Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Důchodce chtěl ušetřit a dva roky projížděl mýtnými branami za cizími auty. Dluží skoro 100 tisíc a hrozí mu soud

ČTK
Diskuze (8)

Osmdesátiletému Italovi hrozí, že půjde před soud poté, co se dva roky vyhýbal placení dálničních poplatků v celkové hodnotě 4000 eur (94.118 Kč). Podařilo se mu to tak, že vždy jezdil těsně za vozidly v pruhu vyhrazeném pro zákazníky s předplaceným mýtným a projel bránou dříve, než se spustila závora. Informoval o tom list The Guardian.

Osmdesátiletý Mario, přezdívaný "Nonno Sprint" (Děda Sprint), ve svém Fiatu Punto dva roky cestoval po italských dálnicích, aniž zaplatil jediné euro. Argumentoval tím, že poplatky jsou příliš vysoké a nestojí za to, aby jimi platil za špatné služby, uvedl deník Corriere della Sera.

Muž, který žije v domově důchodců ve Fiuggi v Laziu, se díky taktice zařazení se za řidiče s předplaceným mýtným dostával na dálnice i z nich. Nakonec byl dopaden, když se pracovníkům dálniční společnosti Autostrade podařilo identifikovat vozidlo Fiat Punto a vystopovat jeho vlastníka poté, co dali dohromady záběry z bezpečnostních kamer u každé z bran, kterými projížděl.

Video se připravuje ...

Společnost zjistila, že Mario se na svých cestách vydal mimo jiné do Říma a Neapole. Hrozí mu, že pokud nezaplatí dlužnou částku 4000 eur, půjde před soud kvůli obvinění z podvodu, ale odmítá to udělat.

"Nebudu platit. Dálnice je veřejná služba, nemohou vybírat mýtné. Nehledě na to, že sazby jsou příliš vysoké na nabízenou službu," řekl Mario svému právníkovi podle listu Corriere della Sera.

Mario svému právníkovi také údajně řekl, že kvůli nudě v domově důchodců jezdí v noci. "Ostatní obyvatelé chodili spát v určitou hodinu, a co jsem měl dělat já? Nedokázal jsem zůstat uvnitř celý den." Cestování bylo vždy jeho vášní. "Otevírá mi to srdce. Rád jezdím na nová místa, a dokud budu moci, budu v tom pokračovat," dodal.

ČTK
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Barry Lyndon
4. 4. 2023 21:44
Re: Myto je hrozna blbost
Obchody v centru města by řešilo to, že EL lepšolidi by tam mohli v pohodě. Plebs ve smrdutých plečkách by se spokojil s Tescem za městem. Win win situace :D :yes:
4. 4. 2023 12:41
Re: Myto je hrozna blbost
Pohybuji se nejvíce Itálie, Německo, Rakousko. Hlavní tahy ale i dál na východ, Polsko, Maďarsko. Stojím si za tím, že u nás je naprosto nejhorší dálniční infrastruktura z celé Evropy včetně západního Ruska. Možná Slovensko nás trumfne a Litva kde není snad žádná dálnice (malá země).

Mimo dálnic, ano tam na tom nejsme tak špatně jako východ evropy, ale výrazně hůř než cokoliv na západ od nás. Jako taky tam nejsou všude dokonalé okresky, ale třeba Praha a Středočeský kraj má tolik extrémně rozbitých vytížených silnic (lokální hlavní tahy), že nechápu proč to nikdo neřeší a že si nikdo nestěžuje. Denně kličkovat kolem obřích výmolů není symbolem prosperity.

Jezdím pracovně třeba po té Itálii i po vyloženě zemědělských objektech, ale za celé takové ježdění slyším tak velké rány od podvozku jedině v Česku.
Avatar - KANKUNEN
4. 4. 2023 12:11
Re: Myto je hrozna blbost
Největší extrém je Mikulov.
4. 4. 2023 11:32
Re: Myto je hrozna blbost
Zpoplatneni vjezdu do centra mest kvuli emisim a poctu aut uplne nerozporuju. Ale to je trochu jina otazka.

A taky to neni tak snadne - az bude pulka aut EV/Plugin tak senukaze, ze nikomu na emisich nezalezi, ze jen mesto chce profitovat z toho, ze nekdo potrebuje do mesta.

Ja uz to videl treba v anglii - nejdriv pekne parkovani za £5 na hodinu v centru, ze prej je tam moc aut. (mesta jako Oxford tj 50-200tis obyvatel).
Nojo ale pak lidi nakupuji v tescu a nejedou do meata, takze tam vsechny kramy krachujou.
Ale to nejde, takze musime dat dotace tem obchodum na “high street” (na namesti).
Proste stale vytloukani klinu klinem a starej dobrej socialismus “mysleli jsme to dobre, ale …”
4. 4. 2023 11:25
Re: Myto je hrozna blbost
No jako clovek co jezdi zapadni evropou to nerad rikam, ale stav ceskych silnic neni v porovnani az tak zly.
Myslim, ze lide u nas porovnavaji predevsim s Nemeckem a to pak vypadame jak ubozaci, to souhlasim. Ale to skoro vsichni :-!

Tim nechci rict, ze neni co vylepsovat. Ale napr. dalnice u nas jsou ve velke vetsine ve slusnem stavu. Jina vec je, ze casto nejsou dostatecne dimenzovane, pripadne uplne chybi … ale to je jina otazka, ikdyz jsou to spojene nadoby.