Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Období přezouvání se opět blíží. Víte, na co si dát pozor? A proč v létě nejezdit zimních gumách?

Stanislav Kolman
Diskuze (76)

Společně s postupným oteplováním a blížícím se koncem dubna, se kterým skončí i povinnost obouvat zimní pneumatiky, řeší stále více motoristů přezouvání na letní pneumatiky. Víte ale, jak při přezouvání správně postupovat? A proč se nemusí vyplácet jezdit na zimních gumách celoročně?

Opět se blíží pro motoristy nepříliš oblíbená doba, kdy musí řešit výměnu pneumatik na svém automobilu. Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Poslední den svázaný povinností se tedy blíží a podmínky venku naznačují, že řidiči se přezouvání nemusí obávat.

Jenže nesmíme zapomenout na to, že i prostá výměna kol má svá jasně daná pravidla. Možná si říkáte, že neexistuje žádný univerzální správný postup, ale není tomu tak. Existuje, schválili jej samotní výrobci automobilů.

Před časem nás s ním blíže seznámil kolega Martin Vaculík, který ukazuje, jak správně vyměnit kola a neohrozit svou bezpečnost nejen při samotné výměně, ale i následné jízdě.

Nejde jen o samotná kola. Všechno začíná už vhodným umístěním zvedáku. Martin Vaculík v níže přiloženém videu dále vysvětluje, proč bychom při výměně kol neměli promazávat šrouby v dobré víře, že nám později o to snáze půjdou povolit. Není to žádná raketová věda, přesto jde o rady, které byste si určitě měli poslechnout:

Video se připravuje ...

Proč se zimními pneu nejezdit celý rok?

Důvod, kvůli kterému nesmí řidiči na sněhu a v mrazech obouvat letní pneumatiky, je všem jasný. Proč je ale špatně, když necháte zimní sadu na vašem automobilu celoročně, byť to není zakázané? Důvodů je hned několik.

Zimní pneumatika je výrobcem zhotovena tak, aby obstála v podstatně náročnějších podmínkách, než pneumatika letní. S rostoucími teplotami tedy zimní guma přestává plnit svou funkci, naopak se může přehřívat a rychleji se opotřebovává. Nejde ale jen o samotné ničení, ale i jízdní komfort. Musíte počítat s vyšším hlukem a s vyššími odpory se pochopitelně zvedá i spotřeba.

Tím nejdůležitějším, proč byste neměli zimní pneumatiku obouvat celoročně, je bezpečnost. Zimní guma totiž značně prodlužuje brzdnou dráhu. „Zimák“ má nejlépe fungovat v chladných podmínkách na sněhu či ledu. Na suchu však paradoxně může být i při teplotách kolem nuly efektivnější pneumatika letní. Možná už jste slyšeli o hranici sedmi stupňů, které se v nedávném testu pneumatik podrobně věnovali kolegové ze Světa motorů.

Minimální hloubka dezénu

Je to dokola omílané téma, přesto je dobré si tato čísla alespoň dvakrát do roka připomenout. Zatímco zimní pneumatiky mají mít minimální hloubku dezénu čtyři milimetry, v případně letního obutí se bavíme o hraniční hodnotě 1,6 mm.

Nejenže se s příliš ojetou pneumatikou vystavujete riziku (prodlužuje se brzdná dráha, vůz hůře funguje nejen na suchu, ale i na vodě), ale hrozí vám i další postihy. Příliš sjetá guma bude velkým problémem u STK a na průšvih máte zaděláno i v případě důkladné silniční kontroly Policí České republiky. Nezapomínejte tedy stav svých pneumatik pravidelně kontrolovat.

Závěrem ještě připomeňme video, ve kterém jsme si ukázali, jak pneumatiky správně skladovat, abychom je nepoškozovali během jejich nepoužívání. Naházet je na sebe ve sklepě vašeho domu totiž není zrovna ideální řešení...

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (76)

Doporučujeme

30. 4. 2022 17:12
Přeplněná garáž
Já si vždycky v období přezouvání říkám, že přejdu na celoroční gumy, ale nikdy to neudělám. To mi připomnělo, že bych se měla začít pomalu dívat po zimních gumách. Nejdřív bych si na ně ale měla udělat v garáži místo. Máme tam totiž nastěhovaný starý šroubový kompresor z firmy, tak čekáme, než si pro něj přijede nový majitel. Nahradili jsme ho totiž novým z https://www.kompresory-filtry-servis.cz/…-kompresory-boge :)
Avatar - MS-sport
22. 3. 2022 08:07
Re: 2x do roka vždy
ruská armáda je 40km před Oděsou :-!
a jeden USD se dnes obchoduje za 6 rublů :-!
21. 3. 2022 11:37
Re: 2x do roka vždy
Putinovi z reality taky hráblo https://zahranicni.hn.cz/…diktatora-zabili to se holt stává CHUJLO :*)

Viz já 10:20 chujlo viz 10:20 ;-)

ale tvá :D :D :D křečreakce se dá brát i pozitivně (asi) TI už DOŠLO co to (pro Rusko) znamená VŠECHNO přes Čínu :*)

a ono byla OBROVSKÁ KATASTROFA už to předválečné 216x větší (zem) vs 6x větší (ekonomika) = to není (jen) plus pro NÁS Česko to je hlavně TOTÁLNÍ OSTUDA SELHÁNÍ Vladimira Vladimiroviče CHUJLO CARA a (bohužel) ZEM
ě KTEROU víc jak dvě dekády ničí
Avatar - MS-sport
21. 3. 2022 11:23
Re: 2x do roka vždy
:D :D :D
21. 3. 2022 10:43
Re: 2x do roka vždy
CHUJLO došly ti argumenty = vono vokecat že 1:1 nebo 100 (a je fakt FUK jestli 105 nebo 115) za 1€ fakt nejde. Je to (nevokecatelnej) ROZDÍÍÍÍL jak KRÁÁÁVA

Jj prodej do číny (opět UŽ PŘED VÁLKOU) byl pro RUSákA extrémně nevýhodný = žádný za tržní ceny jako k nám

Jak Amaterasu napsal v první nebo 2. den války do prvního příspěvku diskuze = svět se ZASE rozdělí a Putin zničil Rusko a věnoval svou zem Číně. Jak si teď po 3 týdnech sám napsal VŠECHNO PŘES ČÍNU = jen nevim jestli TI to už došlo CO to (celkově pro Rusko) znamená ;-)

zajímavý jak NIKDO z vás pro RUSKEJCH DURAKů a ty si fakt CHUJLO nedá(vá) normální oficiální ekonomickou realitu (po 22 letech devastace země malým zakomplexovaným komunistou důchodcem) 216x větší RUSko má (při svém obřím nerostném bohatství které správně zmiňuješ) jen 6x větší ekonomiku než malý Česko :yes:

No a teď to CHUJLO https://www.blesk.cz/…-stal-sef-kremlu?… co utrácí asi miliardu € denně aby mohl zabít nějaké děti v sousední zemi = asi (ekonomicky) doposssrallll