Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejhorší země pro řidiče? Podle britského výzkumu Itálie a Francie

David Bureš
Diskuze (31)
Britové při svých cestách do Itálie kritizují zdejší nebezpečné silnice a rychle jezdící místní řidiče.

Jízda v zahraničí není pro řidiče ničím neobvyklým, rozdíly v jízdním stylu a silničních zákonech jim ale mohou způsobit potíže. Třeba britským řidičům se při cestách do zahraničí nejhůře jezdí v Itálii. Vyplývá to z průzkumu společnosti carrentals.co.uk.

Itálii jako nejhorší zemi na řízení označilo 23 procent z 2.000 dotazovaných šoférů. Britským šoférům se na Apeninském poloostrovu nelíbí přeplněná centra měst, nekvalitní povrch či úzké silnice. Navíc je stresují zdejší řidiči, kteří jezdí rychle, mění rychle jízdní pruhy a často troubí.

Na nejvyšších pozicích se za Itálii seřadily Francie a Španělsko. Zemi galského kohouta za nejhorší místo pro řízení označilo 17 procent respondentů, zemi na Pyrenejském poloostrově pak 13 procent tázaných. Třeba Německo s neomezenou rychlostí na dálnicích obsadilo sedmou příčku.

„Jízda v zahraničí může být stresující, zvlášť pokud na ni nejste zvyklí,“ říká generální ředitel carrentals.co.uk Gareth Robinson. Ten dále upozorňuje, že i v evropských zemích se objevuje odlišné dopravní značení, liší se také pravidla silničního provozu. Jiná jsou rychlostní omezení, ale také třeba množství povoleného alkoholu v krvi.

Skoro polovina tázaných odpověděla, že by se jízdy v zahraničí trochu obávala. Jeden ze sedmi respondentů pak má zkušenosti s nehodou v zahraničí.

V rámci výzkumu byli řidiči rovněž otázáni, čeho se v zahraničí nejvíce bojí. Zatímco strach z jízdy na pravé straně silnice a strach z řízení auta s levostranným řízením v českém prostředí aplikovat nemůžeme, s ostatními odpověďmi se Češi ztotožnit klidně mohou. Brity totiž děsí, že neznají místní pravidla silničního provozu nebo že nejsou schopni porozumět zdejším značkám.

Jaké zkušenosti s řízením v zahraničí máte vy? Souhlasíte s názorem Britů, že se v Itálii řídí špatně, nebo vás iritují řidiči v jiných státech – třeba právě ve Velké Británii? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem.

Žebříček nejhorších zemí pro řidiče podle Carrentals.co.uk
PořadíZemě
1.Itálie
2.Francie
3.Španělsko
4.Čína
5.Thajsko
6.USA
7.Německo
8.Irsko
9.Nizozemí
10.Belgie

David Bureš
Diskuze (31)
20. 4. 2014 17:15
:)
;-) ;-) ;-)
15. 4. 2014 07:54
Itálie výborná
S Italy jako řidiči jsem byl vždy nadmíru spokojen.
Zhruba stejná pohoda byla i na jihu Tuniska - až na to, že ve dne jsou potichu a v noci troubí, místo aby svítili. A v obcích občas jezdí v protisměru...
Celkem v pohodě, i když mírně tupější, jsou i Němci a Rakušáci. V Rakousku se jezdilo hodně předpisově. Trochu problém se severními Francouzi - ti mi připadali trochu podobní Čechům a dost podivně se jezdí v Belgii - třeba to míjení aut při odbočování vlevo opačně než u nás...
Británii jsem zatím nejel.
A kde mi to připadalo zatím nejdrsnější, to byly Athény. Možná proto, že jsem tam byl jako chodec. A kdo má auto, ten je "pán velkomožný" a "my zvládneme všechno, jsme kolébka Evropské civilizace" (i když nám po náměstí běhají krysy)...
Britové zřejmě na Balkán moc nejezdí, možná by ten žebříček překopali... I když nemusí každému vyhovovat totéž, co mně.
Avatar - Missouri
13. 4. 2014 09:11
Itálie?
Jízda po Itálii je bez problémů. Poznal jsem ji před lety jako řidič autokaru, pohybovat s rozměrným mercedesem 303 třeba po Římě nebyl žádný problém, člověk se rychle přizpůsobí místnímu koloritu, pamatuji si pravidlo "první jede" a pak "pozor na skútry". Soukromě jezdím do Itálie každý rok a nic mi nevadí. Sice mě občas někdo prosvítí když v tunelu dodržuji rychlostní limit, ale jakmile vyjedeme ven na sluníčko, prosviští kolem mne přes plnou čáru a pálí to v protisměru ještě kilometr...:-) Rychostní značení na dálnicích je poněkud zmatené, hlavně dole na jihu. Omezení na 90 střídá 120 po pár stech metrech, následuje 70, pak zase 120... Nikdo nic nedodržuje, ani policie, jedeme všichni svorně furt stejně. Směrová světla ignorujeme, jsme uvolnění a easy. Nikdo nikoho "neškolí", to mají ve zvyku třeba Rakušáci, když potkají Čecha... U nás je to divočina taky, ale vadí mi, že se jeden druhého snažíme poučovat. To Italové nedělají. Doporučoval bych trochu se uvolnit a respektovat ostatní, nevztekat se a neřešit... Silnice jsou pro každého a každý jsme nějaký ;-)
Avatar - Bully_
12. 4. 2014 17:00
Evropa
Sam ziju v Lucembursku, takze jezdim za hranice malem i pro pecivo :-) , krome toho, ze casto nekam cestujeme. Nejake extremni rozdily v rizeni v jednotlivych zemich nepozoruju, jsou proste urcita specifika, ktere bystrejsi ridic brzo pochopi a hned to jde. Pokud ne, pak at jede defenzivneji a ostatni ho taky nechaji zit. Na zaklade pouhych par a jeste casto negativnich zkusenosti nejde vest obecne reci o tom, jak se ve ktere zemi jezdi. Casto je svym stylem provozu dost specificke treba konkretni mesto a hned po vyjezdu z nej je vsechno jinak ;-)
Avatar - Jaros71
12. 4. 2014 13:21
Re: Itálie? Lahoda
Přesně..od Italů se máme hodně co učit.. ;-)
Jezdí rychle ale bezpěčně , super silnice a pěkně to tam odsýpá..
Taková D1 by je nechala v úžasu.. >:-[]