Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Je Nürburgring před bankrotem?

David Bureš
Diskuze (8)
Budoucnost slavného okruhu v pohoří Eifel je nejistá.

Závodní okruh, jehož historie sahá až do 20. let minulého století má na kahánku. Evropská komise nepovolila vládní dotaci, která měla slavné trati Nürburgring pomoci s jejími finančními problémy. Slavný okruh je tak na pokraji bankrotu, tvrdí německý regionální deník Rhein-Zeitung.

Nürburgring měl ve formě dotace obdržet 13 milionů eur (cca 330 milionů korun). Evropská komise ale finanční injekci nepovolila a označila ji za nelegální státní podporu. Komise navíc odmítla odložit platbu 330 milionů eur (zhruba 8,35 miliardy korun), kterou ve formě půjčky vedení okruhu již dostalo od státní investiční banky.

Vedle toho je ještě vyšetřována státní dotace ve výši 524 milionů eur (asi 13,3 miliardy korun). Také ta by mohla být označena za neoprávněnou státní pomoc.

To všechno dle německého deníku znamená, že okruh v pohoří Eifel bude muset vstoupit pod nucenou správu. Jeho vlastník, společnost Nürburgring GmbH, totiž v současnosti dluží zhruba 413 milionů eur (cca 10,5 miliard korun).

Letošní sezona na Nürburgringu bude pokračovat podle plánů. Budoucnost tratě však už bude v rukou likvidátora. Hlavním věřitelem je zemská vláda.

Do budoucna je tak nejen ohrožen závod šampionátu Formule 1 na přilehlém moderním okruhu Nürburgring, ale rovněž slavná čtyřiadvacetihodinovka, nebo rockový hudební festival Rock am Ring.

Současný vlastník Nürburgringu měl přitom s tratí a jejím okolí ambiciózní plány. Vybudoval zde totiž rozsáhlé odpočinkové centrum Ring Werk, které však není příliš využíváno.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - Dinar
19. 7. 2012 07:41
Re: Smutné
Souhlas, novým majitelem a rozdělením to nejspíš opravdu skončí, ovšem otázka, co bude s monstrparkem, je na místě, protože si neumím představit jakýkoliv rozumný podnikatelský záměr k jeho využití. Ono už když to stavěli, masivně se kroutilo hlavou, totiž ta koncentrace lidí, kterou NS generuje, tam není proto, že si přijela zajezdit na kolotoči nebo plejstejšnu. Ta auta na podvalnících tam z širé Evropy tahají ti, co chtějí reálný zážitek na nejlepší trati světa. A jakmile vyplaví adrenalin chtějí si dát pár piv, pokecat a pak už jen slušnou postel. Problém monstrparku je, že stojí na zcela špatném místě, NS je v jistém smyslu na konci světa, kolem žádná aglomerace, žádné rodiny na nedělním výletě, postavit tohle v Kölnu a okolí, s odkazem na NS, vydělávalo by to naprosto bez problémů. Jinými slovy pro NS je Ring Werk koule na noze, které bude těžké se zbavit, akt. společnost podle mě skončí v konkurzu, pak se mezi věřiteli strhne bitva o okruh(y) a monstrpark skončí rozprodejem po částech.
Avatar - PlugIN
18. 7. 2012 21:28
tak
Tohle mě jen utvrzuje v tom že Evropská Unie je na hov**. Když už má tradiční a asi i nejtěžší a pro mě určitě nejlepší okruh na světě problémy, Německá vláda se ho snaží udržet nad vodou, ale co se nestane? Podělaná Evropská Unie do toho začne kafrat .... Ale uplácení, to nevyšetřujou, ale že vláda snaží zachránit něco tradičního a skvělého, to označí za nelegální. Jasně.
18. 7. 2012 20:41
Re: Smutné
Pro jednu automobilku je to zbytečně velké a nákladné, možná připadá do úvahu nějaké společná firma několika automobilek, ale to je zase organizačně náročné. Nürburgring je obrovská legenda, dá se na ní vydělat celkem dost pěněz, tím problémem je onen zmíněný zábavní park, který neměl být nikdy postaven (u nás bych podobnou blbost čekal, ale u Němců?). Každopádně bych budoucnoust neviděl nějak černě (přinejhorším se NS na pár měsíců zavře), tohle je pravděpodobně nejslavnější okruh na světě, ten přežije všechno ;-)
18. 7. 2012 19:53
Re: Smutné
Muze byt a nemusi. Ten samotny zabavni park bez okruhu nedava vubec smysl, takze to muze naopak koupit nejaka spolecnost specializovana na zabavni parky a udelat z toho Disneyland a okruh tam mit jen jako atrakci pro verejnost.

A pak je tu treti moznost, ze to cele skoupi nejaka automobilka a nebude tam ani okruh pro verejnost, ani Disneyland, ale testovaci okruh, z obchodu se udela sklad a dilny a v hotelu budou bydlet technici.

Rad bych byl, aby tam zustaly zavody, ale tedka neni vubec nic jiste.
Avatar - Hammunasakra
18. 7. 2012 17:52
Re: Smutné
:yes: ;-)