Bezpečnost
Jaromír Pitaš
0
Jednosměrná ulice je tak úzká, že se tam vejde auto (po obou stranách zaparkovaná auta). Kam uhne řidič vozidla? Začne couvat - NE to nesmí. Kdo tedy musí nakonec uhnout je cyklista s kolem, jinak budou proti sobě stát a jen se na sebe dívat (auto může jen dopředu a nemá kam uhnout). Protože taková to jednosměrná ulice s pruhem cyklisty v protisměru má smysl tam kde se vejdou oba.
Ohleduplnost je na prvním místě v provozu. Klidně zastavím a uhnu, kdyz můžu a cyklista ne. Nicméně pokud neni dost místa na vlastní cyklopruh, nemělo by tam neco takového vubec byt.
Souhlas, že ohleduplnost je nejvíc. 😊 Jinak teda od té doby, co se musí objíždět s odstupem 1,5 m, z ryze praktických důvodů cyklistům aktivně bráním v podjíždění v kolonách (ať si odsublimuje na chodník a nebo zůstane za mnou, plahočit se za ním prostě nechci)
Zdravím vás. Souhlasím s vámi, že ohleduplnost je na prvním místě. Ale přemýšlím nad tím, že pravidla silničního provozu mi jasně přikazují se například při odbočování vlevo držet při levém kraji silnice. Přímo tedy proti potenciálnímu cyklistovi v protisměru. Z toho si pak říkám, kdo bude nést vinu za kolizi, pokud se zleva vyřítí cyklista a přistane mi na kapotě. Jelikož v těch obousměrných jednosměrkách není cyklopruh, mohu v klidu najet na ty piktogramy a tím se legálně postavíme proti sobě v protisměrech. Osobně mi tedy přijdou jednosměrky resp. obousměrky pro kola přinejmenším nevhodné.
Jak článek, tak zde komentáře potvrzují ten český "temperament". Já jedu, ostatní se přizpůsobte, já venčím psa, ostatní se přizpůsobte. Právě jsem se vrátil na kole z Polska, více než 800km a zjištění jednoznačné - mraky cyklostezek kolem silnic a když není cyklostezka, tak ohleduplné předjíždění, i když jezdí obecně dost rychle. Ve městě všude místo chodníků cyklostezky (chodec se snadno vejde a koexistují) a auta cyklistovi zastavují před přechodem/přejezdem už z daleka a to co se řeší v článku, tak vždy auto zastavilo a pustilo mne. Stejnou zkušenost mám z Rakouska a Německa. Jen u nás je to naopak - kolem silnic jsou cyklostezky výjimečně, když je tam cyklostezka, tak na každé vedlejší ulici musí dát cyklista přednost, ve zmiňovaných zemích je to naopak. Oni totiž pochopili, že je lepší udělat cyklostezku a oddělit je, a že cyklista tu dopravu nezpomalí, když mu dají přednost, protože není pravda, že cyklista snadno zastaví, ale on se musí i rozjet a to už rychle neudělá, tak je lepší ho pustit, aby byl hned pryč. A jak tu někdo píše, že nenechá cyklistu podjet, tak ho jen vytlačí doprostřed silnice, což je nebezpečné, ale to bohužel českému chytráku nedojde. Ti samé na přechodu - pustím cyklistu a on přejede hned, když ho budu nutit slézt, tak tam to auto bude čekat 5x dlouho. Prostě chodec a pak cyklista jsou zranitelnější a řidič je má pustit, ne naopak. Nikdo taky pěšky po ulici nesráží malé děti, které tam pobíhají, protože jsem větší a dítě může snáze zastavit. Tak se nad tím laskavě zamyslete, ohleduplnost je právě to, že větší dá přednost menšímu, stejně jako mladší dává sednout staršímu. A pište mimistru dopravy, ať staví kolem silnic cyklostezky, jinak se vám budou cyklisti motat po silnici pořád.