Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Corvette ve Frankfurtu 2007

Diskuze (0)

Pohybovat se po stánku americké Corvette znamená, že máte pro tuhle značku opravdovou slabost. Na první pohled totiž nenabízí nic nového, ale to je pouze zdání. Ve skutečnosti má za sebou základní model významnou modernizaci motoru, techniky a výbavy

Pohybovat se po stánku americké Corvette znamená, že máte pro tuhle značku opravdovou slabost. Na první pohled totiž nenabízí nic nového, ale to je pouze zdání. Ve skutečnosti má za sebou základní model významnou modernizaci motoru, techniky a výbavy. Posuďte sami.

Corvette C06

Když má auto zážehový osmiválec objemu 6,0 l, nemáte dojem, že potřebujete více. Ne však v Chevroletu. Původní vrtání motoru s označením LS3 se zvětšilo z 101,62 mm na 103,25 mm a objem motoru se tak zvětšil na 6,2 l. To samozřejmě není všechno. Agregát má písty s větším průměrem (jejich zdvih zůstal stejný – 92 mm), přepracované vačkové hřídele, změněné časování ventilů, vstřikovací jednotky pochází z modelu Z06, a pozměněné byly také hlavy válců. Díky tomu se do nich vejdou větší sácí ventily (o 0,75 mm se zvětšil také jejich zdvih) i výfukové ventily, čímž se opět zlepšilo proudění a výměna plynů. Novému motoru V8 technici naměřili 321 kW (436 k) při 5900 ot./min a točivý moment 586 Nm. Ve spojení se 6stupňovou automatickou převodovkou se jedná nejrychlejší Corvettu bez spojkového pedálu.

Nejen motor se dočkal změny. Úpravou prošla převodovka a odladěno bylo i odstupňování jednotlivých rychlostních stupňů. Šestistupňová manuální převodovka dostala přesnější vedení, u automatu se zase zkrátila doba potřebná k přeřazení. Vylepšeno bylo také řízení – změny jdou na vrub úpravám ve vnitřní konstrukci a nové spojovací tyči řízení. Zcela nová jsou například kola, jejichž design byl převzat z limitované série Indianapolis 500 Pace car. Nové jsou taktéž dvě barvy laku, Jetstream Blue Metallic Tintcoat a Crystal Red Metallic Tintcoat, které nahradí barvy Le Mans Blue Metallic and Monterey Red Metallic Tintcoat.

Jedním ze zajímavých prvků příplatkové výbavy je balíček nazvaný Z51. Ten obsahuje například tužší pružiny, pneumatiky Goodyear Eagle F1 Supercar EMT, vylepšený chladicí systém nebo větší vrtané kotouče na předních i zadních kolech o rozměrech 340 resp. 330 mm. Stabilizační systém, ABS i systém Active Handling jsou prvky sériové výbavy, za magnetické odpružení Magnetic Selective Ride Control je nutné si připlatit.

Miro Mihálik


Diskuze (0)