Motorky

Zpět na článek

Jawa, jaká tady ještě nebyla! Ukáže se v Brně, bude i verze pro sběratele

19 komentářů

KANKUNEN
Co to je za motorku? To je ind nebo číňan?
Ringhofer
Co se designu týká, jde o hodně podařený kus. Hodně! Za něj by si Jawa zasloužila Red Dot + vydělat dost peněz na technický vývoj.
Man Ký
@Ringhofer já myslím, že na motorce ani nejezdíš. jinak si to vysvětlit neumím😊
Ringhofer
@Man Ký Proč?
Man Ký
@Ringhofer nevím, je to fakt příšerný a co jsem viděl reakce většiny lidí, měli to stejně😊
to je jak s tím fórem, když se pražák ztratí v Tatrách a bača ho nechá u sebe. a pražákovi se tam líbí a zůstane tam týden a pak to na něj přijde. a ptá se bači: co tady děláte, když to na vás přijde? a von: tady je ovcí... tak si pražák jednu vybere a ukojí svou touhu. a vidí, že se bača hrozně směje, a ptá se ho, co je mu k smíchu: a bača na to: no když ty sis vybral tu nejošklivější😊
takže proto mi přišlo, že nemáš cit pro ovce😊
Barry Lyndon
@Man Ký Asi tak. Celý je to bizarní a směle se to může zařadit k těm devadesátkovým výtvorům, co tu byly nedávno. Je to takový Kaipan 14 na dvou kolech. Svět je jinde... hodně jinde... 😊
Ringhofer
@Man Ký Ano, to je vhodný příměr. Každému bačovi se líbí jiná ovce. neznamená to ovšem, že bača a) má pravdu a bača b) se mýlí. Dále nechápu, jak ses z mého příspěvku dobral k tomu, že na motorce nejezdím? Vyjadřuji se k designu, jak to souvisí s faktem, zda jezdím či nikoliv? Jen pro info, první motorku jsem osedlal v 1974, z posledního stroje jsem slezl v 2011. Fakt mě fascinuje způsob komunikace v diskuzích na webu... kde, milý člověče, bereš své předsudky a svá mylná přesvědčení?!
Man Ký
@Ringhofer hele obvykle se neschovávám za cizí názor, tady jen nabízím většinový...

www.motorkari.cz/…cesty-54486.html?…

omlouvám se, úplně v pohodě, jezdíš na motorce, mýlil jsem se, a máš rozhodně jiný vkus než většina "stáda".
Ringhofer
@Man Ký Musím to skousnout... Právě jsem se dočetl, že rám a design jsou udělány v Týnci a tady se také budou vyrábět. Držím pěsti, aby to vyšlo a aby se tohle dílko stalo důležitým mezistupněm na cestě k domácí konstrukci vč. motoru. Není to dvakrát důležité, ale některé fabriky se pořád ještě starají, aby v Česku nevymřelo řemeslo a konstrukční školy (letadla, auta, pohony pro drony ... a snad i motorky).
Man Ký
@Ringhofer přeji jim úspěch, i když si to rozhodně nekoupím.
sachs800
@Ringhofer Sorry, ale je to jako kříženec mezi panelkou a Diavelem.
Ringhofer
@sachs800 To ale neznamená, že je to špatně. Já oceňuji eleganci tohoto řešení, tak odlišnou od esteticky neuchopitelných tvarů současných předků- světlomety různě postrkané v záhybech plastových hran připomínající ze všeho nejvíce svět hmyzu. Jak říkal Robert A. Lutz: když to dělají všichni, dělej to jinak. A tohle se - nevím vlastně komu - povedlo. Pokud za tím řešením stojí Jawa, velice ji chválím.
Man Ký
@Ringhofer ano, indická Jawa hledá český sentiment.
mbrzda
@Man Ký Mě se to taky nelíbí, Ale toto NENÍ indická Jawa.....
Ringhofer
@sachs800 Přesně!
Jindrich J
není to špatně ztvárněný, ale ten displej by zasloužil vhodnější zákryt
Akademik CZ
ty vole to je hnus. Podle designu tohle fakt delali v Tynci a ne nikde v indii nebo cine, tak jiny "JAWA" motorky.
Pokud si koupim motorku, tak se mi musi libit a rad se na ni budu divat. Na tohle bych musel hodit plachtu hned jak bych z toho slez aby me to nebudilo ze spani 🤦‍♂️🙂
A prakticnost.. co ten utopenej displej.. podle fotek se zda ze ze sedu na nej neni videt jak je utopenej pod riditkama. Nemá smysl to dal pitvat.
Ondřej Kotrc
Pokud by Jawa nabízela X autorských motocyklů reflektujících dnešní poptávku, řekl bych, že si tento počin může dovolit. Jawa ale bohužel v té situaci není. Přeci obchodnímu oddělení musí být zjevné, že se tento model nebude prodávat ve větších sériích.

Jasné druhé místo.

Na prvním MZ ES 250 Jaskolka.
andrijoshka
Prečo by mali vyrobiť 15 zberateľských kusov? Prečo nie 50? Prečo nie 500 alebo 1000 – podľa jej názvu. Exkluzivita 15 kusov pri švajčiarsko-čínskom motore českej značky mi príde ťažko vysvetliteľný počin. Môj dojem z Jawy je taký, že áno, chcel by som, aby sa jej darilo a bola pojem aspoň v tom našom, československom priestore, ale to by musela byť konkurencieschopnejšia, teda ponúkať za rovnaké peniaze aspoň to, čo konkurencia. Nie menej! A to je problém celé desaťročia. Hoci som rád, že súčasná ponuka je širšia, že okrem "českých" strojov sú tu aj tie indické, ale neviem o tom, že by ktorýkoľvek model cenou a výbavou skutočne konkuroval Yamahe, Honde, Kawasaki, Suzuki alebo lacnejším značkám, nie prémiovým. Ak na ulici vidím Jawu, tak skôr 50-ročnú ako novú. A celkovo ich je máličko (na Slovensku veľmi máličko). Ak už venujú energiu a peniaze do vývoja, nech postavia niečo ľudovo populárne, čo ich dostane "na mapu"! Že s ňou budú počítať nielen chlapi 50+ z nostalgie, ale aj začiatočníci či ľudia, ktorí si kupujú už druhú či tretiu motorku. Táto Jawa je zaujímavá akurát tak použitím jej klasického kapotovaného reflektora, ale už displej nad tým je skutočne, ako zlý vtip, a celý zvyšok motorky je jednoducho iba motorka. A ten kapotovaný reflektor pôsobí opustene, skleslo, tak ovisnuto. Nepáči sa mi to ako celok, hoci tento detail jáw je môj najobľúbenejší.