Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chorvatsko utahuje šrouby: Za silniční přestupky hrozí až 3 roky vězení

Michal Fokt
Diskuze (40)
Špatné zkušenosti s na turistech „rýžujícími“ chorvatskými policisty má asi většina z nás, kteří jezdí na dovolenu k Jadranu. Měli byste tedy vědět, že bude od letoška ještě hůř.

Dovolím si tvrdit, že největšími „dobytky“ na chorvatských silnicích jsou domorodci. Neváhají ani okamžik, ukázat cizákům kdo je tu pánem, předjíždí čára nečára, ať už řídí Yugo, Renault 4 nebo BMW M3 a poslední, co řeší, je maximální povolená rychlost v obci. Ale u krajnice stojí nakonec u rozblikaného motocyklu nebo policejního auta vesměs turisté za mnohem menší prohřešky.

Dá se tedy (i navzdory řadě vraků aut místních řidičů ve stržích Jadranské magistrály) předpokládat, že na nová přísnější pravidla, zavedená pro letošní rok, budou doplácet i nadále zejména cizinci. A co že se na nás tedy chystá?

Chorvatští zákonodárci zpřísnili status „rozpustilé jízdy“, která může řidiči přinést až tříleté vězení! Tohoto jednání se dopouští dle článku 226 novely trestního zákona ten, kdo „řídí vozidlo pod vlivem opiátů, psychotropních látek nebo alkoholických nápojů s koncentrací nejméně 1,50 promile alkoholu v krvi, nebo řídí auto v zakázaném směru, předjíždí kolonu vozidel na nepřehledném místě, jezdí rychlostí, která přesahuje 50 km/h v osídlené obci nebo v oblasti s jasně uvedeným omezením rychlosti nebo jinak ohrozí život a zdraví osob.“

Dá se tedy říci, že když narazíte na strážce zákona, jenž vstal do práce levou nohou, může vám nasadit klepeta dle své libovůle prakticky za všechno. Zejména překročení rychlosti v nekonečných „obcích“ bez obydlí, táhnoucích se dlouhé kilometry v lesích, je velmi snadné podlehnout pokušení přehoupnout se přes padesátku. Pokud tedy bylo dosud Chorvatsko „o ústa“, teď to bude hotové peklo. Přejeme příjemnou dovolenou.

Michal Fokt
Diskuze (40)
10. 1. 2013 09:44
Re: Nemám zlé skúsenosti s chorvátskymi policajtami
ojazdene/jazdene (zvacsa vyhonene :-) ) auto. Isiel som na bicykli. Sadnem na bicykel a idem. Jazdit sa okrem konov pouziva napriklad v suvislosti s lyzami alebo snowboard-om aj ked co sa lyzi tyka castjesie sa asi pouziva "lyzovat sa" alebo "bez do * na lyziach" co na napada ako reakcia na ten obligatny podjeb s kocarmi >:D
Avatar - narona
9. 1. 2013 23:25
Re: Dovolená v Chorvatsku
:yes:
9. 1. 2013 22:47
Dovolená v Chorvatsku
Je to sranda číst, jak všichni na Chorvatsko nadáváte a přitom všichni do jednoho ste tam parkrát jeli autem, těšili ste se jako malí a cestou ste do sebe tlačili řízky.
9. 1. 2013 22:17
Re: Nemám zlé skúsenosti s chorvátskymi policajtami
Kočárů u vás asi moc nebylo. ;-) V češtině se hovorově říká ledacos, otázka je, co je spisovné. A moje znalosti slovenštiny jsou chabé. Jak řeknete jel jsem na koni? Nedokonavé jezdit máte, ale nejsem si jist, jak je to s dokonavým jet.

[odkaz] (strana 95) Tady je menší rozbor. Očividně slovenštině a maďarštině jet chybí. A jezdit máte spojené s koňmi. Jak to máte s kolem (rozuměj bicyklem)? A co výše zmíněné ojeté auto? Říkáte opotřebené? Nebo ochozené (což lze i v češtině, protože i stroje jdou/ šlapou, takže mohou být ochozené, ošlapané jsem ještě nezaznamenal :-) )?
Avatar - narona
9. 1. 2013 19:15
Re: Happy holiday...
No když jste tam nebyl tak jak můžete něco tvrdit o úplatkách....
V HR je dost zajímavých jedinečných míst, ta ale většinou češi (naštěstí) neznaj.