Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Dohoda o Euro 7 rozčílila ekology. Mluví o předčasných úmrtích

167 komentářů

topten
ze soucasnych naftaku?
proc nedelaji neco proti zvyhodnovani nafty oproti benzinu, aby lidi donutil presidlit do cistsich benzinaku ???
WinDiesel
blbečku
Barry Lyndon
Hezky jsi se (diesel)dezoláte odkopal. :no: :no: :-[]
Mikesus
ale má pravdu
Barry Lyndon
Jak se dieseldezolátům sáhne na "dotovanou" naftu, tak nad sebou ztrácí kontrolu. Přitom jinak je vlastně cena phm (a některé ani spotřeba) vůbec nezajímá (nejsou přece socky), jde jim primárně o dojezd, zátah, emise CO2, bla bla bla :D
TT
V čom má pravdu?
Barry Lyndon
V tom, že penalizace benzinu vyšší daní oproti naftě má katastrofální dopad na životní prostředí hlavně ve městech (proti čemuž je původně plánované zpřísnění Euro7 relativně kosmetická záležitost).
Mikesus
že diesel má mnohem horší emisní dopady na životní prostředí než benzin. Dieslové emise jsou nejen zdravotně závadnější, ale je jich i více než z benzinu. A přesto je nafta zvýhodňována/subvencována/dotována, i když má mnohem větší negativní dopad na zdraví populace a životní prostředí. Jen pro to, že někdo kouká jen na CO2 a hodnotí tím emise.
to, že si majitel kolenovrt chrochát se svým dieselem blahem, jak ušetřil, že zaplatil méně a má menší spotřebu, nechává si ráno nastartované auto, aby se vyhřálo, ale určitě těch pár kč mu stojí výměnou za chopn, rakovinu či neurologické a respirační problémy u svých dětí.
lamal
:yes:
Roland Von Wagen
"...výměnou za chopn, rakovinu či neurologické a respirační problémy u svých dětí." Trocha hysterie a citového vydírání nikdy neuškodí.
Mikesus
mám dát těch X odkazů znovu? je to prokázané. Nástup těchto onemocnění byl v polovině 90.let, kdy začalo větší rozšiřování dieselů. S útlumem dieselů v posledních pár letech začíná pomalu ( desetiny procent ) opět klesat.
další dieseldezolát se ozval. Nějaká fakta bys neměl?
Roland Von Wagen
Odkazy ve kterých je slovo "can" a "may be", jako zaručené zdroje znovu dávat nemusíš. Ale mohl by si napsat, kolik konkrétně znáš dětí s CHOPN, způsobené emisemi dieselových OA. Když to zmiňuješ s takovou citově podkreslenou dramatičností. Jinak škodlivost emisí nerozporuji. Jen mi vadí to levičácké citové vydírání. Je to naprosto kontraproduktivní.
DonVito
Dezolati obvykle nechapou slozitejsi procesy, kde se tezko urcuje pricinna souvislost.
Napr. vznik rakoviny nebo globalni oteplovani.
Deti drive v severnich Cechach trpely casteji astmatem - pricina byla pravdepodobne v uhelnych elektrarnach atp.

Vedec nikdy nerekne je to tak na 100%.
Protoze ta pravdepodobnost je jen 99,9%.
Jistota ve vede skoro neexistuje.

Bohuzel dezolat si udela nazor podle te desetiny procenta pravdepodobnosti.

https://zpravy.aktualne.cz/…58fac1f6b220ee8/
Roland Von Wagen
Že nechápe kontext primitivní chatbot tvého typu mě nepřekvapuje. U čkověka je to horší.
Anonym
Hlavně tu rakovinu vůbec neovlivnují geny, nekvalitní žrádlo, stres, drogy, chlast a cigarety.

Jako když chtěli odškodnění horníci na uranu, ale pak z nich vylezlo že 20 let kouřili 40 cigaret denně.
Tak měli tu rakovinu z cigaret či uranu?

Kdo to rozhodne neobolševický utopisto?
Mikesus
na dieseldezoláty jsem si zvykl, že to je kontraproduktivní. Těm i kdyby někdo na to umřel v rodině, tak budou nadávat na nespravedlnost.
ono totiž to "může" je dané tím, že to není 100%, jelikož každý reaguje jinak. Ale pokud je statisticky podložený nárůst a vztah. To samé jako cigarety "můžou" způsobit rakovinu, protože to je řekněme jen u 70% ( nevím konkrétní číslo ) kuřáků. A to samé je s tím dieselem
Roland Von Wagen
Super. Nazýváš někoho dezolátem, ale sám se chováš jak spodina, se kterou není možná diskuze. A při tom ani neumíš číst, protože píšu, že škodlivost emisí nerozporuji. Jen mi vadí ty podpásové útoky na city typu, "co kdyby to bylo tvoje dítě". Ale diskuze s levičáckou, fašizoidní spodinou je vyloučená.
Franta Dobro
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Roland Von Wagen
Špatně vidíš, fašoune. Každopádně, reakce hodná naprostého primitiva :yes: :D
Franta Dobro
DonVito
Ja vidim dobre:
https://cs.m.wikipedia.org/…ick%C3%A1_strana

Ty nekoho obvinuj z fasismu, ty blbe!
Kdyz uz si pouzijes nackovsky logo, tak alespon nedelej, ze nejsi nacek.
:no:
Nejsou vsichni jako ty.
Anonym
K válce se nehodlám dále vyjadřovat, tu si vetkni za klobouk, napíšu ti jeden poznatek - pokud se nebude jednat a povede se stejná taktika jako doted, může se tam válčit dalších 3-6-10 nebo i 15 let. A nalít se tam triliony EUR :-)
Anonym
Přitom to vůbec není pravda, resp. je ale jen u starých kár typu Oktávka I TDI....moderní CRD sou na servis + cena PH ve finále dražší jan benzín, o LPG už vůbec nemluvě :-)

Ale sou lidi co si furt myslí že s dieslem ušetří :-) Leda na kradenou naftu z JZD nebo když jim to přeprodává známej (kterej to taky někde krade) za 25 :-)

Jinak jednoduchá matematika - V6 CRD za 9 průměr, já za 16 ale LPG
9x34,50= 311 kč
16x15= 240 Kč.

Kdo jezdí ke kartelu tak 9x40=360
16x16=256

V8 levněji jak CRD chrochtou :-)
A nemam turbo, dpf, 9 litrů oleje a další pecky co má chrochták
ryccardo
Chytrolíne šáhnul sis někdy do výfuku moderního naftovýho auta? Proč je nafta o 2 kačky méně zdaněná má ten důvod, že veškerý zboží, který se vozí po světě pro takový pitomce jako seš ty se vozí kamionama, který na tu naftu jezdí. Takže čím větší na ní napálíš daň tím ti to zdraží úplně všechno. Nemyslím, že inflace je zrovna něco co bychom potřebovali aktuálně roztáčet. Takže jdi si nejdřív zjistit reálně jak vypadá výfuk u moderního nafťáku a pak přijď šířit ty svoje bludy jaký zvěrstva, že to lezou z naftových motorů. A nastartovaný auto, když ho škrábeš od ledu je naprosto normální. Jestli se ti to nelíbí, tak je to čistě tvůj problém.
Anonym
Kdyby jen kamiony, ale i všechny dodávky, na naftu jezdí armáda, auta energetických společností co udržují infrastrukturu nebo opravují následky živelných katastrof, hasiči, atd atd.
Mikesus
Jelikož my jsme takoví pitomci, že si nedokážeme vydělat na nová auta a vyšší daň pro lepší zdraví našich blízkých, tvrdime že je něco nemožné, i když to v Číně technicky možné je a brecime tu, že vše zdražuje, tak ani nejsme schopni pochopit, že takové věci se dají snadno vyřešit, a to daňovými ulevami přímo při odvodech ne na stojanech.
DonVito
Skoda ze ryccardo nevi, ze nektere skodliviny jsou bez barvy a hlavne plynne, tudiz se neusazuji ve vyfuku.

Posuzovat skodlivost JEN podle cistoty vyfuku muze jen skutecny laik. Podle toho lze usoudit tak maximalne na emise pevnych castic.
Barry Lyndon
Přesně! Omezit rozšíření dieselů (což by šlo zcela jednoduše tak, že by EU zakázala penalizovat benzin vyšší daní, než je na naftu - měřeno samozřejmě v €/kg (ne v €/litr)) by životnímu prostředí prospělo stokrát víc než zpřísnění Euro 6 na Euro 7.
Freddka
To je super napad, fakt.
Ve finale teda zdrazit vsechno, protoze vsechno se vozi nakladakem. Pekne ty inflaci pritopit.

No a az se tenhle suprovej napad povede, tak co navrhujes potom?
Barry Lyndon
Nepsal jsem nic o zvýšení daně na naftu - byť reálně je dneska tak poloviční než byla před deseti lety, protože i nominálně je o korunu nižší.
Anonym
Jo to sou ty položky vytržené z celého koláče. Reálně si dneska koupíš taky 15x tolik housek za průměrnou výplatu oproti roku 1989. A x tolik benzínu. Krása střídá nádheru, zalité sluncem.

Horší ale je, že nájem v 3+1 v Praze tě stojí 30x tolik :-):-):-):-)
A že barák s pozemkem 1000m2 40 km za Prahou stojí 60x tolik :-):-):-):-)
V tom kontextu jsou ti rouhlíky totálně na ** :-):-):-)
Hendly
Chces aby ti národní výbor znovu stěhoval nájemníky do baráku, kdyz se rozhodne, ze je tvuj dům moc velky?
Reality funguji na principu volného trhu (inkdyz je aktualne deformován povolovacím řízením).
Anonym
Neznam nikoho, komu normalizační komunista stěhoval do baráku nájemníky, Stalinistické Gottwaldovy bolševiky z 50 let let vynech, o těch sem nemluvil.
Hendly
Neznas spoustu veci. Asi nejvetsi neznalost je umění realne posoudit vlastni intelekt.
Anonym
Zato ty znáš všechno vid, utopisto :-)
Barry Lyndon
A když se dva rozváděli, ona si vzala byt a on orezlýho žigula a bylo to jakože fifty-fifty. Dobrej bizár, taková KLDR light :no: :D
TT
Ešteže blbosť nebolí, to by si tu skučal...
Barry Lyndon
Je vtipné, jak vy dieseldezoláti nemáte jediný argument a zbývá vám jen snaha nadávat a urážet, čímž se ještě víc zesměšňujete :no: :D
Mikesus
v tom jsou všichni stejní. Všiml sis, že by někdy z této bezohledné skupiny napsal jediný argument a dal odkaz na fakta? Hned mne tu napadli 4 lidi, kteří se tu bijí do morku kosti za diesel, ale nejsou už schopný poslat jeden odkaz.
Franta Dobro
Freddka
Jo no je to jeden clovek a ted nemuze minusovat, takze musi psat. Ale dela to asi ze srdicka, tak mu to nech :-!
TT
Otázkou je, prečo niektorí blbi nemyslia. podaktorí ste si ani nevšimli, že som nenapísal nič v prospech diesla, len som sa pozastavil nad blbosťou pisateľa, akým spôsobom chce riešiť takzvanú ekológiu.
TT
A to si ty. Permanentne nahlasovaný. Prečo asi...?
ryccardo
Víte co je prča hoši, že se svět stejně netočí podle vašeho řevu :-D Nafťáky jezdí, prodávají se a navzdory vašim křečím to tak bude i nadále, takže nehcete si ušetřit ty trapné příspěvky a svůj mindrák si nechat pro sebe ;-)
Mikesus
Naštěstí pro tebe tě to bolet nebude, jak jsi napsal. Což zase bohužel pro nás, ale přežijeme to.
skuz dát nějaký protiargument?
https://www.usnews.com/…rming-your-brain
https://www.news-medical.net/news/20230124/Brief-exposure-to-diesel-exhaust-can-affect-human-brain-function.aspx
https://www.reuters.com/…044145320080311/
https://jneuroinflammation.biomedcentral.com/…/1742-2094-8-105

Já tam všude vidím upozornění především na dieslové emise, ne na benzinove. Neříkám, že ty jsou čisté nebo nezávadné, ale když něco škodí, tak je vždy lepší to mít desetkrát menší.
TT
Ako som napísal vyššie užívateľovi Freddka - ja som nenapísal nič v prospech dieslu. Naučte sa ľudia čítať sakra.
Barry Lyndon
Ne, ty jsi rovnou začal urážet pisatele, takový malý Bureš... :no: :-[]
TT
To nebola urážka, to bolo konštatovanie smutnej a nemennej reality.
Barry Lyndon
Jasně malý Bureši, máme tě správně zaškatulkovaného.
lukas13
"máme tě správně zaškatulkovaného" - kdo "vy"?

Máš vyjadřování hodné komunistů v 50. letech.

Boubín, nelíbí. Fuj.
Freddka
Takze ty jsi teda taky zelenej bojovnik jo? To jsem nevedel.
Takze nejdriv boj proti dieselu a az se to podari, prece neprestanes bojovat za zivotni prostredi - to teda bude potom hnedka boj proti benzinu a hop do elektrickych aut.

To jsou mi veci.
Mikesus
ne, tohle je boj za čistší vzduch pro všechny. Když se podaří odstranit něco, co zbytečně znečišťuje vzduch 10x víc než něco jiného, tak pak se může podívat na další alternativy a řešit zase další zbytečné znečišťování. A pokud to bude zrovna benzin, tak klidně.
Anonym
Tak jasně, zelenej bolševiku. Salámová metoda vid, to my známe.

NASRA*, vodstěhuj se do Boubína utopisto , vobjímej stromy a žer kořínky a neoxiduj na webu fandů aut. Nikdo tě sme nezval čínskej slouho
pradeda777
Koupil jsem v roce 2015 X5 40d, ale žádný smrad z nafty jsem nikdy nezaznamenal.
Myslím, že by úplně stačilo vyřadit z provozu ty staré smraďouchy a nové udržovat v dobrém stavu.
Hendly
Doporučuji navštívit lékaře a zkontrolovat čich.
Freddka
Doporucuji pruzkum spotreby X5ky s benzinem :-!
Arese
...do ...k šípku. Nejraděj by nás vrátili do jeskyní a k lovu lukem a šípy! :-[]
WinDiesel
oni by ale pomřeli sami nejdřív, protože jsou to netáhla
lyon667
Proto jsou to zároveň komunisti, prakticky všichni do jednoho. Oni už je ostatní přece nějak uživí.
Barry Lyndon
Ne každý, kdo není anarchodezolát (já si můžu smrdět kolik chci, zkuste mi to zakázat!), musí být hned komunista... :-)
Freddka
Ja jsem cetl arachnodezolat a bylo to strasidelnejsi :-!
ACE.
Kdo tyhle ***y platí, z čeho žijí a jak žijí, ale ne podle keců, ale jakej je reál.
free78
Mám otázku. Kdo jsou ti rozčílení ekologové a kdo je pověřil k té činnosti, kterou provádí? Byla to většina oprávněných voličů? Pokud ne, proč se MUSÍME zabývat jejich "rozčílením"?
Barry Lyndon
Více než třetina oprávněých voličů chce volit Bureše, desetina Pitomia, další podporu mají komouši a různí ještě větší dezoláti... Rovné volební právo vyžaduje alespoň nějakou úroveň elektorátu, takže do budoucna zřejmě přestane fungovat... :no: :D:D
ACE.
Co si budeme namlouvat, většina by Bureše asi nevolila, ale ta hrůzná tupost a neschopnost Pávka, Nutelly, Vykulence, Vyhulence a jejich party, k ničemu jinému prostě ani směřovat nemůže.
Barry Lyndon
Tak to si nemyslím. Současná vláda se v tom ty dva roky docela plácá, ale v čem byl Bureš za těch 8 let, co byl ve vládě, schopnější? Tendr na Temelín zastavil Bureš, plynovod do Polska zastavil Bureš, co tak světoborného ten Bureš udělal? OK, možná trochu snížili cenu, za kterou stavíme dálnice, což po Řebíčkovi nebylo až takové umění a zavedli EET (jehož zavedení bylo dost kontroverzní a následné zrušení ještě kontroverznější). Jinak Bureš 8 let nedělal nic, přihrával si dotace, zaklekával na konkurenci, nabíral státní zaměstnance, zvyšoval důchody nad únosnou mez, zasekl (spolu s ODS) v rozpočtu zbytečnou každoroční sekyru 100 mld zrušením superhrubé mzdy, aby nakonec všechno svedl na covid. Jako bonus se chová jako hotentot a mluví jako ***.
ACE.
Ale já ho nechci obhajovat, já nejsem jeho volič. Prostě jen konstatuju svůj pohled na současnou situaci, která k jeho volbě povede naproto jednoznačně a coje na vině jsem tak napsal. Vláda co je dnes, je prostě extrém tuposti, neschopnosti a kolotoči porušování vlastních slibů.
Barry Lyndon
OK, aktuální vláda mi taky vadí v bambilionu věcí, ale jakou má logiku volit místo ní natruc někoho, kdo je ještě daaaaaleko horší?
ACE.
No, to je právě ta věčná otázka jestli je horší. Zjevně si většina lidí teď už nemyslí. Chyba byl že vše bylo rozjeto na antiBabiš a v podstatě vůbec nepočítali že můžou vyhrát a netušili co mají dělat, takže taky nemohli dodržet snad nic z toho co slibovali, protože sami byli překvapeni že to klaplo. Opozice u nás skoro nedostává prostor (nemyslím Babiše), no tak větišna lidí netuší jako jsou možnosti.
Barry Lyndon
Upřímě pocit, že po zvolení nevědí, co mají dělat, mám z každé naší vlády. Ale zrovna tato to měla sakra složité - ještě covid + rozjíždějící se energetická krize a jako megabonus válka pár měsíců po uvedení do funkcí...
ACE.
Myslíš covid, co zázračně skončil, když začala válka na Ukrajině? A hlavně jaká krize, jaká válka? Plyn bereme z Ruska víc jak dřív, na ten žádná omezení nejsou a nebrat ropu taky není důvod. Takže opět jsme u toho, jedinný problém je vláda, co se chová aktivisticky a nepoužívá hlavu a jedno řešení se snaží nahradit daleko horším, třeba jako hledání náhrady v muslimskejch zemích a následná opět nesmyslně demonstrativní podpora Izraele. Je pak jasné že na nás budou sr.... všichni. A nějací spojenci? Ti chtějí hlavně vydělat.
Barry Lyndon
ACE.
Jistě, proto nám spojenci odpálili NS a proč ceny zvyšovali ostatní dodavatelé?
Anonym
A proto us a další rozvědky zjistili, že kolem NS se motala ukrajinská rozvědka a vojáci.

Ale dál věř tomu že si to Putin odpálil sám. :-):-):-):-):-)
Barry Lyndon
O odpálení nic nepíšu, to nastalo až potom. Napřed si gazprom pronajal zásobníky, nechal je prázdné a pak začali Evropu vydírat zastavováním plynu... To už jste zapomněli?
ACE.
Jo to je asi ten případ jak Ukrajina odkláněla ten Ruskej plyn, co šel přes jejich území. Prokázalo se, že ať se nám to zamlové nebo ne, Rusko plnilo všechny své závazky.
twistedTSD
A Bureš tomu pomůže jak? Vládl v době prosperity a celou dobu se soustředil na to, aby nahrabal co nejvíc do vlastní kapsy. Infrastruktura jak za Marie Terezie, školství stabilní podprůměr, důchody nezreformované, bydlení a celý stavební zákon katastrofa, armáda v rozkladu, energetika na mrtvém bodě, trh s potravinami ovládnutý oligopolem, byrokracie jak v Rakousku-Uhersku a rozpočet v číči. Irituje mě, kolika lidem ke štěstí stačí upácení dávkami a tupé populistické kecy.
rohor
Dej mi nějakou rozumnou možnost tedy. Jinak budu nucený přitvrdit a hodit to na protest tentokrát už Pitomiovi. Nenabízej mi nic levicového, ani zlodějského ani hulvátského, co má potenciál se vůbec dostat do sněmovny. Tak povídej....
Barry Lyndon
Jak nucen na protest Pitomiovi? Jakože čím hůř, tím líp? Však říkám, že volebním právem by se mělo šetřit...

Pokud Kalousek nestvoří nějaký zázrak (nevěřím), tak nám holt nic jiného než aktuální pětikoalice nezbývá (a škála výběru je v ní široká :D )
Anonym
Samozřejmě - čím hůř , tím líp.
To je klasické jednoduché heslo které funguje a čím hůř bude, tím dřív ta sebranka vypadne od koryt.

To jo, výběr je luxusní v pětidemolici, zelený bolševici piráti a pomatená Pekarová v TOPce, která by -- kdyby neexistovalo halvní město smaostatně nepřelezla 5% hranici :-) Lidovci - kam vítra tam plášt a žvanil Fiala :-)
Barry Lyndon
"pětidemolici" jsi rozebral hezky a teď se podívej ideálně stejně kriticky ještě na zbytek "výběru" ;-)
Anonym
a protože není na výběr, tak lidi volí znovu Okamuru a Bureše, jak prosté.
Nikdo další tam totiž není.
Okamura ještě u moci nikdy nebyl a Bekbulat aspon nezpůsoboval to, že za výplatu 33 000 kč čistého na jaře 2023 si koupili stejně jako za 26700 v roce 2018 :-):-):-)

A ti naivní potom pidistrany co nemaj šanci se dostat přes 5%
Barry Lyndon
Jako že Bureš a jeho Zemanem dosazená podržtaška Michl nemají podíl na inflaci??? Ale mají a obrovský!

Jinak tahle vláda je u moci (pokud se nepletu) od 13.1.2022. To si fakt myslíš, že může za všechno, co se stalo hned od toho 13. ledna?
Anonym
Ten propad toho, co si koupíš za čistou mzdu, tedy reálná kupní síla není způsoben jenom inflací, ale třeba taky drahými energiemi, předraženými potravinami a nedoostupným bydlením a tam vidím POUZE CISTOU NULU, ohledně toho co vláda udělala aby s tím bojovala.

Další pecka sou třeba mobilní a datové služby, jedny z nejdražších v EU....

A pak stačí ujet 200 km do Polska vid :-) A jde to - divný ne
Barry Lyndon
Uznávám, že pokud jde o elektřinu, menšinoví akcionáři ČEZu a spol. si dokázali prolobovat mnohem víc než bylo zdrávo. Na druhou stranu s drahým plynem vláda nic udělat nemohla a ještě jsem mohli být rádi, že nějaký vůbec byl.

Jinak všechno ostatní (jako třeba nedostupné bydlení, protože se tu prostě nestaví) tu bylo dávno před Fialou a dokonce i před Burešem...

Polsko je čtyřikrát větší, pořád ještě i trochu chudší a jsou to hlavně uhlodezoláti s bambilionem výjimek....
Anonym
Jak souvisí uhlí s levnějšími potravinami nebo mobilními daty? :-):-):-):-)
Barry Lyndon
Energie z něj je levnější než nedostatkového plynu...
Anonym
A my nemáme 10 uhelných elektráren a k tomu dvě JE a nejsme vývozce energie nebo jak?
Barry Lyndon
Trubku s plynem máme pouze z Německa... takže dvojí tlak prodávat skrze lipskou burzu:
1. olbřímí zisky menšinových akcionářů ČEZu a spol.
2. plnění povinnosti 17. spolkové země :D (nebude elekřina, nebude plyn)
Anonym
Víš kolik stojí výroba megawathodiny z uhelky zde a kolik z JE? Zjisti si ta čísla a pak si zjisti, za kolik to včetně distribuce prodávaj koncovému zákazníkovi - tedy občanům a firmám.

solidní zlodějna :-)
Barry Lyndon
Kolik z JE bych ale radši počítal podle amortizace té nové, co se teprve bude stavět a na kterou je potřeba vydělat. Počítat to podle odpisů z cen roku 1985 nedává moc smysl (resp. pak vycházejí hausnumera ala 20 hal. pod.). Jinak samozřemě jsem pro jádro, nic lepšího jsme ještě ani zdaleka nevymysleli.

Zákazník to holt má podle tržní ceny energie na lipské burze (plus přípatek za českou solární debilitu s 13,50 Kč/kWh).
rohor
Řekl jsem, že sprostého Hulváta nechci. Tak koho tam ještě máš?
Mikesus
bohužel každej tajtrdlík má dnes volební právo, který si myslí, že rozumí všemu a že vláda nerozumí ničemu, nevýhoda demokracie ( nicméně buďme rádi za ni ), pořád lepší než komunisti s Burešem.
rohor
Okamura je lepší než komunisti s Babišem? Asi bude potřeba aby sis ho opravdu užil abys pochopil jak brutálně se pleteš.
Hendly
Tady je krásný priklad toho jak nesmyslne jsou v pripade ČR reci o neutralitě atd.

ČR, uzasna a krasna zeme kde je skoro nejvetsi bezpečnost na celém svete pri zachování svobody. Ekonomicky velice vyrovnaná zem bez podstatne realne chudoby. Zdravotnictví, školství na relativně vysoke urovni zdarma. Hustá sociální sit. Realna vymahatelnost práva atd…

Ale jak je videt na nicku Rohor, ani to nestaci k tomu, aby nechtěl volit populistickeho politiky ktery se otevrene hlásí k diktátorskými režimum.

Staci kdyz propadne přívalu negativních zprav připravených speciálně pro jeho skupinu.
Anonym
:-):-):-):-):-):-)
Tyhle bohapusté lži ti někdo věří? Pětiletý děti před školkou nebo propagandou vymytý mozky?

to perfektní zdravotnictví vidí každý, kdo čeká rok na operaci kyčle a kolene, kdo čeká na pohotovosti na Bulovce a v Motole 6 hodin ze zlomenou rukou, kdo nemůže sehnat zubaře nebo kde jsou objednací termíny 3 neděle (kde nejsou sou komerční kliniky rusů, ukrajinců a arabů, kde oprava 3 zubů vyjde na 22 000 kč), kde chybí základní léky nebo antibiotika.

fungující sociální stát, kde na místo ve státním domově pro seniory se čeká 2 roky, navíc kdy tam dostane senior k snídani chemický puding se suchým rohlíkem a na komerční domovy bežný senior s důchodem 12-20 tis kč nemá, nebo se tam platí 25-35 tis Kč měsíčně.

Školství které produkuje tuny zbytečných vysokoškoláků, kteří při reálné náročnosti přijímaček vůbec nemaj šanci udělat přijímací zkoušky na VŠ, nebot cca 35-40% absolventů gymnázií a středních škol vůbec nemělo udělat přijímačky už na ty gmply a střední školy a měli skončit na učilišti, nebot na to reálně nemaj. Jenže v čr nikdo rukama makat nechce a školy aby přežily přijímaj hlupáky co tam nemaj co dělat.
To je to geniální školství, produkující nepotřebné lidi s tituly , kteří sou nepoužitelní v praxi.

A ty almužny za které někteří dělaj hlavně mimo velká města raději kometovat nebudu, ty ekonomicky vyrovnaný prolhanče. Běž jim do fabrik v Aši vykládat, jak se maj dobře když hákují za 21 000 Kč čistého. Proto každej kdo může u hranic jezdí dělat do německa a rakouska, protože tady mají super výplaty vid. Skladník v rakousku má být jak zeměměřic nebo vodohospodář v ĆR.

K tomu jedny z nejdražších energií v EU, nejdražší mobilní a datové služby, drahé potraviny a bydlení vzhledem k výši výplat atd atd
Emel
Každý je asi ovlivněný svou sociální bublinou...
Jestli je Okamura lepší než Komunisti s Babišem, to bych docela nerad rozhodoval. Komunisti i Okamura jsou strašný, jenže naštěstí si toho je dost dobře vědom i zbytek politických stran. Pokud si Babiš svou vládu o někoho z nich opře, tak jim toho ale moc nedovolí... tak jak toho moc nedovolil těm komunistům. A ono to Okamurovi asi i vyhovuje, kdyby měli začít něco reálně dělat, tak by jim to vůbec neprospělo. Tolik k rohorově sofiině volbě.
Jestli se v tom Aši ve fabrice nemají pohádkově... i to právo odjet pracovat do Německa je privilegium, který má svou hodnotu
Hendly
Byl jsi nekdy v zahraničí?
Zkoušel jsi tam jit k zubari a nebo k lékaři?
Kolik zemi na svete je lepsich nez ČR?
Barry Lyndon
Kombinaci faktů "hákují za 21tis čistého" a "firmám chybí 250000 pracovníků" nerozumím....

Kdekoliv jedu, vidím bildboardy, kde skladníkům nabízejí 40000 hrubého +
Anonym
Ted kde sou ty sklady....
Takže dělníkovi z montovny v Aši nebo Beskdydech doporučís, aby šel dělat do skladu v Kolíně nebo Praze? Kde tam bude bydlet? Na trávě vedle skladu ve spacím pytli Mumie nebo za 13 v podájmu? To si hodně pomůže :-):-)

Ty billboardy s výší výplat obsahují většinou krásné slovičko AŽ, pokud ti to neušlo - takže po 2 letech nebo při započítán ísvátků a víkendů a podobně a pak je najednou z 40 000 hrubého reálných 30-33 000 hrubého vid

:-):-):-)

U dopravního podniku hlm. Prahy šlo mít už před 9 leyt až 55 000 měsíčně jako řidič tramvaje, když si udělal tak 4 soboty a 15 nočních nebo ke klasických hodinám ještě 150 hodin přesčasů.
Bylo tam tak narváno, že museli posílit ve vrátnicích obsazenstvo na 15 vrátných aby to stihli vyhazovat :-):-)

Znám jednu paní ukrajinku a ta měla jako ulízečka 27 000 čistého, měla 3 práce a uklízela cca 15 hodin denně.
Takže takhle lze mít taky až 30 000 jako uklízečka.

Reálně nikdo nikde nechce dělat 350+ hodin měsíčně aby si vydělal něco nad průměr.
Ono pár lidí už taky z těhle snových zaměstnání vynášeli nohama napřed :-)

Kam se na tyhle případy hrabe úmrtnost z výfukových splodin, vid :-)
A až budeš dělat statistiky, objed všechny české ordinace psychologů, psychiatrů a praktiků a optej se, kolem měsíčně předepíšou psychoprášků :-):-):-):-):-):-):-):-) Vetšinou za tím jsou snová zaměstnání a harmonická situace v rodinách :-)
Barry Lyndon
Vidíš to nějak moc černě... firmám chybí 250000 lidí a "nejsou lidi" je slyšet naprosto všude. Popisuješ situaci, jako kdyby tu byla nezaměstnanost 20 % a lidi stáli ve frontách na polívku....

.... radši nebudu vytahovat klišé o cigárech a chlastu (a celkových ročních nákladech na ně) ;-) :-)
Anonym
vidím to naprosto realisticky a znám osobně nekolik lidí bydlících mimo Prahu, Brno, Ostravu atd a ptal sem se jich kolik tam lidi beoru v továrnách.

Doporčuji ti vylézt ze své bubliny a učinit to samé.

Vono jedna věc je výplata a druhá věc za jaké hodiny. 40 000 čistého za 350 hodin není slušná výplata, to je zoufalost
Hendly
Jen mala technická.. jak by tohle jako Okamura zmenil?
Kolik ma jako brat dělník v továrně?
Anonym
Tolik aby měl na slušné živobytí, mohl zaplatit nájem nebo si koupit novou nemovitost, měl peníze na děti a důstojný život.

To samé servírka, uklízečka, recepční, ostraha atd atd.

Ne honit výplaty 300-400 hodinami za měsíc a bydlet v 5lidech v bytě, protože není z čeho to zaplatit.

To není důstojné žití, tomu se říká pracující žebrák, víš Borisove.

Ono místo dotování pavědeckých nesmyslů by to chtělo dotovat potřebné věci. Jako třeba 20 nových domovů pro seniory s kapacitou 1500-2500 lidí, podporovat rozvoj vesnic, nutit zahraniční firmy pobídkami a úlevami k investicích v těchto oblastech a naopak nedat jim vůbec žádnou úlevu v přelidněných oblastech s dostatkem práce nebo dokonce někde jim to zdanit ve smyslu - chce nový sklad v přeplněé aglomeraci? Fajn, zaplat městké části či obci 10-70 MILIONU Kč a pak stav, jinak val stavit sklad jinam. těšilo nás.

Atd atd, možností sou MILIARDY

Sme vytunelovaná rozkradená země, kde zahraniční korporace využívaj šikovnou a levnou sílu aby vyváděli obrovské zisky domů a zde investovaly minimum.
Hendly
Prvni cast co popisujes je krasny obrázek socialismus.

V druhem je i kousek pravdy, bohuzel i v te je naivita socialismu. Na to co popisujes potrebujes lidi kteri odolaji korupci a takove najit je mnohdy tezke. Takze tu mame stav ktery neni idealni, ale celkove funguje lepe nez kdokoliv v historii.
Volit populisticke skončí tak jako vzdy. Hrůzou nesvobody s utrpením.
Anonym
Stav je ten, že lidi nemaj kde bydlet, že si berou hypotéky na 35 let, pokud jim je dneska vůbec někdo dá, jinak sou odsouzení doživotně někomu platit 15-25 tis pronájem - a bude to jen a jen stoupat a až budou v důchodovém věku, tak bud jít pod most nebo stále pracovat a umřit v 70-80. letech v práci. To už se taky pár lidem poštěstilo.

Vesnice se vylidnují, lidi tam nechtějí žít protože nulová zábava, špatné spojení, malá možnost pracovních příležitostí nebo nízké mzdy.

Ale funguje to skvěle máš pravdu :-):-):-):-):-)
Dokonce je to rok od roku lepší vid :-)
Hendly
Vesnice se vylidnění a nikdo tam nechce zit? Pak tam tedy jiste jsou levne nemovitosti.

Ach tve výkřiky.

ČR prožívá i pres těžkosti sve nejlepsi období. To co si dnes muzou lidi dovolit o tom se pred par lety snilo.
Žijeme v uzasne dobe. Jiste je mnoho lidi co maji finacni problem, ale kdyz naslouchas starým lidem tak proti tomu je dnes skoro kazdy králem.
Ani ne den jizdy od nas zuří válka. Ty tu brecis, ze nemas na nove auto…
Anonym
:-):-):-):-):-):-):-):-):-)

K čemu je ti levná nemovitost, často nach*aná ruina z roku nebreč, kde pokud si to nejsi schopen opravit svépomocí, budeš shánet půl roku řemeslníky a kde kompletní rekonstrukce dneska vyjde na 2-3 miliony?
Navíc za prá let je to díky tvojí EU neprodejné, protože když to nebude enegetická třída B nebo C, tak tu haluznu nepůjde prodat. Krása že.
A co tam budeš dělat, když tam není práce, je špatné spojení, tj auto nutnost a za 5-8 let ho ojedeš na šrot a budeš kupovat nové? nebo práce je, ale ve stlyu ve městě za tuto práci 35 000 a tam 24 000 Kč.

Já tu psal něco o autu? Umíš číst nebo zas záměrně lžeš?

PSAL SEM ZE LIDI NEMAJ KDE BYLDET a jediná alternativa je cálovat pronájmy až do smrti, nebo hypotéka na 35 let, pokud ti jí vůbec daj, což už dneska sposutě lidem nedaj. Zejména singles nemaj absolutně šanci!!

Takže co dopouruješ mladým? Zemřít v 70 letech v práci, v 50 na infarkt z přepracování a vyhoření nebo jít pod most?
Hendly
Z centra Aše je to na německou dalnici 7km….
Bydlet v Aši je z pohledu dělníka výhra v loterii.
rohor
Přesně toto směšné myšlení nás dovedlo tam, kde jsme.
Emel
"Tam kde jsme" nás dovedlo poválečné uspořádání Evropy a půl století v ruské sféře vlivu pod vedením KSČ.
Anonym
Jenže komunisti a ruzzaci už tady nejsou skoro tak dlouho jako tady byli. Na to bych se už pomalu přestal dnes odkazovat. Působí to už směšně.
Mikesus
bohužel ti odchovaní rusákama a komunistama tu jsou pořád a pořád se snaží prosazovate své vidění světa v digitální éře.
Anonym
Hele digitální milenálie, sbal si pět švestek a táhni voblažovat svými neostalinistickými moudry a zákazy do Ohnové země. Tady na ty bolševické cinty není nikdo zvědav.

Místo beztřídní společnosti bezemisní vid Borisove, jinak stejná bolševická utopistická lůza co změnila akorát barvičky :-):-):-):-) A zas chce měnit společnost proti její vůli, dobytek!
Emel
Vidíš... a já zase nepochybuju o tom, že kdybychom po válce zůstali v tom západním bloku, tak jsme na tom dnes lépe než třeba Rakousko. Tím neříkám, že to po revoluci šlo nějak skvěle... ale v průmyslu pokud tu roli leadera a technologický náskok ztratíš, tak už ji zpátky nezískáš, ani za těch 30 let...
Barry Lyndon
Jinak srovnávání s Rakouskem je strašně ošemetné, protože Rakousko během 60-80tých let udělalo v rámci Evropy neskutečný skok dopředu (z relativních loserů předběhli Německo), něco podobného se o něco později pak povedlo i Irsku (z totální loserů předběhli Británii , neskutečné...). Není tak vůbec jisté, že nebýt socializmu byli bychom před Rakouskem, nicméně násobně líp, než jak to tu v r. 89 vypadalo, bychom na tom byli určitě, to je jasné :yes:
Emel
Nemám o Rakousku úplně přehnané mínění... hodně to stojí na Alpách a turismu, jinak to až taková sláva není.
Barry Lyndon
Češi byli v rámci Evropy vždycky dobří podivíni a od Bílé Hory (1620) zřejmě defitivně zratili schopnost si sami vládnout...

... nicméně 35% věří, že je importovaný Bureš vyvede z temnoty :D:D
Emel
Já bych v tomhle nebyl tak striktní. Třeba během první republiky jsme si vládli docela dobře (že se to dneska trošku idealizuje beru, ale i tak).

Bureš sem, Bureš tam... kdyby tradiční politické strany nepředváděly leadery typu Paroubek a Nečas (namátkou), nebylo by tolik prostoru pro Bureše. A podívej se, jak občas vypadá politická scéna v pokročilých demokraciích... Holandsko, Belgie, Itálie, Řecko... USA... je to fakt o tolik lepší?

Co chci říct je, že jsme jako Češi tradičně dobří i v tom se shazovat, i když reálně to není tak zlé... ;-)
Barry Lyndon
Jasně, že si z toho dělám trochu srandu a lehce trolím, proto taky tolik smajlíků :D ;-)

Jinak systém demokracie, který z 300 milionů lidí vygeneruje Bidena a Trumpa, musí být buď rozbitý a nebo o základu vadný, to mi nikdo nevymluví :D:D
Mikesus
přesně toto směšné myšlení v nás, resp. minulých generacích, vybudoval komunismus a rusové.
Anonym
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Anonym
V tobě komunismus vybudoval to, že plně následuješ sovětské utopisty a jejich šílené fantasmogire a zase chceš měnit společnost na jinou, lepší. To totiž přesně chtěli sovětský bolševici :-):-):-):-)
Anonym
Jo takže když česká firma nezaplatí důstojně dělníka nebo zdravotnictví sestru, musí tedy višichni pracovat v cizině, aby mohli slušně žít.,

Trošku smutný vid :-)
Hendly
A co to pojmout jinak. Proc ty nezaložil firmu kde budes platit dělníky jako v cizině?
Anonym
Pokud si není schopna firma na sebe vydělat a řádně zaplatit zaměstnance a jede na limit, tak by to asi měla ukončit a prodat to někomu kdo to bude dělat lépe ne.

Popř. bratr Fialka ty propuštěné zaplatí z dávek ne, přeci nenechá nikoho padnout :-):-):-):-)
Emel
Přece to není tak, že aby nová firma mohla začít fungovat, musí nějaká jiná skončit. Ta tvoje hypotetická firma to dělá jak umí a pokud přijde dostatek lepších firem, tak ji z toho trhu vytlačí. Až tam lidi nebudou chtít za ty peníze pracovat, tak buď lidem přidají, nebo to zavřou...
Anonym
Oni nemaj jinou volbu krom jít pracovat do Německa, tam líp placená práce není, firma vedle dává to samé. Mam to od člověka co tam žije, 4 roky pracoval v tamních firmách, ted dělá 2 roky v Německu
Hendly
Tak to dělej. Kdo ti v tom brani rozjet firmu a davat dělníkům plat po jakem volas?
Anonym
Ta elektromobilita nějak nešlape https://www.autoforum.cz/…-nejsou-potreba/

:-):-)
twistedTSD
Házet to na protest někomu, kdo sabotuje elementární bezpečnost státu, není prozíravé. Nemluvě o tom, že se ještě k tomu spojil se zrzavým koštětem, které na sockách sdílí propagandu přímo ze Sputniku. Když už, jsou tady Svobodní, kteří se aspoň tváří, že stojí o umírněné hlasy.
Vaclav Mocek
Spise je komicke, ze Cina ma od cervence 2023 platny standard China 6b, ktery je v rade ohledu prisnejsi nez minuly i soucasny navrh Euro 7 platny az v 2025. Dodnes platilo, ze EU mela obecne nejprisnejsi emisni standardy na svete. To pusobilo jednak jako ochrana pred importy aut a zaroven bylo mozne vzit motor pro EU a primo, a nebo jen s minimalnimi upravami ho pouzit kdekoliv na svete. Ted bude mit tuhle komfortni pozici Cina. Necekal jsem to a spise to ukazuje na tristni stav evropskych automobilek, kterym ujel vlak nejen u EV a ale ted i u spalovacich motoru.
Barry Lyndon
Evropské automobilky před desítkami let vsadily na levnou naftu a spolu se svými dieseldezoláty se dodnes vzájemně ujišťují, jak to dělají dobře. A mezitím je svět jinde...

... byť teda v těch automobilkách nejsou ***i, oni dobře ví, že jim hoří střecha, akorát ty velké korporáty fungováním připomínají spíš politiku než podnikání, proto jim třeba Elon aktuálně tak nakládá (a to mají štěstí, že je Elon takový výstřední pošuk a Tesly nejsou trochu normálnější...)
twistedTSD
Evropské automobilky stále normálně generují slušné prodejní objemy, byť dělají vše proto, aby to vnucenou elektromobilitou skončilo. Svět mezitím dává lidem na výběr.
Mikesus
dokud tu budou dementi s nastartovanou naftou na parkovišti, tak se bohužel nic nezmění. A jelikož ty dieslové emise snižují funkci mozku ( prokázáno studiemi ), už se to asi jen tak nezlepší a evropě ujel vlak definitivně.
lukas13
Jen mě tak napadlo - co by na tuhle diskuzi řekl tvůj kámoš Ozzy? Na všechny ty urážky typu dieseldezoláti apod? Co by řekl na to zatahování politiky do zdejších diskuzí, čemuž se zdejší komunita úspěšně bránila dekádu a půl? Co by třekl na ty účelové kecy o "našich dětech" ?

Škoda, že už sem téměř nepíše.

BTW - nevíš, co s ním je?
Emel
Napsal by třeba:
"Naštěstí tu díky dlouholetému ježdění v naftových autech nebudu dlouho. Díky snižující se funkci mozku už teď skoro nejsem schopný sem psát, zatímco Hamuna díky ježdění v hybridu od Toyoty píše jako Lukeš".
Co jinýho chceš psát na takový militantní řeči než si z nich dělat srandu?
lukas13
:D :yes:

Smutné je, že se k tomu tady propůjčují lidé, do nichž bych to před pár lety neřekl.

Ale co už - máš pravdu, ta sranda bude jediné účinné řešení.
Mikesus
Řeknu jednoduše. On muj nazor zná a nejradši by po vyzkoušení hybridu pri dennim pouzivani už vyměnil ten jeho diesel. Rozdil při nastartování obou aut pozná, komfort pohonu taky. A pořád hledá co místo toho koupit a bohužel v ojetinach je pořád převážně nesmyslna nafta.
Pracovní vytížení, rodina, opakujici se zdravotni potize malého atd. Jsme stále v kontaktu, zrovna včera jsem s ním mluvil.
Hendly
Obsahuje China6b i podminky plnění emisi hned po startu? To mel byt jeden z velkych problemu EURO7
Diky za info.
Vaclav Mocek
Pokud mate na mysli cold start emission, tak to je zahrnuto v 6b take, narozdil od 6a z 2020. Nuti to vyrobce resit rychle mimo jine zahrati tricestneho katalyzatoru, nebot prvnich cca 200 sekund WLTC testu pri studenem startu jim dela vetsinu emisi a takzvany cold start budget byl postupne v navrh zredukovan. Cesty jsou ruzne, od uziti pasivnich adsorberu pres redukci hmoty zahrivane v prvni fazi, hrani si s CVVD/CVVT a pripravou smesi kombinaci s hybridnim pohonem. Problemy maji stejne jako Euro 7, jen proste neskuhrali a motory upravili - cinske vlade se neodmlouva a kdyz strana rozhodne, tak presto ani motor nebezi. Spise mi prijde, ze to jsou schopni resit s nizsimi naklady nez evropsti vyrobci.
Hendly
Diky za technickou odpoved.
In sider a nebo jde o volne dohledatelne info?
Vaclav Mocek
Dnes uz insider jen na strane prevodovek u velkych stroju, kterych se to take dotyka, byt standardy jsou jine (e.g. Stage V), nebot prevodovka treba pri razeni prevezme kratce kontrolu motoru a zajistuje optimalni pracovni bod a emise jsou jedno z kriterii.
Freddka
Ze zvedavosti, protoze se zda, ze toho vis vic nez tri redakce auto.cz dohromady - resili cinani taky emise z brzd a pneumatik?
Mikesus
vtipné je, jak všichni, co křičí proti euro7 tohle odignorují. Jako by to nebylo a budou pořád mlít svoje, jak euro7 zabije automobilky, jak to je proti fyzikálním zákonům, jak to nejde udělat. A ejhle, v Číně to zvládají ještě přísnější.
Barry Lyndon
Proti fyzikální zákonům byla už dieselová Euro5 - mleli o tom celou Dieselgate... :-)
Anonym
Si pamatuju, jak evropští výrobci nákladních aut brojili kolem roku 2010 proti povinnému zavedení močoviny (SCR katalyzátorů), že to je proti fyzikálním zákonům, že je to nevyzkoušená technologie, že to výrazně zdraží nákladní auta atd. Přitom v USA všichni tito výrobci nákladní auta s SCR katalyzátory prodávali.
Anonym
Ano, souhlas s Čínou. Evropské automobilky si myslí, že vybojovaly vítězství, ale slavit můžou v Číně.
Nesouhlas s tím, že by EU měla dříve nejpřísnější emisní standardy. Ty odjakživa byly v Kalifornii a obecně v USA. V 70. letech tam měli povinné katalyzátory výfukových plynů. V EU (tesp. EHS) to bylo až v 90. letech. A to 20leté zpoždení za USA platí plus minus dodnes.
Emel
Ještě nedávno bych namítl, že pokud se stejné auto dělá ve dvou verzích pro USA a Evropu, tak to evropské je vždycky lepší... lhostejno jestli je to Nissan nebo Volkswagen... protože prostě v USA je to víc spotřebka a nejezdí se tam rychle a tak.
Tenhle stav sice víceméně trvá, jenže nám to Amerika vrací v motorech... a tady jsou teda jednoznačně důvod přísnější evropské normy na emise CO2.