Technika
Nouzový režim vozidla je dnes úplně běžný jev. Jak se projevuje a co pro řidiče znamená?
28 komentářů
Mikesus
4
@vencelín ale kdyz dojde, tka vubec neumozni nastartovat ne?
Přejít do diskuze
@vencelín O2 a yetina, úplně běžně nouzové režimy házely a v servisu jen vymazaly a zase měsíc, dva klid. Vždy bylo jen vymazání chyb a konec. Taky mám pocit, že dřív to bylo běžnější, i když vlastně nouzový režim jsem zažil jen u škodovek a vw
@vencelín za mne osobne, pokud nesplnuje homologacni limity, nema na silnici co delat. To je tak slozite to odtahnout? Nikoho to nezabije, ale pokud tohle bude delat kazdy, protoze preci ten prvni mohl, kam bychom to dopracovali.
@xxc no kdyz splňuje limity, pak ano, i kdyz vime, ze je to jedovaté. Bohuzel to bylo tak schváleno a kdyz to plní, tak ano. To pak je o omezení dle realnych emisi na nizkoemisni zony
@vencelín rezerva zpusobuje tvorbu jedovatych emisí pri použití, ktere nici zdraci vsech okolo? A neni to o zakazani něčeho, ale o omezení poškozování zdravi vsech ostatnich. Pokud v nouzovém režimu dodrží limit emisi, neni problem, ale pochybuju, ze bez přítomnosti adblue bude splňovat úroveň jedovatych NOx
@Mikesus
Mikeši, rezerva jako taková samozřejmě emise neprodukuje. Tím jsem narážel na tu Vaši omezovací snahu.
Co se týká emisí, položme si otázku co je lepší😒br />
- zda 1 vozidlo pojede v nouzovém režimu řekněmež 20 km do servisu
- nebo zda pro tuto vozidlo bude muset jet odtahovka 20 km, aby toto vozidlo naložila a pak těch 20 km zpět. To že to odtahované vozidlo může být osobák a ta odtahovka bude min dodávka nad 3,5 t či rovnou nákladák (oboje s vyššími emisemi) ted pro zjednodušení vynechme
Nu, Mikeši, co myslíte?
Mikeši, rezerva jako taková samozřejmě emise neprodukuje. Tím jsem narážel na tu Vaši omezovací snahu.
Co se týká emisí, položme si otázku co je lepší😒br />
- zda 1 vozidlo pojede v nouzovém režimu řekněmež 20 km do servisu
- nebo zda pro tuto vozidlo bude muset jet odtahovka 20 km, aby toto vozidlo naložila a pak těch 20 km zpět. To že to odtahované vozidlo může být osobák a ta odtahovka bude min dodávka nad 3,5 t či rovnou nákladák (oboje s vyššími emisemi) ted pro zjednodušení vynechme
Nu, Mikeši, co myslíte?
@Mikesus
Pověstná "kvalita" koncernu VW 😊.
Z mé zkušenosti mohu říči že nouzák není běžnou věcí u vozů, jenž jsou technicky zcela v pořádku.
U jednoho Renaultu jsem jej občas měl a to v případě kdy jsem jel rychleji na hrbolaté cestě či říznul kruhák a docházelo k tomu tak jednou za 3 až 5 tis km. U aut co mám nyní tak za celou dobu jsem jej měl jen jednou a to ještě relativně chvilku, poté se zas nouzák sám za jízdy zrušil a domů jsem dojel normálně.
Pověstná "kvalita" koncernu VW 😊.
Z mé zkušenosti mohu říči že nouzák není běžnou věcí u vozů, jenž jsou technicky zcela v pořádku.
U jednoho Renaultu jsem jej občas měl a to v případě kdy jsem jel rychleji na hrbolaté cestě či říznul kruhák a docházelo k tomu tak jednou za 3 až 5 tis km. U aut co mám nyní tak za celou dobu jsem jej měl jen jednou a to ještě relativně chvilku, poté se zas nouzák sám za jízdy zrušil a domů jsem dojel normálně.
@Mikesus A ked splnuje limity, tak moze byt na ceste, aj ked je to skodlive? Odtiahnut auto moze byt zlozite, hlavne, ked mu nic nie je 😄 Ako keby bol taky problem doliat mocovinu a potvrdit na displeji, ze sa doplnila. Ale nie, musi do servisu.
@xxc
Bohužel odbrzdit nejde, jen ručně nouzově zatažením za lanko v kufru. Hlásí to pak někam do diagnostiky a údajně hrozí častým mmanuálním odbždováním porucha systému.
Ano pokud by se nastartovalo z externího zdroje (druhé auto, další baterka), tak pak už motor běží a a jde normálně odbrzdit.
Bohužel odbrzdit nejde, jen ručně nouzově zatažením za lanko v kufru. Hlásí to pak někam do diagnostiky a údajně hrozí častým mmanuálním odbždováním porucha systému.
Ano pokud by se nastartovalo z externího zdroje (druhé auto, další baterka), tak pak už motor běží a a jde normálně odbrzdit.
@Mikesus
A Mr. Mikeš, vrchní zakazovač a omezovač, zdravím Vás.
To auto jako takové homologační limity splnuje. Nouzový režim umožnuje jen a pouze nouzové dojetí, nic více nic méně. Výkon a dynamika vozu je značně redukována a s takovým vozem se ani nedá jezdit na dlouhé trasy. Ale až Vám kiksne auto (neříkám ted z důvodu nedostatku močoviny, tomu se dá většinou předejít) někde v ***ákově, tak taky těch 20 km dojedete do nějakého servisu než čekat hodinu či dvě na odtahovku až se k vám uráčí dorazit.
Nikde neobhajuji vozy, které mají ad blue vědomne a trvale odpojeno!
S tím odtahem, či nouzovým dojetím můžeme přirovnat k tomu, proč je v autě rezerva, když existují odtahovky?
A Mr. Mikeš, vrchní zakazovač a omezovač, zdravím Vás.
To auto jako takové homologační limity splnuje. Nouzový režim umožnuje jen a pouze nouzové dojetí, nic více nic méně. Výkon a dynamika vozu je značně redukována a s takovým vozem se ani nedá jezdit na dlouhé trasy. Ale až Vám kiksne auto (neříkám ted z důvodu nedostatku močoviny, tomu se dá většinou předejít) někde v ***ákově, tak taky těch 20 km dojedete do nějakého servisu než čekat hodinu či dvě na odtahovku až se k vám uráčí dorazit.
Nikde neobhajuji vozy, které mají ad blue vědomne a trvale odpojeno!
S tím odtahem, či nouzovým dojetím můžeme přirovnat k tomu, proč je v autě rezerva, když existují odtahovky?
@vencelín Neviem, ci odbrzdit ide, nastartoval som to boosterom, doniesol poobede pred servis a na druhy den nadavali, ze museli vonku v -10 stupnoch pred servisom menit baterku. Ale zase, asi by to vedeli nastartovat a doviezt do dielne, ktovie 😄
@xxc
To dojetí jsem samozřejmě myslel v nouzáku. Já (a asi i většina ostatních) rozhodně v nouzáku trvale jezdit nechci, to prostě nejede, to udělá pod "plným" plnynem tak 70 až 80 max.
To s tou vodou bych se asi neodvážil ji lít do auta 😊.
To dojetí jsem samozřejmě myslel v nouzáku. Já (a asi i většina ostatních) rozhodně v nouzáku trvale jezdit nechci, to prostě nejede, to udělá pod "plným" plnynem tak 70 až 80 max.
To s tou vodou bych se asi neodvážil ji lít do auta 😊.
@xxc
No ale to pak byla někde chyba v elektronice.
U jednoho mého auta (taky Rendlík) nouzák skákal v rozmezí 3 až 7 tis km, pokud jelo auto rychleji na hrbolaté cestě nebo pokud jsem rychleji stříhnul kruhák. Stačilo zastavit, vypnout motor a okamžitě nastartovat a nouzák byl pryč. Asi chyba někde v uzemnění nějakého čidla či jeho špatný (přechodný) kontakt. U aut které mám nyní rozhodně nouzový režin není běžnou záležitostí, naštěstí a doufám že to tak i zůstane, a to nejsou novotiny.
Jo a Rendlík a slabá baterka, vím o čem je řeč 😁, chyby naskáčou, ale ani odbrzdit nejde.
No ale to pak byla někde chyba v elektronice.
U jednoho mého auta (taky Rendlík) nouzák skákal v rozmezí 3 až 7 tis km, pokud jelo auto rychleji na hrbolaté cestě nebo pokud jsem rychleji stříhnul kruhák. Stačilo zastavit, vypnout motor a okamžitě nastartovat a nouzák byl pryč. Asi chyba někde v uzemnění nějakého čidla či jeho špatný (přechodný) kontakt. U aut které mám nyní rozhodně nouzový režin není běžnou záležitostí, naštěstí a doufám že to tak i zůstane, a to nejsou novotiny.
Jo a Rendlík a slabá baterka, vím o čem je řeč 😁, chyby naskáčou, ale ani odbrzdit nejde.
@vencelín Ono to dojde, len tam treba naliat vodu, aspon co pamatam z navodu 😄 Ked dovolia dojazdit do servisu bez mocoviny, tak ludia takto budu jazdit do servisu este rok a pol.
@vencelín Ale bol, zenu som ucil soferovat na parkovisku na suzuki a napisalo chceck pollution, potom to aj zmizlo. Alebo tie kadejake lambda sondy. Teraz uz nic, minimalne ziadny pollution. Este renault zvykol napisat vsetko, ale to bola skor chyba baterky. Ale nikdy nenapisal, ze mate slabu baterku, ale vzdy vsetky chyby na svete 😄
@xxc
nouzovy rezim nikdy nebyl bezny. u zadneho auta jenz bylo technicky v poradku.
Auto s displejem Vam to samozrejme zobrazi.
nouzovy rezim nikdy nebyl bezny. u zadneho auta jenz bylo technicky v poradku.
Auto s displejem Vam to samozrejme zobrazi.
@xxc
co? mylite si ze kdyz jedno auto jednou za onoho pojede 10 km do servisu, tak zabije cestou vsechny okolo?
Respektuji ochranu prostredi i lidi, ale fanatismus nesnasim.
Nikde nepisu ze by to auto melo byt provozovano bezcmocoviny trvale. Mimochodrm Vas asi prekvapim, ale nejaci majitele vozu se vznetovymi motory maji ad blue vyrazeno trvale, coz take neschvaluji
co? mylite si ze kdyz jedno auto jednou za onoho pojede 10 km do servisu, tak zabije cestou vsechny okolo?
Respektuji ochranu prostredi i lidi, ale fanatismus nesnasim.
Nikde nepisu ze by to auto melo byt provozovano bezcmocoviny trvale. Mimochodrm Vas asi prekvapim, ale nejaci majitele vozu se vznetovymi motory maji ad blue vyrazeno trvale, coz take neschvaluji
Praveze nudzovy rezim bol kedysi uplne bezny, dnes uz sa bezne nevyskytuje. Este sa chcem opytat, naco mi je ta diagnostika, ked auto ma displej a vie, co mu je, preco to nezobrazi rovno?
@Mikesus
rekl bych ze muze zalezet auto od auta.
Slusne by bylo umoznit alespon dojeti do servisu i bez chcanek.
rekl bych ze muze zalezet auto od auta.
Slusne by bylo umoznit alespon dojeti do servisu i bez chcanek.
@ryccardo
souhlasim s tim ze komplexnost elektroniky jde pomalu nadevsechny meze (obrazne receno).
nicmene ze sviti nejaka kontrolka to bych urcite nenezyval nouzovym rezimem. uz ten nazev "nouzovy" predznamenava to ze to je neco mimoradneho co se kazdodenne nestava.
za mne je nouzovy rezim ten ktery ovlivni vykon motoru, coz pouha svitici kontrolka nemusi (zalezi co je spatne)
souhlasim s tim ze komplexnost elektroniky jde pomalu nadevsechny meze (obrazne receno).
nicmene ze sviti nejaka kontrolka to bych urcite nenezyval nouzovym rezimem. uz ten nazev "nouzovy" predznamenava to ze to je neco mimoradneho co se kazdodenne nestava.
za mne je nouzovy rezim ten ktery ovlivni vykon motoru, coz pouha svitici kontrolka nemusi (zalezi co je spatne)
citace: Pokud vám močovina dochází, řídicí jednotka nastaví nouzový režim motoru, dokud kapalinu AdBlue nedolijete.
To jako fakt ? Které auta jsou udělané takhle blbě že už nízký stav AdBlue je hodí do nouzáku ?
To jako fakt ? Které auta jsou udělané takhle blbě že už nízký stav AdBlue je hodí do nouzáku ?
@vencelín jenže elektronika moderních aut je dnes tak složitá, že se v ní ani samotný výrobce pořádně nevyzná, takže poruchy elektroniky jsou běžným jevem i u nových aut. Takže můžeme diskutovat jestli tomu budeme říkat nouzový režim nebo prostě jen nějaká svitící kontrolka nebo chybová hláška. To patři ke koloritu moderních aut. V lepším případě jedou dál a v horším zůstanou stát u krajnice.
@vencelín
nikdy nevis, co se mu v ty jeho kremikovy makovici deje
.
me se dnes asi v kilu rozsvitily displeje a auto zacalo asi na vterinu brzdit, pritom na silnici nic nebylo a siroko daleko taky nic, jen stromy okolo
sice padal snih a na silnici ho bylo asi 5 cm rozjezdenyho, ale to snad nemel bejt duvod aby takhle zblbnul
nikdy nevis, co se mu v ty jeho kremikovy makovici deje
.
me se dnes asi v kilu rozsvitily displeje a auto zacalo asi na vterinu brzdit, pritom na silnici nic nebylo a siroko daleko taky nic, jen stromy okolo
sice padal snih a na silnici ho bylo asi 5 cm rozjezdenyho, ale to snad nemel bejt duvod aby takhle zblbnul