Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Tankovat méně, nebo spíš více paliva? Na rezervu nejezděte

8 komentářů

DonVito
Vy doporucujete na rezervu nejezdit...
Presto se udava dojezd spalovaku do nuly.

U EV se take nedoporucuje vybijet do nuly.
Presto se pro EV stejne jako u spalovaku udava dojezd 100% - 0%.
😉

Zadne doporuceni o nenabijeni pred cestou na 100% neexistuje. A kratkodobe nabiti na 100% baterce nevadi.
Baterce (NMC) muze vadit jen to, kdyz je dlouhodobe udrzovana na 100%.

PS I na cestach s EV se bezne stava, ze dobijes do 100%. Kdyz nestihnes snist obed atp. Ne kazdej honi minuty a nekdy cas navic a pomalejsi nabijeni ke 100% nemusi vadit. Nabijeni 90% + je u EV i na cestach bezny.
_Teddy_
@DonVito
Nikto nehovori, ze EV nesmies nabijat na 100%. Akurat rychlost nabijania rapidne klesa. Z 10 na 80% mozes nabit za 20minut, ale ak budes chciet do 100%, tak si k tomu pridaj este hodinu. A to uz by v clanku nevyzeralo tak pekne...
Ondřej Fíla
Příspěvek podléhá schvalování.
Stejsn
Měl jsem benzínovou 406ku a v manuálu se psalo, že plnou nádrž se má tankovat do třetího vypnutí pistole (asi kvůli pěnění?). Teď mám oktávku v dýzlu a beru podle manuálu plnou do prvního vypnutí.
vencelín
@Stejsn
Párkrát (u Cheroletu, Peugeotu, Renaultu) si mi stalo, že jsem čerpal tak dlouho až se mi palivo přelilo ven a začlo téci na zem 😁. No, nic se nestalo. Ono to asi nebude zas taková divočina, jak se autor snaží napsat, tedy pokud pojedeme dostatečně dlouho na to abychom z nádrže dostatečně ubrali. V opačném případě by s přecpanou nádrží se ve velkém horku vytvořil v nádrži nadměrný tlak (i přes existenci pojistného ventilu).
Stejsn
@vencelín U starých aut se to odhaduje blbě, při tankování pistoli nevycvaknou (nemají na to uzpůsobené tankovací hrdlo) a tak mi taky párkrát vychlístnul benzín z přeplněné nádrže. A stalo se mi na srazu v Poděbradech, že jsem fiata natankoval těsně před městem, pak ho postavil na kolonádu a jak vyšlo slunce, najednou se pod ním začala šířit benzínová louže z přepadu nádrže. Je to poučení.
vencelín
@Stejsn
To už ale musí být festovně stará auta co nejsou kompatibilní s vypínáním pistole. Už i u Felinky pistole cvakala.
V té letní popisované situaci bych čekal spíše více výparů a nadýmání nádrže a případně prasknutí těch pásů co ji objímají a drží ke karoserii než že se vyšplouchne trocha benzinu 😁.
vencelín
Mohl bych autora článku požádat o vysvětlení v čem vadí o něco větší naplnění palivové nádrže? Pokud autor již něco zmíní, mohl by problematiku v článku více rozebrat......
Za mne je jediným důvodem to, že se ramenu plováku či plovák opře o stěnu nádrže a další plnění nadrže palivem se promítně již jen do vyšší hladiny ve vyustění nádrže k víčku. Nebo to vadí i zpětnému a odvětrávacímu ventilu?

Rizika zmíněná v článku v souvislosti s nízkou hladinou bych redukoval na možnost nasátí vzduchu (například při akceleraci ve svahu/ze svahu). Domnívám se že podávací čerpadlo se při běžném provozu nijak nezahřívá. Co se týká nečistot tak na vstupu čerpadla je vstupní filtr a většina řidičů si do palivové nádrže bordel nahází.

A i startování vznětového motoru po uplném vyčerpání paliva nemusí být zas taková trága (tím neříkám, že to je optimální situace). Pro tyto účely je na přívodní hadičce před palivovým filtrem balonek či ruční pumpička. Pak stačí natlakovat nádobu s palivovým filtrem, zkusit nastartovat, zas natlakovat a zas zkusit nastartovat. Po druhém či třetím pokusu motor naběhne.