Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Brněnské skupině Karoseria loni vzrostl zisk na 12,5 mil.Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Skupina Karoseria zakončí rok v zisku, meziročně se zlepšila o přibližně čtvrtinu.

Brněnské skupině Karoseria, která kromě jiného prodává nákladní automobily Avia a vyrábí na ně nástavby, loni klesly výnosy o sedm procent na 269,3 milionu korun. Čistý zisk naopak vzrostl o zhruba čtvrtinu na 12,5 milionu korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy zveřejněné ve Sbírce listin.

Skupina se skládá z mateřské akciové společnosti Karoseria sídlící v areálu v Heršpické ulici v Brně a třech dceřiných firem - akciové společnosti PULCO, která se zabývá práškovým lakováním, MATE a.s. a AKB CZECH, s.r.o. Skupina v loňském roce v průměru zaměstnávala 153 lidí, což bylo o 20 méně než v roce předtím. Karoseria patří do české skupiny Prosperita holding podnikatelů Kurkových.

Karoseria v minulosti vyráběla nákladní automobily Avia. Nyní je smluvním prodejcem těchto vozidel včetně servisu. V současné době se zabývá zejména výrobou nástaveb pro různá nákladní auta a strojírenskou výrobou, zejména lisařskými a zámečnickými pracemi.

Historie společnosti se datuje od roku 1948, kdy znárodněním soukromých firem Karoseria a Plachý vznikl v Brně nový závod národního podniku Karosa Vysoké Mýto. V roce 1962 se závod oddělil a začala výstavba areálu v Heršpické ulici. Novodobá historie se počítá od roku 1992, kdy byla společnost privatizována v první vlně kuponové privatizace.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)