Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Tesla svolává statisíce vozů kvůli problému s upozorněním na nezapnutý pás

20 komentářů

DonVito
Vazne?
Me informace jsou odlisne - dochazi k OTA (over the air) update.
https😐/www.teslarati.com/…-recall-details/

Tesla is rolling out an over-the-air software update to fix a seat belt chime issue that may result in drivers not being aware that they are not buckled in. The recall covers a total of 817,143 vehicles, comprised of 2021-2022 Tesla Model S, 2021-2022 Tesla Model X, 2017-2022 Tesla Model 3, and 2020-2022 Tesla Model Y.

Prosim redakci o opravu😒br /> "Americký výrobce elektromobilů Tesla svolává ve Spojených státech do servisů" :no😒br /> OTA by stalo za zminku... 😉

PS Ano, pro tradicni automobilky, ktere jeste nepouzivaji OTA by to byl problem. Pro Teslu je to vyresene v radu dni a s minimalnimi naklady. :yes:
WinDiesel
Sice máš pravdu ale jinak jsi blb. :no:
TT
Pozri sa najprv do zrkadla.
gil54
To je super, že to opraví jedním kliknutím na enter u všech cca 800 000 aut.

Pro výrobce i uživatele výrazná výhoda. Pro někoho ovšem s jistým strachem, že leckterý zakomplexovaný uhrovitý spratek teoreticky může ze svého pokojíčku hejbat volantem a šlapat na pedály jeho auta.

Jsem konzervativní, raději si případně dojedu do servisu před pohodlím on-line připojení. Aut bez on-line ale v nabídce stále ubývá.
lyon667
On by to nebyl problém, pokud bych nad tím měl jako uživatel kontrolu a mohl si vybrat, zda, kdy a jakých podmínek někomu povolím rýpat se v autě na dálku. Ale tohle je Tesla, u věřících se svobodná vůle nepředpokládá...
gil54
Asi tak...
DonVito
Bez urážky: Nechceš si nejdřív zjistit, jak něco funguje, než to začneš hanit?
https😐/www.youtube.com/watch?…

Ono už jen nazývat majitele elektromobilů ''věřícím'' o něčem vypovídá...
Skutečně si myslíš, že majitelé Tesly nemají svobodnou vůli?
Obvykle mají (už díky tomu, že si můžou Teslu dovolit) mnohem více svobody (nechci psát než ty) než průměrný, dejme tomu, Čech.
Můžeš mi vysvětlit, co se skrývá za takovými výroky? Závist? Nepochopení? Strach z nového?
Nebo jen neznalost jako v případě OTA?
lyon667
Opravdu je to u Tesly dobrovolné?
https😐/electrek.c👋2020/02/14/tesla-force-software-updates-owners-resisting-them/

Mimochodem, zkušenosti pod uvedeným článkem jsou taky vtipné. Aby ti výrobce na dálku znepojízdnil auto, to vážně chceš.
DonVito
To je trochu něco jiného než jsi psal😒br /> ''měl jako uživatel kontrolu a mohl si vybrat, zda, kdy a jakých podmínek někomu povolím rýpat se v autě na dálku''
Kontrolu, kdy a za jakých podmínek, MÁŠ.
O tom ''ZDA'' - to je otázka. Myslím, že to bude obdobný u ostatních automobilek...

Jestli Tesla někoho do něčeho nutí, o tom nepolemizuju.
Tvůj odkaz jen vyvrací tvé hloupé komenty o ''věřících''.
Anonym
Spíš členové sekty, to je ten správný výraz.

Koukal sem, že Váš guru, fanatik a zelený bolševik Staněk alisas Elektroděda leze už i do DVTV. Ten taky neví, kam se se svými utopistickými žvásty ještě nacpat 😄 😄 😄
gil54
...a kromě toho je to ještě slizoun. 😐
eLzyx
až na to, že uživatel v Tesle na výběr má. Externí přístup si uživatel může zakázat. Ale už jsem si zvykl, že na netu je hromada "vím všechno a všude jsem byl 3x".
Seděls aspoň někdy v Tesle?

btw - mobilní přístup je dokonce u nového auta defaultně zakázán
ryccardo
No já bych to formuloval jinak. Já si prostě nekoupím auto, který jde modifikovat a řídit on-line.
DonVito
Je svoboda, kup si jaký auto chceš :yes:
ryccardo
To taky dělám. Jen jsem to konstatoval. 😉
eLzyx
v Tesle si mobilní přístup můžeš zakázat, takže se nestane, že "leckterý zakomplexovaný uhrovitý spratek teoreticky může ze svého pokojíčku hejbat volantem a šlapat na pedály jeho auta."
Ono by se to nemělo stát ani s povoleným mobilním přístupem, onen "hacker" totiž nehackl Teslu jako takovou, ale 3rd party aplikaci, která je připojená přes Tesla účet, kde uživatel nejspíše podcenil zabezpečení 2FA.
gil54
OK, zakážeš přístup, tak ti ale zase neopraví chybu.

Jaký je tedy správný postup? Každé ráno se před jízdou připojit a zjistit jestli nejsou nějaké nové aktualizace, ty případně nechat zrealizovat a potom opět zakázat přístup a vyjet? Lákavá představa takového rituálu.

Nebo nějak jinak? Poraď.
eLzyx
vezmu to z pohledu uživatele😒br /> 1. je mi to jedno, Tesle důvěřuji, mají vše dobře zabezpečené - nechám v autě Teslí SIM, povolím mobilní přístup, používám mobilní aplikaci na ovládání auta (přivolání na parkovišti, ohřev/chlazení, otevření kufrů, odemknutí auta, "nastartování" auta atp.). V autě mi bude přes SIM fungovat update check, Netflix, Spotify, letecké mapy atp.
Případně i používám 3rd aplikace, které používají Tesla loginu/tokenu k vyčítání dat z auta, případně k jeho ovládání.

2. nedůvěřuji mobilní aplikaci (potencionálně infikovaný android telefon), nedůvěřuji 3rd party aplikacím, ale chápu, že Tesla to bude mít dobře zabezpečené. Nechám v autě Teslí SIM, ale vypnu mobilní přístup. Auto nemohu ovládat přes mobilní aplikaci, nemůžu sledovat nasbíraná data 3rd party aplikacemi. Nicméně v autě mi bude fungovat update check, Netflix, Spotify, letecké mapy atp. Tesla může vynutit stažení a instalaci updatu.

3. nedůvěřuji nikomu - vyndám SIM. Auto funguje, navigace funguje jen v režimu uliční síť (ne letecká). Nelze ovládat nijak zvenčí.

A teď jak dostanu do auta update? Obvykle jen přes Wifi. Přes data se dělá jen kontrola dostupnosti updatu. Ale i tu je možné provést přes wifi.
Ano, Tesla má i nástroj na vynucené stažení aktualizace přes SIM a instalaci s klasickým plánovačem "aktualizace vyžádána, stanov čas kdy proběhne".
gil54
Dík za, pro mě, vyčerpávající odpověď.
Když si někdo takovou techniku koupí, má smysl asi využít variantu 1., která poskytuje největší komfort. Možná i s nějakým tím hypotetickým rizikem. Můj osobní názor.
Freddka
Takova svolavacka, ktera se udela bez svolavani neni uplne svolavacka, zejo.
Mozna bychom tomu mohli dat nejaky novy vyraz, treba "nesvolavacka".

Potom by byl nadpis "Tesla nesvolává statisíce vozů, opravi je vsechny v jeden okamzik na dalku"

BTW i muj 2019 Mercedes E dostal over-the-air update. Je to dobra vec, nemusim nic delat a to je presne to, co mi vyhovuje.