Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nenasytný americký automobilový trh

Petr Bambas
Diskuze (0)
Ve Spojených státech amerických se od srpna 2001 do letošního července prodalo přes 18 milionů nových aut, což je o jeden a půl milionu kusů více, než za předchozích 12 měsíců...

Ve Spojených státech amerických se od srpna 2001 do letošního července prodalo přes 18 milionů nových aut, což je o jeden a půl milionu kusů více, než za předchozích 12 měsíců. Rekord v ročním přepočtu prodaných nových aut dosud drží loňský březen, kdy se prodalo rekordních 21,3 milionu kusů(!).

Podle odborníků za to mohou výrazné slevy při koupi nového auta v hotovosti a bezúročné půjčky. Američané tak v době poklesu akciových trhů a finančních skandálů velkých firem reagují jinak, než finančníci předpokládali.

Na více než 30 procent vzrostl v červenci na americkém automobilovém trhu podíl největší světové automobilky General Motors. Prodej osobních a lehkých nákladních aut z produkce GM vzrostl v červenci meziročně o 24 procent, naopak podstatně méně vydělala na zájmu Američanů světová dvojka – Ford. Aut s modrým oválem ve znaku se v sedmém měsíci prodalo pouze o necelé jedno procento více, než v červenci 2001. Ještě hůře dopadla americká „trojka“ – firma Chrysler, její prodej v červenci meziročně dokonce o 4 procenta poklesl.

Na úkor Fordu a Chrysleru si polepšili hlavně japonské automobilky, Toyota o 4,6%, Nissan o 5,4%, Honda o 7,1 a Mitsubishi dokonce o 40,5 procenta.

Petr Bambas
Diskuze (0)