Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekonomika

Zpět na článek

Prodeje elektromobilů v Evropě: Němci září, Tesla a Číňané hoří

64 komentářů

psel
A to teprve MB s MMA, BMW s Neue Klasse a VW s MEB+ přichází, to bude teprve jízda. Prodeje BEV půjdou dále nahoru.
psel
@traveldrive Ale k ničemu se neschyluje, měnit směr by byla blbost a i pokud by se to nezodpovědnými politiky za pomocí jimi vystrašeným voličů z GD povedlo, tak to bude stát víc a nepřinese to zhola nic. Naše závislost na dovážených fosilních palivech zůstane.
Pokud se podíváš na západ, tak vidíš jak to má vypadat, třeba stabilizace sítě pomocí těch BEV, kdy EON nabízí až 720EUR ročně za to, že tvá Neue Klasse bude připojená na síť a dáš jim k dispozici část tvého Aku. Když se podíváš na přečerpávačku Dlouhé Stráně, tak ta dá 650MW výkonu a 3.7GWh kapacity. Na tohle bys potřeboval výkonově při 11kW sdílení mít připojena sice všechna BEV, co máme dnes v ČR přihlášena pořád připojena (60.000 čili jen 1% ze všech osobních aut) a skoro dvounásobný (doma + práce) počet bidi nabíječek, a navíc by jsi musel sdílet celou kapacitu baterky (omezeno na @20kWh/Auto = 1.2GWh kapacity celkem) ale toto řešení má výhodu krytí lokálních potřeb, což je pro síť výhodnější než jen jeden bod. Jen ta síť musí být chytrá a k tomu musí být dotaženy standardy sdílení, což bude až příští rok. Takže pokud by jsi připojil při parkování 3% všech aut do sítě, měl bys výkonově 3x Dlouhé Stráně a to samé v kapacitě. Přijedu, zaparkuji, strčím do nabíječky, za 720€ ročně, proč ne. Plus teda k tomu samozřejmě něco za každou přesunutou kWh.

Takže tu nestrašte blbostma a věnujte se tomu, jak si energii vyrobit sami, protože každá kWh takto vyrobená nás posune k nezávislosti na dovozu energie, a hloubka zálezu Fica do patřičných otvorů Putina nebude muset být taková. Je to příležitost a ne hrozba.
Lempl Klaun
@sarusian = russian. 🤡
Horký Rom
Nemohu zapřít, že jsem v naprostém nadšení z tak skvostného titulku - moc líbí 👍
Lempl Klaun
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
hrtlik1
@rohYpnol
1) Levnější by to opravdu nebylo. Navíc bychom si zase vyrobili jeden centrální bod. Nyní s elektřinou mohou obchodovat všichni. Ve skutečnosti potřebujeme jak nové stráně, tak V2H/V2G.

2) No a co? Vy z toho nějak profitujete, že to vyvážíme? Já tedy ne. Akorát si tu hulíme pod okny a mám z toho přesně 0Kč.

3) Střídač má životnost větší, pak ho stačí opravit, odejde vám tam pak akorát nějaký tranzistor. Větrníky se taky dováží z Číny, ale většinu si vyrábíme sami.
Průmysl se nelikviduje, naopak ekonomika z něj roste. Jenom opakujete nějaké dezokraviny stále dokola. Povolenky platit nebudete, když nebudete pálit fosilní paliva, takže očividně jde o životní prostředí.

Jednoho dne se snad probudíte nepředávkován Rohypnolem a pochopíte to.
H357
@Horký Hrom

Drsna ironie. Jsou to dva tydny co v Nemecku uhorel otec se dvema detma v Tesle po narazu do stromu. Svedci se je snazili zachranit ale nebylo jak otevrit dvere. Zapustene kliky.
sarusian
@psel v principe som rad, aj ked nemam EV a dlho ho mat nebudem, pretoze kazdy predany europsky EV znamena zachovanie europskej produkcie
psel
@jersey.se není ti trapný tyhle kydy psát do každé diskuze? Navíc jen heslo, chováš se stejně jak komouši. Máš li myšlenku tak jí rozveď ale tentokráte prosím až si nastuduješ co všechno se do BEV třeba od ŠA vyrábí v Evropě abychom to zase nemuseli probírat od počátku.
Lempl Klaun
@Radovan Pastucha 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
🤣🤣🤣🤣🥲🤣
🤣🤣🤣😋🤣🤣
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Lempl Klaun
Jen se neposer, plzeňský papundekle! 🤡
Lempl Klaun
@Radovan Pastucha Naprostý souhlas, pizducho-rohypnole. 🤡
Rosta Jež
@sarusian Taky jsem rád - věřím, že to pomůže zastavit cenovou inflaci spalováků, z jejichž prodejů se aktuálně nejvíce dotuje jak vývoj EV, tak výpalné unii za nadlimitní celkové emise CO2. Kdyby se ty pokuty podařilo snížit, mohli by z toho těžit všichni zákazníci, zároveň s rostoucími prodeji EV by jejich vývoj neplatili z velké většiny kupci spalováků.
Horký Hrom
@Horký Rom Titulek popisuje prodeje, nebo zkrat v baterkách?
psel
@WinDiesel stagnace je jedině ve tvém pohledu na věc 😄. Prodeje BEV rostou a i spalováků je tu spousta, dokonce laciných a z Číny 😄. Zase máš pravdu, jen ta nafta se vytrácí co ty na to LostDiesel?
psel
@LostDiesel hele četl jsem jich od něj dost, furt to samý, diskutoval, snažil se mu dát fakta ale je to marný, je to marný a prostě je to marný. Furt nadává na GD, na EU a na BEV, jeho argumenty jsou jak z rádia Jerevan, dáš mu fakta a on přesto furt mele ty samé nesmysly dokola. S věřícím se nedá věcně diskutovat. Navíc je to brouk pytlik jak z pohádky.
Tímhle se fakt nechci zabývat ani to číst a v zájmu svého klidu jsem ho vypnul.
A pokud budem věcně diskutovat a poslouchat jine názory tak s tim problém nemám. To že mě nazýváš ubožákem na základě toho že jsem si vypnul panaDola mě mrzí, protože já jsem se fakt snažil. Ale tohle se nedá.
psel
@ptr078 no ono je tam taky víc dílu ve vnitř každého spalováku navíc převodovka, někdy automatická a těch turb, katalyzátoru, filtru pevných částic apod, každý to má senzory, aktuátory, ventily a to vše vyžaduje elektroniku a řízení. A to halt stoji moc peněz.
psel
@hrtlik1 souhlas, ja jsem si zabanoval panaDola abych měl klidnější diskuze, takže jen k bodu 3, tam bych to ani netipoval na tranzistory ale spis na vyschlé elyty, jak je tam teplo tak to bude končit spis na tom.
A myslím si že se panaDol nikdy do reality neprobudí a reakce na jeho příspěvky jsou jen házení perel však víš komu ne? Na jeho příspěvky jsem si prostě řekl Stačilo Konečná a zapnul hate list. Fakt jsou ty diskuze pak podstatné zkousnutelnější.
mimomisu
@rohYpnol "lidi budou jezdit starými vraky" zní jako úplná novinka, protože nic takového se ve světě a hlavně u nás vůbec neděje už dekády. Zase plkáš
Lempl Klaun
@Horký Hrom Barrichello je zpet!!! 🤡
ryccardo
@Arese v naftaku by se mu to nestalo. Uzil si svou inovativnost az do konce.
Radovan Pastucha
@Lempl Klaun
To tvoje sebereflexní okénko, to mě fakt dojímá. 🤡
rohYpnol
@psel
No to je překvapení, když spalováky vyhazují přes zájem zákazníků z výrobních programů a věší na ně sankce jak ozdoby na vánoční stromek.

A německé firmy lezou do zelené zadnice EU aby měli dobré ESG hodnocení a zelenou nálepku od EU, aby mohli žádat o dotace, že...
rohYpnol
@H357

Jo, přesně tohle jsem u článku s klikama psal...
psel
@ericn děkuji za důvěru, snad jsem tě moc nezklamal 😄
sarusian
@Lempl Klaun Latinský názov pre Šarišský hrad je castrum Sarus (1245) a tiež castrum de Saarus (1312), ako sa uvádza v stredovekých záznamoch.
Lempl Klaun
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Arese
@H357 Hrozné. Proč si raději ten otec nekoupil normální auto? 😟
rohYpnol
@ptr078
Zlomí se to na straně výroby. Ale bude pozdě, takže ztráty budou nevyčíslitelné.
Spalováky vyštípou. Jenže zákazník prostě na elektro nepřejde, protože prostě je drahé a nedostupné. A až automobilky budou muset (a moct) vyrábět pouze BEV, tak 60% objemu výroby je prostě neuživí. Takže začnou padat automobilky.
Luxusní to přežijí, tam problém není. BEV si bohatý dovolit může.
Odnese to jako vždy střední třída. Automobil se opět stane kuxusem. Lidi budou jezdit starými vraky. A EU je donutí je dát do šrotu a přinutí střední třídu, abychom tak jak za komárů museli jezdit sockou. Což bude znamenat u nás ještě větší pragocentrizmus a vylidňování venkova, obecně urbanizaci.
psel
@ericn no vidíš, a já to vidím po pár letech provozu jako velký posun od TDI a zpět už bych nešel ale mam tu možnost nabíjet doma, takže ani žádný opruz nezažívám. Jo při předjíždění je to fajn, při napojování na dálnici taky, ale je to taky nebezpečné, protože si musím být jistý, že ten kterého předjíždím ví že ho předjíždím a až pak ho předjet, protože jsem vedle něj rychle a než mi to došlo tak to málem do mě naprali když jsem je míjel. To víš, neděláš ani randál ani z tebe nejdou oblaka dýmu a není jak kromě blinkru poznat že předjíždíš.
Jo a to elektrické AMG se mi fakt dost líbí lepší než V8, kdo by to živil 😄.
psel
@WinDiesel co kde z 15.5% na 15.6%?
psel
@WinDiesel já jsem s nim na tohle téma diskutoval a dával mu příklady na to, co se všechno vyrábí v Evropě a přes moji snahu jeho viru posunout furt plácá jen tyhle nesmysly. Tak mu to takhle napíšu a pokud to bude dělat dal tak ho caknu taky. Proč bych měl číst stále stejné výlevy navíc poté co jsem s nim diskuzi do hloubky vedl a dal mu fakta která byla jasná?
Tak už nejsem jen ubožák ale i trapák?
psel
@ericn jo tak 70+ zatím nejsem to je fakt 😄.
Uznávám, že je co zlepšovat, jak na infrastruktuře, BEV, apkách, placení tak na UX, zase na druhou stranu proč bychom si kupovali nova auta kdyby nebyla lepší než ta stará.
psel
@traveldrive čeho bych se jako měl dočkat?
psel
@ericn hele já si myslím že jo, i přes dotykové ovládání. Když jsem poprvé měl Superb s touch displejem tak jsem nadával jak křeček a to to byl jen infotainment. Dokonce jsem 2018/2019 psal do škodovky že to jejich UX pokud vyžaduje při posunutí telefonu za jízdy a následném odpojení bezdrátového nabíjení stisk OK na infotainmentu a že to stojí za starou belu. V druhém Supu 21 už mi to připadalo být dostatečně dobré (i když tu hlášku mám i v Eny 😁) a vzal jsem dokonce na milost i ten virtuální kokpit, přestože jsem si říkal že ty mechanické budíky jsou lepší a proč zas další displej. Pak jsem si vlezl do něčeho staršího s normální kapličkou a připadal jsem si jak archeolog objevující historii. No a v Eny mi k tomu přibyla klimačka na obr 13.3 displeji a ono to fungovalo ještě líp. Navíc ta velká navigace… pak jsem měl půjčený iD7 a ta mapa na 15” byla ještě lepší a dokonce jsem měl na obrazovce všechny oblíbené kontakty a nemusel scrolovat…
A to nejsem žádný mladík a jsou země kde už bych byl v důchodu 😄. Takže no stress, ovládání nebude ten reálný problém.
Ja nerozumím proč za tím vidíš nějaké spiknutí, proste do budoucna není lepší pohon než BEV a jediný problém je vystrašená většina řidičů politiky, kteří se snaží o revizi GD spojená s přirozenou nechutí změnit vzorec chování.
A ještě k designu, MB s CLA se posunul kupředu zvenku, zevnitř ty stříbrné plasty jsou hrůza a u GLC ten hrozný chromový čumák s LED nedávám. Ale furt lepší než ty olízaný bonbony. Ale Neue Klasse je za mě super, to se povedlo, bál jsem se že po giga ledvinách přijdou Terra ledviny a ejhle bobři zuby. Za mě je to fakt povedené.
A VW s 28% podílem na BEV trhu, pokud konečně omezí ty touche tak půjde přes 30%, s tou lacinější platformou tak jako tak. To že v MEB nevidíš posun je dáno zatím jen drobky co VW marketing pouští. Pravý rozsah snad uvidíme letos až ŠA představí ten Spaceq se všemi technickými údaji. Ale technika JE podstatně lepší.
ericn
@rohYpnol Zrovna u psela by to klapnout mohlo, je ještě poměrně normální diskutér. Ostatní - Doník, Mikeš a ten multinickový trouba toho schopni už nejsou 😉
rohYpnol
@ericn

..."přemýšlej " 🤣🤣🤣 Chceš po něm nemožné 😁
rohYpnol
@psel
Ty opravdu vůbec netušíš které bije.

1) Vybudovat 2x Dlouhé Stráně by bylo ssmo o sobě levnější a smysluplnější než cele to V2L 🤣🤣🤣 Vyrovnání sítě z baterek aut je samo o sobě nesmysl. Ekonomicky. Fyzikálně. Marnit baterky nesmyslným cyklením a opotřebením... to fakt majitel chce 🤣🤣🤣 Přijít k autu a mit vybito misto nabito... to fakt majitel chce... 🤣🤣🤣

2) My, asi si to nepostřehl, jsme VÝVOZCI ENERGIE!!! A NAOyPAK DIKY TĚMHLE ZELENÝM NESMYSLŮM SE Z NÁS MÁ STÁT DOVOZCE ENERGIÍ!!! Čili lžeš, platí pravý opak. GD znamená zvyšování závislosti pro ČR.

3) Všechny ty OZE nesmysly mají omezenou životnost. A to VELMI. Střídač 10 let, baterka 15 let, FVE 20 let, větrníky ne víc jak 40 let.... a všechno se dováží z Číny!!! OZE je zvyšování závislosti na Číně. Každý soudný člověk to ví.

GD je jen likvidace EU průmyslu a je to jen prostředek k obrovskému přerozdělování peněz a skryté odírání lidí. Je to opět forma, jak bohatý západ může vytáhnout peníze z východu. Proč Němci skoupili emisní povolenky a maji je v portfoliu německé důchodové fondy?!? Co??? Nejde o žádnou ekologii. Nejde o žádné emise. Ty globální se navíc diky GD jen zhorší.
rohYpnol
@Horký Hrom
😂
Radovan Pastucha
@Lempl Klaun
Jsi mementem diskusní prázdnoty 🤣🤣🤣 Zapamatuj si to,
milous
Proč nenapíšeš kolik aut každa automobilka prodala a kolik elektromobilů se celkem ročně prodalo ?Manipulanti placeni z EU
ericn
@psel hmmm a bude to stačit, myslíš? Já ne, neue klasse je a bude průšvih, zvlášť díky celodotykovému ovládání. Starší část zákazníků BMW tohle prostě nezkousne. MB jde s prodejí spíše do háje, asijský design a důraz na EV je připravuje o zisky a zákazníky. VW MEB+ není pro zákazníka žádné zásadní zlepšení… jen se staré EV na MEB vymění za nové, možná… Automobilky se snaží vnutit lidem, co chtějí ony, ale místo toho aby se autopark obměnil, tak stárne. Proc asi? Přemýšlej…
traveldrive
@Rosta Jež Ešte lepšie by bolo zatnúť tipec Leyenovej a jej celej pätolizačskej klike. V Európe sa schyľuje k búrke a snáď to už dlho trvať nebude, a do EÚ sa vráti rozum a snaha o dosiahnutie skutočnejšej demokracie a pôvodných cieľov a hodnôt.
ericn
@psel otázkou je jak rostou. třeba VW byl v Německu chycen na samoregistracích 😉 Tj na sebe i na dealery nechal zaregistrovat mraky iD modelů, stejně tak to dělají Číňani se svými EV startupy... to není moc dobrá vizitka...
ryccardo
@WinDiesel no jo je to blbý. Nehoda při které se ti nic nestane a uhoříš je fakt pitomá. Proto jsem měl vždycky rád naftový auta. Tam je riziko požáru strašně malý. Třeba budou nový baterky jednou bezpečnější. Teď bych si elektro krám nekoupil.
ericn
@psel no tak mě si to prostě nezískalo. Rád si sem tam nějaký EV vyzkouším, ale ty peníze za to prostě nedám. Benzin je benzin. Naftu už nemám od roku 2015 pracovně a soukromě už od roku 2011 😋 A ten benzin se taky pořád zlepšuje … AMG už je bohužl taky v kopru, jako celý Mercedes. Ten finský aktivista v čele ho ničí, stejně jako Tavares ničil Stellantis 🤢
ericn
@psel No jenže EV právě lepší nejsou, nijak mě nepřesvědčili. Ničím ani tou jízdou, která není ani tichá (na dálnici je to stejné hlučné jako ICE) ani nijak pohodlná, ani obsluhou, ač se tu mnozí snaží bagatelizovat, jak je to “easy”, tak není. Stačí si to vyzkoušet a je to opruz. Takže asi jen ten zátah, to uznávám, že je fajn. To se ti ale za chvilku přejí… Btw např. MB AMG (jakýkoliv s atmo osmihrnkem) to umí taky 🤣
Lempl Klaun
@WinDiesel Lynda Phan Thanh. 🤡
ericn
@psel hele s tím BMW to mám v přímém přenosu, tchán (70+) jezdil od 90tých let v BMW, aktuálně chtěl další nové, ale nedává tablety vůbec… řekl, že se na to může vy… Tj máme objednanou Cupru Atecu, kde jsou ještě tlačítka a normální ovládání klimy 😋👌

EV pro mě nejsou, nechci auto používat jak mobil a řešit na svých cestách omezení dojezdu. Benzin mě neomezuje v ničem a CNG v dojezdu taky, ale plniček je dost a doplnění energie rychlé (do 5ti min). Když jsem zkoušel to samé s iD.3 a EQA, tak ta baterka jela tak rychle dolu, až mi z toho bylo špatně a pak ty nabíječky. Tvl trávit 45 min někde, abych dojel zpět, to fakt ne 🤢 Navíc bez appky jsi v pr… nemůžeš jen tak zaplatit jednoduše kartou…. Vše je zbytečně složité 🤢
WinDiesel
@psel : ti co neradi slyší odlišné názory, rádi druhé zabanovávají, jsi ubožák když to tady ještě "hrdě" rozhlašuješ, zbabělče.
WinDiesel
Moc pěkné, ale celkové prodeje elektrozkratů jaksi .... stagnují 😄 I při tom obrovském množství nových modelů zkratů na trhu, zatímco nové spalováky prakticky na trh nejsou uváděny 😄 Opravdu špatné vysvědčení pro elektrozkraty 😄
Horký Hrom
@Lempl Klaun Zítra bude vizita, tak se koukej uklidnit👍👍👍
Horký Hrom
@H357 Proto je důležité na rizika upozorňovat
jersey.se
Kupuješ EV = podporuješ komunistickou propagandu
Radovan Pastucha
@Lempl Klaun
Tvé úsilí vypadat důležitě je obdivuhodné, ale bohužel hodně průhledné, Peťanku 👍
ptr078
@Rosta Jež To este potrva a neverim, ze ice sa z toho vyhrabe. Stale sa najde nejaky dovod na zdrazovanie. Take vw pravidelne v tichosti prihadzuje v cennikoch spalovakom nejake to eurko
Richard Brinda
Příspěvek podléhá schvalování.
HADOS
Příspěvek podléhá schvalování.
traveldrive
@psel Dočkaj času.
WinDiesel
@psel : tak si ho zabanuj, trapáku. Když ti to tak vadí a potom to tady můžeš hrdě rozhlásit.
WinDiesel
@ericn : s tím rozhlašováním zabanování jiných diskutérů kterých názory se mu nelíbí to ovšem zabil ...
WinDiesel
@sarusian : konečně víme kde bydlel Sauron, ve slovenském Mordoru 😄
WinDiesel
@psel : myslíš z 15,5% na 15,6% ??? 😄 😄 😄
WinDiesel
@ryccardo : jen kdyby do toho nezatáhl děti ...