Ekonomika
kesumb
3
5er pořád v V8, pěkný naftě, několika hybridech a k tomu normální ovládání infotaimentu. V 3er pořád R6 nafta i benzín, 760 jde mimo EU pořád zadat do výroby, k tomu opět možná nejlepší PHEV na trhu pro EU. Mají široký výběr, nechali klasický ovládání, zůstaly super sedačky.. No a ten design, to je sice samej výstřelek, ale řekněme si to narovinu, ošklivý auta jsou okrajovky. 3er, 5er, X3/5/7 jsou dost konrezrvativně pojatý auta, jako by tak "pro jistotu"..
Přejít do diskuze
scadar
Obě automobilky mají strašnej směr vývoje... patlací interiéry v mercedesech, šílené exteriéry v bmw. Můj dojem z toho, jak se u nás ve firmě objednávaly a dodávaly služební auta, je hlavně takovej, že Mercedes má pravděpodobně větší problémy s dodávkama komponent. S pár lidma jsem se bavil, a BMW se zřejmě celkem daří dodávat třeba za 9 měsíců, na mercedesy spousta lidí čeká i přes rok... zrovna můj šéfík před vánocema přebíral E300de po 13 měsících čekání... a šéfík mýho šéfíka na A250e čeká už 15 měsíců a furt neni...
webpaja
A jak podle zisku oddělíš kdo více nebo naopak méně investoval do budoucích projektů, R&D atp?
Dinar
Já v tom tvém odkazu čtu 2019, za 20 a 21 by mě data docela zajímala, máš odkaz někde na ten Q3 21, jak píšeš?
xxc
Zase až tak ma to nezaujíma, aké sú presné čísla, aby som to študoval. Jediné, čo ma zaujíma, komu sa lepšie darí a či väčší predaj áut znamená výhodu.
xxc
nechcem oddelovat, chcem vediet koho akcionari su spokojnejsi 😄 Ci je lepsie chrlit lacne auta, alebo predavat menej, ale drahsie a ekologickejsie.
Dinar
S tímhle souhlas, v mb mi říkali, že už s faceliftovaným éčkem a cls mají problém, prodeje oproti preface nejsou dle očekávání a ani novinkové céčko netrhá rekordy. Drží je áčka, plus v této gen. povedené CLA a pak GLC s GLE, které jsou dobře naceněné. Esko je jiný svět, to neztratí, ani když bude objektivně horší než konkurence. Každopádně za nižšími prodeji stojí od céčka nahoru motorizace omezené na R4 a infotainmentový guláš, ve kterém se nevyznají ani majitelé mercedesů posledních generací. Nejvíc si zákazníci stěžují na ty nové volanty.
Bohužel s bmw to nedopadne lépe, už facelift trojky bude ergonomické infotainment peklo a všechny nové modely stejně tak. A s přechodem na elektro moc nevidím důvod řešit premie/nepremie, resp. držet se značky, která umí jízdu, protože z jídních atributů "vyhrazených" klasickým koncepcím bmw nezůstane nic a lepší design dnes umí kde kdo.
Bohužel s bmw to nedopadne lépe, už facelift trojky bude ergonomické infotainment peklo a všechny nové modely stejně tak. A s přechodem na elektro moc nevidím důvod řešit premie/nepremie, resp. držet se značky, která umí jízdu, protože z jídních atributů "vyhrazených" klasickým koncepcím bmw nezůstane nic a lepší design dnes umí kde kdo.
Šimpanz
za 2020, za 2021 budou logicky ve výročních zprávách kolem dubna. Nicméně u obou jsou známé výsledky po 3Q a celorok lze snadno odhadnout, Daimler něco přes 10, BMW cca 7 mld. Stejně tak se může xxc podívat na zisk, ten je k 3Q u obou automobilek také známý.
Šimpanz
Výdaje na R&D jsou u společností kótovaných na burze veřejné, není problém si je zjistit, Daimler necelých 10 mld. usd, BMW necelých 7 mld. usd.
https😐/spendmenot.com/…d-spenders-1.png
https😐/spendmenot.com/…d-spenders-1.png
webpaja
Možná ještě jednou. Poměřovat podle zisku i podle pouhého zisku na jednom autě bez znalosti dalších souvislostí nic nevypoví.