Novinky
KANKUNEN
5
Jako přechod z tlačítek ok, ale dnes už opravdu ne. Dnes je potřebný dostatečně velký dotykáč, kde jsou velké ikony, abych viděl i já. Napsat slovo trvá 10x méně než to nakroutit a entrovat.
Přejít do diskuze
@PavelK_ Jaká ironie? Chceš napsat a, na dotýkací klávesnici je a vlevo uprostřed. Ovládačem honíš kurzor po klávesnici a celou dobu musíš čučet na tu obrazovku, kde zrovna jsi. Je to tak, že.
Kolečko iDrive je vždy umístěno tam, kde je přirozeně pohodlně "odložená" ruka a není třeba se tam vůbec dívat. Obrazovka může být umístěna kdekoliv, kde je na ní dobře vidět, nepřekáží a není imrvére zachmataná.
Daň za o něco kosrtrbatější a ne tak přímé ovládání jako u dotyku, ale zde je potřeba se za kontroly zraku stále volnou a přinataženou rukou v prostoru do něčeho trefovat a obrazovka musí být nějak v dosahu ruky. nebo je jako u Tesel víc po ruce, ale o to víc je třeba odvracet zrak od silnice. Dotyk přináší víc možností a variant a v drtivé většině voleb asi bude i rychlejší, ale vyžaduje víc pozornosti.
Já osobně jsem si rychleji zvykl na iDrive a i když je to retro, mám ho raději. Stejně s autem hlavně jen jedu a zablikat, zatroubit, zatopit a pustit rádio nebo přijmout hovor telefonu jde většinou na volantu nebo někde okolo.
Daň za o něco kosrtrbatější a ne tak přímé ovládání jako u dotyku, ale zde je potřeba se za kontroly zraku stále volnou a přinataženou rukou v prostoru do něčeho trefovat a obrazovka musí být nějak v dosahu ruky. nebo je jako u Tesel víc po ruce, ale o to víc je třeba odvracet zrak od silnice. Dotyk přináší víc možností a variant a v drtivé většině voleb asi bude i rychlejší, ale vyžaduje víc pozornosti.
Já osobně jsem si rychleji zvykl na iDrive a i když je to retro, mám ho raději. Stejně s autem hlavně jen jedu a zablikat, zatroubit, zatopit a pustit rádio nebo přijmout hovor telefonu jde většinou na volantu nebo někde okolo.
@KANKUNEN
Nejsou náhodou klasická tlačítka vhodnější a bezpečnější než smatlava velkoplosna televize?
Nejsou náhodou klasická tlačítka vhodnější a bezpečnější než smatlava velkoplosna televize?
@KANKUNEN nevíš o čem píšeš. iDrive žádný kurzor nemá, něco takového mívali starší Mercedesy a Lexusy. iDrive je za mě nenahraditelná věc a její odstranění je krok zpět v ergonomii i bezpečnosti. To kolečko používám při každé jízdě a nikdy jsem ho nepoužíval na psaní, byť dřív to umělo i malování gest na jeho horní plochu. To chápu že dali pryč, byla to zbytečná drahá kravina. iDrive používáš na průchod menu infotainmentu, když máš uložené oblíbené body typu do práce, domu atd. tak to tim právě za jízdy prakticky po slepu tou opřenou rukou vybereš. Případně dnes ve Waze/Google tim kolečkem překliknu na hlasový vstup, takže zase, vyjedeš, koukáš na cestu, opřenou rukou pootočíš, klikneš, řekneš adresu, kolečkem potvrdíš, hotovo.
Že na některé věci nemá fyzické tlačítko náhradu bych dal příklad z leteckého průmyslu. Nejmodernější stíhačky mají víc displejů, ale stále mají ergonomická tlačítka a přepínače. Tady to je dost podobné, prostě nemůžeš nikdy dokud řídíš sám patlat po displeji na něco co lze udělat poslepu hmatem na nějakém ovladači.
Že na některé věci nemá fyzické tlačítko náhradu bych dal příklad z leteckého průmyslu. Nejmodernější stíhačky mají víc displejů, ale stále mají ergonomická tlačítka a přepínače. Tady to je dost podobné, prostě nemůžeš nikdy dokud řídíš sám patlat po displeji na něco co lze udělat poslepu hmatem na nějakém ovladači.
@adamzprahy “malování” písmen na plochu iDrive ovládača ide naďalej. Aspoň u mňa, model roku 2024.
Inak súhlas, iDrive stále funguje veľmi fajn.
Inak súhlas, iDrive stále funguje veľmi fajn.
@slfi při vší úctě k Alfě i tomu že to řešení je funkční a za mě ideální, tak co mě odrazuje na Giulii/Stelviu že to tehdy Alfa docela sprostě okopírovala z tehdejších BMW. Myslim si že to byl další bod co nepomohl prodejům, resp. přebrání zákazníků, protože ve mě to evokuje že bych přešel z originálu na fake. Tim myslim komplet včetně řadičky. Přitom zrovna Alfa by to uměla i jinak aby funkce zůstala zachována.