Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Formule E nové generace se odhalila světu. Má ošklivý halo kokpit, ale bude rychlejší

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
Šampionát elektrických formulí představuje monoposty druhé generace, které budeme na okruzích vídat již v nadcházející sezoně.

Formule E je soutěží elektrických monopostů, která se koná pod taktovkou Mezinárodní automobilové federace (stejně jako Formule 1). I když projekt zprvu budil rozpaky, postupem času přilákal řadu věhlasných závodníků, ale i sponzorů a velkých automobilek. První závod se konal v roce 2014 a aktuálně běží již čtvrtý ročník.

Organizátoři však nežijí jen přítomností, fanouškům odhalují i vize budoucnosti. Tou nejčerstvější je elektrická formule nové generace, která se na městských okruzích objeví v další sezoně, tedy již letos. Designéři dle očekávání vůz více odchýlili od tradičních formulí, nyní auta připomínají spíše vytrvalostní speciály. Jde ale o atraktivní a futuristicky vypadající stroje, estetický dojem kazí snad jen jedna jediná věc –ochranný halo kokpit.

Video se připravuje ...

Technické specifikace novinky zatím zůstávají neodtajněny, ale spekuluje se o navýšení výkonu. Zatímco aktuálně mají závodníci k dispozici při kvalifikačních jízdách 200 kW, v příštím ročníku by to mohlo být o 50 kW víc. To společně s vyspělejším přítlakem znamená, že auta budou značně rychlejší. Zatímco nyní se maximálka pohybuje okolo 225 km/h, v další sezoně by to mohlo být až 300 km/h.

„S konfigurací a výkonem, který budeme mít k dispozici, může auto překonat rychlost 300 km/h zcela bez problémů,“ uvádí Lucas di Grassi, úřadující šampion Formule E. „S takovou rychlostí už nikdo nemůže říct, že jsou naše vozy pomalé.“

Právě nedostatečná rychlost monopostů byla sérii často vyčítána. Di Grassi ale připomíná, že vozy jsou postaveny na úzké městské okruhy, kde by F1 či speciál LMP1 nebylo možné ukočírovat.

Stanislav Kolman
Diskuze (3)
1. 2. 2018 13:13
Re: formule
tak jiz jednoho znas :-!

hele F1 me prestala bavit, protoze to je furt to same, tyhle bzucaci nejsou tak dlouha stace, da se na to koukat online a diky mestskym okruhum je tam i vic "akce" nejen na startu, ale i behem zavodu, F1 nesleduju 2 roky a myslim ze jsem o nic neprisel, stalo se tam neco zajimaveho za ty 2 roky?

spekuluje se ze zvedli kapacitu baterii, a ze se mozna dockame vymeny baterii pri zavode, tedy to o co byla F1 ochuzena s tankovanim
1. 2. 2018 12:26
Re: formule
Zvlastni, nikdo nekouka na F1 a sledovanost stoupa.
Nikdo nechodi k mekousovi a pritom stale oteviraji nove restaurace
Avatar - Magister
1. 2. 2018 12:14
formule
Neznám nikoho, kdo by ta bzukátka sledoval. Pravdou ale je, že znám spoustu fandů, co přestávají sledovat F1 - právě kvůli necitlivým pseudoekologickým zásahům.