Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Důchodce chtěl ušetřit a dva roky projížděl mýtnými branami za cizími auty. Dluží skoro 100 tisíc a hrozí mu soud

Osmdesátiletému Italovi hrozí, že půjde před soud poté, co se dva roky vyhýbal placení dálničních poplatků v celkové hodnotě 4000 eur (94.118 Kč). Podařilo se mu to tak, že vždy jezdil těsně za vozidly v pruhu vyhrazeném pro zákazníky s předplaceným mýtným a projel bránou dříve, než se spustila závora. Informoval o tom list The Guardian.
Zpět na článek
4. 4. 2023 09:53
Myto je hrozna blbost
Ani jako srdcem pravicak a kapitalista jsem mytne nikdy nepochopil.
Proste mi to selsky rozum nebere.

Usrzba silnice stoji X.
Tak tu dan nekde vyber a koukej at je to v provozu a neotravuj me s mytnym.

Jsou vyjimky, kde se bez poplatku neobejdete jako ja nevim treba tunel pres LaManche apod. (kapacita a v tomto konkretnim pripade fakt, ze to neni sipnice ale auta ve vlaku).

Jinak mytne se plati v 99% pripadu jen proto, ze nejaky politik nechce, aby ta polozka byla videt jako dan, ale ve skutecnosti je to dan a jinak to ani nejde, protoze se jedna o verejny statek jak vysity. Verejnejsi statek nez silnice uz moc vymyslet nejde.

Ostatne treba Anglie, Belgie, Nemecko, Nizozemi atd atd taky zadny myto nebo dalnicni znamku nema, stejne tak na severu Francie si postavili hlavu proti statu, ze to tam nikdy nebude.

Proste dalnicni myto je podle me uplne zbytecna vec, jsou na tom jen prisaty subjekty (u nas kapsch apod), cele je to neefektivni a meli bychom zit ve svete, kde myto na beznych cestach a dapnicich neexistuje.

Takovy je muj nazor.
Rozbalit vlákno
7
Avatar - Barry Lyndon
4. 4. 2023 10:36
Re: Myto je hrozna blbost
Mýto jako nepřímá negativní externality postihující daň (ala daň z PHM) je imho OK, akorát ho vybíráme nesmyslně. V podstatě by mělo být vybíráno naprosto naopak, tedy výrazně nejvyšší ve městech, nižší mimo město a nejnižší na dálnicích. Stejně tak by se dalo využít k regulaci dopravy, ve špičce nejvyšší, mimo špičku nižší, v noci nejnižší. A samozřejmě by se mělo vzít v úvahu, jak smrdutá dotyčná plečka je (od Euro 0 až po Euro 7). Takže taková Tatra 815 jedoucí ve špičce centrem města by se v podstatě nedoplatila a to by bylo jenom dobře :-) :yes:
4. 4. 2023 11:32
Re: Myto je hrozna blbost
Zpoplatneni vjezdu do centra mest kvuli emisim a poctu aut uplne nerozporuju. Ale to je trochu jina otazka.

A taky to neni tak snadne - az bude pulka aut EV/Plugin tak senukaze, ze nikomu na emisich nezalezi, ze jen mesto chce profitovat z toho, ze nekdo potrebuje do mesta.

Ja uz to videl treba v anglii - nejdriv pekne parkovani za £5 na hodinu v centru, ze prej je tam moc aut. (mesta jako Oxford tj 50-200tis obyvatel).
Nojo ale pak lidi nakupuji v tescu a nejedou do meata, takze tam vsechny kramy krachujou.
Ale to nejde, takze musime dat dotace tem obchodum na “high street” (na namesti).
Proste stale vytloukani klinu klinem a starej dobrej socialismus “mysleli jsme to dobre, ale …”
Avatar - Barry Lyndon
4. 4. 2023 21:44
Re: Myto je hrozna blbost
Obchody v centru města by řešilo to, že EL lepšolidi by tam mohli v pohodě. Plebs ve smrdutých plečkách by se spokojil s Tescem za městem. Win win situace :D :yes:
4. 4. 2023 10:38
Re: Myto je hrozna blbost
Záleží jak se to vezme. Třeba v té Itálii je to sice drahé, ale je vidět za co ty peníze jsou. Kvalitní dálnice, neustále uklízené, mnoho míst na nouzové zastávky, oplocení a obecně zabezpečení, drobné rekonstrukce vyřešené přes noc, vysoká kritéria na odpočívadla s WC zdarma atd. To pak človeku není líto těch peněz.

Jsem tam každý měsíc a vidím to, opravy a údržba přes noc, omezení které člověk potká tam za měsíc není. Pak člověk přejede do Česka a potká katastrofální stav vozovky, nekonečná omezení v kterých nikdo nepracuje atd. To je pak 1500 Kč za roční známku, natož nákladní mýto, vyloženě zlodějna a nechápu kam ty peníze tečou?
4. 4. 2023 11:25
Re: Myto je hrozna blbost
No jako clovek co jezdi zapadni evropou to nerad rikam, ale stav ceskych silnic neni v porovnani az tak zly.
Myslim, ze lide u nas porovnavaji predevsim s Nemeckem a to pak vypadame jak ubozaci, to souhlasim. Ale to skoro vsichni :-!

Tim nechci rict, ze neni co vylepsovat. Ale napr. dalnice u nas jsou ve velke vetsine ve slusnem stavu. Jina vec je, ze casto nejsou dostatecne dimenzovane, pripadne uplne chybi … ale to je jina otazka, ikdyz jsou to spojene nadoby.
Avatar - KANKUNEN
4. 4. 2023 12:11
Re: Myto je hrozna blbost
Největší extrém je Mikulov.
4. 4. 2023 12:41
Re: Myto je hrozna blbost
Pohybuji se nejvíce Itálie, Německo, Rakousko. Hlavní tahy ale i dál na východ, Polsko, Maďarsko. Stojím si za tím, že u nás je naprosto nejhorší dálniční infrastruktura z celé Evropy včetně západního Ruska. Možná Slovensko nás trumfne a Litva kde není snad žádná dálnice (malá země).

Mimo dálnic, ano tam na tom nejsme tak špatně jako východ evropy, ale výrazně hůř než cokoliv na západ od nás. Jako taky tam nejsou všude dokonalé okresky, ale třeba Praha a Středočeský kraj má tolik extrémně rozbitých vytížených silnic (lokální hlavní tahy), že nechápu proč to nikdo neřeší a že si nikdo nestěžuje. Denně kličkovat kolem obřích výmolů není symbolem prosperity.

Jezdím pracovně třeba po té Itálii i po vyloženě zemědělských objektech, ale za celé takové ježdění slyším tak velké rány od podvozku jedině v Česku.