Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Severní Čechy: Po rozhlednách

Svět motorů
Diskuze (0)
Sever Čech je rozmanitý: rozsáhlé doly, industriální zóny, ale i nedotčená horská příroda.

Když si čtenář otevře průvodce severních Čech, obvykle nalistuje ZOO v Liberci, nechranickou přehradu, historické centrum Kadaně, národní park České Švýcarsko nebo oblast Žatecka. Najde ale také hory, ze kterých je úchvatný pohled na Krkonoše nebo Jizerky. Právě na kopce jsme se vypravili. A našli rozhledny roztodivných tvarů. K většině z nich navíc vede pohodlná cesta a parkovat můžete vždy pár stovek metrů pod vrcholem nebo přímo u věže. Za den se toho pak dá stihnout opravdu hodně.

Ještěd (Liberec), 1012 m

Výchozím bodem naší trasy je hora Ještěd na jih od Liberce. Vrchol s televizním vysílačem a hotelem zná asi každý. Automobilem je možné dojet až na vrchol, počet parkovacích míst je ale omezen a cena za odstavení více než nepřátelská, výběrčí si řekne o 80 korun. O něco levnější jsou parkoviště pod kopcem. Ani tady ale nemáte vyhráno, neboť zpáteční jízdenka lanovkou vyjde dospělého na 120 korun, za dítě dáte o polovinu méně. A připravte se ještě na jedno úskalí. Až budete autem stoupat k vrcholu, pozor si dejte na nepřehledné zatáčky, které jsou často pokryté vrstvami jehličí nebo rozjezděného listí. Na efektní drifty zapomeňte i kvůli cyklistům nebo rodinám s dětmi, které si Ještěd vybírají jako cíl odpolední procházky.

Královka (Hrabětice), 859 m

Z krajské metropole Libereckého kraje míříme k Bedřichovu. Zanedlouho míjíme Rudolfov a držíme se cedulí směřující na Bedřichov. V centru u velkého parkoviště odbočujeme doprava k Hraběticím. Povrch silnice je slušný, kryje ho nový asfaltový koberec. Zastavíme až na odstavném parkovišti v Hraběticích. Odtud jsou to k rozhledně Královka tři kilometry. Pro ty, kteří neholdují šlapání do kopců, máme uklidňující zprávu: trasa vede po rovině a na vrcholu se nabídne výhled na celý Jablonec nad Nisou. K místu pochopitelně vede i úzká asfaltka, na tu ale mohou vjet pouze hosté penzionů a hotelů, které se v okolí Královky nacházejí. Za dvouhodinové parkování dáte v letní sezoně 30 Kč, za šestihodinové 60 Kč a za celodenní 80 Kč.

svetmotoru svetmotoru

Slovanka (Hrabětice), 820 m

Vzduchem by to byl kousek, po silnici dál: za třetí rozhlednou musíme na druhý konec Hrabětic. Na parkovišti u skiareálu Severák uhýbáme doleva a po značně rozbité asfaltové cestě míříme k rozhledně Slovanka. Dvě stě metrů pod vrškem nás zastavuje zákaz vjezdu. Auto parkujeme na plácku pro 15 vozidel nedaleko sjezdovky. Parkovné nikdo nechce. Výhled? Úchvatný. Z ochozu nejstarší české kovové rozhledny (1887) vidíme Ještěd, Jablonec, Krkonoše i Český ráj.

svetmotoru svetmotoru

Bramberk (Horní Maxov), 787 m

svetmotoru svetmotoru Další zastávkou je kamenná rozhledna Bramberk. Ze Slovanky sjíždíme zpět do Hrabětic a na obecním tankodromu máme co dělat, abychom jsme si nepřekousli jazyky. U lyžařského střediska odbočujeme doprava. To samé uděláme i u parkoviště před Karlovem a v Horním Maxově. Po nitkovité asfaltce, která je navíc zvlněná a prorostlá kořeny, míříme ke kamenné stavbě. Původní dřevěná věž zde stála už v roce 1889, o tři roky později přibyla i chata, která zde stojí dodnes. Věž ale byla kvůli špatnému počasí často nepřístupná, a proto bylo rozhodnuto o její náhradě. Nová žulová rozhledna byla otevřena v roce 1912. Na Bramberk doporučujeme vyrazit hlavně o prázdninách, kdy je otevřeno denně. Parkovat můžete přímo pod budovou. Máte–li hlad, doporučujeme navštívit některou z hospůdek podél silnic. Vždy nabízí českou kuchyni a dobré pivo. Kde si ale guláš se šesti nedáte, je hostinec pod rozhlednou. Stavba už je totiž několik let ve stádiu rozkladu.

Štěpánka (Příchovice), 959 m

Posledním cílem našeho putování po rozhlednách severu je Štěpánka u Příchovic. Z Horního Maxova zamíříme do Smržovky, odtud až na křižovatku v Tanvaldu, kde odbočíme doleva ze silnice 14 na 10 směr Desná a Kořenov. A protože Smržovka, Tanvald a Desná jsou prakticky jedna dlouhá ulice,

padesátkou se plížíme několik kilometrů. Před Kořenovem odbočujeme doprava na Příchovice. Uprostřed obce se vypravíme doleva po úzké, ale kvalitní asfaltce k Turovské chatě, kde můžeme naše mondeo zdarma zaparkovat. Odtud je to na Štěpánku 150 metrů pohodlnou lesní cestou. Rozhledna tady stojí od roku 1892. Výhled se nabízí na západní Krkonoše nebo údolí Desné a Kamenice. Oko potěší i pohled na zástavbu horských chalup až k přehradě Souš. Kdyby vám výlet na Štěpánku nestačil, můžete sejít na místo, kterému se říká Bílá skála. „Odtud je vidět okolí ve 340 stupních,“ láká nás majitel Turovské chaty. „Po cestě narazíte i na druhoválečné vojenské opevnění. V létě v jednom objektu přebývá nadšenec a v dobovém oblečení zde provádí lidi,“ doplňuje muž. Rozhodně zajímavý tip na konec celodenního výletu.

svetmotoru svetmotoru

Terezín

Malé pevnostní město bylo založeno císařem Josefem II. v roce 1780. Aktivní obranné poslání ale nemuselo nikdy plnit, existence k odstrašení

útočníků vždy postačila. Zato se výborně osvědčilo jako žalář. Za druhé světové války sloužila hlavní pevnost nacistům jako židovské ghetto, malá pak coby věznice pražského gestapa.

svetmotoru svetmotoru

České Švýcarsko

Rok 2000 byl pro krajinu mezi obcemi Hřensko, Chřibská a Brtníky zlomovým. Byl zde totiž vyhlášen národní park České Švýcarsko. Chráněny jsou především unikátní pískovcové útvary, mohutné skalní věže, brány, stěny nebo rokle. Zvlášť atraktivní jsou různá bludiště. Nejznámější je Pravčická brána, největší skalní brána Evropy. Nedaleko byl postaven zámeček Sokolí hnízdo.

svetmotoru svetmotoru

Tip pro motorkáře

Jizerské hory jsou protkané zajímavými úseky, na kterých by se milovníci jednostopých strojů vyřádili. Nám by se k dovádění líbila liberecká Horská ulice, která je výpadovkou na Rudolfov. Kvalitní asfalt, rovinky i kopce, mírná doprava a nepřeberné množství zatáček lákají k parádní jízdě.

Autor: Josef Holek, Svět motorů

Svět motorů
Diskuze (0)