Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky v pneumatikách Bridgestone: Celková péče

Ladislav Černý
Diskuze (0)
Bridgestone představil program Total Tyre Care, nabízející správu pneumatik. Ta se týká také nové řady pro regionální dopravu.

V produktové oblasti měly výstavní premiéru nové pneumatiky Bridgestone R-Steer 001 a R-Drive 001 pro regionální dopravu s větší univerzálností a vylepšeným výkonem, které doplní nová generace hospodárných plášťů Ecopia H-Steer 001 a Ecopia H-Drive 001 s nižším valivým odporem.

Rozmanitost využití

Tím výrobce postupně nahrazuje své nejprodávanější produkty R297 pro vodicí a M729 pro poháněné nápravy nově vyvinutými regionálními plášti R-Steer 001 a R-Drive 001. Optimalizované pneumatiky se vyznačují robustností pro všestranné využití, protože sílí trend stále rychleji se měnících provozních podmínek ve vozových parcích. V regionálních aplikacích se navíc rozšiřuje škála provozních profilů sahajících od jízdy po dálnici až po lehký provoz na silnici i v terénu.

Regionální segment, který představuje cca 42 % celkového trhu pneumatik pro nákladní přepravu, zahrnuje také rozmanité typy vozidel – běžná nákladní, cisternová, s mrazírenskými nástavbami a specializovaná například pro přepravu dřeva a svoz odpadu. Rozmanitost podmínek, ve kterých se automobily pro regionální provoz nacházejí, stále sílí kvůli ekonomickému útlumu a nejistotě zakázek pro dopravce.

S ohledem na uvedenou situaci vyvinul Bridgestone obutí R-Steer 001 a R-Drive 001 pro nákladní vozidla s větší robustností pro rozmanité podmínky a širší možnosti využití bez ztráty výkonu nebo bezpečnosti. Lépe si poradí také s nízkým tlakem vzduchu a přetížením, což jsou podle průzkumu společnosti Bridgestone běžné jevy v současných smíšených provozních podmínkách.

Delší životnost

Řady R-Steer 001 a R-Drive 001 jsou navrženy pro trasy dlouhé mezi 50 a 1000 km. Mezi význačné provozní vlastnosti patří v porovnání s předchůdci R297 a M729 prodloužená životnost s vyváženým součinitelem valivého odporu, vynikající trakce (R-Drive 001), velmi odolné kostry s maximálním potenciálem pro protektorování a vylepšený potenciál pro prořezávání.

Vývojáři dosáhli výše uvedené úrovně výkonu použitím patentované směsi NanoPro-Tech, která omezuje energetické ztráty ve vrchní vrstvě běhounu v průběhu odvalování pneumatiky. Nižší energetické ztráty vedou ke snížení valivého odporu a dlouhé životnosti s velmi dobrou odolností vůči opotřebení.

Struktura běhounu

Dezény zahrnují spojovací můstky mezi jednotlivými bloky na směrové záběrové pneumatice R-Drive 001 a zvyšují tuhost i prodlužují životnost. Hranatá kontura ramen R-Steer 001 podporuje stabilitu při průjezdu zatáčkou a prodlužuje životnost pláště. Vytlačovače kamínků z dezénu zlepšují podmínky pro další protektorování a dvoustupňový profil drážek je zaměřen na ovladatelnost na mokru a v zimních podmínkách.

„Nové pneumatiky R-Steer 001 a R-Drive 001 pro nákladní vozidla si zachovávají přednosti předchůdců, a navíc poskytují provozovatelům vozových parků větší odolnost a delší životnost v rozmanitých podmínkách při nižších nákladech na kilometr,“ říká Harald Van Ooteghem, vedoucí oddělení marketingového plánování užitkových pneumatik společnosti Bridgestone Europe.

Rozsáhlé provozní zkoušky v osmnácti zemích Unie, sahající od náročného silničního a terénního provozu až po výhradní jízdu po dálnici, prokázaly u nových pneumatik výbornou odolnost a vylepšený potenciál pro protektorování a prořezávání při udržení vysoké úrovně provozních vlastností.

Nové regionální pneumatiky se již dostaly na evropské trhy, přičemž nejdříve jsou k dostání v nejpoužívanějším rozměru pro regionální dopravu 315/80 R 22.5. Další rozměry přijdou postupně.

Kostra základ životnosti

Dlouhý životní cyklus začíná novými pneumatikami pro vodicí a poháněné nápravy nákladních vozidel a pro nápravy přívěsů a návěsů. V konstrukci těchto plášťů jsou využity technologie jako například Waved Belt (zvlněné nárazníkové pásy) a Turn-In-Ply (těsné ovinutí kordových vláken okolo patního lana). Vylepšují stabilitu a odolnost kostry pneumatiky. Výsledkem je dlouhý první „život“ a vhodné podmínky pro protektorování.

Poprodejní služby

Základem programu „Total Tyre Life“ je snaha výrobce maximálně prodloužit životnost pneumatiky a snížit tak náklady na kilometr za celý její životní cyklus. Celoevropská síť nezávislých prodejců obutí pro užitková vozidla Truck Point se nachází ve 29 zemích. Bridgestone dokáže prostřednictvím této sítě poskytovat zákazníkům potřebný servis, monitorovací služby a poradenství v oblasti optimalizace dlouhého životního cyklu obutí pro nákladní vozidla.

Program Total Tyre Care se skládá ze tří hlavních součástí:

Total Tyre Life - nové pneumatiky Bridgestone a protektory Bandag, které prodlužují životnost na maximum a snižují náklady na kilometr,

Total Tyre Services - díky službám prodejní sítě Truck Point zaměřeným na údržbu, sledování a asistenční pomoc budou nákladní vozidla ve vozovém parku jezdit s maximální hospodárností,

Total Tyre System - správci vozových parků mohou díky internetovému připojení průběžně sledovat stav svých pneumatik prostřednictvím monitorovacích a sledovacích nástrojů.

Bridgestone v Evropě

Firma na starém kontinentu zaměstnává téměř 13 000 lidí v šesti regionálních prodejních zastoupeních, devíti výrobních továrnách (Francie, Itálie, Polsko, Maďarsko a Španělsko), třech logistických střediscích, z nichž jedno se nachází v Česku – Boru, velkém testovacím polygonu v Itálii a samozřejmě také v evropské centrále společnosti v Bruselu.

Ladislav Černý
Diskuze (0)