Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technika

Zpět na článek

ABS prakticky: Co to je, jak funguje, brzdná dráha a kontrolka

6 komentářů

vencelín
Mám pochybnosti k následujícímu tvrzení autora: "ABS může výrazně prodloužit brzdnou dráhu zejména v momentě, kdy jedna strana auta (pravá/levá) brzdí po velmi kluzkém povrchu, zatímco druhá strana má gripu dostatek."
Měl jsem za to, že jedna z výhod ABS, je možnost regulovat tlak pro každé kolo zvlášť.
Respektive případné zvýšení brzdné dráhy nejde apriori na vrub rozdílné adhezi pravé vs lévé ale právě na vrub toho, že že si kola na zasněžené straně neudělají před sebou klín.
Pak már pár výtek k ne uplně přesným formulacím autora.
Výraz "vozidlo jede rovně" by bylo spíše vhodné nahradit tím, že vozidlo jede po tečně oblouku.

Dále "ABS se snaží udržet kola těsně na hraně prokluzu. Brzdný tlak proto neustále povoluje a znovu přitlačuje" je dle mne taky poměrně neštastné. ABS se při brždění snaží udržet kola na mezi adheze, řekl bych že ke klasickému prokluzu při brždění už z logiky brzdného děje dojít nemůže. A pak tu máme "přitlačování" brzdného tlaku. Pane autore, přitlačovat můžete brdové destičky vůči kotouči nikoliv tlak kapaliny 😊. Za mne vhodnější by bylo napsat třebas "neustále upoští a znovu přidává".

Na hraně prokluzu se snaží držet kola systém ASR, jenž samozřejmě využívá ke své funkci určité části systému ABS (senzory na nábojích kol) a v případě prokluzu reguluje výstupní výkon motoru.
pjotr
A proč se teda ABS nespouští jen se zatočenými koly ? Tím by se asi zkrátila brzdná dráha při rovných kolech (nahrnutí sypkého materiálu pod kola).
Auta mají tolik nesmyslných asistentů ale toto nemají ???
vencelín
@Othello
Souhlasím s Vámi, systém reaguje na malý skluz (nikoliv prokluz, jak psal autor textu), tedy na malý rozdíl mezi teoreticky spočtenými otáčkami kola a reálně naměřenými. Pokud jsou skutečné otáčky menší než teoreticky spočtené, pak dochází k aktivaci systému na daném kole.
Situace bez skluzu je rovnost teoretických a reálně naměřených otáček kola.
Othello
@vencelín
taky myslím že u zcela běžných čtyřkanálových systémů je řízen účinek pro každé kolo zvlášť

A ABS pracuje vždy s nějakým skluzem. Jak je velký záleží na nastavení ale k bez skluzu nemá ABS důvod se aktivovat
vencelín
@pjotr
min za situace prime jizdy a rozdilu adheze prave a leve strany to nejde. pokud by jste v teto situaci abs vyradil melo by vozidlo tendenci zatocit na stranu s vyssi adhezi, coz neni zadouci.
lordlord
v době, kdy ABS bylo za příplatek, tak v Auto moto revue na suchém asfaltu auto s ABS mělo delší brzdnou dráhu o několik metrů