Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Na legendách uvidíte i to nejlepší z DTM!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Německé Mistrovství cestovních vozů DTM (Deutsche Tourenwagen-Meisterschaft) patří spolu s Formulí 1 k tomu nejlepšímu okruhovému závodění světa. V Praze se pak v rámci motoristické slavnosti Legendy objeví ty nejzajímavější vozy z historie DTM.

DTM coby elitní série závodů cestovních vozů na okruhu se může pochlubit třicetiletou tradicí, zvučnými jmény, unikátními vozy, kterým se přezdívalo kapotované Formule 1 a také tím, že se klání „dé-té-emek“ párkrát podívala i do Československa – v roce 1988 a 1991 brněnský okruh hostil souboje BMW M3 E30, Fordů Sierra Cosworth nebo Mercedes-Benzů 190E.

A byl to právě Klaus Ludwig, který v jedenadevadesátém roce v Brně zvítězil se svým Mercedesem 190E 2.5-16 Evo2 v rámci závodu ITR-Cup na Masarykově okruhu. A přesně toto auto bude jedním ze strojů DTM vystavených na motoristické show Legendy konané 13.-14. června v areálu Psychiatrické nemocnice v Praze-Bohnicích. Černo-šedému závodnímu originálu s mistrovskou jmenovkou na okně bude sekundovat černý sériový homologační kus 190E Evo II s 231koňovým šestnáctiventilovým čtyřválcem 2,5 litru.

Dalším ze zástupců zlaté éry DTM bude v Bohnicích Ford Sierra Cosworth DTM, který pilotoval specialista na vytrvalostní závody a dvojnásobný vítěz 24hodinovky na Nürbugringu – Joachim Winkelhock. Přeplňovaný čtyřválec s 320 koňmi pak Klause Ludwiga v sezóně 1998 dovezl až na titul DTM. Sériová černá Sierra Cosworth se na Legendách ukázala už loni v rámci jedné soukromé české sbírky.

Totální klasiku pak zastoupí BMW M3 řady E30, které do Bohnic dorazí jak v závodní verzi DTM, tak v sériovém homologačním provedení. V expozici bude vystaven závodní vůz po britském Stevu Soperovi (tým BMW Finance, starty v sezónách 1989 a 1991), jehož zadní kola poháněl čtyřválec S14 s maximálním výkonem 330 koní, což stačilo 940 kg lehkému speciálu na sprint 0-100 km/h za 4 sekundy a maximální rychlost 281 km/h.

Ještě rychlejší ale bude Alfa Romeo 155 V6 TI DTM, schopná díky V6 o výkonu 360 koní jet až 300 km/h. V nádherném válečném zbarvení Martini bude vystaven unikát po Alessandru Nanninim. Celkově vozy Alfa 155 triumfovaly ve 38 závodech DTM v první polovině devadesátých let, přičemž v ročníku 1993 dokázal Nicola Larini porazit německou nadvládu a vyhrát celý šampionát.

Návštěvníci motoristické show Legendy tak mají jedinečnou příležitost vidět pohromadě speciály DTM z jeho nejlepší éry. A pro konfrontaci by neměl chybět ani současný speciál BMW M4, který byl již loni středem zájmu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - flyboyeda
12. 4. 2015 19:57
Alfa Romeo 155 je FANTASTICKÁ
v téhle době byla nepřekonatelná