Elektromobilita
v ČR je bohužel docela dost nesmyslných nabíječek, kdy se všichni prsí rychlostí, ale to, že majitel EV potřebuje v některých místech pomalé x hodinové nabíjení, to prakticky nikdo neřeší.
Kde je vhodné pomalé dobíjení? Všude tam, kde to auto necháváme stát hromadu hodin. Na parkovištích fabrik, nákupních center, P+R, na sídlištích atp. Všude tam je zapotřebí mít desítky a za pár let možná stovky jednoduchých/levných 11kW AC sloupků. Klidně se sdílením výkonu. Každopádně bez penalizace stání s ukončeným nabíjením.
Vážně nechápu k čemu je dobré mít u velkého obchodního centra 50kW nabíječky, nebo rychlejší. Za pár minut nabito, ani jsem nestihl nakoupit a už někoho blokuji. Není to přínosem pro EV, ale ani pro to obchodní centrum. 50kW nabíječky jsou vhodné k menším supermarketům typu Lidl, Kaufland atp. Za 30 minut má nakoupeno snad každý.
Další hloupou vlastností nabíječek v ČR je to, že mají sice dva kabely, ale lze nabíjet jen jedno vozidlo současně. Klasika na ČEZ nabíječkách. Nechápu, proč není umožněno např. sdílení výkonu. První bere vše, ale když se blíží jeho plné nabití, tak jeho baterka už nepobere takový výkon, takže by bylo možné tím zbytkem zahájit nabíjení druhého auta.
No ještě nás čeká dlouhá cesta.
Kde je vhodné pomalé dobíjení? Všude tam, kde to auto necháváme stát hromadu hodin. Na parkovištích fabrik, nákupních center, P+R, na sídlištích atp. Všude tam je zapotřebí mít desítky a za pár let možná stovky jednoduchých/levných 11kW AC sloupků. Klidně se sdílením výkonu. Každopádně bez penalizace stání s ukončeným nabíjením.
Vážně nechápu k čemu je dobré mít u velkého obchodního centra 50kW nabíječky, nebo rychlejší. Za pár minut nabito, ani jsem nestihl nakoupit a už někoho blokuji. Není to přínosem pro EV, ale ani pro to obchodní centrum. 50kW nabíječky jsou vhodné k menším supermarketům typu Lidl, Kaufland atp. Za 30 minut má nakoupeno snad každý.
Další hloupou vlastností nabíječek v ČR je to, že mají sice dva kabely, ale lze nabíjet jen jedno vozidlo současně. Klasika na ČEZ nabíječkách. Nechápu, proč není umožněno např. sdílení výkonu. První bere vše, ale když se blíží jeho plné nabití, tak jeho baterka už nepobere takový výkon, takže by bylo možné tím zbytkem zahájit nabíjení druhého auta.
No ještě nás čeká dlouhá cesta.
Líbí se mi že si to přiznáváš.
"No ještě nás čeká dlouhá cesta."
Tvoji bratři v elektřině mají jiný názor a politici to chtějí zmáknout do 5, max. 10 let 😄 😄 😄
A zatím ve svých vyjádřeních neustoupili ani o krok.
Pokud chtějí masovou elektromobilitu, musí být k dispozici výkon (300x v roce je Rakousko a Německo nuceno tvrdě zasahovat aby nebyl blackout). Výkon by dodaly jaderky ale ty jsou TFUJ.
Ve stejný moment se dělá vše proti ICE, výsledkem je zdražování všeho.
Německo chtělo strašně Nord Stream 2 a tak opovrhli americkým břidlicovým plynem. Američané teď dodávají do Asie a plyn z Ruska (plyn je ale taky TFUJ TFUJ) stále jaksi není. A až ten plynovod slavně otevřou, Rusáci plyn stejně nepustí protože se jim MOC MOC líbí vysoká cena plynu.
Chtělo by to víc lidí jako jsi ty, udělat malinko STEP OUT, přibrzdit, zamyslit se a konat pragmaticky, ne ideologicky, což Timmermans a jeho kumpáni z Bratrstva Kočičí Pracky EUSSR/EURVHP tlačí co se dá. :no:
"No ještě nás čeká dlouhá cesta."
Tvoji bratři v elektřině mají jiný názor a politici to chtějí zmáknout do 5, max. 10 let 😄 😄 😄
A zatím ve svých vyjádřeních neustoupili ani o krok.
Pokud chtějí masovou elektromobilitu, musí být k dispozici výkon (300x v roce je Rakousko a Německo nuceno tvrdě zasahovat aby nebyl blackout). Výkon by dodaly jaderky ale ty jsou TFUJ.
Ve stejný moment se dělá vše proti ICE, výsledkem je zdražování všeho.
Německo chtělo strašně Nord Stream 2 a tak opovrhli americkým břidlicovým plynem. Američané teď dodávají do Asie a plyn z Ruska (plyn je ale taky TFUJ TFUJ) stále jaksi není. A až ten plynovod slavně otevřou, Rusáci plyn stejně nepustí protože se jim MOC MOC líbí vysoká cena plynu.
Chtělo by to víc lidí jako jsi ty, udělat malinko STEP OUT, přibrzdit, zamyslit se a konat pragmaticky, ne ideologicky, což Timmermans a jeho kumpáni z Bratrstva Kočičí Pracky EUSSR/EURVHP tlačí co se dá. :no:
....tím tempem jak stoupá cena elektřiny budeme rádi, že budeme mít peníze na pokrytí spotřeby v domácnosti. EV budou jen pro oligarchy.... 😒]
Coronavirus
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Přesně. Bioplynky jsou fakt nechutné.
Vždy mě pak pobaví nějaký pablb teoretik který přijde s tím že přece správně provozovaná buplynka nesmrdí.
Vždy mě pak pobaví nějaký pablb teoretik který přijde s tím že přece správně provozovaná buplynka nesmrdí.
Budoucnost elektrická není. To si bohužel mysli politici EU. Jenže dělají reálně pravý opak a vše proto, aby budoucnost byla bez elektřiny nebo s elektřinou tak drahou, že o nějaké elektrické mobilitě vůbec nebude možné uvažovat.
BTW, obsluzny terminal by idealne mohl byt na displeji v aute nebo na mobilu 😄
Vedle nabijeciho proudu muze tect po tech kabelech jeste napr. Homeplug Green PHY (neco malo jsem s Green PHY pracovne uz delal, tak to zrovna nahodou znam 😁 ), takze platforma pro komunikaci o nabijeni a platbach mezu autem a stojanem by byla...
Vedle nabijeciho proudu muze tect po tech kabelech jeste napr. Homeplug Green PHY (neco malo jsem s Green PHY pracovne uz delal, tak to zrovna nahodou znam 😁 ), takze platforma pro komunikaci o nabijeni a platbach mezu autem a stojanem by byla...
Však to je jedině dobře. Už nějakou dobu sleduju různé bytove projekty v Praze a jedno z kritérií pro mě je, aby parkovací místo mělo zásuvku.. samozřejmě většina nemá...
Kupujou si tady snad všichni nemovitosti tak jako na pět let, vůbec nekoukají do budoucnosti, která je zcela evidentně elektrická, ať se nám to líbí nebo ne? Co pak budou dělat bez zásuvky u parkovacího místa?
Kupujou si tady snad všichni nemovitosti tak jako na pět let, vůbec nekoukají do budoucnosti, která je zcela evidentně elektrická, ať se nám to líbí nebo ne? Co pak budou dělat bez zásuvky u parkovacího místa?
To mas dobrou pripominku, at je ta infrastruktura (tloustky kabelu, konektory) klidne "11kW-ready", ale nemusi kazdy nabijeci bod hned poskytovat plny vykon. Vykon se muze postupne zvysovat dle poptavky a dimenzovani site...
Tech 230V/10-16A je takova hodne entry level varianta -> ale mozna jedina rozumna moznost jak za rozumne naklady nabijet ty tisice aut kolem panelaku ve stodulkach, bohnicich, na jizaku... ale takovej prumernej clovek, co jede jednou za tyden na nakup a na vikend na chalupu (kde si navic nabije z 400V pro cirkularku 😁 ) tim nebude omezenej vubec...
Tech 230V/10-16A je takova hodne entry level varianta -> ale mozna jedina rozumna moznost jak za rozumne naklady nabijet ty tisice aut kolem panelaku ve stodulkach, bohnicich, na jizaku... ale takovej prumernej clovek, co jede jednou za tyden na nakup a na vikend na chalupu (kde si navic nabije z 400V pro cirkularku 😁 ) tim nebude omezenej vubec...
promiň, ale plácáš blbosti. Představy, že budou všude Superchargery mají akorát vlastníci spalováků. Každý vlastník elektromobilu naopak ví, že nejvíce nabíjí na obyčejné zásuvce. Já nabíjím Teslu na 230V/13A, protože ještě nemám doma upravenou elektroinstalaci na 400V/16A, která je pro nabíjení takto velkého EV lepší (mělo by se nabíjet výkonem 0,1C).
Vlastně každý vlastník elektromobilu by uvítal spíše větší množství levných AC sloupků, kdekoliv je to jen možné. Před poštou, plaveckou halou, obchodním centrem, velkým obchodem typu IKEA, před úřady, u zaměstnavatele, ale i na parkovišti před panelákem. A že by tohle pomalé nabíjení naše přenosová soustava nezvládla, toho se v nejbližších 10-15 letech nebojím. Zas tak rychlá obnova vozového parku není a asi ani nebude.
Vlastně každý vlastník elektromobilu by uvítal spíše větší množství levných AC sloupků, kdekoliv je to jen možné. Před poštou, plaveckou halou, obchodním centrem, velkým obchodem typu IKEA, před úřady, u zaměstnavatele, ale i na parkovišti před panelákem. A že by tohle pomalé nabíjení naše přenosová soustava nezvládla, toho se v nejbližších 10-15 letech nebojím. Zas tak rychlá obnova vozového parku není a asi ani nebude.
přesně tak. Vůbec bych se takovému nabíjení nebránil. Ať je všude hromada sloupků s 400V 5 kolíkem/16A což je 11kW, i za cenu toho, že se ampéry budou v závislosti na obsazení kolem snižovat. Pokud jsem 8 hodin v práci, tak je mi jedno, jestli se mi auto dobije za 2 nebo 6 hodin.
Můžou být klidně i sloupky s 230V/16A. Barevně a cenově to odlišit, ať si každý vybere.
Technicky je to podle mne snadno řešitelné. Na každém parkovišti by byl jeden velký stojan např. s 50kW, tam by byl i platební/obslužný terminál. A kolem hromada sloupků jak jsem popsal výše. Na sloupku by bylo číslo, které bych si v tom terminálu vybral a přes čip/platební kartu zahájil nabíjení. Nemusí být obslužný terminál u každého místa.
Můžou být klidně i sloupky s 230V/16A. Barevně a cenově to odlišit, ať si každý vybere.
Technicky je to podle mne snadno řešitelné. Na každém parkovišti by byl jeden velký stojan např. s 50kW, tam by byl i platební/obslužný terminál. A kolem hromada sloupků jak jsem popsal výše. Na sloupku by bylo číslo, které bych si v tom terminálu vybral a přes čip/platební kartu zahájil nabíjení. Nemusí být obslužný terminál u každého místa.
Tohleto presne nechapu, vsichni furt strasi, ze neni mozny mit pro kazdy auto 50kW nabijecku (a zaroven se kazdy snazi vsude tyhle nesmyslne vykonny nabijecky stavet), ze to sit nezvladne atd... vsak to taky vubhec neni potreba, mozna je to dokonce nezadouci
Prumerny auto najede za den kolik, 50km? Tj. treba 8kWh spotreby? Na kazdy parkovaci misto staci 230V zasuvka, klidne jen 10A - takova nabijecka ti nastoucha pres noc za 12 hodin 25kWh v pohode, a to bude vetsine lidi bohate stacit. Plus k tomu mit jen omezenej pocet vykonnejsich mist pro tech par lidi, co potrebujou z jakyhokoliv duvodu obcas nabit vic...
Takhle mame v praci 10 nabijecich mist, kde se mi sice plugin s 10kWh baterkou nabije za hodinu a pul, ale zase se tady navzajem buzerujem, aby si clovek po nabiti preparkoval. Kdybychom meli tech mist 40, ale misto 11kW tam meli jen treba 2-3kW (a nechali mozna par tech vykonnejsich pro lidi s BEV), tak se to za tech 9 hodin pracovniho dne nabije taky, ale vsem a bez preparkovavani...
50kW+ nabijecky patri tak leda na dalnicni odpocivadla...a na ruzny uzky hrdla, kde se potka hromada aut ve stejny cas (dovolene atd.). Obchvat Mnichova, Brenner, Graz, ... tam vsude budou muset vyrust desitky vykonnejch stojanu
Prumerny auto najede za den kolik, 50km? Tj. treba 8kWh spotreby? Na kazdy parkovaci misto staci 230V zasuvka, klidne jen 10A - takova nabijecka ti nastoucha pres noc za 12 hodin 25kWh v pohode, a to bude vetsine lidi bohate stacit. Plus k tomu mit jen omezenej pocet vykonnejsich mist pro tech par lidi, co potrebujou z jakyhokoliv duvodu obcas nabit vic...
Takhle mame v praci 10 nabijecich mist, kde se mi sice plugin s 10kWh baterkou nabije za hodinu a pul, ale zase se tady navzajem buzerujem, aby si clovek po nabiti preparkoval. Kdybychom meli tech mist 40, ale misto 11kW tam meli jen treba 2-3kW (a nechali mozna par tech vykonnejsich pro lidi s BEV), tak se to za tech 9 hodin pracovniho dne nabije taky, ale vsem a bez preparkovavani...
50kW+ nabijecky patri tak leda na dalnicni odpocivadla...a na ruzny uzky hrdla, kde se potka hromada aut ve stejny cas (dovolene atd.). Obchvat Mnichova, Brenner, Graz, ... tam vsude budou muset vyrust desitky vykonnejch stojanu
ad více aut na jedné nabíječce - ne vždy klesá výkon nabíjení. Záleží na to, jak mají udělaný load balancing.
Třeba u ČEZ 50kW je load balancing jednoduchý - funguje jen jeden kabel 8-s
U Tesly záleží na verzi stojanu. Pokud je V2 (V1 v Evropě snad ani nebyla), tak dvojice stojanů vždy sdílí 150kW. Teoreticky se dělí napůl, ale v praxi to bývá tak, že ten co tam stojí delší dobu, už nabíjí malým výkonem, takže to tomu druhému pustí více jak půlku. Dělení výkonu v rámci celého Supercharge bodu jsem ještě nezažil, ale vím, že někde může být aplikováno.
U V3 by měl už každý stojan jet maximem 250kW. Load balancing bude aplikován asi jen v extrémním případě, kdy se tam sjede parta a všichni začnou nabíjet vybité Tesly 3/Y najednou, v jeden okamžik.
Třeba u ČEZ 50kW je load balancing jednoduchý - funguje jen jeden kabel 8-s
U Tesly záleží na verzi stojanu. Pokud je V2 (V1 v Evropě snad ani nebyla), tak dvojice stojanů vždy sdílí 150kW. Teoreticky se dělí napůl, ale v praxi to bývá tak, že ten co tam stojí delší dobu, už nabíjí malým výkonem, takže to tomu druhému pustí více jak půlku. Dělení výkonu v rámci celého Supercharge bodu jsem ještě nezažil, ale vím, že někde může být aplikováno.
U V3 by měl už každý stojan jet maximem 250kW. Load balancing bude aplikován asi jen v extrémním případě, kdy se tam sjede parta a všichni začnou nabíjet vybité Tesly 3/Y najednou, v jeden okamžik.
mi je docela jedno, kdo čeho kolik prodá. Já mám rád cekem unikátní auta. Docela mi vadí, když na velkém parkovišti mám hledat svoje auto a když jej z dálky najdu, tak zjistím, že se jen podobá tomu mému.
Takže "maloseriová" Tesla model S mi plně vyhovuje.
Takže "maloseriová" Tesla model S mi plně vyhovuje.
Tak jemu s iPace paci kvoli nieco inemu, nie jeho uspechu. Ani Alfa Romeo auta neboli najpredavanejsie, najspolahlivejsie alebo najelpsie a maju obrovsky fanklub postavacov vedla cesty 😊
Ten link je odveci vzhladom na EV, hlavne ked je momentalne najpredavanejsie auto Europy EV 😊 iPace je neefektivne EV co je az oximoron 😊 a to ze je neuspesny, stratovy a drahy je problem Jaguaru, nie EV.
Ten link je odveci vzhladom na EV, hlavne ked je momentalne najpredavanejsie auto Europy EV 😊 iPace je neefektivne EV co je az oximoron 😊 a to ze je neuspesny, stratovy a drahy je problem Jaguaru, nie EV.
Ne ten link fakt není od věci. Ten je to tom, jak Jaguaru ta sázka na elektro těžce nevyšla a lidi to nekupují 😄 😄 😄
😁 Ako si prosim ta prisiel na tych 681 tisic? Asi nechapes rozdiel a jednoduchost nabijacky ktora moze byt a bude na kazdom rohu a hlavne v domacnostiach ktore pokryju polovicu naroda, na rozdiel od cerpacky ktora potrebuje velku a drahu pridavnu infrastrukturu ktora potrebuje narocnu obsluhu, drzbu a pravidelne dodavky paliva a ludia ju doma nemaju.. kym toto nepochopis, nebude ti pocet nabijaciek davat zmysel a ten pocet je iba taky aky skutocne treba, lebo ak by bol dopyt vacsi, rastli by ako huby po dazdi kedze to je paradny biznis pre dodavatelov.
to nemusíš ani v globusu, zajedeš k vokýnku, píneš kartou nebo tam hodíš bábě litr, vona po tobě hodí účtenku a a zvedne závoru a drandíš 😄 😄
A nemusíš mít turbomixér 😄
A nemusíš mít turbomixér 😄
Zjistil jsem, že když v kriminále vyfasuješ samotku, je to příjemná věc. Můžeš se rozvalit na pryčně, můžeš spát, můžeš si honit péro, můžeš cokoli. Nikdo ti tam nesmrdí a nemusíš chodit pro jídlo do jídelny a nemusíš ho platit.
Můžeš se rozvalit v autě a spát. Můžeš nakoupit. Můžeš cokoli. Ta hodinka se dá vždy příjemně prozit. A nemusíš po natankování chodit ke kase platit.
Lidi se vrací masivně k uhlí.
EU ten tah se snižování emisů nějak nevyšel, naopak začínaj masivně stoupat.
Tak co udělá EU ted? zkáže lidem doma kamna, kotle atd? Chudáci kontroloři co to budou chodit kontrolovat, to bude napadení nožem, sekryou, střelný poranění, umlácení pajcrem apod případy. To aby kontrolor měl tak 200 litrů měsíčně a 10 týdnů dovolený, aby to někdo vůbec dělal 😊
https😐/echo24.cz/…echazeji-na-uhli
EU ten tah se snižování emisů nějak nevyšel, naopak začínaj masivně stoupat.
Tak co udělá EU ted? zkáže lidem doma kamna, kotle atd? Chudáci kontroloři co to budou chodit kontrolovat, to bude napadení nožem, sekryou, střelný poranění, umlácení pajcrem apod případy. To aby kontrolor měl tak 200 litrů měsíčně a 10 týdnů dovolený, aby to někdo vůbec dělal 😊
https😐/echo24.cz/…echazeji-na-uhli
Elektrika, jídlo, nájmy, bydlení vůbec bude tak drahé, že 60% lidí na žádné auto mít nebude.
To je zelená neobolševická budoucnost EU. Kdo si myslí že to bude jinak je blázen a velmi, velmi naviní optimista.
To je zelená neobolševická budoucnost EU. Kdo si myslí že to bude jinak je blázen a velmi, velmi naviní optimista.
Mam silné obavy, že někde ten výzkum funguje na úrovni, o které už mluvil slavný Milouš Jakeš ve svém legendárním projevu na červeném hrádku, ovšem o téhle pasáži se nemluví.
Jak s 10 Kčs investovných do výzkumáků se varcí 2,50 Kčs a jak si tam hřejou buřty a čtou noviny 😄 😄 😄
Jak s 10 Kčs investovných do výzkumáků se varcí 2,50 Kčs a jak si tam hřejou buřty a čtou noviny 😄 😄 😄
a v bytovkách, podnájmech nebo ve starých vesnickcýh kůčách, s kabely z hliníku a jističema 20A a ještě v vesnicích, kde cez už nepovolí připojit ani jediný další barák, protože trafostanice by to nedala 😄 😄 😄
Solární panely sou nepoužitelný od listopadu do března, to je 5 měsíců. Bohužel neumíš počítat. V listopadu je od 16:00 tma jak v pytli a dost často mlha do 11:20, to ty panely fakt nic nedávaj, nevím proč máte neustále potřebu lhát.
Znam lidi co to mají, protože musí. Vím co jim to v zimě dává 😄
A ještě mi prozrad čím topíš. Snad ne elktřinou ze solárních panelů, to bych se hooodně zasmál
Znam lidi co to mají, protože musí. Vím co jim to v zimě dává 😄
A ještě mi prozrad čím topíš. Snad ne elktřinou ze solárních panelů, to bych se hooodně zasmál
To nebude, některé elektromobily jsou kasovní trháky https😐/www.autoforum.cz/…eplni-svuj-ucel/
Ceslosvětově, v případě Tesly a ČR je to taky kasovní trhák, víc se tady prodá ryze fosilních V6 V8 od Dodge a RAMu (dřív jedna značka před umělým rozdělením FCA) 😄 😄 😄
Ceslosvětově, v případě Tesly a ČR je to taky kasovní trhák, víc se tady prodá ryze fosilních V6 V8 od Dodge a RAMu (dřív jedna značka před umělým rozdělením FCA) 😄 😄 😄
Ten od doby prof.Holého (umřel před deseti lety) jenom konzumuje peníze hlavně ze státního rozpočtu (něco také od farmaceutických firem).
Ne neplácám.
Rozlišuj mezi potřebou toho, kdo jen dojíždí a kdo jezdí. Ok, pokud někdo jen dojíždí pak možná přichází ten vopruz režim že s každým stáním budu šašoovst s káblem a budu dobíjet pomalu.
Ale pokud jezdím, tak tohle fakt ne.
Rozlišuj mezi potřebou toho, kdo jen dojíždí a kdo jezdí. Ok, pokud někdo jen dojíždí pak možná přichází ten vopruz režim že s každým stáním budu šašoovst s káblem a budu dobíjet pomalu.
Ale pokud jezdím, tak tohle fakt ne.
Osobní zkušenosti mám jen z farmaceutického. V Evropě je vytíženost linek na výrobu lékových forem a pro balení asi 17 %. Nic jiného se v Evropě nedělá, protože je to ekologicky špinavé a přestěhované do Indie a Číny. U nás se hlavně distribuuje a prodává. Lodě z Indie vezou pytle s účinnýma látkama nebo hotové lékové formy (tablety, dražé ...). Účinnou látku (tzv. API - active pharmaceutical ingredience) smícháš (třeba pro výrobu Paralenu) s ostatníma prachama a vylisuješ tablety nebo dáš do rozpouštědla a máš roztok, kterým plníš injekce. To není žádná výroba "s přidanou hodnotou".
Například.
Strojní, hutní, chemický, nábytkářský, sklářský, farmaceutický, zdravotnický... umíme toho dost.
Strojní, hutní, chemický, nábytkářský, sklářský, farmaceutický, zdravotnický... umíme toho dost.
Rozumím, nabíjení EV je pro mě celkově zatím větší vopruz než tankování a je otázka, jestli se to někdy vůbec podaří dorovnat. A není to zdaleka jen otázka počtu dobíjecích bodů nebo konkrétně superchargerů.
Já se jen připojím. Od května (letošního roku) co mám Smarta ForTwo ED jsem nabíjel u veřejné dobíjecí stanice přesně 1x. Nabíjím z normální 230V zásuvky - z 10-20 % na 100 % cca 7 hodin s teoretickým dojezdem 140-150 km. Na nabití ujedu okolo 120 km a pak mi začne svítit upozornění na nízký stav baterie (pod 20 😖, takže to večer připíchnu do zásuvky.
jsou i nové bytovky, kde tohle instalovali dobrovolně, před účinností zákona a lidé si to ochotně zaplatili. Proč? Protože nejsou hloupí a ví, že do budoucna je taková příprava více než vhodná. Může se stát, že prodejnost bytu bez možnosti nabíjení EV bude problematická. Nabíjet někde po cestě je docela opruz a značně to snižuje komfort a smysl užívání EV (sám jsem takto 14 dní nabíjel, protože jsem k auto neměl cestovní nabíječku pro 230V/400V zásuvku)
700 tisic nabijecich bodu neni nic zavratneho, ono vesmes 680 tisic z nich bude pomalych nabijecich bodu nekde na parkovistich, tedy malej sloupek s dvojici konektrou se sdilenym vykonem 22kW tedy pro 2x11kW nabojeni, tedy vesmes nove standardni odberne misto
tech 700 tisic verejnych nabijecich bodu CR zmakne soucasnym tempem nekdy v roce 2032, a to se tu vesmes jeste ani nezacalo s dotacema pro BEV, tedy to co nasledne zene i vystavbu verejnych nabijecich mist, neb distributor elektriny ma na takovem nabijecim bodu pokud je vytizeny, mnohanasobne vetsi zisky nez u bezneho odberneho bodu v podobe bytu nebo rodinneho domu 😉 elektromobilita je vesmes nejvetsim zajmem prave energetickych firem ktere obchoduji s elektrinou
s vystavbou AC nabijeni zacaly vesmes obchodaky u svych parkovist, ale zacina se to dit i u ruznych uradu na jejich parkovistich, a ve finale se to bude stavet i na sidlistich, presne tak jak se to deje treba v Norsku, tam staci zazadat, dolozti ze jsi vlastnik BEV, a distruibutor ve spolupraci s mestem do par mesicu postavi v okruhu 200-300 metru nekolik AC nabijecich bodu prave na verejnych parkovistich, tedy i na sidlistich
tech 700 tisic verejnych nabijecich bodu CR zmakne soucasnym tempem nekdy v roce 2032, a to se tu vesmes jeste ani nezacalo s dotacema pro BEV, tedy to co nasledne zene i vystavbu verejnych nabijecich mist, neb distributor elektriny ma na takovem nabijecim bodu pokud je vytizeny, mnohanasobne vetsi zisky nez u bezneho odberneho bodu v podobe bytu nebo rodinneho domu 😉 elektromobilita je vesmes nejvetsim zajmem prave energetickych firem ktere obchoduji s elektrinou
s vystavbou AC nabijeni zacaly vesmes obchodaky u svych parkovist, ale zacina se to dit i u ruznych uradu na jejich parkovistich, a ve finale se to bude stavet i na sidlistich, presne tak jak se to deje treba v Norsku, tam staci zazadat, dolozti ze jsi vlastnik BEV, a distruibutor ve spolupraci s mestem do par mesicu postavi v okruhu 200-300 metru nekolik AC nabijecich bodu prave na verejnych parkovistich, tedy i na sidlistich
A co tam chceš třeba e😜ortovat? v mém okolí spousta zemědělců (a třeba i MADETA) posílala své výpěstky/výrobky do Ruska, ale s tím je od Krymu ámen.
Nově pokud buduješ veřejné parkovací stání nad 10 míst, tak musíš zbudovat i dobíjecí místo. Bohužel. Tahle šílenost už platí.
Z pohledu EV je to samozřejmě ok. Jenže celá EV je úplný nesmysl.
Z pohledu EV je to samozřejmě ok. Jenže celá EV je úplný nesmysl.
Za barákem mám "ekologickou" bioplynovou stanici/elektrárnu a minimálně smrdí o dost víc než uhelná elektrárna.
Víš co je nejvtipnější?
Že ti germáni to tak urputně a zaslepeně začali tlačit EV mobilitu, mají svoji vizí v energetice takovouto😒br />
- Jaderné elektrárny odstavit
- z dnes e😜ortni země bude Německo v roce 2040 elektřinu dovážet!!! ze zahraničí.
Tohle je jejich vize!!! Oni jsou úplně pošahaní. Nejdřív si zemi islamizují, a teď tohle! Naše země má jedinou možnost - hodné rychle se přeorientovat na e😜ort do zcela jiných zemí než západní Evropa a zapomenout na nějakou výrobu osobních automobilů. Protože tohle odvětví Němci úplně potopili.
Že ti germáni to tak urputně a zaslepeně začali tlačit EV mobilitu, mají svoji vizí v energetice takovouto😒br />
- Jaderné elektrárny odstavit
- z dnes e😜ortni země bude Německo v roce 2040 elektřinu dovážet!!! ze zahraničí.
Tohle je jejich vize!!! Oni jsou úplně pošahaní. Nejdřív si zemi islamizují, a teď tohle! Naše země má jedinou možnost - hodné rychle se přeorientovat na e😜ort do zcela jiných zemí než západní Evropa a zapomenout na nějakou výrobu osobních automobilů. Protože tohle odvětví Němci úplně potopili.
nejsem elektroaktivista, ale vlastník elektromobilu. To je zásadní rozdíl. Elektromobil vlastním protože mi vyhovují jeho provozní vlastnosti. Že to má výfuk v elektrárně mi je jasné, ovšem já si to mohu dovolit - tu uhelnou elektrárnu mám za barákem, stejně jako povrchový uhelný důl. Špiním si tak svůj píseček. Stejně jako jsem si každé ráno dal do nosu, když jsem nastartoval studený benzin.
Jak to hodlají naše elity vyřešit se zásobováním, resp. výrobou elektřiny mi jasné není, proto se hodlám o to postarat sám - vybudováním vlastní FVE. Počítal jsem, že by mi to mělo pokrýt cirka 9 měsíců v roce. Není to moc, ale lepší jak drátem do voka
Jak to hodlají naše elity vyřešit se zásobováním, resp. výrobou elektřiny mi jasné není, proto se hodlám o to postarat sám - vybudováním vlastní FVE. Počítal jsem, že by mi to mělo pokrýt cirka 9 měsíců v roce. Není to moc, ale lepší jak drátem do voka
Ano, souhlasím s tvými připomínkami. Zjednodusul jsem ale jak v neprospěch EV, tak naopak i ve prospěch EV.
Nicméně ani ty uvedené připomínky nic zásadního na věci nemění. Představa EV fanatiků, že na každým ruku bude supercharger a každý jej bude mít doma je zkratka absolutně lichá. Energetická infrastruktura nikdy nebude na takové úrovni, aby tohle zvládla.
Nicméně ani ty uvedené připomínky nic zásadního na věci nemění. Představa EV fanatiků, že na každým ruku bude supercharger a každý jej bude mít doma je zkratka absolutně lichá. Energetická infrastruktura nikdy nebude na takové úrovni, aby tohle zvládla.
u ČEZ to jsou 2Kč/minuta pokud člověk překročí 90 minut nabíjení na DC, případně 480 minut na AC. Vztaženo k jednomu nabíjení.
Na Tesla Superchargerech je to sice brutálnější, ale poměrně spravedlivé. Tam se rozlišuje obsazenost nabíjecí stanice, snad i tvoje dochvilnost, takže pokud není stanice obsazená, nebo nezapomínáš auto na Superchargeru často, tak není aplikována žádná "pokuta". Ale pokud je nabíjecí stanice obsazená, necháš tam připojené nabité auto ve špičce, nebo tohle děláš často, tak se připrav na 20Kč resp. 1€ za minutu.
O tom, že daný Supercharger patří mezi ty vytížené jsi informován v autě, kdy po zahájení nabíjení ti to sníží horní limit na 80% s odůvodněním, že jsi na vytěžovaném místě. Ale máš možnost si tento limit posunout zase výše, bez nějakého penále. Pokud se blíží konec nabíjení, tak ti na mobilu vyskočí upozornění, že by jsi měl dojít k autu a uvolnit nabíječku.
Na Tesla Superchargerech je to sice brutálnější, ale poměrně spravedlivé. Tam se rozlišuje obsazenost nabíjecí stanice, snad i tvoje dochvilnost, takže pokud není stanice obsazená, nebo nezapomínáš auto na Superchargeru často, tak není aplikována žádná "pokuta". Ale pokud je nabíjecí stanice obsazená, necháš tam připojené nabité auto ve špičce, nebo tohle děláš často, tak se připrav na 20Kč resp. 1€ za minutu.
O tom, že daný Supercharger patří mezi ty vytížené jsi informován v autě, kdy po zahájení nabíjení ti to sníží horní limit na 80% s odůvodněním, že jsi na vytěžovaném místě. Ale máš možnost si tento limit posunout zase výše, bez nějakého penále. Pokud se blíží konec nabíjení, tak ti na mobilu vyskočí upozornění, že by jsi měl dojít k autu a uvolnit nabíječku.
U EONu a PRE máš v základní ceně 6 a 5 Kč za kWh (AC dobíjení - "pomalé") tzv. volné minuty - EON máš 6 kaček po dobu 480 minut (za měsíc), pokud máš za měsíc víc než 8 hodin nabíjení platíš 8 Kč/ kWh. U PRE je 5 Kč (4Kč pro odběratele PRE) jen na dvě hodiny (vše platí pro AC dobíjení), nevím kolik se doplácí nad ty dvě hodiny, protože používám kartu EONu, takže i u PRE platím podle ceníku EONu. Pořád je dost stanic, kde se nabíjí zadarmo (viz https😐/www.mapotic.com/nabijim-zadarmo), ale občas se tam prý někdo popere 😒]
Když se to nechá v nabíječce a je to nabitý, tak jsou nějaký jiný ceny-penalizace?v Olmíku nabíjíš?, tam je to jak, dobře tam na pumpě vaří a tak není problém počkat.
Promiň, ale ten tvůj, asi možná i zbytečný propočet, kulhá tak trochu na obě nohy. Nezohledňuješ, že každý stojan na benzín/naftu je schopen obskočit do plna minimálně 10-12 aut za hodinu, což nabíjecí stojan nedokáže. Další vstup je ovšem možnost nabíjet EV doma/v zaměstnání a to u ICE jaksi moc nejde.......to se skoro korektně spočítat ani nedá. Zároveň když u pumpy stojí jedno nebo dvě auta, tak jim to tam oběma teče pořád stejně rychle. Když u jedné nabíječky jsi sám dobrý, když je tam ještě jedno auto, tak nabíjí oběma míň. Teď počítej.... 😄
Kdo má ICE pumpu umí najít, kdo má EV nabíječku si najde taky, s perspektivou jejich nárůstu. Tady bych zásadní problém nehledal.
Kdo má ICE pumpu umí najít, kdo má EV nabíječku si najde taky, s perspektivou jejich nárůstu. Tady bych zásadní problém nehledal.
Máme 4008 veřejných čerpacích stanic, 7094 včetně těch neveřejných.
Máme 6,13 milionů osobních vozů v ČR.
To máme 1529 vozidel na 1 veřejnou čerpací stanici.
Takže mít tady elektromobily místo spalovacích aut, tak tady potřebujeme 681 tisíc dobíjecích stanic pro zachování stávajícího poměru. Dejme si to číslo ještě jednou- 681 tisíc... absurdní že? Tohle je ta EV budoucnost podle eurohujerů...