala.
VW a jiní se teď řítí do slepé uličky (s úsměvem na rtech), protože to, do čeho nás politici a teď i automobilky tlačí, je pro řadu lidí v rámci každodenního života krajně nepraktické. Viz. článek před cca dvěma dny zde, o tom že výrazná většina Němců zákaz prodejů spalováků od r 2030 nechce.
Avatar - iudex
24. 3. 2021 12:38
Re: Čtenáři bez vize
Možno len nežije v ideálnom svete, ale v tom reálnom, kde sú elektrické rozvody dimenzované preed 50 rokmi na úplne iné odbery a keď traja naraz zapichnú svoj EV do zásuvky, tak vyhodí poistky celej ulici. ;-)
Avatar - pradeda777
24. 3. 2021 12:19
Re: Čtenáři bez vize
Baterka sama o sobě je k hownu. Aby byla k něčemu, musí se napřed nabít a pak dobíjet elektřinou, která se musí vyrobit a do baterky dopravit. A to je ten zádrhel. :-!
Avatar - iudex
24. 3. 2021 12:52
Re: Čtenáři bez vize
Typický zamestnanec je dnes rád, že má robotu a má z čoho splácať hypotéku na barák a nebude vyjednávať so zamestnávateľom, aby mu v rámci zamestnaneckých benefitov potiahol zásuvku k jeho parkovaciemu miestu, aby si mohol nabíjať zadarmo svoj budúci EV.
24. 3. 2021 12:50
Re: Čtenáři bez vize
Tohle je krásná ukázka sociologické bubliny...

Průměrnému čechovi je cca 46, má středoškolské vzdělání/výúční list, je žena a bere cca 31 hrubého. Nemá mega na elektromobil, kupuje německou vojetinu z AAA. Už cenový rozdíl 50tis je zásadní, protože nájmy za posledních 10 vzrostly jako blázen a peněz není nazbyt... A jeho zaměstnavatel opravdu, ale opravdu nenabízí jako bonus dobíjení elektromobilu...

Sorry, žiješ ve vzdušném zámku.
24. 3. 2021 12:09
Re: Čtenáři bez vize
reseni je jednoduchy - pracovni cestu si prodlouzis na tyden podobne, jako to bylo v dobe konskych povozu a jeste tim podporis hostince podel cesty
Avatar - iudex
24. 3. 2021 12:57
Re: Čtenáři bez vize
Proste niekto nechce vidieť realitu a hodnotí podľa seba a svojich dvoch kamošov z elektro-bubliny.
Včera som čítal test jediného na Slovensku vyrábaného elektromobilu Peugeotu 208. Cena 33t eur! A to je v podstate mimo Citigo/Up najmenšie a najdostupnejšie elektro. Malé mestské autíčko pre 2+2, ktoré poslúži iba ako druhé auto v rodine. , ale cena ako za vybavený Superb kombi TDI. 8-s
24. 3. 2021 13:37
Re: Další informace
A Tesla zkrachuje.

Elektromobilita se nikdy nerozsiri.

Podil dieselu roste.

Co mi to pripomina?

:D :D :D
Avatar - iudex
24. 3. 2021 12:40
Re: Čtenáři bez vize
Ty kde žiješ, v Utópii? Takú možnosť nemá 90% zamestnancov.
24. 3. 2021 13:18
Re: Čtenáři bez vize
Ano, souhlas, také to tak vidím. (S tou bublinou)

Dát přes 30t Euro za auto B segmentu je ... neskutečná zhůvěřilost.
Avatar - iudex
24. 3. 2021 12:50
Re: Čtenáři bez vize
Presne tak, určite prvé, čo v dnešnej dobe krachujúci živnostník bude riešiť je, kde si potiahne rýchlonabíjačku pre svoje nové EV. :-[]
Avatar - iudex
24. 3. 2021 12:42
Re: ceka nas boom malovyrobcu
Wishful thinking. Keby to bolo také jednoduché, tak namiesto spájania do koncernov v záujme šetrenia a racionalizácie by pribúdali noví výrobcovia EV ako huby po daždi. A... nedeje sa to. Namiesto toho sa koncerny len zväčšujú, skupujú iné značky. Ostatne aj samotný článok píše, že zisky zo spaľovákov VW ide investovať do EV, čiže je vidieť, že prechod na EV pýta strašne veľa prachov. A to nikto na zelenej lúke len tak nedá.
EDIT: vidím že Ham ma predbehol a píše to isté.
24. 3. 2021 11:04
Další informace
Li-ion baterie jsou stále nákladným zdrojem energie. Cena tohoto odvětvového standardu se v roce 2020 pohybovala okolo 137 $ za kilowatthodinu (kWh). Nejmodernější lithium-nikl-kobalt-hliníkové (NCA) baterie společnosti Tesla jsou dle odhadů za 110 $ / kWh. Volkswagen se díky své expanzi plánuje dostat pod 100 $/kWh. Zdroj : https://www.forbes.com/…ngines-for-audi/?…
24. 3. 2021 12:44
Re: Čtenáři bez vize
To myslíš vážně?

BTW - a žádného zaměstnavatele nemám, stejně jako cca další milion lidí, kteří se ve svém životě rozhodli spoléhat výhradně na sebe a svůj um/schopnosti. A kteří do v dněšní šílené době od*írají zdaleka nejvíc, protože důchodci/zaměstnanci zvolili za premiéra egoistického psychopata.

EDIT - sorry, přetlak ;-)
Avatar - donPedro
24. 3. 2021 12:04
Re: Čtenáři bez vize
Inovační závod v plném běhu ... a pak si člověk jinde přečte další úhel pohledu http://www.idnes.cz/…000_automoto_fdv ... potom bude asi mnohý čtenář rád za ten vlak, ale asi krapet jináč ;-)
24. 3. 2021 14:59
Re: Keci v klecy :-)
vyvoj auta trva 5-7 roku
takze to co jde ted do vyroby je v podstate uz 7 roku starej klumpr a pritom se to bude vyrabet jeste v 2030.
ted se vyviji to, co bude jezdit za 10 roku.
a vzhledem k tomu, jakej skok udelala elektromobilita za poslednich 10 roku, se mame na co tesit.
chapu ze staromilci, kteri jsou zvykli na klapot dyzlu nebo sepot benzinaku z toho maji opravnenou obavu.
a to vcetne me, i kdyz jsem zastancem elektromobility.
kazdopadne prinejmensim aspon 1 soucasnej benzinak co ted jezdim neprodam a uchovam pristim generacim.
otazka je, jestli za 30-50 let do toho pujde nekde koupit benzin.
mozna jen v lekarnach, jako na uplnym zacatku automobilismu
24. 3. 2021 13:25
Re: Čtenáři bez vize
On by to ten živnostník neřešil ani mimo krizi - zatímco, pokud zaměstnanec má to štěstí a auto fasuje, tzn. to auto prostě "nepočítá", živnostník to počítá vždy, protože to prostě jsou jeho peníze. Fun faktor tam třeba já mám docela hodně, na stranu druhou lidé v mém oboru, s mým vzděláním a postavením mají coby zaměstnanci většinou dražší služební auta než jsem si za svoje koupil já. To ale vůbec neznamená, že si i víc vydělají.
Avatar - Ham.
24. 3. 2021 12:35
Re: ceka nas boom malovyrobcu
To jsou spíše zbožná přání.
EV auta umožňují vyšší stupeň automatizace výroby tím pádem prostor jenom pro ty největší, protože zainvestovat vysoce automatizovaný výrobní provoz dokáže jen velká automobilka s velkým odbytem. Malosériová výroba připadá do úvahy jedině u exklusivních sporťáků, ale jejich odbyt je na historických minimech a EV to určitě nezmění, spíše naopak. A navíc tento trh je již dávno dokonale obsazen silnými značkami.
Investice do vývoje EV aut jsou extrémní (viz Tesla mnoho let ve ztrátě, viz investice VW), na takové částky mohou malovýrobci rovnou zapomenout. EV povede ještě k větší koncentraci značek do pár skupin (poslední vývoj se vznikem Stellantisu je toho jasným důkazem). A na ty nižší ceny si budeš muset pěkně dlouho počkat, velké nadnárodní korporace si nechají drahý vývoj nejdříve pěkně mastně zaplatit. Já spíše typuji, že chudé země jako ČR na masové zavádění EV nemají kupní sílu obyvatelstva, takže si budou muset 10-15 let počkat až se tato vlna přežene v EU nebo v USA a pak buď budou bohatší (což asi vzhledem k tomu, kdo zde vládne asi nepadá do úvahy) nebo nebudou a pak budou konzumovat odpad ze západních zemí jako u spalováků, kde dosud dominuje prodej ojetin přitažených z vrakáčů Evropy, EV tento problém jenom prohloubí, pouze malé skupině nejbohatších je celkem jedno jestli koupí za 4 mega Taycan nebo Panameru, většina co kupovala pekáče za 0,5 mega se ke koupi nového auta vůbec nedostane..
Avatar - Wolfsteen
24. 3. 2021 14:35
Re: Další informace
No jo, jenže o elektromobilitě se píší oslavné románky, jak to je ta jediná správná a nejčistější cesta, zatímco spalovací motory jsou fuj fuj fuj. Pokrytci jsou právě zaslepení zastánci elektro, kteří dopady spojené s těžbou, výrobou a likvidací akumulátorů nevidí. Nehledě na to, že výroba elektřiny není a nebude jen z obnovitelných zdrojů.
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2021 13:19
Re: Čtenáři bez vize
Oni to elektromaniaci zlomí, i kdybys to milionkrát nechtěl.
24. 3. 2021 13:12
Re: Další informace
Těžba lithia, kobaltu, niklu a tantalu probíhá v povrchových dolech a Africe a Jižní Americe, Austrálii. Takže budeme v rámci ekologie drancovat tyto země a vozit je přes půl Světa, abychom měli zelenou Evropu. To je EU tak pokrytecká, nebo tak bezohledná či hloupá ? Co tam sedí za jantaři?
Avatar - _GTE_
24. 3. 2021 13:02
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - _GTE_
24. 3. 2021 13:46
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2021 13:25
Re: ceka nas boom malovyrobcu
Každou chvíli wole sluce někdo PLÁNUJE vyrábět elektrozkraty, realita je taková že tu hru hrají jen obří koncerny a Tesla.
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2021 13:10
Keci v klecy :-)
Prostě říkají co si myslí že si veřejnost přeje.
Kdyby se zeptali, ankety ukazují 90% versus 10% ve prospěch spalováků.
Ale oni se nezeptají protože co by potom proboha dělali?
Peníze za elektro jim tečou v dotacích proudem, peníze za zdražované spalováky jim tečou proudem, jsou v pohodě.
Hnus Velebnosti.
24. 3. 2021 11:37
Re: Další informace
Foxconn a další ohlásili solid state za 60 USD/kWh.

EV jsou velice levná mimo EU, viz Dacia Renault Spring mimo EU pod 10 000. A to lze díky budoucím levnějším baterkám očekávat cenu ještě nižší.

Spíše by měli čtenáři zapřemýšlet proč Dacia Spring stojí v Evropě po dotacích 11000 a mimo EU pod 10 000 bez dotací.
24. 3. 2021 11:51
Re: Čtenáři bez vize
Co mas furt s tim Foxxconem?

Cina ma CATL, BYD a mnoho dalsich vyrobcu, kteri planuji solid-state uz na pristi rok.
V serii!

Korea ma Samsung, LG.
Japonsko Panasonic a Toyotu.
Tesla ma vlastni vyvoj baterii.
A Volkswagen je spolumajitelem Quantum Scape.

Inovacni zavod je v plnem behu. :yes: :yes: :yes:

Omezovat ho na jedinou firmu je nesmysl.

Ale jinak souhlas, lpet na fosilech z Evropy by bylo velmi kratkozrake. Evropa by si nemela nechat ujet vlak.
24. 3. 2021 18:38
Re: Čtenáři bez vize
To dnes žijeme v strašnej dobe, keď žiadni zamestnávatelia neprispievajú zamestnancom na cenu do práce, alebo nútia zamestnancov tankovať do služobných áut za vlastné...
Ako, dočerta, môže normálneho inteligentného človeka napadnúť taká chujovina?
24. 3. 2021 12:18
Akcie VW
.... si hraji na Teslu.... uvidime jak dlouho to vydrzi.... je to paradox, kdyz vidim noveho Golfa a Octu tak je nepovazuju za dobre auta.... ID4 ma zcela tragicky pomaly infotaiment, viz treba test od Doug de Muro (najdi si na YT). Tak uvidime jestli je to jen akciova bublina nebo odraz budoucnosti koncernu....
25. 3. 2021 08:08
Re: Už dávno nesmrdí ...
ale smrdi, 10 mesicu stara 320xd smrdi za studena jak psi ksiry. Projedu tim prujezdem a muzu jit vetrat. Je to mnohem lepsi jez driv, ale bida je to porad
Avatar - Blue Sun
24. 3. 2021 19:46
Re: Další informace
No, akorát žádného takového zastánce elektra, který by popíral i ty dopady, neznám. Na rozdíl od zaslepených vyznavačů pálení ropy, kteří popřou úplně vše negativní s tím spojené.
24. 3. 2021 18:44
Re: Už dávno nesmrdí ...
Tak voči minulosti to malý benefit určite je, ale to, čo smrdí, nie je jediný jed prúdiaci z výfuku. ;-)
24. 3. 2021 18:31
Re: Čtenáři bez vize
Kokso, ale čo ten zádrhel, že aj výroba a distribúcia palív sa bez kvánt elektriny nezaobíde... A tiež sa musí vyrobiť a dopraviť.
24. 3. 2021 11:50
Stale ta stejna zprava
Je to stale jedna a ta sama zprava - motory VW a audi jsou prece totozne. Audi nepouziva ty nejmensi a VW zas nepouziva ty velke, ale to je prece jedno. Jen trapna medialni masaz.
24. 3. 2021 18:42
Re: Fossil Free
Čierny dym z výfuku? Každodenná realita.
Avatar - Blue Sun
24. 3. 2021 14:28
Re: Fossil Free
Hm, jak staré že je poslední Mondeo? Zrovna včera jsem viděl krásný sazomet...
Avatar - Mikesus
24. 3. 2021 13:24
Re: Čtenáři bez vize
V tomhle nechci být hnidopich, nebo snižovat jakkoliv tvé dovednosti. Jen by mne zajímalo, kdyz se spoléháš na svůj um, tak tahle doba by měla být maximálně výzva a ne překážka. Taky jsem nechtěl být závislý na někom jinym a spoleham se sám na sebe. Dávám práci dalším, kteří chtějí spise tu jistotu než se spoléhat na sebe. Ale možností vidím dost, obzvlášť když se spolehas sám na sebe. Stačí jen hledat řešení, nikoliv důvody. Je to jen otázka priorit. Něco je někdy potřeba obětovat pro dosažení cíle, tedy např. Ted nemám možnost nabíjet, ale vždy můžu s tím něco udělat
24. 3. 2021 16:58
Re: Odběry
nic se posilovat nemusi.
vetsina auto bude nabijet v dobe, kdy ma sit do spicky daleko.
prijedu vecer domu s 20% v aku, na nabijecce nastavim, ze v 8 rano chci mit 80% a o tom kdy se bude nabijet se postara chytra sit.

zijes jeste v minulym tisicileti
24. 3. 2021 16:48
Re: Odběry
Do školy jste chodil, fyziku jste měl? Pak tedy víte, že ty "dráty" mají průřez podle projektovaného odběru sítě. A pokud ten odběr zvýšíte o 30 %, tak ta síť spadne! BlackOut se tomu říká. A to je to, o čem píšu. Od roku 1990 se zvýšila spotřeba EE o 30 %, na to byla rezerva síťě naplánována. Ale nejde tomu "naložit" dalších 30% elektromobility. Prostě se musí rozvodná síť posílit, a to a) stojí prachy b) je to neskutečný ojeb-naplanování, souhlas vlastníků pozemků, stavební povolení..... to je práce na cca 20 let! Ale vy chcete jezdit tady a teď!
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2021 13:17
Re: Čtenáři bez vize
A nikdo je nedotáhl do konce. Vývoj probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá, probíhá .........
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2021 13:27
Re: Už dávno nesmrdí ...
Ta doba už přišla před 5 lety wole. Se všemi možnými DPF/BPF, katalyzátory a dalšími fíčurami dnes spalováky nesmrdí.

Ale to ty, který na nové auto nemáš a naposledy jsi jezdil 20 let starým dieselem, nikdy nepochopíš wocase.
24. 3. 2021 12:43
Re: Čtenáři bez vize
Heled, ja ziju v bytovem dome s garazi.
Prave si budu zrizovat nabijecku u sveho stani.

Pro zamestnavatele, obzvlast v dobe nizke nezamestnanosti, to muze byt benefit, ktery pro sve zamestnance hledaji.

Tohle rozhodne neni utopie a naklady pro zrizeni pomaleho nabijeni nejsou nijak zavratne!

V predchozi firme jsem moznost nabijeni v praci mel...
Avatar - Blue Sun
24. 3. 2021 13:16
Re: Další informace
Jo jo, zato benzin a nafta vznikají zázračně přímo v nádržích na čerpačce. Vůbec se netěží jen v některých zemích, nevozí se přes celý svět, vůbec tím nedochází k zamoření prostředí a ekologickým haváriím.
Pokrytec jsi ty, když pomíjíš tenhle aspekt spalování ropných produktů.
24. 3. 2021 12:27
Re: Čtenáři bez vize
Aha.

Ty zijes zrejme nekde na samote bez pripojeni k elektricke siti...
Avatar - Blue Sun
25. 3. 2021 11:04
Re: Keci v klecy :-)
Proč by nebyl důvod? S novými technologiemi se bude snižovat cena těch starších, kupodivu to je stejné jako u klasických aut.
Je zajímavé, že automobilky mají zájem prodávat náhradní díly na spalovače mrtvol, ale u elektromobilů by to najednou měl být problém. To už jsou fakt absurdní argumenty.
25. 3. 2021 09:54
Re: Keci v klecy :-)
u 10 roku staryho auta original vs. repliku moc lidi resit nebude, kdyz usetri v radu (nekolik) 100tis
spousta lidi co jim po 2 letech skonci zaruka prechazi na neoriginalni dily. a to treba i v takovejch vecech jako brzdovy desticky a kotouce...
24. 3. 2021 14:13
Re: Uvidíme
Hezký článek, dík :yes:

Nelze s ním než souhlasit, jen jaksi nepočítá s jedním - a to je, že se v tomto soukolí, kde se skutečně strategicky plánuje ne na deset, ale na dvacet let dobředu, může něco zadrhnout. Uvázne technologický vývoj baterií. Neflexibilní státy nezvládnou připravit infrastrukturu (výrobu elektřiny více či méně regulují na svém území všechny státy). Lidé tomu nebudou věřit/nebude jim to vyhovovat. Atd, atd.

Ale, samozřejmě, držím palce aby to vyšlo. Být přímým svědkem přechodu civilizace z energetické minulosti do budoucnosti je báječné dobrodružství, které tu vlastně více než cca 100 let nebylo.
24. 3. 2021 13:49
Re: Už dávno nesmrdí ...
no musím říct že zatímco vedle mého starého Mondea EUR5 se na volnoběh fakt venku stát nedalo, tak třeba Ducato co má EUR6 fakt nesmrdí.... něco cítíš, ale možná tak 10% toho smradu co dřív.... ten pokrok je znatelný....
24. 3. 2021 13:29
Re: Vtipálci
A ještě další část zisků půjde na "naprosto neperspektivní" vývoj autonomně řízených aut 8-s
Avatar - twistedTSD
24. 3. 2021 12:55
Re: Další informace
Tak je možné, že čínská verze Springu by neměla šanci splnit evropské homologační předpisy.
25. 3. 2021 08:41
Re: Keci v klecy :-)
Když bych se ptal zákazníků co chtějí tak většina řekne: "rychlejšího koně". Henry Ford (prej:)
25. 3. 2021 08:39
Re: Už dávno nesmrdí ...
Spalovák furt smrdí.
Avatar - Blue Sun
25. 3. 2021 07:02
Re: Keci v klecy :-)
Ano, teď stojí baterie dost peněz, protože jich je málo, a všechny vyrobené cpou do nových aut. A protože teď jich je málo, tak budou drahé i za pět, deset, či patnáct let?
Budeme touhle optikou posuzovat jen vývoj elektromobilů, nebo už odpůrci konečně uznají, že i tam je obrovský prostor ke snížení ceny?
Avatar - Blue Sun
24. 3. 2021 19:39
Re: Další informace
Hele, "šofére", za tvůj omezený rozhled nemůžu, ale to, co jsi napsal, je fakt snůška totálních nesmyslů. Předtím i teď. Takže ropná jezera v Rusku... zanedbáme. Havárie tankerů... zanedbáme. Úniky z potrubí a jejich závady, ty pro jistotu taky zanedbáme. Úniky z rafinerií nebo jejich havárie, samozřejmě, zanedbáme. A takové věci jako nehody přepravníků paliv, to musíme úplně popřít, to přeci neexistuje!
Ne, elektromobilita nezachrání lidstvo. Spíš může zachránit vůbec náš svět jako celek. Akorát netuším, co má s elektromobilitou společný povrchový důl, a už vůbec ne s její budoucností. Asi zase nějaká myšlenková vlna fanatických spalovačů.
24. 3. 2021 18:57
Re: Další informace
https://elektrickevozy.cz/…do-elektromobilu

Celý ropný cyklus je 350x horší než těžba surovin pro baterie do elektromobilů
:-O
Avatar - palix
24. 3. 2021 18:48
Re: Čtenáři bez vize
Zadarmo? Prečo? Zamestnávateľ maximálne poskytne zvýhodnený tarif, alebo na tom bude zarábať.
Ani dnes mi nikto neprepláca palivo len preto, že niekde pracujem. Prečo by to robil niekto v budúcnosti?
24. 3. 2021 18:35
Re: Čtenáři bez vize
Jasne, s ohľadom na cenu to dnes zmysel nedáva. To ale neznamená, že treba hľadať chyby za každú cenu a produkovať výmysly v neprospech EV. ;-)
24. 3. 2021 14:32
Re: Čtenáři bez vize
Pod těmi odkazy jsou citace.
Není potřeba je ani rozklikávat.

Auto si kupuju.
24. 3. 2021 14:31
Re: Uvidíme
Ono ty EV půjdou cenově dolů, musí. Jinak bude málo lidí kupovat nové a celý řetězec se zhroutí.

Ten přechod, se kterým souvisí obecné zdražování aut (v poslední době u některých automobilek až brutální) + vynechání lepších výbyv/motorů jsem zažil teď na vlastní kůži. Již dlouho kupuji auta nová, s tím že 5 let záruky beru jako standart. Měl jsem nějaký rozpočet, za který jsem chtěl pořídit rychlý kombík (200Hp+, Astra 1.6 Turbo nebo Megane GT, např.). A na toto jsem musel rezignovat - nejen, že se zdražuje, ta auta už prostě nejsou v nabídce. A to třeba Megane GT a AT žere reálně méně než žralo 1.2 TCe 130Hp... Prostě jsem byl nucen rezignovat a koupit něco m=ně výkoného, co mi udělá radost jinak. A po více než deseti letech jsem opustil Renault, protože prostě najednou pro mě nic neměl.
24. 3. 2021 18:28
Re: Čtenáři bez vize
Tomu predsa sám neveríš... To som nečakal, že zrovna ty napíšeš taký blud. Klapky na očiach. Akože ja chápem, že máš rád klasické autá a je to pre Teba viac ako presúvadlo z bodu A do bodu B, ale že si omočíš päty do vody niektorých tunajších bezmozgov, ma fakt udivuje.
24. 3. 2021 14:52
Re: ceka nas boom malovyrobcu
zatim zakladni komponenty jako AKU a vlastni pohon jen tak nekoupis
ta doba ale brzo prijde
neboj
24. 3. 2021 14:43
Re: Odběry
No a co ,že máte na vesnici VÝROBU, to je k prdu, protože problém je DISTRIBUCE!!! Nikdo k vám na vesnici nebude jezdit, aby si nabil káru!
24. 3. 2021 13:40
Re: Čtenáři bez vize
Ja myslel, ze nova auta jsou nad moznosti vetsiny uz ted.

No nic, opet, kdo chce psa bit...
24. 3. 2021 13:32
Re: Čtenáři bez vize
Hele, za prvé dík, ale tohle si fakt můžeš nechat od cesty. Nic ve zlém - víš o mě úplné p*d. (já o Tobě též). Já tady rozhodně nad sebou nebrečím, ani netvrdím že krachuju.

Jen zhruba v kostce - existují vysoce specializované a sofistikované obory (lékaři, architekti, projektanti apod.) a lidé, kteří tuto práci dělají ji většinou mají rádi a naopak velmi neradi odcházejí z oboru. Stačí pár let a ujede ti vlak. Někteří z těchto lidí pracují jako velmi cenění specialisté ve firmách, jiní jedou na sebe a platí i jiné. Jako třeba já. No a některých takových oborů se covid prostě dotkl.
24. 3. 2021 13:28
Odběry
Nezapomeň na odběry průmyslových podniků, které již neexistují. Velkovýroba zemědělských produktů - velkokapacitní kravíny a vepříny. U nás na vesničce máme bioplynovou stanici a hafooo solárních panelů. V okolních vesnicích mají malé vodní elektrárny. Dovedu si představit problém ve městech a satelitních přílepcích měst.
24. 3. 2021 13:19
Re: Čtenáři bez vize
Myslim, ze moje zamestnanecka bublina je pomerne velka.

A bublina lidi s RD taky.

Ano Lukas v ni neni, tak si zatim nebude kupovat EV.

Pevne verim, ze Lukas bude mit moznost v r. 2030 nabijet.
https://www.idnes.cz/…533_automoto_vok

Napr. :
Firma se navíc zavázala do roku 2025 vybudovat celkem až 7 000 nabíjecích bodů, a to zejména ve svých výrobních závodech a v jejich okolí.

https://www.komunalniekologie.cz/…-elektromobility
Doufam ze ty dotace na infrastrukturu k necemu budou...

Přímé pobídky k budování infrastruktury pro alternativní paliva

Podpora budování neveřejné dobíjecí/ plnící infrastruktury pro veřejnou dopravu
:yes:
Investiční podpora neveřejných dobíjecích stanic u nepodnikajících subjektů (domácnosti, bytové domy)
:yes: :yes: :yes:
Avatar - pradeda777
24. 3. 2021 12:14
Re: Vtipálci
Áda Hitlerůj by z nich měl radost.... :-[]
Avatar - Blue Sun
24. 3. 2021 19:40
Re: Další informace
A že pro svou pohodlnou evropskou mobilitu rozvrtáváme arabské státy, Rusko, USA, mořské dno... to už nevidíš, co? A že tím trávíme oceány, to už vůbec ne. Jsi dokonale hloupý.
24. 3. 2021 15:25
Re: Odběry
Nějak ti nerozumím. Dráty vedou všude, tak jakýpak problém :-! . K tomu aby sis nabil mobil taky nemusíš dojet do Temelína.
Avatar - Blue Sun
24. 3. 2021 14:27
Re: ceka nas boom malovyrobcu
Děkuji za potvrzení toho, že jsem měl pravdu. I když jsi to napsal svou hloupou buranštinou.
24. 3. 2021 13:38
Re: Vtipálci
Jen fanatik si muze myslet, ze dieselovy auto cisti vzduch, ty pako.
;-)
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2021 13:14
Re: Vtipálci
Oni ti mladí ekofanatici jsou tak trochu H-Jugend, jak to tlačí silou a Helmuti kráčí za Mrkalovou stejně TUPĚ jako za führerem :no:
Velké podniky v Německu šli führerovi na ruku, situace se opakuje. :no:
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2021 13:12
Re: Další informace
Solid state baterky ar just a dream, problémy vyřešeny nebyly a jejich použití je velmi omezené.
24. 3. 2021 12:36
Re: Čtenáři bez vize
Nemas moznost nabijeni v praci?

Resp pro zamestnavatele (jestli neco takoveho mas) to neni realne?

Ano, infrastruktura je pro nektere lidi zatim nedostatecna.
Ale kdyz vezmes v uvahu zamestnavatele a jejich moznosti plus lidi s vlastnim domem nebo alespon stanim (garazi v bytovem dome), tak skupina, ktera by skutecne nemela moznost nabijet ani doma ani v praci se vyrazne zmensi. ;-)
25. 3. 2021 14:04
Re: Další informace
poměr rafinovaných složek lze upravovat. V jakém rozsahu to nevím.
Každopádně závislost na ropě bude dál, ale v menším rozsahu.
25. 3. 2021 09:51
Re: ceka nas boom malovyrobcu
zapojit 2 draty do elektromotoru je jednodussi nez resit nadrz, katalyzatory, vejfuk, chladis...
serie do urciteho poctu maji jiny naroky na homologaci nez milionove serie
25. 3. 2021 09:45
Re: Další informace
tim, ze se nebude ropa spalovat v motorech, vydrzi dyl pro plasty.

navic, kazdej, kdo nekdy tisknul na 3D tiskarnach vi, ze zakladnim a prvnim materialem na pokusy je PLA, ktery je biologicky rozlozitelny a vyrabi se z biomasy. dobre se tiskne, protoze nevyzaduje vysokou teplotu a ma malou teplotni roztaznost, tak se tolik nekrouti, jako treba ABS, PET nebo ASA. jeho nevyhodou je ale mala teplotni odolnost, coz je duvod, proc ja ho nepouzivam, protoze do prumyslu neni uplne vhodny, aspon ne do aplikaci, ktere mam ja.
to ale neznamena, za pristi rok takovy material nezavisly na rope nebude.
25. 3. 2021 08:36
Re: Čtenáři bez vize
To jako že dneska někde nemají rychlovarnou konvici?
Avatar - palix
24. 3. 2021 18:43
Re: Odběry
Pri najhoršom, keď bude sieť preťažená (veľa napojených áut), tak Vám elektrárne auto odpoja na diaľku a vy pôjdete do práce autobusom :-!
24. 3. 2021 15:40
Re: Uvidíme
Počkal bych na zdanění fosilních paliv. Ano, nikdo ti to nezakaze, ale trosku ti to osladí...
24. 3. 2021 13:50
Re: Čtenáři bez vize
Dík. ;-)

A ano, uvidíme jak na tom ta infrastruktura bude za deset let. A jak baterky (hlavně jaký bude reálný dojezd). Já se jen obávám - a v mém případě je to kvalifikovaný odhad - že EU se vydala do slepé uličky. Řešení jsem nastínil výše. To, že budeme muset (jako civilizace) přejít z fosilních paliv jinam je jasné snad každému. Otázkou je jak - a to je téma k diskuzi.
Dotace, tlačení restrikcemi k "něčemu", to je dle mého cesta do pekel, pokud se to přežene.
24. 3. 2021 15:27
Re: Další informace
Takže když mas v baraku v každé místnosti Wincka, je blbost zavádět plyn nebo dávat tepelné čerpadlo :yes:
24. 3. 2021 12:57
Re: Další informace
SSB se jiz pouzivaji a maji velky potencial pro pokles vyrobni ceny, neb v soucasnosti se vyrabeji temer vyhradne rucne, pokud se chcete svest v elektromobilu ktery ma SSB, je potreba si zajet do Nemecka do nejakeho mesta kde maji v MHD elektrobusy Mercedes, cca polovina z nich totiz vyuziva prave SSB, ty novejsi kousky

diky te rucni vyrobe je to dnes na cca 260 eurech za kWh, automatizace by to mela udajne srazit pri soucasnem stavu trhu a cen komodit na cca ctvrtinovou vyrobni cenu
25. 3. 2021 09:42
Re: Keci v klecy :-)
Poptavka po bateriich bude neustale stoupat, takze neni duvod snizit cenu . Dale automobilky nebudou mit zajem prodavat levne nove baterie, pro ne bude lepsi prodat nove auto. Jiste, ze budou existovat levnejsi nahrady, ale to bude risk.
24. 3. 2021 21:47
Re: Keci v klecy :-)
Výměna baterek má 2 nevýhody:

1) baterie stojí 500000 Kč (Škoda Enyaq)
2) baterie stojí 500000 Kč (Škoda Enyaq)

Je to sice to samé, ale vzhledem k nesmyslnosti výměny baterie na starém autě jsem to raději uvedl 2x :D
24. 3. 2021 16:52
Re: Další informace
Nerozumím dotazu, ale sjeďte celé vlákno, aby jste mne pochopil- ve zkratce- pro svou krásnou EkoEvropu rozvrtáme povrchovými doly Afriku a jižní Ameriku! A ani se nezastydíme, jak jsme pokrytečtí!
24. 3. 2021 12:41
Re: Stale ta stejna zprava
No není. Ty velké vyvíjí audi, ty střední a malé VW. A v minulosti ani toto neplatilo. Viz třeba V10 a V8 TDI. VW vs. Audi.
24. 3. 2021 14:40
Re: Další informace
jenže, na tu ropu- benzín i naftu je už infrastruktura, která nejvíce znečišťovala ovzduší, dávno vybudovaná, navíc se ropa až k hubu v přístavu přepravuje potrubím. Takže vy jste zase jeden, co si myslí, že elektromobilita zachrání lidstvo bez toho, aby použil mozek!!! A pokud nevíte, o co se jedná z hlediska životního prostředí tak vám navrhuji návštěvu jakéhokoliv povrchového dolu na Severu Čich či v Polsku, teď "letí" Turow!!!!
Avatar - twistedTSD
24. 3. 2021 13:44
Re: Fossil Free
Můžeš mi říct, kdy naposled nějaké auto vypouštělo černé saze?
24. 3. 2021 13:34
Re: Čtenáři bez vize
Sorry, žiješ v bublině jako hrom.

BTW - auta si kupuješ, nebo fasuješ?

Ps.: Zahlcení diskuzního oponenta odkazy na dlouhé články je podpásovka.
Avatar - Blue Sun
24. 3. 2021 13:21
Re: ceka nas boom malovyrobcu
Neděje se to? Já tu co chvíli čtu o nějaké nové značce vyrábějící elektrická auta. Jo, že se většina zaměřuje na kategorii sportovních aut s obřími výkony? Celkem logické, je to nejsnadnější cesta, jak vydělat na další vývoj.
Koncerny se spojují a zvětšují právě kvůli čím dál dražší a náročnější výrobě současných aut. Ne kvůli elektrickému pohonu, ale kvůli čím dál dražšímu vývoji platforem, asistenčních systémů, ovládání, komfortních prvků a dalších věcí.
24. 3. 2021 11:31
Čtenáři bez vize
Pro Vás má budoucnost pouze spalovák a to z Evropy.

Jenomže ostatní svět mimo EU se hýbe,
plánují se baterky solid state €60/kWh.
V Indii začne do roku 2025 vyrábět minimálně 10 domácích značet EV.
Nejzářnější ukázka pokroku je Foxconn, který bude stavět auta pro pro Fisker a i zajišťovat moduly pro VinFast a další hlavně asijské automobilky.

Nejspíše bude u Foxconnu nakupovat určitá řešení i VW.

Vi
25. 3. 2021 09:40
Re: Fossil Free
Mel jsem Toyotu D4D celkem 6 let a nikdy cerne nekourila, Za tim si stojim
25. 3. 2021 08:09
Re: Fossil Free
staci potkat nejvetsi zumpy vsech dob a to Subaru boxer diesel nebo hned druhou a to toyotu d4...
Avatar - _GTE_
24. 3. 2021 22:21
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
24. 3. 2021 21:20
Re: Keci v klecy :-)
https://www.bloomberg.com/…our-electric-car

Vlastne vyvoj baterek jde tak rychle, ze to brzy bude (nebo uz u novych EV to tak ted je?) tak, ze auto doslouzi a baterka bude jeste v pohode...

Neni moc klasickych aut, ktery vydrzi 1,6 milionu km.
:-O

Myslim, ze uz dnesnich (u 8 let starych aut...) 650.000km Tesly je dostatecnych a nema se ve srovnani s zivotnosti spalovaku vubec za co stydet.
https://electrek.co/2020/06/06/tesla-battery-degradation-replacement/

PS Nebrat Nissan Leaf jako benchmark, tam byl nedostatecny termomanagement. A jeho clanky taky zrovna nejsou dlouhoveka hitparada. Ale zase bezpecnost byla pokud vim bez vyhrad. O pozarech Leafu jsem neslysel.
24. 3. 2021 15:22
Re: Uvidíme
Rozumím. Většinu aut jsem vyfasoval a dost z nich byla daleko nad úroveň co bych si pořídil za své, ale posledních skoro deset let jezdím víc na kole než autem. To že půjdou ceny EV dolů je jasné. Pro mě by bylo jednoduché (klidně dvoumístné) malé EV auto s dojezdem cca 100 km úplně dostačující, ale zatím není, tak počkám :-!
24. 3. 2021 14:19
Re: Uvidíme
Základ je, že tě asi nikdo nebude nutit koupit novou technologii pohonu auta. Nikam není potřeba se hrnout a dělat ze sebe oslíka (kupovat Enyák za meloun) :yes: Myslím, že v bazarech budou hezké kousky za příjemné ceny, protože velké části lidí bude překážet spalovací motor v jejich cool imáge :-!
25. 3. 2021 09:19
Re: Další informace
To se ale bude muset těžit, vozit a rafinovat stejně. Z ropy se nevyrábí jen paliva.
24. 3. 2021 14:50
Re: ceka nas boom malovyrobcu
vsak to pisu hame
malovyrobci
lidi, kteri chteji mit neco extra treba jen pro zabavu pribyva
pak dalsi kategorie, kteri potrebuji nejakou specialitu jako sluzby, remeslnici ..
tohle je v pripade EV jednodussi nez v pripad spalovaku
samozrejme, ze malovyrobce nebude vyvijet a vyrabet aku, elektromotor, elektroniku..., ale nakoupi to jako komponenty a pak to jen slozi jako skladacku

ja mam taky maloseriovou vyrobu v jedny technicky narocny oblasti, v podstate jde o speciality, ktery ti velci neumi, nebo se jim nevyplati.
nakoupim komponenty, sletuju to dohromady, vdechnu zivot a prodam.
a svoje misto na trhu mam a doufam, ze dal mit budu
24. 3. 2021 13:42
Re: Čtenáři bez vize
V tom pripade ti drzim palce a verim, ze za 9 let na tom budes lip.

Myslim, ze tech omezeni je momentalne minimum!

A neni duvod si v dnesni situaci lamat hlavu nad tim, cim budes jezdit za deset let.
Kdy bude infrastruktura samozrejme jinde. Tak jako baterky, energetika atd.
:yes:
Avatar - WinDiesel
24. 3. 2021 13:22
Re: Čtenáři bez vize
opravuji, důchodci/státní zaměstnanci, úředníci
24. 3. 2021 13:18
Re: Čtenáři bez vize
To jako budete platit nabíjení služebního auta z vlastní kapsy? ! Tož to jste dobrý, na to bych se já a věřím že nejen já, z vysoka vy..kakal!
24. 3. 2021 12:01
Re: Čtenáři bez vize
Všichni plánují podobné solid state baterie, ten vývoj je propojen.
24. 3. 2021 11:58
Re: Čtenáři bez vize
Jo nakupuju od Foxconnu Apple a Sony.

A budoucí pohony, baterie, navigace, entertainment je to samé, co dělá Foxconn pro Apple a Sony.

.
24. 3. 2021 12:01
ceka nas boom malovyrobcu
podobne jako v zacatcich automobilismu.
splnit stale narocnejsi eko-normy u spalovacich motoru je pro malovyrobce velmi obtizne az nemozne, u elektromobilu tohle pada.
zakomponovat elektricky pohon je mnohem jednodussi nez pohon spalovacim motorem.
vysledkem bude mnohem vetsi vyber aut nez dnes a nizsi ceny
25. 3. 2021 12:38
Re: Keci v klecy :-)
Renault na to měl společný podnik s nějakou israelskou firmou. Tuto investici odepsal. V reálu to nefungovalo.
Avatar - Blue Sun
25. 3. 2021 07:06
Re: Keci v klecy :-)
Tak naivní jako ty nejsem. Technická životnost karoserie auta předčí baterii vždycky.
Ale co takové věci jako například lehčí baterie se stejnou kapacitou, nebo stejně velká baterie s vyšší kapacitou?
25. 3. 2021 10:34
Re: Čtenáři bez vize
Jenže to užje dávno vyřešené a bez problémů funkční! :-) :yes:
25. 3. 2021 19:12
Re: Další informace
Jenze bez ropy lidstvo nedokaze existovat. Tu tezit proste musime. Vzacny kovy na baterky tezit nemusime. Sami jsme si zvolili ze to delat chceme a cpat je do el. Mobilu
25. 3. 2021 15:21
Re: Další informace
To moc nejde. Spíš záleží na typu ropy kolik čeho z ní dostaneš a většina toho je bohužel pro naše EV budoucnost palivo. Ne suroviny pro petrochemický průmysl. Ovšem co s tím palivem když ho budeš potřebovat čím dál tím méně? Ty ho potřebuješ nějak zužitkovat, v autech, v lodích, letadlech. Není možný říct, že nebudeš používat naftu, benzín a kerosin a tudíž ušetříš ropu na výrobu plastů. Jakmile ji rafinuješ, tak ti z toho ty jednotlivý frakce vycházejí. To vidím jako problém a možné narušení rovnováhy v komplexním využití všech složek, které nám ropa dává. O tom že budeme na ropě závislý i nadále se nepřu. Jen se bojím toho, že nám můžou začít díky její menší spotřebě chybět výrobky, které tě teď ani nenapadnou.

https://dspace.cvut.cz/…-Matous-ROPA.pdf?…
25. 3. 2021 13:45
Re: Další informace
Ne ty mi nerozumíš. Tak to není. Ty si nemůžeš vybrat co z tý ropy vyrobíš. Při rafinaci ropy ti z toho procesu postupně vypadávají jednotlivé složky v ropě obsažené, plyny, benzín, petrolej, oleje a nakonec mazut. Nemůžeš říct jednu nebo dvě složky z toho nechci, tak je nebudu produkovat a o to víc mi zbyde suroviny na to co z té ropy potřebuju dostat. Všechny plasty bohužel mají v naprostý většině původ v ropě a bez ní je nevyrobíš a bez toho aniž by si rafinoval ropu v dostatečným objemu, aby si měl dostatek benzenu, etylénu, propylénu a všech těch petrochemických s-raček jsi prostě v háji.
25. 3. 2021 12:42
Re: Další informace
Po těch, tobě podobných, zachráncích většinou zůstanou války a milióny zničených životů. Proč si myslíš, že teď by to mělo být jinak?
25. 3. 2021 12:34
Re: Keci v klecy :-)
I ty by jsi měl pochopit, že nejde o EV, ale způsob, jakým nám jej nutí.
25. 3. 2021 09:18
Re: Další informace
No spíš by mě zajímalo z čeho se budou vyrábět některé plasty v případě, že se přestane díky masovému rozmachu EV rafinovat benzín a nafta. Jako odpadní produkt při rafinaci paliv totiž vznikají různé složky pro petrochemický průmysl (Ethan, propan, butadien atd), které najednou vznikat nebudou nebo budou vznikat v nedostatečném množství, tudíž nebude z čeho plasty vyrábět. Mají tohle páni politici v EU nějak rozmyšlený? Důsledky tohoto eko experimentu můžeme pozorovat už dnes, kdy s dramatickým poklesem letecké přepravy a provozu na silnicích došlo k poklesu rafinované ropy a v průmyslu chybí obrovské množství surovin z petrochemického průmyslu pro všechna další průmyslová odvětví. Jak se to tedy po přechod na EV bude řešit?
Avatar - Blue Sun
24. 3. 2021 19:45
Re: Keci v klecy :-)
Taková drobná výhoda elektromobilu do budoucna (zatím nevyužitá) je možnost výměny baterie. Třeba i kvůli tomu, že bude vyvinuta lepší a vhodnější varianta. Dovedu si představit, že se časem objeví výrobci, kteří nabídnou baterie pro starší elektroauta, založené na nových technologiích.
Je jen otázkou, zda vůbec někdo bude stát o to udržovat deset, dvacet let staré auto, které bude spíš morálně a výbavou zastaralé, protože tenhle svět letí kupředu rychleji, než pohony.
Avatar - Ham.
25. 3. 2021 00:45
Re: ceka nas boom malovyrobcu
Lídí, co chtějí něco pro zábavu rychle ubývá, viz prodeje sporťáků. Sestavit auto na koleně v garáži umí i se spalovákem řada lidí, to není až takový problém, ICE motor lze koupit stejně jako elektromotor, v tom také není problém a přesto tito malovýrobci krachli.
A máš tucha co stojí crash testy, nejrůznější testy hlučnosti, prašnosti a celý proces homologace na různých trzích? Dnes se musí homologovat každá ptákovina a mají s tím problémy (časové i finanční) i ty velké automobilky a důsledkem je škrtání řady modelů, kde by homologace stála víc než by na nich vydělaly, pro malovýrobce zcela smrtelná kombinace. Před 120 lety malovýrobce prostě sbouchal auto a prodával, nikdo jej nebuzeroval, nic po něm nechtěl, dnes je to úřad jako kráva, v EU, v USA, prakticky všude. Možná v Indii je proto ještě nějaký prostor. Skutečnost, že se přechází z ICE na EV na tom vůbec nic nezmění, spíše naopak, z aut se definitivně stanou televize a přežije 4-5 velkovýrobců stejně jako u těch televizí nebo ledniček.