Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Poprvé za volantem Citroën C5 X: Návrat se silnými kartami

37 komentářů

wakantanka
Automobilka se však dlouhodobě zaměřuje na maximální komfort, takže žádné překvapení...

Aha, takže na komfort vravíte? Bez hydra, bez vzduchu? Takže v Rolls Royce sú potom asi hlupáci čo? 😊
3_diamanty
co s tym ma rolls royce?
wakantanka
Symbol maximálneho komfortu založený na hydropneumatickom odpružení?
xxc
Prečo by mali byť hlupáci? Nový citroen bude jazdiť komfortne aj na obyčajnom podvozku. Zase rolls royce to nie je. A jazdený podvozok už nebol žiadne terno, keď som sa v Citroene pýtal, kedy treba vymeniť gule, tak na mňa pozerali, že čo, že to ešte nemenili nikomu. Aj obyčajný citroen potom jazdil prvé roky komfortne, ale po 5 rokoch už to tiež výhra nie je.
Adam Grufík
Však proč by ty koule měnili, když se nekazí? A oproti klasickému podvozku nejsou o moc dražší.
xxc
Praveze sa kazia, praskaju. Po rokoch uz to nie je stav noveho auta, ktore kazdy ospevuje.
pevec1
Podle mých zkušeností "praskající koule" rozhodně není běžná závada. Koule se musí pravidelně kontrolovat a dofukovat. Potom žádné problémy s koulemi nebývají. Pokud se na údržbu kašle, v koulích se tlak zmenší a podvozek ztvrdne. V nejhorším případě není tlak žádný, hydraulika chodí natvrdo a potom poškodí membránu uvnitř koule a ta se musí vyměnit.
xxc
tie nove boli nefukatelne, nie? ale je to uz minulost
del42sa
ale vydržely daleko víc, než původní koule, které postupně propouštěly dusík a ztrácely tlak
pevec1
Přesně...
del42sa
Rols Royce už dávno hydropneumatické odpružení nepoužívá, bylo to jen u jednoho jediného modelu a ostatní výrobci už dávno přešli na jiné řešení. Nehledě k faktu že Rols Royce je úplně jíná cenová kategorie ...
3_diamanty
:yes:
ericn
Taky přemýšlím, kde vzal pan Mára ty silný karty, když to nemá hydropneumatický odpružení a silný diesel. Snad jen, že mu zůstal čistý benzinový 4válec 1,6THP - asi jediná koupitelná motorizace 😉
MS-sport
ale musíš v tom jezdit sám.....jak pojedeš ve 4 lidech je po všem.
ericn
Proč? 1.6THP funguje pěkně, najel jsem s ním s rodinkou 80tis km s podobně těžkým autem a to velmi svižně se spotřebou kolem 8l. A to jsem měl jen 115kW verzi 😉
xxc
Silný diesel v dobe, keď za chvíľu tu nemusí byť ruská ropa, máme oveľa vyššiu spotrebu nafty ako benzínu a musíme naftu dovážať aj z Ruska a Bieloruska fakt asi nie je dobrá voľba.
ericn
Prosím tě, prober se. Na ropě závislý na Rusku nejsme, těží se na různých místech světa a prodává se na burze, tj koupit lze jinde. Benzin/Nafta se vyrábí pro ČR v Evropě - u nás, v Rakousku, Slovinsku a Polsku. Takže tvůj příspěvek je mimo 😉
xxc
Praveze nie, ropa sa da doviezt, ale prave mame prebytok benzinu a nedostatok nafty a prave tu naftu musime dovazat. 8% nafty sa dovaza z USA, vacsina z ruska a bieloruska. Mozno preto ten plugin je jasna volba, bude to jazdit aspon do obchodu, aj ked benzin bude len na prisny pridel po litroch na mesiac 😄
ericn
No nevim, bilanční zprávy z MPO říkají o dovozu nafty něco zcela jiného - Rakousko, Slovensko, Polsko, Némecko a Slovinsko, hledají se blbě a nejsou nejnovější, ale jasné 😉 O Rusku ani čárka…
xxc
V Európe sa ročne spotrebuje zhruba 300 miliónov ton nafty, z toho 50 miliónov ton sa musí do nej doviezť, pretože ich Európa nevie vyrobiť, má totiž príliš veľkú spotrebu nafty. Polovica z tých 50 miliónov sa vozí z Ruska a Bieloruska, na to by bol zrejme zákaz, a druhá polovica z Blízkeho východu, ktorý zajtra možno otočí kohútikom. Z Ameriky sa do Európy vozí z tých 300 miliónov šesť miliónov ton nafty, úplne zanedbateľný objem. Čiže v nejakom momente by to znamenalo aj to, že na isté obdobie by sme museli zredukovať spotrebu nafty v Európe.

ale mozno mate lepsie informacie, neviem
Xylo
Je docela podrobný článek od pánů z VŠE - "Rafinérský průmysl v České republice a energetická bezpečnost v oblasti dodávek ropy". Je to z roku 2010, lze to lehce nalézt na google scholar pod klíčovými slovy "zdroje ropy pro českou republiku". Už jsem to tu několikrát psal - zdroje jsou tři - domácí MND a dva ropovody Družba a TAL/IKL. Docela zajímavá je poznámka pod čarou č. 2 - "V roce 2008 pocházela ropa proudící z Terstu ze 70 % z oblasti Kaspického moře (Zdroj Cuthbert a spol. 2010)." V oblasti Kaspického moře mimo Ruské federace těží Irán, Azerbajdžán, Turkmenistán a Kazachstán. Včera na Al Jazeeře psali, že Saudům v rámci jejich války s Jemenci (Hutiové) občas hoří nějaké ropné zásobníky. Odkaz: http😐/www.aljazeera.com/…ty-hit-by-attack
vladislav buday
Příspěvek podléhá schvalování.
Freddka
Plugin je vzdycky ta nejlepsi volba.

Koupis si auto se spalovacim motorem, kteremu sebrali vykon a nadrz.

K tomu pridas kompletni EV s malou baterkou a strasne pomalym nabijenim.

Cely to hodne komplikovane propojis tak, aby ten spalovaci motor co nejcasteji startoval studeny ve chvili, kdy je potreba plny vykon.

Jo a vetsinou u toho jeste zmensis kufr a tam das ty baterky.

:-!

Je to vtipny, protoze je to pravda.

:-!
twistedTSD
Ne nemusíme dovážet z Ruska.
traveldrive
Nemci sú závislí, Češi nie?
MS-sport
ropa i plyn z Ruska byla je a bude vždycky. Už toho fakt nechte vy EUsvazáci. :-!
Arese
Hmm, to jsem fakt nevěděl, že ropa se na Zemi těží a vyváží jen z RuSSka a BěloruSSka! 😒] 😒] 😒]
del42sa
asi by to chtělo se nejdřív svézt a pak soudit ? 😉
del42sa
honzaHK
V tom se musím svézt, mluví o tom velmi pěkně. Škoda jen toho fastbacku, pro čtyřčlennou rodinu nic moc. Už jsi C5X zkoušel?
Arese
Podivný (když to řeknu méně diplomaticky tak vysloveně nepěkný) "crossover" s "globálním" (čti čínským) deisgnem, křečovitě kombinující jakési pseudoSUV, kombí a hatchback, na segment D ubohá nabídka motorů (žádný dvoulitr, žádná nafta, žádná čtyřkolka), poměrně vysoká hmotnost a přetabletované pracoviště řidiče, výroba v Číně.... Opravdu nevidím žádný podstatný důvod, proč bych si jako zájemce o neprémiový či poloprémiový vůz segmentu D něco takového měl pořizovat např. místo nádherného Superbu 2.0 TSI nebo 2.0 TDI s perfektní ergonomií, superpraktickým kufrem, možností obrovské individualizace výbavy, nastavitelnými tlumiči, možností pořádného kombíku a čtyřkolky? 😄 😄 😄 :yes:
Zumion
Příspěvek podléhá schvalování.
del42sa
tak si hezky odplivnul, pro tebe možná to auto nebude to pravé ořechové ale pro jiné kupce být zajímavé může. A cenově na tom nový Citroen není špatně, obzvláště ve srovnání se zmiňovaným Superbem. A ta argumentace chybějící čtyřkolkou mi přijde opravdu směšná. Jakoby všichni kupovali jen čtyřkolky 😒] Co mě osobně mrzí, jsou poněkud monotónní barvy čalounění, všechno je takové šedivé a tmavé ... Neříkám, že by to nutně musela být tahle žlutá, ale je vidět jak moc to barevné provedení dokáže udělat dojem
https😐/static.wixstatic.com/…daf1129~mv2.webp

A také co se týče barev karoserií, je výběr celkem omezený. Chybí mi tam červená/vínová a zelená barva a ten display v kapličce před řidičem by mohl být větší s větší možností customizace.

Absence dieselu zamrzí, ale co se dá dělat. Výkonové spektrum zážehových motorů je dostatečné a příští rok přijde Mild Hybridní verze 1,2 Puretech s 7stupňovou dvojspojkovou převodovkou. Ta by mohla být zajímavá :yes:
Arese
Nevím, proč můj příspěvek nazývaný "odplivnutím", když tady zcela konkrétně a naprosto slušně argumentují, proč tento čínský Citroën bude pro většinu Evropanů málo atraktivní, aby se pro něj rozhodli. Zřejmě se ti nedostává protiargumentů, že,? 😄
P.S. Jinak samozřejmě nepochybuji o tom, že pár excentriků si to (samozřejmě zejména ve Francii) koupí a já jim to z celého srdce přeji.. 😄
del42sa
já hlavně nevidím žádné argumenty na které by se opravdu dalo reagovat, kromě tvého subjektivního "výlevu" na téma jak se moc se ti to auto nelíbí a tím pádem je špatné 😉
Arese
Tak si ten můj příspěvek přečti znovu - tentokrát pomalu a pořádně. A pokud rozumíš česky a seš při smyslech, tak tam těch argumentů najdeš habaděj! 😄
del42sa
prej při smyslech 😁 ten se povedl :yes: