Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Zákazy vjezdů do garáží: Diskriminace majitelů aut na LPG a CNG

16 komentářů

JirkaVejrazka
@Jon Bon Novy Cely ton toho clanku je zoufaly. A kdyby se stal nejaky prusvih, nedejboze pozar nebo dokonce vybuch, tak tady bude okamzite clanek "ridici nedodrzuji zakazy a ohrozuji tim bezpecnost".
JirkaVejrazka
"Auta na CNG a LPG mohou do podzemních garáží vjíždět, pokud byla vybavena detektory úniku plynu a účinným větráním" - podle te vety to trochu znamena, ze vetranim maji byt vybavena ta auta 😞

Korektor, korektor, ....
Mikesus
@ericn
Ano, je to na rozhodnutí vlastníka, jestli povolí nebo nepovolí. Bez jeho povolení tma nema co delat. A pokud je zakazova znacka, povolení neni. Parkování je vždy všude dost, i v centru, jen clovek nesmí byt líný. Tak se zaparkuje o ulici vedle.
Jon Bon Novy
Nemylme si pojmy diskriminacia a bezpecnost.
Tiez by som sa mal citit diskriminovany, ze nemozem do banky s puskou? Alebo ze nemozem na damske toalety?
Rozmyslajme trochu, neboli to ....
JirkaVejrazka
@gil54 Jak je ostatne docela detailne napsano v clanku...
Jon Bon Novy
@Pepa_007 Klames. Spolocenske zvyky vyslovene zakazuju vstup muzov do damskych toaliet alebo sprch. Bolo by z toho velke halo
A chcel by som ta vidiet ist s puskou do banky. Zbrojak mam, ale musim ju mat vybitu, ohlasit sa ochrankarovi, pripadne si ju u neho uschovat.
Nezlahcujme vsetko, sranda sa da robit, ale iba v ramci normy. Spolocenskej, zakonnej, nabozenskej .... Vzdy sme obmedzovani, a kto vravi ze nie, tak si robi srandu alebo bohapusto a naschval klame, aby bol zaujimavy.
Mikesus
@Tycoon
Jo umístění souhlas, ze by melo byt hned u vjezdu. Ja tedy žádné garáže neznam, kde by byla jen u zavory a u vjezdu ne.
gil54
@JirkaVejrazka

Ano, máš pravdu, že to tam je. Ani jsem článek nějak nechtěl rozporovat.

Jen jsem chtěl jedenou - dvěma větami tu skutečnost vypíchnout, protože v článku mi nepřišlo úplně jasně řečeno, že ty požadavky jdou tak nějak proti sobě. Nic víc.
jersey.se
Měl by platit plošný zákaz vjezdu do garáží i pro BEV a PHEV.
Tycoon
V principu je obezřetnost na místě. LPG je těžší než vzduch, CNG lehčí než vzduch, mohou se tedy v určitých místech koncentrovat a vytvořit výbušnou směs.

Avšak nelíbí se mi to, že značka zákazu bývá často až u závory, nikoliv u vjezdu. Není par reálné couvat třeba sto metrů.
gil54
Při projektování garáží, monitoringu a větrání, do kterých má být legální vjezd aut s LPG a CNG, je třeba vzít v úvahu zásadní rozdíl v chování těchto plynů při případném úniku, protože jeden je lehčí než vzduch a druhý těžší. To je skutečnost, která problematiku, když ne úplně komplikuje, tak rozhodně zdražuje.

Proto také i existují dvě odlišné zákazové dopravní značky, i když většinou se řeší oba plyny u garáží současně, když už...
ericn
@Mikesus Dost často je to kus od vjezdu do areálu, tj až na baráku. Viz Arkády, u vjezdu to není, ale až vevnitř před nájezdem do patra, ale to už jsi v baráku, tj musíš tam vjet a zas vyjet...
Tycoon
@Mikesus

Já jsem takovou zkušenost měl, když jsem měl auto na LPG. Samozřejmě, že jsem necouval a zaparkoval jsem tam. Kdyby to bylo hned u vjezdu, tak bych tam nejel.
ericn
@Mikesus A vlastník kouká jen na to, co ho to stojí. Tj nic navíc kupovat nebude - hlásiče, vzduchotechnika je ale všude, tj. CNG nemá problém, je lehčí než vzduch a vyvětráš ho vždycky 😉Tj stačí jen chtít to povolit... Je to podle mě bezpečnější než nabíjející se EV v podzemní garáži...
Pepa_007
@Jon Bon Novy na dámské toalety můžeš. Stačí se správně identifikovat. Do Banky s puškou můžeš, stačí na ní mít povolení.
ericn
Tak když není zbytí, tj není kde zaparkovat, klidně tam vjedu taky s CNG. Nicméně se nákupním centrům v centru Prahy většinou vyhýbám a jezdím do těch na kraji - Metropole, Šestka, Letňany - kde se parkuje venku na ploše nebo Chodov, kde se parkuje na střeše 😉 V hotelích, kde jsou garaže podzemní je upozorním, že mám CNG a zatím mě parkování vždy dovolili. Takže v pořádku 😉