AutoRevue

Zpět na článek

Kia EV3 a dost. Jediné elektrické auto do rodiny přijelo do Česka, ujede přes 600 km

69 komentářů

Ozzman
Už jsem si říkal, že to na fotce vypadá dobře, pak jsem zjistil, že EV3 je jiné auto :D EV3 jako jediné auto do rodiny? Teslo, omlouvám se za to, že jsem si stěžoval na tvou výrobní kvalitu, ale aspon se na tebe dá koukat :D
ptr078
@Ozzman Mne to pripada, ze v h/k najimaju na vzhlad nahodnych brigadnikov a podmienkou je, ze nemaju s dizajnom ziadne predosle skusenosti
Ozzman
Koukám, že redakce přehodila úvodku na správné auto, ale tohle není hezké, parametry asi fajn, cena vlastně taky pro fanoušky elektromobility už je to asi zkousnutelné, ale mne to příjde jak 10 let starý Citroen.. no jsem rád, že se v této cenové pro rodinu dá ještě koupit alternativa (tím nemyslím Karoq s manualem), třeba od stejné značky s názvem Sportage @ptr078
admin badgeAvatar - Honza Mička
Honza Mička
@Ozzman no jo, ona tam ta EV3 byla, ale schovaná za EV6 :-D.

Ohledně těch alternativ... Když jsem před lety dělal s panem Barnou, šéfem české Kie, rozhovor, řekl mi, že to Kia vidí tak, že vedle sebe můžou úplně v pohodě fungovat různé typy pohonů klidně i v rámci jednoho segmentu. Tenkrát to bral člověk trochu s nadhledem a slovy "co my víme, co bude za pár let", ale ono se to ukázalo jako realita.

Spíš me zaráží, hlavně pak v kontrastu s Korejci, jak někteří považují třeba Škodu Elroq za revoluci v segmentu, něco úplně nového, nevídaného a blabla. Přitom Korejci v tom jedou už tak dlouho (pravda, před lety za výrazně vyšší "ceny od" než dneska) a fakt to nejsou špatná auta.

Honza
ptr078
@Ozzman Radsej by som videl novy ceed/i30, ale sportage je v pohode. Mame v rodine posledne 3 generacie a kazde funguje bez vatsich problemov
Ja Prvni a Posledni
@ptr078

Mame v rodine posledne 3 generacie. 🤡
Ozzman
Galerie opravena, to se stane :) Ale mne naopak vyhovuje, ze i Kia samotna ma alternativy je skvele, jen EV3 je pro mne moc “jine” vzhledm, vubec tim nechci rict, ze je to spatne auto. Sam jsem po letech zkousel na jare Tucson PHEV a velmi mile mne prekvapil, jak dospele auto to je. Az ma spotrebu @Honza Mička
Emel
@Honza Mička no ono je to asi opravdu o těch cenách... Elroq technicky rozhodně není nic revolučního, trošku zkrácený Enyaq... ale za 800 je to "dospělý" auto.
speedfred
Popcorn už mám pripravený.
Ozzman
Ze známosti pomlčím, jaký pohon má tvé nové auto, aby si jednu ještě neschytal taky :D:D:D @speedfred
speedfred
@Ozzman
odpoviem politicky korekne, moje vozidlá majú všetky druhy pohonu a to posledné je v tabuľke hybrid. :-))
Lubo
Sem s tým, ktorý model s R6d? 😉
Ja tento rok tiež nový hybrid s týmto pohonom.

A zvyšok vozového parku ten najekologickejší (nohy, bicykel, vlak).
speedfred
@Lubo chcel som ti napísať súkromnú správu ale nejako nie sú. Odpísal som ti kde si sa pýtal.
Lubo
@speedfred mne zasa nejde ani odpovedať na tú správu. Zaujímavá voľba 👍, prajem veľa spokojných km!
Ja som chcel niečo menšie a skončil som nakoniec s G07. Po polroku veľmi pozitívne dojmy, aj keď som mal obavy z veľkosti apod.

Inak, keď je to diskusia k EV - appka k autu mi ponúkla prechod na EV. Zanalyzovala moje reálne trasy za polroka a vyšlo jej, že na 97% trás by som musel nabíjať aspoň raz. Asi som špecifický prípad, ale dosť by ma to obmedzovalo ak by som mal ísť do DE ako naposledy 1940 km za 3,5 dňa, a na ubytovaniach bola dokopy až 1 nabíjačka (obsadená). Často som rád, že vôbec nájdem voľné ubytovanie a je kde parkovať.
speedfred
@Lubo
potrebujem 3.5t na ťažnom a niečo čo zvládne aj terén. Nezriedka robím denne 300-400-600km takže asi tak.
DonVito
"Elektromobily jsou často považovány za druhé auto rodiny. Auto pro lidi, kteří to nemají do práce daleko, pohybují se hlavně ve městech a jejich blízkosti a na delší vzdálenosti jezdí jenom občas. A když už na to dojde, plánují, kde budou nabíjet, kde si odskočí, kde se posilní a podobně. Případně už jsou dostatečně otrkaní a vědí, kde zastavit."

Beru to jako ironii, resp. kdyz vyvracim jedno klise (druhe auto), doufam, ze neplati zadny z techto nesmyslu.
Honza Mička
@DonVito jak se to vezme... Ještě docela nedávno nám přímo lidi z marketingu automobilek říkali, že i dálky jsou v pohodě, že si prostě jenom na chvíli zastaví, odskočí si, dají si kafe a hned zase jedou. Během toho něco nabijou. Tak jsem se snažil spočítat, kolik bychom museli denně vypít kafí, aby to pro všechny dávalo jako jediné auto do rodiny smysl. Už jsme se o tom pak nebavili.
DonVito
@Honza Mička
Nemusis pit vzdy kafe.
Muzes si dat obed / veceri.
Muzes si zacvicit, jit na prochazku, pracovat.

Specielne u redaktora nevidim problem psat behem nabijeni.
V cem je problem, kdyz se VZDY cas behem nabijeni smysluplne vyuzije??
Znam tvuj odpor k elektromobilite.
Na pristupu, clancich i komentech (o poctu kafi atp.) je to hodne znat. 👎

Jak casto jezdi vetsina lidi
za jeden den dal nez 300km?
Mas nejakou predstavu o beznem zakaznikovi??
Pro ktereho bys mel psat...
Muj nazor.
MarekAbsolon
@DonVito Otevírám popcorn a těším se na plodnou diskusi mezi vámi dvěma. Máte na to oba tak do toho.
Horký Rom
@MarekAbsolon
Bravo webpajo 👍
gil54
@DonVito

...to je právě to, co ty o pár řádek výš zpochybňuješ...

...nemusíš pít kafe, můžeš si dát oběd/večeři, můžeš si zacvičit, jít na procházku, pracovat nebo spát, znásilnit stopařku, jít se vych**t...protože to auto chce, potřebuje.

To je ale přesně to, co píší v článku - plánovat, vědět kde budu nabíjet, přizpůsobit se autu - auto řídí řidiče ne řidič auto. Nic proti tomu nemám, je to každého volba a některá pozitiva mají pro někoho rozhodující význam. Ale proč se do toho navážíš, když to zároveň připouštíš?

A kdo kolik jezdí denně, kdo má, podle tebe, odpor k elektromobilitě nebo pro koho by, podle tebe, měl psát p.Mička články a jak, není, v tomto případě, vůbec důležité, když máš rád tu věcnou diskuzi, jak to zde pořád deklaruješ.
MarekAbsolon
@Horký doufám chlape že se taky zapojíš a neboj se do toho opřít romskou silou.
DonVito
@gil54

Kecy o planovani.

V realu to vypada tak, ze zadas cilovou adresu do navigace.
🫨
speedfred
@DonVito https://medium.seznam.cz/…a-realita-101194?…

Plánovať fakt netreba.
Honza Mička
@DonVito s těmi body plně souhlasím, mně se jenom jednalo o to, jak nám to podávalí někteří zástupci automobilek. A kafe bylo častý argument. Ostatně já jsem byl jeden z lidí, kteří naopak z legrace nadávali, že nabíjení trvá moc krátkou dobu a nestíhám si odběhnout ani hodinový trénink :-D.

Ale teď je tady jiná věc - přeprava malých dětí. Máme 5měsíčního kluka a měl bych s ním jet za rodinou do Beskyd. Jsou to normálně 3 hodiny cesty, s nabíjením to bude delší. Najednou je už zastavávka problém, protože se ti probudí, chce jíst, pak nemůže usnout, musíš přebalit, a to nechceš dělat někde parkovišti nebo na záchodech u benzinky. Řekneš si, že se to dá řešit. Ano, ale už plánuješ, kde zastavíš, kde nabíješ.

Není to jenom o tom čas nabíjení smyslupně využít, ale o tom, že ztrácíš čas, který jsi mohl být už doma, mohl krmit, mohl koupat, mohl uložit do postele. A pokud sám nemáš vkastní zkušenost, můžu ti garantovat, že každá minuta křiku dítěte, které je přetažené, změní se mu náhle režim atd., se zdá jako hodina.

Člověk nesmí všechno posuzovat jenom podle vlastních potřeb. Já jsem s dítětem poměrně vystřízlivěl a čas je pro mě hodně drahý.

Honza
Horký Rom
@speedfred
Ano, děkuji za odkaz, který jsi dnes ve dvě ráno zveřejnil v jiné diskuzi a pod jiným uživatelským jménem: https://www.auto.cz/diskuse/95343/1#…
Honza Mička
@DonVito promiň, odpověděl jsem ti níž, ale tys mezitím dopsal další specifika...

- Můj názor k elektromobilitě neznáš. Moje články nečtěš, protože na Auto.cz nepíšu. Pokud vycházíš z tohoto článku, není to na názor k elektromobilitě dost.
- Mně je jedno, jak často jede někdo za den dál než 300 km. V článku jsem psal, že mně by to běžně vystačilo asi na týden.
- Běžný zákazník mě zajímat nemusí, nejsem prodejce ani markeťák.
- Já píšu pro všechny, ne jenom pro ty, které zajímá elektromobilita.
- Na tvůj názor máš nárok, já ti ho neberu ani nevyracím, jenom doplňuji svůj pohled. Tak jako já respektuji tvůj názor, ty respektuj můj.

Honza
Petr Kozohorský
@DonVito Máte pravdu, drtivá většina lidí 300 km denně nenajede. Že by mohlo být EV druhým autem do rodiny, tak takovému snění se oddávají dobře placení redaktoři některých motoristických medií. Realita je totiž taková, že drtivá většina obyvatel ČR má problém si koupit 1 nové auto v ceně cca 500 tis. Kč (to tvrdí statistika). Proto převažují nákupy ojetin a logicky to musí být auto univerzální, použitelné pro vše - tedy takové, které zvládne jezdit kolem komína a jednou za čas i tu delší trasu. P. S. Tankuji tehdy, kdy je to třeba. Nemusím při tom pít kávu, obědvat, cvičit, procházet se, pracovat apod.. - tato často omílaná a už profláknutá zdůvodnění považuji za hloupá. Na benzinku jezdím natankovat, to je hlavní úloha benzinky. Prostě během 5 minut natankuji a jedu.
Hendly
@Pan Micka

a kolikrat rocne jedete s ditetem 3 hodiny bez zastavky v aute?

Proc si proste s EV nezkusite chvilku zit misto soustavneho sireni nesmyslu o EV na auto.cz

PS: Az budete za par mesicu s malym chodit po meste kouknete v jake urovni ma hlavu. Nedycha nahodou ve meste primo smrad z vyfuku?…
Honza Mička
@Hendly v prvé řadě auto nebude určovat moje potřeby, ale já si budu vybírat auto podle mých potřeb. To je pořád moje právo. Možná se budete divit, ale s elektromobily žiju, mám je rád a kdybyste četl moje články, víte to. A stejně tak byste znal můj názor na staré kyselé nafťáky ve městech, hlavně teď když jsou nízké teploty, "nadlábnuté" motory před bytovkami a podobně.

V článku jsem jasně uvedl, že auto, které ujede na nabití 300 km, je pro mě z hlediska běžného denního použití naprosto v pořádku a vystačí mi. Co konkrétně je tady nesmysl? Uveďte příklady těch nesmyslů, o kterých tady píšete.

Jezděte si klidně elektromobilem až na kraj světa, je to vaše právo a já vám to vyvracet nebudu. Ale u nabíječek se potkávat nebudeme.
twistedTSD
@DonVito
"Nemusis pit vzdy kafe.
Muzes si dat obed / veceri.
Muzes si zacvicit, jit na prochazku, pracovat."

:DDDDDDDD

Geniální logika. Asi se ti ráno přilepím před auto, ať máš víc času ke smysluplnému využití. Můžeš si třeba dát druhou snídani, nebo přečíst Vergilia v originále.
Mikesus
@twistedTSD
Tak už asi víme, kdo záměrně blokuje nabíječky. Jen pro radost ze zdržování ostatních.
MarekAbsolon
@Mikesus koukej kdo ti blokuje elektromobilitu. Nejsou to Husákovy děti, ale současné děti. Tak se vzpamatuj.
Mikesus
@MarekAbsolon
Další nesmysl co jsi napsal? Všiml sis, že jsem tu nic nepsal. A v čem brání současné deti? Jam mám 3 a všechny si zatím nejvíc pochvalovaly právě EV. A hlavní důvody jsou následující. Nesmrdí u skolky/školy a líbí se jim zrychlení a ticho pri jízdě. Ty bys zas pro svoje pohodlí je nejradši otravil, aby tě neomezovaly, co?
DonVito
@Honza Mička

Jen poznamka k cestovani s ditetem.
Ano, se spalovakem budes mit mozna o zastavku min.

Ale jestlize je problem detsky krik a mas strach z cestovani s ditetem, pak radeji zustan doma.

Podobne "problemy" budes mit i ve spalovaku.
😀

EV ma jine vyhody. Treba ze muzes behem zastavky topit a nepriotravis rodinu...

Vsechno ma sve vyhody a nevyhody. Ty jsi predvedl ukazkovou dramatizaci nevyhod EV s detskym placem.
👎👎👎
MarekAbsolon
@DonVito Víš prd o ježdění k babičce na víkend do Ostravy.
Mikesus
@
MarekAbsolon
No do Ostravy bych fakt deti nevozil.
Honza Mička
@DonVito ty jo, já myslím, že asi každý čteme úplně jinou diskusi :-D.

Říkám ti, že nechci jet s autem, které ujede 300 km na jedno nabití, někam daleko, natož s dítětem. Nevyhovuje mi to. Naštěstí mi to nikdo nenutí a jsou alternativy.

Pokud chces ty o zastávku více, klidně, ale nepotkáme se tam. Doma nezůstanu, já prostě pojedu jiným autem, které moje nároky splní lépe.

Honza
MarekAbsolon
@Mikesus si vole přečti, co psal Mička. Snad to zvládneš a dokonce třeba zvládneš tomu porozumět.
gil54
@MarekAbsolon

... Beskydy jsou přeci předměstím "adult only Ostravy". 😀
Mikesus
@MarekAbsolon
Až se naučíš psát ve stromu kam tvá reakce patří, třeba to bude přehlednější. No a odpověď na tvoje trolleni? Beskydy a Ostrava je dost rozdíl. Především z hlediska ovzduší i geologicky. A kdyz se podíváme na to ovzduší, tohle říká vše:
https://www.cistenebe.cz/…usi-na-ostravsku
Benzoapyren, tzn dezolati s dieselem nebo palici v kotlich vse co najdou.
Emel
@Mikesus na obranu @MarekAbsolon... psát v tomhle stromu je sakra těžký :-(
Mikesus
@Emel
To souhlasim, ze to je dost o ničem. Hodně nepřehledné, takový základní test inteligence A ještě větší umění je pak regaovani na někoho dřív než tu něco napise.
MarekAbsolon
@DonVito Bravo chlapi a pokračujem v argumentaci, děláte mi dnes velikou radost
MarekAbsolon
Ještě že to je prakticky zadarmiko, teď ještě zrušit ty dotace na naftu pane Mikesusi viď a pak ještě zakázat Husákovy děti a máme se jak v ráji.
Mikesus
@MarekAbsolon
Koukám, zoufalá argumentace potrwfeneho dezolata. Dej dokaz, kde píšu o dotacích na naftu. Další ubozak se tu objevil, který si akorát vymysli. Ale co čekat od bezohledně a nevychovaneho dezolata.
MarekAbsolon
@Mikesus
Mikesus
25. listopadu 2024 • 22:06

10
@Ja Prvni 123
Ono by stačilo zrušit podporu nafty a nikdo by EV neprotlacoval.

Ty vole von si nepamatuje ani co psal a nebo mě tady chce poučovat co je dotace a co je subvence a co je daňové zvýhodnění. Chudák.
Mikesus
@MarekAbsolon
Podpora a dotace je dost zásadní rozdíl. Nikde tam nevidím napsáno dotace, to co cituješ. Není moje chyba, ze nedokážeš pochopit význam textu. Co tam máš dál?
Evidentně mas nějaké poneti o tom co je dotace a subvence, ale pochopení psaného textu je už asi problém. A ještě větší chudák je ten, který ani nedokáže přiznat svoji chybu a už raději píše v jiném vlákně.
Renoo
Takže aby to ujelo těch 600 km, tak je musím vyklopit na stůl částku, za kterou se nakupuje u prémie ICE a dostanu Kiu. To je pokrok v 21. století.
Rasto
Tak cenovo za mňa sklamanie...
Ceed sw s automatom , 1.5t a rozumnou výbavou idú okolo 600k. 400k rozdiel sa nikdy nevráti... keby to bolo s tou väčšou baterkou za 800k, tak by som to považoval za tak nejako zaujímavé, takto si to súkromná osoba nekúpi.
Horký Hrom
Asociace poskytovatelů restauračních služeb a Konfederace kávového průmyslu se jednoznačně ohrazují vůči navyšování dojezdu elektromobilů přes 600 km. Dle našeho názoru je dojezd kolem 200 km dostačující. Členové našich sdružení poskytují majitelům elektromobilů širokou škálu služeb. Meziroční nárůst spotřeby kávy v blízkosti nabíjecí infrastruktury dosáhl 42 % a teplých jídel 27 %. Z tohoto důvodu považujeme za zbytečné, že Don Vito a Honza Mička jsou ve-při.

Horký Hrom, předsedající společného výboru
MarekAbsolon
@Horký Hrom Pane voni budou větší hlava, než se na Slovensku myslelo.
Mikesus
@MarekAbsolon
Spis ty moc nejsi. Ale to už tu vi skoro každý dávno. Ale co čekat od generace x. aspon že jsou obcas světle výjimky. Původně jsem si na zacatku myslel, že bys v ní mohl být tez. No ale tvé nevychovani v jinych diskuzich, trolleni a lži jen ukazalo, ze patříš k tomu obecnému z gen X. Žití na úkor dalších generaci, likvidace prostředí pro svůj komfort.
Ale jinak díky, ze mne zminujes ještě dřív než se v diskuzi objevím. A ještě k tomu na to nic uz reagujes. Doporučil bych psychiatra a silnější prášky.
MarekAbsolon
@Mikesus Já bych ti doporučil se nenavážet do skupiny lidí, která žila v nějaké době. Kde se u tebe bere ta namyšlenost a nadřazenost? Nařknout skupinu obyvatel z toho, že žije na úkor dalších generací je neskutečná prasárna. Velmi výmluvná o tvých ubohých charakterových vlastnostech.
Co ty jsi udělal pro svět? Aha, nic. V generaci Husákových dětí je mnoho borců, kteří něco dokázali a od kterých by ses mohl učit.
Mikesus
@
MarekAbsolon
Nebreč. Však to vidíme ve vsem okoli. valecna a poválečná generace si utrhla od pusy, aby děcka měla něco víc. A tahle? Výmysly jen pro to, aby si mohli pálit naftu všem pod nosem. Bagatelizovani a ignorování faktů, výmysly a lži proti nebo hybridum. Jsi toho hezkým důkazem. Jak se říká, mlceti zlato. A nikdo by to víc neřešil a ani nevytahoval. A jelikož ti hloupejsi si myslí, že když budou neustále vykrikovat, i když o tom vůbec nikdo nemluvil, ze jim to pomůže, tak si můžeš jít podat ruku s hamunou. Tímto jen dokazuješ to, co se snažíš vyvrátit.
MarekAbsolon
@Mikesus tobě evidentně pohrabalo z nafty, takže bláznům já odpouštím. Jsi chudák a měla by ti být poskytnuta potřebná péče.
Mikesus
@MarekAbsolon
To jsem v klidu. Být v očích někoho jako jsi ty za chudáka, to je kompliment. A ještě lepší, že se staráš o ostatní. Třeba tak, že jim neničíš zdraví naftou, že? Nebo že by to bylo jinak a ostatní ti jsou úplně ukradení a jsou to jen vše výmluvy, ty statisíce pracovních míst, jen abys sám sobě neubral na komfortu?
twistedTSD
@Mikesus Super, teď tu ještě pojedeme mezigenerační válku. Klesáš každým příspěvkem níž a níž, boomere.
Mikesus
@twistedTSD
Všiml sis, kdo tohle začal? A koho zminuje v prvním prispevku?
Nebo je to pro tebe tez moc složité pochopit co bylo napsano driv co později? Klesat taky dost hluboko k tomu absolonovi. Nebo se v mém zobecněném popisu taky vidis?
traveldrive
Je to hnusné jak cesta do roboty...
Arese
Mikesus
@Arese
Tleskám, ze to není odkaz na autoforum. Tady se snaží aspon o nějakou novinářskou neutralitu
Emel
@Mikesus tohle ale nepsal novinář, ale nějaký blogger... (předpokládám, že jsi to neotevřel :-) )
Horký Rom
@Emel
Není špatné, že Emel v jedné diskuzi brání dva solidní diskutéry – nejprve Absolona a nyní Arese 👍
Mikesus
@Emel
A to nemůže blogger napsat nezaujatě? Ano otevřel a zběžně přečetl. S něčím jsem souhlasil s něčím ne. Ale dával to aspoň jako svůj názor, ne jako fakt. A
Emel
@Horký Rom
Já ale nebráním ani jednoho... no možná trošku Absolona, protože z nemožnosti odpovídat na příspěvky na úrovni > 3 mě samotného vytáčí... tobě teď už ve stromu odpovědět nemůžu například.
Hendly
@Arese
Tak jestli tohle z clanku jsou největší lzi v oblasti elektromobilu tak to je celkem fajn.

Tvrzeni z clanku jde vyvratit celkem snadno.
Mikesus
@Hendly
přesně tak. Nečetl jsem to úplně celé, ale má v tom asspoň hlavu a patu a nesnaží se něco překrucovat nebo lhát. Prostě má názor a dá se diskutovat a argumentovat. Ne jako tady, kteří svoje domněnky pokládají za fakta bez jediného argumentu. Ale to samozřejmě neznamená, že to nedělá v jiných příspěvcích. Bavím se o tomto konkrétním.