Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Grand Prix Portugalska

Jiří Rozkošný
Diskuze (0)
Víkendová Grand Prix Portugalska silničních motocyklů přinesla dramatické závody, o které se postaralo deštivé počasí. Pokud v Brně opanovali všechny třídy Italové, pak v Estorilu triumfovali Francouz Vincent, Španěl Nieto a Ital Rossi.

Víkendová Grand Prix Portugalska silničních motocyklů přinesla dramatické závody, o které se postaralo deštivé počasí. Pokud v Brně opanovali všechny třídy Italové, pak v Estorilu triumfovali Francouz Vincent, Španěl Nieto a Ital Rossi.

Jednu věc měly všechny třídy společnou – mokrá trať nemilosrdně kosila startovní pole všech tří kubatur, stopětadvacítky měly v cíli 14 klasifikovaných jezdců, dvěstapadesátky o jednoho jezdce méně a v nejsilnější třídě MotoGP to bylo 12 jezdců. K zisku bodů tedy stačilo i dojetí do cíle.

125cc

Závod nejslabší kubatury předznamenal nedělní dění, mnoho jezdců se seznámilo s tvrdostí asfaltu. Z dalšího vítězství se radoval Arnaud Vincent, který se díky výpadku největšího rivala v boji o titul Manuela Poggialiho dostal do čela průběžného pořadí šampionátu. V úvodu závodu se do čela dostal Talmacsi, který ale v sedmém kole upadnul. Vincent se po celou dobu držel ve vedoucí skupině, ve které jeli ještě Sanna a Jenkner. Zatímco Jenkner v závěru závodu nezasáhnul do boje o první místo, Sanna dělal vše pro zisk prvního místa. Při pokusu o předjetí Vincenta ale málem havaroval a musel se spokojit se druhým místem. Špatný den měl Poggiali, který upadnul hned v zahřívacím kole a musel proto startovat z konce startovního pole. Přesto se mu podařilo propracovat až na čtvrté místo, ale tři kola před cílem upadl. Skvělého výsledku dosáhnul náhradník za Jakuba Smrže Thomas Luthi, který vybojoval 9. místo, což je pro tým Elit nejlepší výsledek letošní sezony.

Výsledky závodu

1. Arnaud Vincent Aprilia 49,05,300

2. Simone Sanna Aprilia +0,867

3. Steve Jenkner Aprilia +2,600

Průběžné pořadí šampionátu

1. Arnaud Vincent 194

2. Manuel Poggiali 171

3. Daneil Pedrosa 166

250cc

I přes pád v polovině závodu se z vítězství radoval Fonsi Nieto, který tím snížil náskok Marca Melandriho v boji o titul. Nietovi vedle výborného výkonu pomohl i pád vedoucího Matsuda, který upadnul pět kol před cílem, a opatrnost Melandriho, který vsadil na jistotu a spokojil se s druhým místem. Třetí místo vybojoval Sebastian Porto, který se na startu poprvé postavil na pole position. Jedním z hrdinů závodu byl Roberto Rolfo, který dostal penalizaci stop&go a v průběhu závodu se dokázal prokousat až na čtvrtou příčku. Český jezdec Jaroslav Huleš v kvalifikaci vybojoval nadějnou 16. příčku, v závodu se však stal jednou z mnoha obětí nepříznivého počasí.

Výsledky závodu

1. Fonsi Nieto Aprilia 53:58,901

2. Marco Melandri Aprilia +0,684

3. Sebastian Porto Yamaha +7,342

Průběžné pořadí šampionátu

1. Marco Melandri 215

2. Fonsi Nieto 183

3. Roberto Rolfo 140

500cc

Ani závod královské třídy se neobešel bez pádů a z vítězství se nakonec radoval Valentino Rossi, který letos vyhrál již devátý závod sezony a už v dalším podniku si může zajistit titul šampióna. Naopak zklamání zavládlo u Suzuki, Sete Gibernau byl velmi blízko premiérového vítězství značky v MotoGP, jeho naděje ale ukončil pád pouhá čtyři kola před cílem. Rossi měl po Španělově pádu značný náskok, o druhé místo tvrdě bojovali Checa s Ukawou, úspěšnější byl jezdec Yamahy. Zklamání Suzuki alespoň částečně zmírnil Roberts, pro kterého je čtvrté místo nejlepším výsledkem za krátkou historii MotoGP. Nejlepším jezdcem na dvoutaktu byl Barros, který obsadil pátou příčku.

Výsledky závodu

1. Valentino Rossi Honda 54:12,962

2. Carlos Checa Yamaha +22,200

3. Tohru Ukawa Honda +24,220

Průběžné pořadí šampionátu

1. Valentino Rossi 245

2. Tohru Ukawa 156

3. Max Biaggi 144

Jiří Rozkošný
Diskuze (0)