Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GP Valencie – První kvalifikace, Huleš má otřes mozku

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)
Poslední závod sezóny se jede jako GP Valencie a je to třetí závod na území Španělska. Chladné počasí přivítalo jezdce i týmy a nechyběl ani déšť kolem poledne. Ten se stal osudným našemu Jardovi Hulešovi.

Poslední závod sezóny se jede jako GP Valencie a je to třetí závod na území Španělska. Chladné počasí přivítalo jezdce i týmy a nechyběl ani déšť kolem poledne. Ten se stal osudným našemu Jardovi Hulešovi.

Ve třídě 125 se svého prvního provizorního pole position dočkal Marco Simoncelli (Aprilia), který sice svůj nejlepší čas 1:42,537 zajel až v posledním kole, ale na vedoucí pozici byl většinu kvalifikace. Na druhé místo se se ztrátou 0,739 sekundy v posledním kole posunul Gábor Talmacsi (Aprilia) a odsunul tak mladého Australana Casey Stonera (Aprilia) na třetí místo. Také čtvrtý čas zajel jezdec Aprilie Steve Jenkner. Nejlepší Honda je na pátém místě, kam ji dovedl Andrea Dovizioso. Za něj se seřadily opět tři Aprilie v rukou Arnauda Vincenta, Alvaro Bautisty a Mirka Giansantiho. Silný vítr značně ovlivnil výsledky a při pohledu na časy zjistíme, že jsou o více než 3 sekundy horší než loňské. GP Valencie se nezúčastní novopečený šampión Dani Pedrosa, který se zranil při havárii v Austrálii před dvěma týdny. Jen před nedělním závodem objede čestné kolo v otevřeném voze.

Třída 250 čeká ve Valencii na korunovaci nového šampióna. Nejlépe zvládl obtížné povětrnostní podmínky Francouz Randy de Puniet (Aprilia), který v samotném závěru odsunul na druhé místo krajana Sylvaina Guintoliho (Aprilia). De Puniet zajel čas 1:36,957 a druhého předstihl o 0,833 sekundy. Třetí čas zajel Guintoliho týmový kolega Franco Battaini (Aprilia) a provizorní první řadu uzavírá čtvrtým časem Manuel Poggiali (Aprilia), který má největší šanci získat titul v této třídě. Pátý čas zajel domácí Alex Debon (Honda), před krajanem Toni Eliasem (Aprilia) a sedmým Robertem Rolfem (Honda), který je jediným konkurentem Poggialiho v boji o titul. Rolfo jej musí porazit o osm a více bodů, aby mu vyrval korunu krále střední třídy. Druhou řadu doplňuje osmý Australan Anthony West (Aprilia).

Ve Valencii máme velice silné zastoupení, když v této třídě jedou hned čtyři čeští jezdci. Nejlepším z nich je Kuba Smrž (Honda) na výborném 11. místě, který nahradil Němku Katju Poensgenovou v týmu Dark Dog Molenaar. Radomil Rous (Aprilia) jedoucí na divokou kartu zajel 21. čas a Lukáš Pešek (Yamaha) skončil až 23. Jarda Huleš se po pádu v ranním volném tréninku kvalifikace nezúčastnil, neboť diagnóza zněla jasně – otřes mozku. Zítra se uvidí, jestli nastoupí alespoň do druhé kvalifikace.

Ve třídě MotoGP se v polovině kvalifikace do čela posadil Valentino Rossi (Hodna) a i přes intenzivní tlak Nicky Haydena a Sete Gibernaua (oba Honda) se na čele již udržel až do konce. Rossi byl nucen neustále zrychlovat a i přes chladné a větrné počasí zajel čas 1:33,643, čímž zaostal za loňským rekordním časem Maxe Biaggiho o 0,4 sekundy. Druhou příčku pro sebe nakonec vybojoval Hayden a na Rossiho ztrácí 0,291 sekundy. Gibernau se musí prozatím spokojit se třetím místem. Na čtvrté místo se posledním kolem vyhoupl Max Biaggi (Honda) a završil tak triumf Hondy v první kvalifikaci. Biaggi však ztrácí na Rossiho letos nevídaných 1,174 sekundy. Svým výkonem odsunul do druhé řady Carlose Checu, nejrychlejšího zástupce Yamahy. Šestý čas zajel Loris Capirossi, jehož Ducati byla opět nejlepší v maximální rychlosti. Naměřili mu 316,3 km/h. Sedmý čas zajel Biaggiho kolega Tohru Ukawa (Honda) a osmý skončil Alex Barros (Yamaha). Ten jel se zlomeným žebrem, což si způsobil pádem v ranním zmoklém tréninku. Devátý čas zajel i přes nebezpečně vypadající havárii Troy Bayliss (Ducati).

Opět potěšil 13. místem Jeremy McWilliams na Protonu, který zdá se funguje stále lépe. Zklamal naopak Shinya Nakano (Yamaha), který zajel až 17. čas, na což nejsme u něj zvyklí.

Miroslav Kudělka
Diskuze (0)