Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Video: Jak Martin Vaculík musel zkritizovat jednu věc na své milované Dacii

Novodobé vozy Dacia s pohonem na LPG patří mezi oblíbené kusy Martina Vaculíka. I na takovém autě však našel jeden nedostatek.
Zpět na článek
16. 3. 2022 20:04
Takle to u nás na vesnici děláme...
...ventilový vůle jedině vod voka. A když píchneme gumu, tak do ní nacpeme drny, trávu a hlínu a vsaďte se, že dojedeme dál, než po ráfku. Taklenc to u nás na vesnici děláme.
Rozbalit vlákno
0
Avatar - rohYpnol
16. 3. 2022 20:17
Nechápu tohoto odborníka
Ano, Dacia je u mě hako velmi rozumná volba. I když se dostává cenově na nějakou mezní hodnotu, kdy mi ještě dává smysl.

Co ale nechápu je to neustálé vyzdvihování spolehlivosti. A proč tedy pane Vaculík jsou Dacie trvale jedny z nejhorších v rámci TÜV?!? A to přitom mají velice nízké kilometrové proběhy...
Rozbalit vlákno
29
Avatar - xxc
16. 3. 2022 20:40
Re: Nechápu tohoto odborníka
Lebo mali halogénové žiarovky a chodili na STK s vypálenými? Každý je spokojný, nikomu sa nekazí, jedine zanedbaný servis je vysvetlenie.
Avatar - rohYpnol
16. 3. 2022 20:47
Re: Nechápu tohoto odborníka
Jestli na německém TÜV vyhazují za prasklou žárovku silně pochybuji. Tak přestaň blekotat ty nesmysly. Je to závada odstranitelná ihned na místě.
16. 3. 2022 21:02
Re: Nechápu tohoto odborníka
Statistika TÜV report 2022 říká, že nejčastější závadou bylo ... osvětlení.
Já jsem taky dvakrát vyletěl z české STK kvůli osvětlení. Nejkurióznější bylo to, že dle technika STK nesvítily zadní blinkry na mé Fabii oranžově. Když jsem se na to hned podíval, tak se za ty roky z žárovky odloupal ten oranžový lak a v podstatě měl technik pravdu, že to nesvítí předepsaně oranžově (závada B). Dvě náhradní žárovky stejného typu jsem samozřejmě neměl a navíc tam ještě byl problém s ruční brzdou, takže by to neprošlo tak jako tak. A v Německu nejsou náhradní žárovky povinná výbava, takže pochybuju, že ledabylý majitel Dacie něco takového vozí.
BTW Mamka dávala Fabii na STK přes servis a nejen, že samozřejmě nikdy nikomu nevadilo, že zadní blinkry už taky neblikaly oranžově, ale x-krát prošla s poškrábaným čelním sklem přímo ve výhledu řidiče. Takže tak ke statistikám technikých kontrol.
Avatar - rohYpnol
16. 3. 2022 21:45
Re: Nechápu tohoto odborníka
Sorry, nesouhlasím. Žárovka je závada odstranitelná na místě. Navíc kvůli osvětlení propadala i Tesla S a ta asi nemá žárovky že.
Avatar - xxc
16. 3. 2022 22:04
Re: Nechápu tohoto odborníka
a co sa tam mohlo pokazit na svetlach?

tu je nejake vysvetlenie

Regarding the low beams and fog lights, they may be related to another chronic problem Tesla vehicles present: water leaks in headlights and taillights that makes moisture condense on the lenses.

asi zahmlene a zatecene svetla neprejdu cez stk
Avatar - Ozzman
17. 3. 2022 06:06
Re: Nechápu tohoto odborníka
Ma svem exMondeu s halogenama jsem tam dostal céres, ze mi spatne sviti dalkova - menil jsem to sam a nebyla dobre ukotvena, STK technik chvili nadaval, pak ze mi pomuze, po jeho zasahu nesvitila vubec.. nechal me tam asi 10minut se s tim mordovat a kdyz se vratil, ani ja uz to neopravil (spravny postup je vyndani svetlometu, on a i pak ja jsem se tam musel hrabat z motoru a nebylo tam jaksi dost mista)… odjel sem zpet s nefunkcnim dalkovym .. toliko k expertum na STK. Doma se sroubovakem a spravnym postupem jsem to napravil. Nastesti si nedovolil to dat do zavad
17. 3. 2022 07:15
Re: Nechápu tohoto odborníka
Mne vyhodili z stk príves pre nefunkčné osvetlenie - 3 brzdové svetlo malo "vypálenú" jednu led zo tuším 6tich...
Avatar - WinDiesel
17. 3. 2022 10:01
Re: Nechápu tohoto odborníka
... a já jsem se kdysi naivně myslel že se led světla nemohou pokazit ....
17. 3. 2022 10:41
Re: Nechápu tohoto odborníka
Osvětlení se samozřejmě týká i LEDek.
16. 3. 2022 22:05
Re: Nechápu tohoto odborníka
Mně na podzim na STK taky technik našel oloupané žárovky blinkrů u Fabie. Myslím že mi říkal že auto s nimi neprojde. Naštěstí vedle provozují autoopravnu a tam mi ty dvě žárovky prodali za 60 korun. Hned na místě jsem je vyměnil a bylo to
17. 3. 2022 10:14
Re: Nechápu tohoto odborníka
Jo, vyměnit to jde snadno, pokud člověk má co.
16. 3. 2022 20:55
Re: Nechápu tohoto odborníka
Co má statistika prasklých žárovek na TÜV společného se spolehlivostí? Spíše to vypovídá o přístupu majitelů. Jasně, že pak jako nejlepší vyjdou Porsche a Mercedes, kde to na TÜV většinou doveze v pečlivě připraveném stavu autorizovamý servis.
Když už, tak bych se díval na statistiky ADAC, tzn. výjezdy asistenčních služeb k nepojízdným autům, nebo dlouhodobé testy AutoBildu s následným rozebráním auta. A tam je Dacia většinou v cca průměru, leckdy i dostane pochvylu. A kolikrát tam nějaký Mercedes vyjde hodně špatně.
Avatar - rohYpnol
16. 3. 2022 21:47
Re: Nechápu tohoto odborníka
Nikdy, NIKDY mě nevyhodili kvůli žárovce. Pokud něco nesvítilo tak jsem mohl vyměnit na místě úplně v pohodě. Málo oranžové vadí, ale opět stačilo vyměnit na místě. Jo a jezdím na několik míst STK kdyby jsi chtěl napsat něco o lokálních zvyklostech.
Avatar - xxc
16. 3. 2022 22:06
Re: Nechápu tohoto odborníka
ked niekto kupi lacnu daciu a nechodi do servisu, urcite ma vsetky druhy ziaroviek v kufri a vymeni na mieste :-)
Avatar - rohYpnol
16. 3. 2022 23:26
Re: Nechápu tohoto odborníka
Hele, u nejmladší kategorie stejně pochybuji že by měly žárovky praskat.
16. 3. 2022 23:14
Re: Nechápu tohoto odborníka
Nehadam se, ale sam pises, zes musel vymenit, takze BYS neprosel. Hele, kolegu ted vyhodili za to, ze mu nesvitily na Octavii II combi 4 diody na brzdovym 3. svetle a koleginku za to, ze ji nesvitila zarovka v blinkru na zrcatku tak moc, jak mela. Oba dostali 30 dni a cau. A ne vsude ve svete nechaj majitele pri kontrole u auta, aby si na miste neco opravil. V Nemecku nevim, ale nehadam se. Treba ja dam auto do servisu na servisku a odpoledne ho vyzvednu rovnou i s hotovou technickou, vic me nezajima.
Avatar - rohYpnol
16. 3. 2022 23:25
Re: Nechápu tohoto odborníka
Ano musel. Ale musel třeba tak že byly málo oranžové tak jsem vyměnil jednu a zbytek zůstal. Jen mi řekl ať vyměním i zbytek.
17. 3. 2022 13:06
Re: Nechápu tohoto odborníka
Prosim Te, a za co tady vlastne bojujes?

Statistky TUV jsou proste vic o peclivosti majetele, nez kvalitach auta.

To je cele.

:-)
Avatar - rohYpnol
17. 3. 2022 17:03
Re: Nechápu tohoto odborníka
Nesouhlasím.

Průměrný/obvyklý majitel Dacie určitě nebude míň pečlivý než průměrný/obvyklý provozovatel firemní Octavie co navíc najede víc jak 2x tolik :-!

Jinak řečeno - v těch počtech nebude pečlivost statisticky nijak významný jev pokud se bavíme o běžných spotřebních vozech. Ano, majitel Porsche 911 se asi bude starat pečlivěji., ale bavíme se o běžných vozech.
Avatar - Ozzman
17. 3. 2022 06:08
Re: Nechápu tohoto odborníka
Vymenit lze u auta, u ktereho to dovoluje postup… nekde musis sundat masku, vyndat svetlo a ne kazdy vozime naradi…
Avatar - rohYpnol
17. 3. 2022 17:04
Re: Nechápu tohoto odborníka
Ano ale zapomněl jsi že řeč byla o Dacii :-! :-! :-!
Avatar - Ozzman
18. 3. 2022 06:35
Re: Nechápu tohoto odborníka
Tu jsem nikdy neměl, ale mateřský Renault by za výměnu žárovek taky zasloužil nakopat kamsi....
17. 3. 2022 07:19
Re: Nechápu tohoto odborníka
No dobre, keď kupuješ lacnejšie auto, tak nemáš ani taký balík na servis. Pokiaľ si dáš spraviť pred stk prípravu/kontrolu, tak proste prejdeš. Tým netvrdím, že dacia je etalón. Mali sme dve v rodine, za cca 8 rokov sa menili olej, filtre a podvozkové sprostosti (áno, vydržali podpriemerne), ale s stk problém nebol. Žiadna netesnosť, únik kvapalín, nesúmerné brzdy, alebo emisie. Faktom ale je, že pred stk som ich hodil do servisu a bolo
17. 3. 2022 10:03
Re: Nechápu tohoto odborníka
Mně jednou nechtěli nechat projít kvůli málo oranžovým žárovkám a neustále se mě technik ptal: Co s váma mám dělat? Tak co s tím uděláme? atp. Na místě mě to nechat vyměnit nechtěl, leda opakovaně projít STK, ale ne že si jen objedu budovu a znova najedu s vyměněnou žárovkou, musím se znovu objednat na nový termín. Ale do toho se mu asi taky nechtělo. Nejspíš mě nenápadně ponoukal, abych ho vyzval k návštěvě kontrolní jámy na kontrolu peněženky. Nakonec, po mém opakovaném vyjádření, že se holt nedá nic dělat a že se objednám na opakovanou kontrolu, si asi řekl, že jsem totální nechápavý tupec a nechal mě je vyměnit. Popraskaný lak měly, ale teda moc velký rozdíl to nebyl.
Avatar - rohYpnol
17. 3. 2022 17:07
Re: Nechápu tohoto odborníka
Jo to je typický pokyn k tomu naval love :D
17. 3. 2022 10:50
Re: Nechápu tohoto odborníka
No vidíš ... a mě vyhodili kvůli žárovkám, přestože svítily. Prostě každý technik STK k tomu přístupuje jinak a taky záleží, jestli se tam auto dá přes servis, nebo tam s tím jedeš sám. A výsledkem je velká statistika "závad".
BTW
Vyměnit na místě můžeš, pokud náhradní žárovku máš (já jsem měl jen jednu, potřeboval jsem dvě) a pokud to jde snadno (nemusí jít zrovna o Renault Modus, kde se třeba u předních světel musí demontovat nárazník, ale třeba FIII, kde se to dělá přes podběh rtaky nebude žádné labůžo).
17. 3. 2022 07:36
Re: Nechápu tohoto odborníka
nechapem "odbornika" rohypnola, ako moze povedat tuv a statistika spolahlivosti... ako tuv zisti, ze mam vymeneny motor? ako tuv zisti, ze medzi prhliadkami mi 3x vymenili prevodovku? ako tuv zisti, ze som bol medzi prehliadkami 5x odtiahnuty do servisu? tuv hovori o starostlivosti o vozidlo majtelmi, ale o spolahlivosti nehovori absolutne nic...

inac, k tym ziarovkam:
Hodnocení TÜV je založené na výsledcích německých technických kontrol. Sestavuje se podle procentuálního zastoupení závažných závad. Tedy těch nedostatků, kvůli nimž se provozovatel musí do měsíce dostavit k opakované prohlídce a v mezidobí je odstranit.

Nejčastěji mezi takové závady patří problémy s osvětlením auta (tedy prasklé žárovky, poškozené xenonové výbojky), ale také sjeté brzdy, opotřebované zavěšení kol nebo úniky oleje, závady systému řízení motoru a výfukového potrubí.

zdroj:
https://zpravy.aktualne.cz/…e023d2e860ece54/
Avatar - rohYpnol
17. 3. 2022 17:12
Re: Nechápu tohoto odborníka
Tak se prober chlapče jo?

"TÜV Report 2021: Vítězem testu spolehlivosti opět..." napsalo mj ACZ. Já. Esemesky ten kdo tohle nazývá testem spolehlivosti že...

A tvoje příklady jsou vesměs okrajové záležitosti. Nevím kolik znáš lidí co měnili u zanovnich aut např motor... Já vím o jednom jediném případu, a to jen z doslechu.
18. 3. 2022 08:06
Re: Nechápu tohoto odborníka
to, ze auto.cz to vyhlasi za statistiku spolahlivosti, tak to budes opakovat aj ty, aj ked vies, ze to ziadna statistika spolahlivosti nie je? 8-s
preco sa potom pytas vaculika na umiestnenie dacie v tuv? nedava mi zmysel tvoja otazka...
ja viem asi o troch motoroch, co sa museli menit komplet, a asi rovnaky pocet, co sa menili ciastocne...
Avatar - MS-sport
17. 3. 2022 07:46
Rád se na videa pana Vaculíka
dívám....a beru je s rezervou. :-!
Rozbalit vlákno
1
17. 3. 2022 13:05
Re: Rád se na videa pana Vaculíka
Pan Vaculik je fajn, delali jsme spolu kdysi na Roverech a Land Roverech.
Clancich o nich.
Ale videa proste nemam rad.
Radeji si prectu clanek.

Je to projev lenosti: napred se nechce clanek psat, pak se nechce clanek cist a pochopit...