Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekonomika

Zpět na článek

Teslu čipy evidentně netrápí, pochlubila se novým prodejním rekordem

55 komentářů

šofér
ale k čemu je to dobré, když už nyní není na světě dostatek elektřiny? Takže budou mít majitelé hezké těžítko v garáži. Dnes například se na burze neobchoduje EE protože ji v tuto chvíli nikdo nenabízí, což se ještě nikdy nestalo. A po Novém roce bude ještě hůř.
mrazik
Majitele BEV aut ti vysvetli, ze oni zasadne nabiji zadarmo z FVE a vecer z baterii. A az celou zemekouli zakryjeme FVE panelama a vetrnikama, bude tu konecne raj na zemi.
Flajzi
Jasně, za energetickou krizi může těch pár aut na elektřinu a ne třeba debilní nápad zavírat jaderky v Německu příští rok, které už tedy nemohou nabídnout svoji elektřinu na burze... 😄
Pitizvik
A nejde to nahodou ruku v ruce? V situaci, kdy se zaviraji jaderne elektrarny dale zatezovat rozvodnou sit spotrebou, ktera tu doted nebyla. Ono by to v prvni rade mozna chtelo si poposednout, nez zacnes reagovat na tvrzeni, ktere si mrazikovi vlozil do ust ty sam.
Flajzi
Ani moc ne. Asi jako když do baráku, který má v přízemí metr vody, přileješ kýbl vody. Energetická krize, pokud se budou zavírat zdroje, které vykrývají základní spotřebu, přijde tak jako tak.
topten
v CR se repka pestuje na 400tis ha, z toho 160tis ha na biopaliva.
vynost repky je cca 35q/ha, coz predstavuje cca 15MWh energie za rok
na 1ha ti v nasich podminkach FVE panely daj 1.5MWp, tedy za rok cca 1.5GWh energie, tedy 100x tolik nez ziskas ze stejne plochy osete repkou a nalite do nafty jako biopalivo.
pri realny ucinnosti naftaku 25% a elektromobilu 70% dostanes na kola z 1ha repky energii 3.75MWh, u elektromobilu 1GWh, tedy cca 250x vic, a to do toho nezahrnuju energii na obdelavani repky a vyrobu biopaliva.

tedy repka na plose 160tis ha zajisti sotva 5% podil paliva, panely osazene na stejne plose by zajistily desetinasobek energie potrebny pro provoz vsech aut v CR.
resp. panely osazene na 1/10 plose na kterych se pestuje repka pro pouhy 5% podil paliva, by vyrobily energii pro vesekery provoz aut v CR.

netvrdim, ze cesta je osazet FVE panely na pole, ale pestovat na poli repku a z nej delat biopalivo je jeste mnnohem vetsi nesmysl.
jedinej smysl to ma pro StBaka babise, kterej na tom vydelava, a to jeste chtel zvysit podil biopaliva na dvojnasobek.
Anonym
Ty jsi tím Babišem koukám hodně postiženej. A teď další 4 roky jedééém.
eLzyx
ale má pravdu. Já se spalováků zbavuji i proto, že s tím začínají být problém i díky nekvalitě paliva. Kvůli vyššímu obsahu lihu mi i roste spotřeba, což s vyšší cenou paliva vede k poměrně razantnímu prodražování ujetého kilometru.
Anonym
Mě spotřeba neroste, ale za stejnou stovku korun dnes ujedu znatelně méně. Ale to tebe (nás) s elektrikou čeká taky.
eLzyx
mě ne, já si přinejhorším přicucnu na Superchargeru ... úplně zadarmo, kdekoliv v Evropě 😁
topten
ja par mesicu zpet pozoruju, ze mi jedno auto hur startuje, beru pouze V100. minule jsem si vsimnul, ze V100 obsahuje 10% lihu. V100 beru minimalne 5 roku, protoze tam neni (nebyl) lih. trochu sem patral, a lih se tam udajne leje cca od jara.
soucasne mi i hur startuje motorova pila, a krovinak mam velkem problem nastartovat. tam taky kvuli jednoduchosti davam V100 (smichanej s olejem).
mozna souvislost, mozna ne
šofér
Tak vyměň zapalovací svíčky, to se občas dělá, nebo je alespoň vyčisti 😄
Ozzman
😒] :yes: :yes:
topten
kluci, vy jste jak pat a mat
eLzyx
Vervu 100 jsem přestal brát. I Volvo, co žere úplně všechno co připomíná benzin, tak mi na to nejede dobře. Spotřeba nahoru, výkon nepřesvědčivý.
frite
Verva 100 obsahuje biosložku už řadu let, jenže nejde o bioetanol ale o ETBE (Etyl-terc-butyl-éter)
topten
ty mu romiku zas hodne lezes do zadku...
Anonym
Cituj mne, kde jsem lezl Babišovi do zadku. Ale volit ho jdu stoprocentně.
topten
a ja myslel ze jen ctyrprocentne
DonVito
.StenLi.
Ale vsak napisal pravdu.. no az na to ze realna premena energie paliva na pohyb kolies je u spalovakov 17-21% po zapocitani strat v prevodovke a spracovanie repky na naftu vytvara velke emisie a spotrebu energii, repka nici biodiverzitu, vcelstva a kvalitu medu a nezanedbatelne nie su aj emisie pri spalovani tej akoze bio nafty - uplny opak cielu ktoremu sa upisala cela EU.
šofér
A kde jsi přišel na to, že se řepka používá pouze jako biopalivo u Babiše v Preolu? Když jsme měli sklopky- MKD tak nejčastější trasa s řepkou byla z Čech do přístavu Drážďany nebo Hamburg. Myslím, že máš klapky před čumákem!
topten
statni cepro bere vetsinu bioslozky od StBaka
rocne za vic jak 1mld korun
samozrejme bez vyberovyho rizeni
sundej si ty klapky s oci
šofér
Aha, ale zato já nemůžu, že máš problém s pochopením psaného textu, to je tvůj nedostatek. to že bere Čepro pro biosložku za miliardu neznamená, že je to všechna řepka z polí, troubo!
topten
a kdo jinej tady repku zpracovava ty StBakova kobliho?
vedle preolu jeste primagra - opet z StBakova holdingu
do 2015 jeste kratolia, na kterou StBak zaklek, aby mu nedelala konkurenci
a kdyz biopaliva 2. generace (ktery StBak doted neumi), zacinala vyrabet oleo-chemical, tak na ni StBak taky zaklek
repka se u nas pestuje na 400tis ha, do biopaliv jde ze 160tis ha, tedy rozhodne do cepra nejde vsechna repka z poli
pisu to na zacatku vlakna hlupaku
šofér
Helel, hlupáku, nám se točily kamiony z Čech do těch přístavů týdně, co souprava tak 25 tun. Takže mi nebudeeš vyprávět, co tady Bába zpracuje, to je to je mi fuk. Já píšu o tom, že jen debil si myslí, že řepka jde jen do biopaliv! A navíc, zemědělci ji rádi prodávali napřímo ven protože- lepší cena- myslím že říkali 11 tis za tunu, ale to už si nepamatuji přesně.
topten
11 tis za tunu, to je tak 8-10 let zpet, to StBak jeste nezakleknul konkurenci a nemel monopol.
dnes je 16-18tis/tunu.

jen debil si mysli, ze kdyz napisu, ze ze 400tis ha jde 160tis ha do biopaliv, tak ze vse jde jen do biopaliv ...
šofér
A o oleo chemical tady nepiš, ti kšeftovali s nezdaňenou naftou nabízeli ji i dopravcům, v naší branži věděli všichni, co to jsou zač!
topten
nezaznamenal sem, se by olechemical mel problem s nezdanenou naftou, hod sem hodnovernej link
babis chtel oleochemicla koupit, ale kdyz mu ho jirounek neprodal, tak ho StBak zaklek

tipuju te na nakupciho agrofertu, nebo StBakovu podrztasku
Anonym
Jojo, v zimě si toho nabijí dokonce tolik, že krom dvou EV to utáhne ještě topení při - 15, taky svícení, ledničku, myčku, pračku, sauna, 6 notasů, 6 founů, sušičku, vinotéku a vířivku 😄 😄 😄

Utopisté všech zemí, spojte se 😄 😄 😄
topten
nechces chapat jednu vec bariku
tim ze za prihodnejch podminek (slunce, vitr) jsme schopni vyrobit elektriku pomoci OZE, tak nam zbyde drevo, uhli, plyn a ropa na vic zim.
EU nema moc fosilnich paliv, tak to resit musi, protoze spolehat se na diktatorske rezimy v rusku a arabii se nemusi vyplatit
Arese
No jistě, spoléhat se na komoušskou totalitní 1,4miliardovou Čínu (která ve světě ovládá většinu dolů na vzácné kovy, potřebné pro baterie do EV) je mnohem, ale mnohem chytřejší a bezpečnější! 😒] 😒] 😒] 😒] 😒] 😒] 😒] 😒] 😒] 😒]
topten
90% lithia se tezi v australii, chile a argentine, 2/3 kobaltu se tezi v kongu s vetsinovym podilem svycarsko-anglicke spolecnosti glencore.
tak tady nesir bludy
.StenLi.
Ty vazne nedokzes pochopit ze ked si nakupis kovy na baterie od akychkolvek rezimov tak sa tym zbavujes zavislosti na nich lebo ich budes recyklovat donekonecna? 😊 Tebe stale nedochadza rozdiel medzi palivom a bateriou 😊
Anonym
Nic do nekonečna recyklovat nejde 😄 😄 😄
topten
na Zemi se recykluje uz nekolik miliard roku
ale mas pravdu, az se za par miliard roku stane ze Slunce bilej trpaslik, bude to nas konec
.StenLi.
To si mysli vela ludi bez vzdelania 😊 Uz si pocul o vode?
Anonym
A taky výrobu oceli, cementu, FV panelů a milionu dalších věcí a má pod placem většinu diktátorských režimů v Africe a ty které nemá, má pod palcem rusko (+ kuba, venezuela atd atd)
Anonym
A ty myslíš, že si Teslu kupují ti ze slumu? Ti, kdo si ji kupují, ti mají ve svých zásuvkách elektřiny dostatek.
šofér
Dnes mají EE v zásuvce dostatek, ale zítra?
.StenLi.
Zajtra jej budu mat tolko kolko im spotrebitelia drvivej vacsiny EE (priemysel, aj ropny, chladenie a vykurovanie domacnosti) ktory vytavaraju nedostatok nechaju. Spotreba vsetkych EV sveta je kvapka v mori a vytvori najvacsiu stabilizaciu siete v buducnosti, co je vacsi problem.
https😐/www.statista.com/…ption-by-sector/
eLzyx
pokud nebude dostatek elektřiny, tak to postihne i dodavatelský řetězec klasických PHM, takže si taky nenatankuješ.
šofér
Jasně a proto budeme naopak méně diverzifikovat používané energie, aby ta závislost na EE byla 100%, ach jo! Mimochodem, PHM se dá čerpat i ručně, byť jsme na to už zapomněli!
eLzyx
jsou na to uzpůsobené čerpací stanice? Asi ne, co?
Jinak já neříkám, že má všechno jezdit na elektriku. Ať si každý jezdí čím uzná za vhodné, pokud to nebude příliš obtěžovat okolí.
Já jen reaguji na to, že si každý myslí, že EV je zlo a všichni se spalovákem se EVčkařům budou smát, až tu elektriku vypnou. Jenže si málokdo uvědomuje, že bez elektriky taky nenatankuje. A je taky otázkou, jestli rafinerie dokáží fungovat bez sítě, případně jak dlouho.

Navíc to současné mini% EV v českém vozovém parku neovlivňuje vůbec nic. Podle statistik je v ČR k 30.6.2021 8551ks osobních elektromobilů ... proti 6,13 milionu spalováků.
To má vliv na síť asi takový, jako kdyby tu vyrostly dvě fabriky.
topten
presne tak
benzin si nevyrobim, takze nejezdim
elektriku vyrobi FVE, kdyz bude benzin, tak elektrocentrala, dloudodobejsi reseni kogenerace na lpg nebo cng, a samozrejme zasuvka
takze minimalne 4 zdroje elektriky, kdyz nebude elektrika v zasuvce, tak 3.
z tohodle pohledu je benzinak/naftak mnohem zranitelnejsi nez EV
Anonym
Ono je i nedostatek uhlí a plynu 😄 😄

A začíná být problém i s některými potravimiami, nějak to začíná připomínat podzim 1900 v SSR, tam taky nic nebylo.

Vtipné, jak západ dohnal po 30 letech komunisty 😄 😄
https😐/oenergetice.cz/…-nedostatku-uhli
topten
zejtra sem chtel k reznikoj pro neco na gril
mam cekat prazdny haky po kterejch lezou mouchy jako za komouse ???
Arese
Brzo tomu tak asi bude, němečtí soudruzi už to mají naplánované! 😲 😲 😲 :no:
https😐/www.mix24.cz/…-mleka-nahrazky/?…
Anonym
Zatím dochází jenom rajčata, kafe a pár dlaších věcí nebo to brutálně zdražuje, ale vydrž chvíli, dočkáš se.

Moskva 1990 tady bude co nevidět 😄 😄 😄
topten
myslis, ze se komunistum konecne podari Zapad dohonit a predhonit, jak slibujou uz pres 100 roku od VRSR??
eLzyx
Tesla má čipy, protože používá moderní, vysoce výkonné čipy, kterých se vyrábí dostatek. A hlavně, jak se i píše v článku, je schopná upravit firmware tak, aby byl podporován i jiný HW.
Problém je s jednoúčelovými čipy, které používají ostatní automobilky. Ty nejsou a jen tak nebudou. Nikdo nebude stavět výrobní linky na staré výrobní procesy.
topten
cip je u kazdyho spotrebice nebo sensoru, pripadne jejich seskupeni, a data jsou vedeny po CAN nebo LIN do ridici jednotky. pochybyju, ze tesla ma jednu nmebo dve ridici jednotky a ke vsem sensorum/spotrebicum samostatnej drat. to by v aute byly kilometry tratu a nikdo se v tom nevyznal.
Arese
.StenLi.
Hasici se ptaji 😁DD Uz pri nadpise by ti malo prist trapne z toho co to vlastne citas..
.StenLi.
Plan sa naplna, maly technologicky startup ktory mal akcelerovat prechod z ICE na BEV a nechat masovu vyrobu na etablovanych automobilkach je aj po 18 rokoch nie len technologickym lidrom (Lucid a Rimac maju niektore technologie lepsie, ale nie su este skutocne v produkcii) ale aj najvacsim EV vyrobcom a to uz pred spustenim vyroby v Giga Berlin a Giga Texas. Velmi rychlo sa blizia k naplneniu slubovanej vyrobe 250k za kvartal a teda 1 milion aut za rok aj bez nich, takze po spusteni vyroby v Berline s liatou karoseriou a 4680 baterii sa mozeme tesit na zaujimave kusky konecne Made in EU. Akokolvek nadseny Tesla hater musi uznat jej (pre nich necakany) obrovsky uspech.