Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Turecka – Melandri premiérově vítězí

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Premiéra silničního MS v Turecku se vydařila a počasí si přichystalo pěkný teplý den. Z vítězství se radovali Mike di Meglio (Honda) ve 125, Casey Stoner (Aprilia) ve 250 a Marco Melandri (Honda).

Premiéra silničního MS v Turecku se vydařila a počasí si přichystalo pěkný teplý den. Z vítězství se radovali Mike di Meglio (Honda) ve 125, Casey Stoner (Aprilia) ve 250 a Marco Melandri (Honda).

MotoGP

Vedoucí pozice na startovním roštu si zajistili Sete Gibernau a Marco Melandri (Honda). Od startu však odrazili v opačném pořadí, když Melandri si během několika metrů vyjeli drobný náskok. Třetí jel Colin Edwards (Yamaha), čtvrtý Nicky Hayden (Honda) a lepšící se Toni Elias (Yamaha). Až za touto pěticí jel Valentino Rossi (Yamaha), který však již v průběhu prvního kola nabral neodvykle velkou ztrátu na jezdce před sebou. Hned v prvním kole se posunul vpřed Hayden, když předjel Edwardse. Jeho tempo sice bylo vysoké, ale vedoucí dvojice týmu Telefonica Honda byla k nezadržení a začala si vypracovávat malý náskok.

Celá dvě kola trvalo Rossimu, než se dokázal dotáhnout na jezdce před sebou. Jakmile je ovšem dojel, věci se děly velmi rychle. Během tří zatáček předjel jak Eliase tak i Edwardse a rázem jel čtvrtý. Tato situace asi byla hybným momentem pro Gibernaua, který v následujícím kole na brzdy dostal Melandriho a ujal se vedení. Okamžitě se snažil vyjet si náskok a docela se mu to dařilo,ale pak přišlo šesté kolo a další z letošních Španělových chyb. Nesprávně brzdil před jednou ze zatáček a vyjel mimo trať. Přestože neupadl, propadl se pořadím až na šesté místo se ztrátou přes pět sekund na vedoucího jezdce. Taková ztráta se stahuje jen těžko a taky se mu to nepodařilo, i když se ještě v tomtéž kole dokázal probít na čtvrté místo. Odpadnutí Gibernaua situaci na čele poněkud uklidnilo a Melandri se opět ujal ztraceného vedení. Situaci nepodcenil a nasadil vysoké tempo, které záhy přinutilo Rossiho také zrychlit a v osmém kole předjet Haydena. Z očekávaného tuhého souboje nakonec ovšem nebylo prakticky nic, protože Melandriho Honda dnes šlapala jako hodinky a i jezdec jel naprosto bezchybně. Rossi se k Melandrimu nedokázal přiblížit na méně než půl sekundy a to je vzdálenost, ze které ani on nedokáže útočit. V poslední čtvrtině závodu Melandri ještě zrychlil a v 17. kole zajel nejrychlejší kolo závodu. Do posledního kola najížděl s náskokem dokonce přes tři sekundy a mohl si dovolit bezpečně zvolnit. Cílem projel jako první s náskokem 1,5 sekundy a vybojoval si své první vítězství v MotoGP. Druhý dojel Rossi, kterého jeho Yamaha tentokrát výše nedokázala dovézt. Třetím místem si trochu zavařil Hayden, protože jeho největší soupeř v boji o celkové druhé místo zvítězil a o 9 bodů mu odskočil. Čtvrtý Gibernau může jen dále přemýšlet, proč mu jeho nervy nefungují jako v minulých dvou letech,kdy chyboval jen výjimečně. Pro páté místo si dojel osamoceně Carlos Checa (Ducati), který zachraňoval čest značky když Shinichi Itoh dostal černou vlajku. V posledním kole se na šesté místo probil Elias, když dokázal předjet Edwardse a vybojoval si zatím nejlepší výsledek své první sezóny v MotoGP. Sedmému Edwardsovi se dnešním dnem výrazně vzdálil sen o celkovém druhém místě. Osmé místo v závěru vybojoval Makoto Tamada (Honda), kterému se ani v předposledním závodě sezóny nepodařilo najít loňskou skvělou formu. Devátý Alex Barros (Honda) také pokračuje v mizerných výsledcích druhé poloviny sezóny, kdy se od čtvrtého místa v Brně nemůže dostat ani k první pětce. Desáté místo Shinyi Nakana (Kawasaki) je asi méně než si přál, ale na velmi rychlé trati to se slabším strojem není jednoduché.

Celkově vede Rossi s 351 body. Druhé místo dnešním vítězstvím strhl na svou stranu Melandri se 195 body. Třetí je Hayden se 186 body a stále má ještě šanci. Čtvrtý Edwards se 171 body může už jen teoreticky doufat, ale prakticky je již mimo hru o druhé místo. Pátý je trápící se Max Biaggi (Honda), který nasbíral 163 bodů.

250

To v co spousta fanoušků doufala v minulém závodě, se stalo skutečností až dnes. Casey Stoner (Aprilia) a Dani Pedrosa (Honda) svedli velmi pěknou bitvu o vítězství, které však již nemohlo nic změnit na jejich pozicích v celkovém hodnocení. Stoner stejně jako v Austrálii perfektně odstartoval a ujal se s přehledem vedení. Vybudoval si uklidňující náskok a ujížděl vstříc svému pátému letošnímu vítězství. Za jeho zády se o druhé místo bojovalo mezi Alexem de Angelisem (Aprilia), Hiroshi Aoyamou, Andreou Doviziosem (oba Honda) a Pedrosou. Nejvíce sil z této čtveřice měl nakonec Pedrosa,který se dokázal odpoutat a ve 14. kole dotáhnout na Stonera. Od té doby se za ním vozil a čekal do posledního kola, kdy se rozhodl zaútočit. Stoner však jeho taktiku již zná a dokázal soustředěným výkonem v posledním kole útok odrazit a závod vyhrát. Boj o třetí příčku byl ale podstatně dramatičtější, když se de Angelis v závěru pustil do útoku a sérii posledních tří zatáček najížděli s Aoyamou bok po boku. Japonec však udržel nervy více pod kontrolou a také lépe zvládl přímý kontakt v ostrém náklonu a zatímco de Angelis šel v poslední zatáčce k zemi, Aoyama si dojel pro třetí místo. De Angelis stroj ještě zvedl a do cíle dojel sedmý. Čtvrtý dojel po těsném souboji Jorge Lorenzo před Doviziosem a Hectorem Barberou (všichni Honda). Kuba Smrž (Honda) dojel 15., když mu 13. místo uniklo o necelé 0,3 sekundy.

Celkově vede šampión Pedrosa s 284 body. Druhý Stoner jich má 238 a ani on se již nemusí obávat o svou pozici. Třetí Dovizioso má na kontě 182 bodů a čtvrtý Aoyama se 170 jej ještě může předstihnout. Pátý je Sebastian Porto (Aprilia) se 152 body. Smrž je s 15 body na 20. místě.

125

Typická bitva se rozhořela ve 125,když se na čele závodu usadila nejen dvojice Thomas Luthi (Honda) a Mika Kallio (KTM) bojující o titul, ale i další tři jezdci Mike di Meglio (Honda),

Mattia Pasini (Aprilia) a Gábor Talmacsi (KTM). Tato pětice se rychle vzdálila zbytku pole a jela si vlastní závod. V samotném závěru se k ní dotáhl Japonec Tomoyoshi Koyama (Honda) a notně se zamíchal do průběhu posledního kola. To mělo obvyklý hektický průběh, když do něj najížděl po vynikajícím manévru na prvním místě Luthi. Kallio se však nechtěl nechat porazit a tak i on se následně pustil do předjíždění. Jeho pokus však nebyl tak úspěšný, protože Finovi podjelo přední kolo a poroučel se k zemi. Jeho boj tak skončil velmi neslavně. V dalším průběhu posledního kola se do vedení dostal di Meglio, kterého se snažil předjet Passini, ale nebyl úspěšný a Francouz si dojel pro premiérové vítězství. V závěru ještě Luthiho předjeli Koyama a Talmacsi, ale je otázkou, zdali šel Švýcar do boje s plným nasazením, nebo neriskoval možnost kolize a slevil, když jeho největší soupeř již nepokračoval.

Naši jezdci tentokrát dojeli oba do cíle. Lukáš Pešek (Derbi) dojel 13. protři body. Karel Abrahám (Aprilia) dojel 18.

Celkově si vedení pojistil Luthi a s 235 body má před druhým Kalliem náskok již 23 bodů. Třetí je Talmacsi se 173 body, čtvrtý Pasini má 167 bodů a pátý Marco Simoncelli (Aprilia) 166. Pešek je s 25 body na 19. místě.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)