Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Automobilka GM vykázala nejvyšší čtvrtletní zisk za šest let

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
Největší americká automobilka General Motors ve druhém čtvrtletí vydělala 1,3 miliardy dolarů (25 miliard Kč). To představuje její nejvyšší čtvrtletní zisk za šest let. Oznámila to dnes firma. V prvním čtvrtletí činil zisk 865 milionů dolarů.

Tržby společnosti stouply na 33,2 miliardy dolarů z 31,5 miliardy v prvním čtvrtletí díky lepším výsledkům v Severní Americe. GM by podle informací médií mohla už v pátek podat žádost o primární emisi akcií (IPO), která by mohla vynést až 20 miliard dolarů.

Automobilka ve druhém čtvrtletí zvýšila výrobu téměř o polovinu ve srovnání se stejným loňským obdobím, kdy byla poptávka pod tlakem kvůli světové hospodářské a finanční krizi a kdy GM po určitou dobu fungovala v bankrotovém režimu.

Slabým článkem GM zůstávají evropské aktivity, které vykázaly provozní ztrátu 160 milionů dolarů. Ztráta nicméně výrazně klesla ze 477 milionů v prvním čtvrtletí. GM vlastní německou automobilku Opel, kterou chtěla loni prodat kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Nakonec se ale rozhodla, že si divizi ponechá a provede její restrukturalizaci sama.

GM zhruba před rokem opustila bankrotový režim s tím, že se v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek přemění v menší podnik, jenž by měl pružněji reagovat na požadavky zákazníků. Většinovým majitelem "nové GM" je americká vláda, která poskytla nejvíce peněz na záchranu podniku.

Automobilka GM loni obdržela od americké vlády státní pomoc 50 miliard dolarů. Půjčky tvořily z této částky pouze necelých sedm miliard dolarů, za zbývající peníze získala vláda podíl v podniku. Americká vláda tak nyní vlastní 60,8 procenta akcií GM. Kanadská vláda kontroluje 11,7 procenta a penzijní fond odborového svazu UAW 17,5 procenta. Zbývajících deset procent kontroluje "stará GM". Ta nyní nese jméno Motors Liquidation a zůstala v ní aktiva, o které "nová GM" nemá zájem.

Zlepšení hospodářských výsledků ve druhém čtvrtletí již dříve vykázaly také další americké automobilky. Firma Ford Motor meziročně zvýšila zisk o 15 procent na 2,6 miliardy dolarů, zatímco ztráta společnosti Chrysler klesla na 172 milionů dolarů ze 197 milionů v prvním čtvrtletí.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (3)
13. 8. 2010 12:19
Re: .
tak zase lepší než chrysler... který se z toho ještě nedokázal pořádně vyhrabat...
Ale zarážející je pořád stav Opelu... už by s tím měli něco udělat...
13. 8. 2010 07:51
Re: .
aspon něco >:-[] ;-)
Avatar - gld
12. 8. 2010 21:35
.
gm vykázalo historicky najvyšší zisk za posledné roky- miernu stratu :-!