Novinky
Mokrous
Na které planetě žiješ? Myslíš, že zde není evidentní snaha ze všech směrů narvat lidi do EV a omezit ICE? Ať už kvůli pokutám na straně jedné, nebo ziskům na té druhé.
Plus nové platformy umí lépe pracovat s novými čipy. Atd.
No a ty čipy, který mají narvou asi kam? Do ICE, nebo EV?
Plus nové platformy umí lépe pracovat s novými čipy. Atd.
No a ty čipy, který mají narvou asi kam? Do ICE, nebo EV?
Flajzi
Jistě. Rozumím tomu podobně jako ty, že se nás snaží nacpat do EV. Ale dělat to přes čipy? Proč tak složitě? Není jednodušší prostě přestat vyrábět spalováky?
Když jsem byl na předváděčce BMW iX, tak pro ČR na rok 2022 je na výrobní lince zarezervováno 7 (slovy sedm!) aut (která už jsou prodaná). A prodejce se dušoval, že české BMW to zkusí zvednout asi na 9 vozů. Takhle si představuješ snahu narvat lidi do EV? Když si objednáš X5 mimo výbavu, kterou nelze dodat, tak za pár měsíců máš auto v garáži. To je teda rvaní lidí do EV, to ti teda řeknu...
Když jsem byl na předváděčce BMW iX, tak pro ČR na rok 2022 je na výrobní lince zarezervováno 7 (slovy sedm!) aut (která už jsou prodaná). A prodejce se dušoval, že české BMW to zkusí zvednout asi na 9 vozů. Takhle si představuješ snahu narvat lidi do EV? Když si objednáš X5 mimo výbavu, kterou nelze dodat, tak za pár měsíců máš auto v garáži. To je teda rvaní lidí do EV, to ti teda řeknu...
Renoo
EU něco plánuje, tzv "The European Chips Act" nic moc konkrétního jsem nenašel, ale v penězích to budou desítky mld euro pro investice do těchto technologií. To je ale vcelku pakatel, ale lepší než drátem do oka. Důležité budou legislativní změny. Protože fakt nejde plánovat fabriku a získávat tuny povolení pomalu 10 let.
Mokrous
No proč asi? Z toho samého důvodu o kterém se píše v článku. A vedle toho klidně i z toho důvodu, že nám chtějí natlačit svoje EVehikly.
Mokrous
...jak výrobci osekávají příplatkovou výbavu? Každej druhej konfigurátor vyškrtává spoustu výbavy, která byla loni a před krizí běžně dostupná. Jen tento týden jsem si všiml, že Volvo vyškrtlo vzduch u XC60, vyškrtlo Bowers&Wilkins sound system, do většiny výbav nedáte head-up atd... To samé BMW 3, nemá virtual cockpit, nemá H&K sound system atd... A další výrobci to samý.
Flajzi
Určitě! EVehikly totiž nemají čipy, ale klasické elektronky z Katóda Olomóc... Tvl, to je logika...
Flajzi
Každý výrobce má něco. Mercedes ti nedodá eCall, BMW ti místo touchscreenu dodá jen kolečko, Audi ti zase nedodá tažný a bezdrátový nabíjení, atd. V tuto dobu si fakt kupovat nový auto (se slušnou výbavou) nechceš...
Flajzi
Prostě kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Mluvíš prostě o něčem jiném. Já mluvím o čipové krizi, ty mluvíš o celkovém "tlaku" prodávat EV.
Každopádně tvoje tvrzení, že čipová krize se netýká EV jaksi stojí na vodě, když mi klasického spalováka (pouze s omezením určité výbavy) dodají mnohem dřív než odpovídající EV, které mi nedodají vůbec. Takhle si "EV dostanou plnou podporu a co zbyde na ICE to zbyde" nepředstavuji.
Samozřejmě si objednám co chci, nevím, proč to vůbec zmiňuješ. Domníváš se snad, že potřebuji k nákupu auta tvé požehnání?
Každopádně tvoje tvrzení, že čipová krize se netýká EV jaksi stojí na vodě, když mi klasického spalováka (pouze s omezením určité výbavy) dodají mnohem dřív než odpovídající EV, které mi nedodají vůbec. Takhle si "EV dostanou plnou podporu a co zbyde na ICE to zbyde" nepředstavuji.
Samozřejmě si objednám co chci, nevím, proč to vůbec zmiňuješ. Domníváš se snad, že potřebuji k nákupu auta tvé požehnání?
Mokrous
Jojo, je to všechno čím dál "lepší"... Auta, dotace, kovidy, energie, bydlení, doprava, žrádlo...
Flajzi
Asi pleteš, protože Mercedes ti ho prodá. Zřejmě je rozdíl mezi "nemít ve výbavě auta eCall" a z provozně-technických důvodů ho nedodat a domontovat ho později v servisu, až bude k dispozici.
Freddka
Tak za par desitek miliard euro se mozna da postavit treba jedna fabrika, pokud sezenes lidi a suroviny na vyrobu (oboji je velky problem), mohla by produkovat par nejakych predrazenych cipu.
Nevim, jestli to dava smysl, nejspis by to v konkurenci nemelo sanci obstat a za par let by to bez nejakych vyraznychdotaci zase krachlo.
Nevim, jestli to dava smysl, nejspis by to v konkurenci nemelo sanci obstat a za par let by to bez nejakych vyraznychdotaci zase krachlo.
Freddka
Ja myslim, ze nove auto bez e-call uz se nesmi prodavat, ale mozna se pletu.
scadar
Haha, ten HarmanKardon bych ještě zkousnul, ale kolega chce objednávat X3 😁rive30e a do toho aktuálně nedostaneš takovou základní věc jako je adaptivní tempomat 😒] Do auta, který začíná na 61.000€ (slovy šedesát jedna tisíc euro) aktuálně nedostaneš adaptivní tempomat ani za příplatek 😒]
Někde jsem četl, že z některejch modelů dokonce vyndavají dotykovou vrstvu z infotainmentu, takže to můžeš ovládat jenom iDrive čudlíkem.. hodně štěstí kupovat za pár let mírně ojetý BMW, to bude dobrý minový pole. https😐/www.autoblog.com/…n-functionality/
Někde jsem četl, že z některejch modelů dokonce vyndavají dotykovou vrstvu z infotainmentu, takže to můžeš ovládat jenom iDrive čudlíkem.. hodně štěstí kupovat za pár let mírně ojetý BMW, to bude dobrý minový pole. https😐/www.autoblog.com/…n-functionality/
MS-sport
ty výrobce čipů můžou nahradit EUvýrobci pičů, nahradí ty jejich čínský čipy EU***ma. :-!
Prostě priority jsou dané EV dostanou plnou podporu a co zbyde na ICE to zbyde.
Objednej si co chceš. Dál nemá smysl tuto debatu vést.