Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pokles prodeje aut v Rusku v listopadu prudce zpomalil

redakce AUTO.CZ

Meziroční pokles prodeje nových osobních a lehkých užitkových automobilů v Rusku v listopadu zpomalil na 1,1 procenta z říjnových 9,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil podnikatelský svaz AEB.

V období od ledna do listopadu se na ruském trhu prodalo 2,22 milionu automobilů, což představuje meziroční pokles o 11,6 procenta. Poptávku po autech v Rusku tlačí dolů zpomalení hospodářského růstu, za kterým stojí především negativní dopady ukrajinské krize. Ruská vláda se proto koncem srpna rozhodla podpořit prodej pomocí takzvaného šrotovného.

"Listopadový prodej je téměř na stejné úrovni jako loni," uvedl předseda automobilového výboru AEB Jörg Schreiber. "Poptávka byla v posledních týdnech mimořádná, přispěly k tomu vládní subvence a očekávané zvyšování cen v příštím roce. Vyhlídky pro prosincový prodej jsou rovněž celkem slibné," dodal.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto čelí poklesu poptávky na ruském trhu lépe než většina ostatních značek. V listopadu podle údajů AEB zvýšila prodej v Rusku o tři procenta na 7604 vozů, od začátku roku její odbyt klesl pouze o procento 78.223 vozů.

redakce AUTO.CZ