Novinky
Bude značka Dodge popsána samostatně? Trochu mi tu chybí popis úspěšnosti a budoucnosti Chryslerových menších modelů, prodávaných právě pod touto značkou.
Hezké shrnutí, i když člověk dělá v oboru, je dobré, když si různé poloinformace přečte kvalitně zkompilované na jednom místě.
Abych si i rejpnul: Status quo skloňujeme v druhém pádě "statu quo"
Abych si i rejpnul: Status quo skloňujeme v druhém pádě "statu quo"
Ono by sa dalo ist do podstatne vacsich detailov, urobit hlbsiu analyzu, a priniest mozno aj nove informacie priamo zo zdroja rokovani. To prve ale nejde urobit kvoli citatelnosti clanku (bolo by to uz prilis odborne), a to druhe, pretoze to proste nemozem povedat.
Jazykove okienko: Staus quo sa mozno sklonuje (v CJ aj SJ), ale ja velmi nerad sklonujem cudzie slova (a obzvlast ustalene slovne spojenia). Pokial to slovo jazyk evidentne neprevzal, tak ho radsej necham tak, nez by som ho "znasilnoval" sklonovanim. 😉
Jazykove okienko: Staus quo sa mozno sklonuje (v CJ aj SJ), ale ja velmi nerad sklonujem cudzie slova (a obzvlast ustalene slovne spojenia). Pokial to slovo jazyk evidentne neprevzal, tak ho radsej necham tak, nez by som ho "znasilnoval" sklonovanim. 😉
Tedy, tohle téma se čte jako napínavá povídka... doufejme s dobrým koncem. Bravo Marko... sedím a přemýšlím nad složitostí výroby aut, nad těžkostí obstát v této džungli světa...
No...dufajme. 😉 Robert Lutz (byvaly produktovy sef Chrysleru z polovice 90. rokov, a dnes produktovy sef GM), ktory je jednym z mala manazerov, pre ktorych auta nie su iba praca pred par tyzdanmi povedal, ze jeden z trojice americkych vyrobcov v blizkej buducnosti padne. Dufam, ze sa myli, lenze okolo Chrysleru uz smrt "tancuje" dlho. Je najmensi a najslabsi....dost teda bude zalezat na tom, kto vyhra ten suboj o vlastnictvo. Private-equity skupiny su na nejake "obchody" fajn, ale nemyslim si, ze su vhodnym majitelom pre automobilku. Este nikdy doteraz nerestrukturalizovali (dobre slovo >😁 ) automobilku. Ta je totiz spojenim chladneho biznisu, spickovych technologii, a mody. Private-equity su mozno dobre v tom ak ozivuju "vyrobcu triciek" - tam ide zostihlit firmu a vyrobu prestahovat do Ciny. Su dobre aj v samotnom zostihlovani "technokratickych" firiem, ktore maju viac-menej stalu napln vyroby/sluzieb. Lenze v pripade atomobilky to nejde. Nemozu ju tak lahko prestahovat do Ciny, ani ju nemozu zacat nejak vyrazne zostihlovat. Aj aj keby to islo nebude to stacit. Budu musiet realne investovat do vyvoja mnozstva modelov (technicky aj modne (designovo)) v 6-rocnych cykloch. A auto ako produkt nie su plechy, ani pivo, ani tlacove spravy - vplyvaju na to nielen potreby a chute zakaznikov, ale aj rozne specificke normy. Tym chcem povedat, ze nikdy doteraz nijaka private-equity skupina nespravovala nieco tak specificke, obrovske a komplexne, ako je automobilka. A nie som si isty, ci rozny "financni zraloci" cez svoje uspechy vidia, ze tentokrat to nebude iba o zostihlovani ich akvizicie, ale hlavne o zostihlovni ich investicnych zdrojov. A to este stale nie je zaruka, ze po restrukturalizacii (co ako uspesnej) bude na trhu situacia, ze to dokazu predat strategickemu investorovi. Prave preto je dobra ponuka od Magny - ta uz vie ako to v automotive biznise chodi... + - toto je aj nazor vacsiny v Stuttgarte. Bohuzial su tam ale aj zastancovia inych nazorov (..eh, ale hore som povedal, ze nic nevyzradim´... 😄 😉 ).
Kromě samozřejmého poděkování za kvalitní článek - a tentokrát jde Marko ještě víc pod povrch než je zvykem - připojím dva osobní pohledy na Chrysler. 1) Grand Cherokee: to auto má neuvěřitelné kouzlo. Působí elegantně a mohutně, trochu neohrabaně. Jeho styl se částečně promítá v dnešních evropských SUV, takže svým způsobem se jedná o významný trendsetter. 2) Voyager: zrovna nedávno jsem v něm opět cestoval. Dejte mě vědět, až někdo vymyslí pohodovější auto. Má spoustu drobných chyb, ale druhé tak pohodlné a prostorné auto jsem ještě neviděl :yes:
Super clanok, velmi ma zaujimaju takto podrobne prognozi a rozklady roznych automobiliek, vzdy sa vela dozviem.
Ale v tomto clnaku mi chybala jedna dolezita cast historie Chrysleru. Su to takzvane "K Cars" ktore popri Voyagery zachranili Chrysler v 80tych rokoch. Plymnouth Reliant a Dodge Aries, spominany Reliant aj vlastnim a na to jak je stare sa stale drzi v dobrom technickom stave. Ale mozno ste ich sem nedali koli tomu ze sa predavali iba pod dcerskymi znackami.
Ale v tomto clnaku mi chybala jedna dolezita cast historie Chrysleru. Su to takzvane "K Cars" ktore popri Voyagery zachranili Chrysler v 80tych rokoch. Plymnouth Reliant a Dodge Aries, spominany Reliant aj vlastnim a na to jak je stare sa stale drzi v dobrom technickom stave. Ale mozno ste ich sem nedali koli tomu ze sa predavali iba pod dcerskymi znackami.
Tak at se vam dari, omluvam se za dlouhy prispevek o... nicem 😄 .