Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Spousta českých řidičů u pneumatik opomíjí důležitý parametr. Může to mít kruté následky

34 komentářů

Othello
Citace - "....výměna pneumatik, lidově řečeno přezutí, za léta podražila. Vinu na tom nese také snaha o ekologii, kdy se už nesmějí používat někdejší levná, ale z pohledu ekologie nevhodná olověná závaží při vyvažování kol...."

Vzhledem k faktu, že jedno nalepovací závaží stojí dnes pod 30 haléřů a ty naklepávací jsou v řádu jednotek korun, bych o pravdivosti citovaného tvrzení celkem pochyboval
Stejsn
Taky se zapomíná na to, že je potřeba každé dva roky v pneumatkách vyměnit vzduch. Vzduch stárne ještě rychleji než guma a po dvou letech už špatně pruží. Naštěstí vzduch jde zrecyklovat obohacením ionizovanou směsí, která mu dodá parametry podobné původnímu vzduchu, takže starý vzduch nemusíte hned vyhazovat a ušetříte tím nemalou čáatku.
Anonym
U elektromobilů stárnou pneumatiky pomaleji. Je na to vědecký konsenzus na Youtube kanálech o elektromobilitě a i Martin Vaculík to potvrdí, protože musí živit rodinu.
topten
@Othello
parkrat sem si jako chudej a hladovej student v pneuservisu privydelaval, a kazdy treti auto melo zavazi upadli, takze skoncilo naveky nekdy v prikope, a to co zustalo bylo zas*rany, takze bez ocisteni nepouzitelny, a taky ten kus zeleza, kterym se to naklepavalo na disk byl casto orezlej.
ty lepsi zavazi jsem cistil dratakem, takze to olovo jsem dejchal. a daval jsem vybrat, jestli chtej novy nebo stary ocisteny a vetsinou chteli novy uz tehdy. co se s tema starejma zavazima delo dal netusim, ale velky iluze si nedelam. na hlinikace si stary zavazi uz neprilepil, takze vzdy novy.
a predpokladam, ze dnes jsou disky i pneumatiky vyvazenejsi nez driv uz z vyroby, takze i kdyz zinek i zelezo maj nizsi mernou hmotnost nez olovo, tak jich tam nakonec vic neni.
podobne olovo pred 20 lety skoncilo, resp se vyrazne omezilo pro vyrobce elektroniky, coz prinasi problemy dodnes a mam dojem, ze jsou zakazany nebo vyrazne omezeny i oloveny zavazi pro rybare a strelivo pro myslivce
.
obecne "olovnaty" hospodarstvi je problematicky, protoze je olovo jedovaty, tak je logicky, ze se ho vetsina normalnich zemi a lidi snazi omezit a prim v tom hral vzdycky Zapad narozdil od komousu, kteri na zivotni prostredi vzdycky kaslali.
to v mnohym lidech u nas pretrvalo a prenesli to i na par mladsich pitomiu, jak vidime i zde na acz (tim rozhodne nemyslim tebe 😊)
Jenik3
"...říká manažer obchodu a nákupu e-shopu." Jehož hlavním cílem je prodat.
Takový zákazník, který přijde jednou za 8 let není zákazník. Je třeba prodej povzbudit...každé 4 roky nová pneu. Čas neoklameš.
rohYpnol
Důležitý parametr... CELKOVÝ STAV

Dobrý redakční vtípek 😁 Celkový stav je asi tak několik desítek parametrů 😁 Jinak nic nového pod sluncem. Dobře skladované pneu příliš nestárnou. I to je důvod, proč mít 2 sady a zimní mít na zimu a ne nějaké celoročky. Protože je rozdíl stáří pneu 5 let, a 5x 0,5 let...
Niemand
@rohYpnol To je pekná sprostosť. Práve vyhadzujem zimné gumy rok výroby 2020, čo som dostal ku autu. Majú za sebou 5 zím a už tú poslednú to bolo celkom trápenie. Dojazdil som ich v lete. Ešte stále majú 5mm, ale stačí pár kvapiek vody na ceste a vek je hneď poznať. Zimná guma piatu sezónu už stoji za ... a funguje horšia ako trojročná univerzálka. Takže za mňa jednoznačne lepšie točiť univérzálky po troch rokoch ako sezóne po piatich. Tak som to robil predtým a k tomu sa aj vrátim.
ryccardo
@topten souhlasim s tebou, ale ne kazdy je tohoto schopen.
rohYpnol
@Horký Hrom
Existuje na to jasný důkaz vědců. Proto jsou pneu pro EVčka pečené zvlášť a jsou označena jako pneu pro EV. Tenhle vědecký důkaz jistě nikdo nezpochybní 😁
Mokrous
@traveldrive Na hory jezdím a nemám s celoročkami problém. Jejich slabinou není sníh, ale horký asfalt.
Anonym
@Oscar_Romero Souhlas. Ale největší vrazi jsou ti, kteří nejsou klimaticky odpovědní.
Mokrous
@Niemand Vidím to podobně. Viz výše. Při malém nájezdu jedině celoročky.
Mokrous
@Jenik3 Mě až na jedny zimní GoodYeary ztvrdly všechny už během 4. sezóny. Všechny! Klouzalo to potom jak sviňa a nedalo se s tím vůbec jet svižně na mokru.
Oscar_Romero
Jako prodejce pneumatik mohu zodpovědně říci, že každy kdo nemění gumy po čtvrt roce, tak je vrah dětí.
Jenik3
@Mokrous
Narazel jsem na to, že se ptá prodejce...jakou jinou odpověď může prodejce dat.
Nad 8 roku je pneu ztvrdlá a nemá smysl je mít.
Mokrous
@Jenik3 Chemie, fyzika i matematika platí bez ohledu na marketing a tvoje pocity. 8 let stará pneumatika je vstupenka na krchov, pokud neleží nepoužitá ve skladu. Pneu nasazená na auto je max na 5 let s odřenejma ušima bez ohledu na nájezd. Pak prostě přestane až na extrémní výjimky fungovat.
Mokrous
@rohYpnol Není důvod mít 2 sady, když najedeš 10-15 tisíc ročně. Už jsme to tu řešili mockrát. 2 sady akorát zpuchří a vyhodíš za to trojnásobek peněz díky neustálým návštěvám pneuservisu. Lepší je každý 3-4 roky koupit čerstvý celoročky. Sice je jezdím teprve druhou zimu, ale letos mi na sněhu držely ještě líp, než když byly nový. Pokud mi vydrží takto i 3. zimu, tak jsem spokojen a ušetřil jsem kopec peněz. Pokud i 4. zimu, tak to bude úplný luxus.
Krom plných brzd za vedra jsem 100% spokojený. Ticho, pohodlí, žádné dodatečné náklady za servis, přilnavost vždy a všude, spotřeba naprosto v pořádku. Včera kousek od Slavkova cesta domů, naloženej a do kopce za 4,5/100, takže asi spotřebu moc nezhoršujou.
Musel bych najet nejmíň 2x tolik, abych zvažoval přezouvání a už bych si stejně nikdy nekoupil zimáky, ale jedině letní a celoroční.
Othello
@topten
Není olovo jako olovo. To z benzínu unikalo do přírody stále při každé jízdě autem
Olovo ve formě závaží na kolech pneuservisy po demontáži vracely do sběru

A když se bavíme o ekologii, ty naklepávací závaží je možné opakovaně používat znova a znova. Akorát že servisy to z nějakého záhadného důvodu nedělají, jedenkrát použité už vyhazují a montují nové
topten
@ryccardo
kazdej normalni clovek snad pozna jak se auto chova hned v prvni zatacce a podle toho pak vi, ze muze zrychlit nebo musi zvolnit.
tohle pozna snad kazdej, kdo se nekdy trochu "svez" a je to to prvni co musi udelat.
a jezdit v lete jen podle toho, ze kdyz mam letni, tak to muzu krouhat a kdyz zimni, tak musim opatrne, je cesta do pekel
topten
desitka za gumy na "prumerne velky" SUV ?
kdyz gumy na obycejnej kombik me stojej ke 20k ??
to je nejaka china s 2x delsi brzdnou drahou, kdy jsou ohrozeni vsichni okolo ???
pokud vim, tak olovo se na vyvazovani kol nepouziva asi tak 20 roku, a je to tak lepsi , nez si vse zasvinit jedovatym olovem.
ze stejnyho duvodu se po krachu komousu prestalo davat olovo do benzinu, 10roku pote, co s tim prestali na Zapade
Anonym
@rohYpnol Možná nějaký zapšklý fosil. Ale my, pokrokoví budovatelé bezuhlíkové společnosti, to nezpochybníme
ryccardo
@rohYpnol jiste, pneu nema prilnavost jako nove semislicky, ale pro bezneho ridice, ktery chape co si muze dovolit a nejezdi na takovem obuti jako Fittipaldi v tom nevidim zadny problem. Pokud budes pozadovat ultimativni trakci i na mokre vozovce, tak to neni vyhovujici reseni.
rohYpnol
@ryccardo

Ne tak docela. Dojiždět ztvrdlou zimní pneu v létě určitě lze a určitě to není problém. Ale za jedné podmínky - že od ní člověk nechce to, co od nové letní směsi. Letní pneu rozhodně nejsou tvrdé.
ryccardo
@Ja Prvni 123 ano presne tak. Dojet tvrde zimaky v lete je nejlepsi zpusob jak je maximalne vyuzit a chovat se co nejvic ekologicky. Bohuzel existuji divno lidi kteri toto chovani kritizuji s pofidernim a trapnym argumentem ze je to nebezpecne.
Ja Prvni 123
Souhlas s tim tvrdnutim.
Prave proto dojizdim po posledni zime zimaky v lete.
Vzorek uz je nizky a pryz ztvrdla, takze se v lete chovaji skoro jako by na leto byly urceny.

A presne proto se lidem, co jezdi relativne malo kilometru, vyplati celorocni pneumatiky.
Jinak ny vyhazovali zimaky s vysokym vzorkem proto, ze ztvrdly.

A porad plati: nejlepsi je si to vyzkouset na okruhu. Tam bezpecne poznate zmenu chovani.
Tedy jako ze zmenu chovani poznate porad bezpecne.
😄
Lord Owl
@Stejsn Tak starej vzduch mi nehrozí. Oživuju ho co půl roku po dlouhých nájezdech musím dofukovat (celoročky Michelin).
Anonym
@Oscar_Romero S kapitalisty si poradí Lipavský 👍👍👍
Anonym
@kazos V téhle diskuzi je více pilotů než kdekoliv jinde na světě
Anonym
@Jenik3 Jistě
Anonym
@Niemand Súhlas
traveldrive
@Mokrous Aj pri vyššom. Pokiaľ vyslovene nejazdíš na hory, alebo v takom kraji nežiješ, sú dve sady zbytočné. Moje zimáky videli trochu snehu možno raz-dvakrát za zimu, inak len voda, a v tom prípade budú celoročky logickou náhradou. Aj keď najazdím 30-40 tisíc ročne.
Othello
@topten
To mám zásadně odlišnou zkušenost. Pravidelně na své technice vyvažuju kola sám, přes dvacet let a celou tu dobu mám drobnou zásobu naklepávacích závaží které samozřejmě používám stále dokola a nevšiml jsem si že by jich ubývalo nebo že by chyběly na kolech. Nalepovací na hliníky samozřejmě dokupovat musím, ale klasika je stále o.k. Takže mám zásadně odlišnou zkušenost než ty.
Oscar_Romero
@topten Zjisti si něco o historii olova v benzínu. Je to takový hnusný kapitalistický příběh.
kazos
Hlavne jde o zakon.Nikdo z nas nevyuziva potencial pneumatik,jako piloti F1.Tam tyhle argumenty plati.Pri beznem jezdeni je to jen tahani penz z ridici a kseft pro vyrobce a servisy.Vyhodit pneu v polovine zivotnosti.Nova pneu ma 8 az 9mm