Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Nehody mimo komunikace: Raději se dohodněte

Může se to stát kdykoli. Při zajíždění na parkovací místo mimo komunikace se srazíte s jiným autem. Víte, jak karambol řešit, pokud se s druhým řidičem neshodnete na vině? Dopravní policie jej šetřit nemůže, běžná hlídka nebo pojišťovny však ano.
Zpět na článek
15. 10. 2023 20:16
Velmi zavádějící info
Článek je bohužel plný mnoha zavádějících, či přímo mylných tvrzení…

Pro začátek - co je nebo není pozemní komunikace, případně jaké kategorie, neurčuje katastr, ale vždy a pouze místu příslušný silniční správní úřad (SSÚ).

Dále není pravda že přítomnost dopravního značení znamená automaticky že se jedná o komunikaci, značení si může dát klidně doma na zahradě kdokoliv, a komunikaci to nijak nevytváří. Na druhou stranu ale neznamená absence značení že to komunikace není, mnoho účelových komunikací není značeno vůbec nebo špatně, přesto to komunikace jsou. V obou případech tedy info v článku není pravdivé.

Pak je velké téma parkoviště v rámci obchodních center, platí že zde neplatí žádná poučka, žádné závory, značky, přístupnost, nic z toho automaticky nenaplňuje komunikaci, navíc zde ještě vstupuje do situace fakt, že nemovitost nemůže být pozemní komunikací z podstaty věci, tedy tam kde jde např. o parkování v podzemí či na střeše, či jen v otevřeném prostoru (který je ale třeba střechou podzemních prostor), není nikdy pozemní komunikace a např. zde tedy neplatí pravidla provozu z titulu zákona. Jiná věc je, že je tam provozovatel může zavést provozním řádem, což ale nemá vliv na policii, ta to ani tak řešit nemůže.

Zkrátka a dobře, toto téma je velmi široké, má velké množství výjimek, a hlavně je laický řidič nikdy nemůže na místě posoudit. Kdo by se řídil článkem, snadno by se mohl dostat do nepříjemné situace. ;-)
Rozbalit vlákno
0