Novinky
Mikesus
21
@GS vždyť to má 5.06m, to neni zas takovy rozdíl oproti výše zmíněnému superbu. A 5m fakt neni problém parkovat.
Přejít do diskuze
@Michal Exner
A nutí Vás k němu někdo? Projevuje se nějaké násilí? Obraťte se na linku důvěry, kde Vám mohou odborně pomoci.
❤️
A nutí Vás k němu někdo? Projevuje se nějaké násilí? Obraťte se na linku důvěry, kde Vám mohou odborně pomoci.
❤️
@brano bleha
Taky mne to zarazilo, obzvlast u 110kwh baterky. To je nabíjení bud 10 nebo 5 hodin, docela rozdíl. S jedním se to přes noc nabije, s druhým ne.
Taky mne to zarazilo, obzvlast u 110kwh baterky. To je nabíjení bud 10 nebo 5 hodin, docela rozdíl. S jedním se to přes noc nabije, s druhým ne.
@Johnn to je jedno co lidi maji nebo nemaji, ale ze to auto to vůbec nemá je dost nevyhoda. Ja mam treba na 2 místech 22kw wallbox a tohle auto to jednodusse nevyuzije. A myslím si, ze u auta za 2M maji jeho potencialni zákazníci i na poradne elektrické rozvody.
Super, tak jsem se dozvěděl jak je to dlouhý, ale výšku a šířku už radši ne.
Pak jsem se dozvěděl, že to má "super"cx, ale na výšce a šířce a tedy projekční čelní ploše a hmotnosti už asi nezáleží, že?
Pak jsem se dozvěděl, že se to pomalu nabíjí, ale nedozvěděl jsem se, kolik to v testu žralo. A najednou test v půlce skončil... Dobrý. 👍
Pak jsem se dozvěděl, že to má "super"cx, ale na výšce a šířce a tedy projekční čelní ploše a hmotnosti už asi nezáleží, že?
Pak jsem se dozvěděl, že se to pomalu nabíjí, ale nedozvěděl jsem se, kolik to v testu žralo. A najednou test v půlce skončil... Dobrý. 👍
@Pepa_007 tak to o tobe uz se vi dlouho, kdyz porad mektas o vmax. ostatni maji auto za jiným účelem, nez si neco kompenzovat. Ale jasne, ze ostatni hodnotis podle sebe. Nicméně dělka 5.4m uz je na parkování hodne.
To má kulatý volant? Co jsou to za móresy? Já jsem čekal nějaký další pokrok, třeba ve tvaru trojúhelníku, to tu ještě nebylo.
@adamzprahy .No ja mam 4.96, ted jsem 3 týdny měl 5.30 a nic se extra nedelo. Ze z parkovacího místa auto oiuka u nakupaku, to je I u toho superbu, tak proste neparkuju u vchodu
@Mikesus
spocitej si😒br /> - naklady na 22 kw nabijecku (30k bmw, 50 audi)
- naklady na provoz silnejsiho jistice
- naklady na podstatne silnejsi fve abys to vubec vyuzil
- wallbox je o par korun
a pak kolikrat za rok dojedes s nulou a za min jak 10 hodin potrebujes znovu 100% a nikde nezastavis. Kdyby to bylo jednou za pul roku je to na strane jedne velky desetitisice kc na roky vlastnictvi auta. Rekneme 10-15 tis kc na rok. Na strane druhy plus 2x15 minut a naklad 12kc krat rekneme 30kwh. Takze pul hodiny a 100kc. To je hodinova sazba 20-30 tis kc na hodinu...
spocitej si😒br /> - naklady na 22 kw nabijecku (30k bmw, 50 audi)
- naklady na provoz silnejsiho jistice
- naklady na podstatne silnejsi fve abys to vubec vyuzil
- wallbox je o par korun
a pak kolikrat za rok dojedes s nulou a za min jak 10 hodin potrebujes znovu 100% a nikde nezastavis. Kdyby to bylo jednou za pul roku je to na strane jedne velky desetitisice kc na roky vlastnictvi auta. Rekneme 10-15 tis kc na rok. Na strane druhy plus 2x15 minut a naklad 12kc krat rekneme 30kwh. Takze pul hodiny a 100kc. To je hodinova sazba 20-30 tis kc na hodinu...
@kesumb tady je to spis o tom, ze můžeš. Na jističi je to měsíčně par korun navic, u mne aktuálně cca 70kc navic. Kdyz uz mám dávat za auto tolik, chci aby taky unelo tohle. A nemusi to byt jen o tom, ze v noci přijedeš s prázdnou, ale prijedu dopoledne a vím ze za pár hodin pojedu a nabiju proste dvojnásobek
Hustý. Krabička. Krabice. Třítunová. 314kw výkonu je ale na to monstrum málo.
Masakr auto. Ekologie, efektivita, ekonomika provozu dostaly na frak.
Masakr auto. Ekologie, efektivita, ekonomika provozu dostaly na frak.
Drobnou slabinou u tak moderního vozu je pomalé nabíjení výkonem 11 kW, což znamená z 0 na 100 procent 10 hodin.
DROBNOU?
DROBNOU?
Nechápu, že článek nezmiňuje 800V architekturu a s ní spojené nabíjení 233 kW za 24 minut.
A třífázovým wallboxem z 10 - 100% za 7h 50 min.
A třífázovým wallboxem z 10 - 100% za 7h 50 min.
@ptr078 A není to málo, 2 a půl metru na 1 kWh? 🤓
Asi myšleno míle, že? Takže někde mezi 25-30kWh na dálnici při spořádané jízdě v teple. 110kWh je hrubá kapacita, takže reálně dostupné na dálnici bude tak 70-75kWh. Ujede to teda možná 300 v létě a 250 v zimě.
Asi myšleno míle, že? Takže někde mezi 25-30kWh na dálnici při spořádané jízdě v teple. 110kWh je hrubá kapacita, takže reálně dostupné na dálnici bude tak 70-75kWh. Ujede to teda možná 300 v létě a 250 v zimě.
@Mokrous nejsilnější verze v reálu kombinovaný dojezd 500-560km. Přes 400km v pohodě. Nemám rád taková obří auta, na druhou stranu, když někteří lidé potřebuji více než 5 míst, tak ty rozměry být musí.
@Barry Lyndon VW prodal ID Buzz za rok 2024 necelých 30000ks,
Ioniq 9 zatím přes 14000ks.
A v ČR nebudou prodeje vysoké, to rozhodně. Překážkou je ale cena. Jinak je vesměs všude hodnocen velmi dobře.
Ioniq 9 zatím přes 14000ks.
A v ČR nebudou prodeje vysoké, to rozhodně. Překážkou je ale cena. Jinak je vesměs všude hodnocen velmi dobře.
@Mikesus čas je jedna věc, druhá věc je zda vůbec většina lidi má dimenzovanou domovní elektroinstalaci na 22kwh nabíjení. S tím samozřejmě že musí jit souběžně i další spotřebiče. Takže jističe 3x40A.
Ej ale vzdy su krasne tie nase Tatry... 👍 .. dokonca aj ked su fotene s hyundaiom v popredi
@Robustol V tom testu toho chybí hodně 😁 Třeba spotřebu a rychlost nabíjení považoval autor za nepodstatný údaj u EV 😁
@šofér Presne to ma napadlo, na šírku sa akosi zabudlo. Kedysi mali škodovky nejakých 1600 mm, Favorit mal 1620, dnes je napríklad Clio o 16 cm širšie. Táto obluda má na šírku bez 2 cm rovné dva metre, takže s ním sa hocikedy môže stať, že zaparkuješ a nevystúpiš, lebo nemáš kam otvoriť dvere..
Pokud má 20 let staré spalovací Ducato Cx = 0,3, tak EV s 0,27 není v roce 2025 žádná hitparáda. Enyaq (nekupé) má 0,245 a to je už taky pár let na trhu... 0,27 je tak spíš hodně horší průměr než něco ke chlubení...
@Mikesus no oproti S3 je to +20 cm, oproti S4 +15 cm. Z vlastní zkušenosti ti můžu říct že rozdíl to je na parkování ve městě hodně velký, moje 5er má přesně 5.06m a většina míst je na 5m, takže všude čouhám a do spousty podélných míst se těsně nevejdu právě o těch cca 6 cm nebo hodně na těsno... Na druhou stranu u velkého SUV se s tím musí počítat a na poměry takové třídy je to pak ještě v pohodě a jsou na manévrování mnohem větší auta.
@traveldrive Jenže to spolu úzce souvisí. Nebo myslíš,že přidáním 16cm na šířku získáš auto, kde se vzadu pohodlně usadí 3 dospělí lidé. Ani omylem.Ale máš méně místa kolem auta na parkovištích. Tři dětské sedačky také dáš vedle sebe až od určitého rozměru a tak je celkem jedno jestli má auto vnitřní šířku vzadu 130, nebo140cm. Při 150cm už se ty 3 sedačky vejdou.
@Johnn Vonkajšia šírka a vnútorná šírka sú dve rozdielne veci. Inster je kritizovaný za šírku interiéru, nie celkovú šírku. 😉
@Barry Lyndon První rok id Buzz se prodalo 28000ks, také nové koště? A to má domácí trh dvojnásobný.
@traveldrive A když má auto do města Inster šířku 1610, tak je za to zde zase kritizován.To je těchto diskusích kouzelné.
@Barry Lyndon Samotný Cx je jen půlka pravdy. Fiat Ducato má sice uváděné hodnoty kolem 0,3 (řekl bych lehce přes), ale jeho čelní plocha je obrovská – výsledný odpor vzduchu je tak několikanásobně vyšší než u osobního EV s Cx 0,27. Navíc metodiky měření se za ty roky zpřesnily, tehdejší čísla bývají hodně optimistická. Dostat se dnes pod 0,28 u SUV nebo hatchbacku není vůbec špatné, protože velký podíl na výsledku má právě výška a šířka auta. Takže 0,27 u běžného EV rozhodně není ostuda – spíš realistická hodnota, která odpovídá fyzice a tvaru vozu.
@kesumb jako jo, ale to neni všechno. Nabíjet z AC můžeš u firmy v rámci pracovní doby. Obzvlášť když třeba přijede návštěva z daleka a plánuje jet po jednáních nebo zpátky a tam 22 kw je rozdíl jestli dobiješ do plna nebo ne, což je velká výhoda a můžeš tak jet trasy typu Praha - Brno - Praha bez zastávek. Druhak na veřejných dobíječkách máš AC dobíjení levnější a za 3 hodiny (které bývají zdarma stání) dobiješ na cca 60 kwh vs 30 kwh, což můžou být nákupy nebo práce nebo jen parkování u domova např. na sídlišti. Pro mě na pohyby po Praze a občasné cesty po republice by to přidalo na smysluplnosti BEV pořídit. Na dálnici je to samozřejmě k ničemu.
@Mikesus hmm takže sis zkusil 3 týdny s autem přes 5m a zaparkoval jsi, takže to rozdíl žádný není. Já jezdim občas dodávkou přes 6m a na konec taky nějak zaparkuju. Problém je že normované místo v evropě je na 5 m délky. A záleží kde jezdíš, ale čím víc v centru nebo po menších parkovištích, tím větší problém. Mám u firmy vyhrazené místo na Praze 7 a nevejdu se do něj, s kolegy jsme domluveni že první místo musí nechat mě, protože bych do jiného nebyl schopný vjet nebo možná těsně na milimetry. Takže pro evropského zákazníka je lepší auto poskládat tak aby se vešlo do 5m. To je celé. Připomenu teda že 4.86m a 5.06 v normovaném místě na 5.00m délky je rozdíl 😁 😁
Mimochodem takovéty dodávky typu V, Multivan atd se v základních verzích právě vejdou těsně pod 5m a i proto jsou tak populární, protože se s tim vejdeš na parkoviště paradoxně líp než s těmahle SUV.
Mimochodem takovéty dodávky typu V, Multivan atd se v základních verzích právě vejdou těsně pod 5m a i proto jsou tak populární, protože se s tim vejdeš na parkoviště paradoxně líp než s těmahle SUV.
@Johnn Tohle auto si nebude kupovat většina. Já naopak věřím, že většina zákazníků, kteří projeví zájem by těch 22 kW dokázalo využít.
@kozakm- a co šířka? To bude stát přes dvě parkovací místa, jak je u lepšolidí bez mozku zvykem.
@Mokrous Dojazd najsilnejsej verzie je podla zahranicnych webov cca 400km. Jazdili s tym medzi 2 a 2.5m/kwh