Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Policisté při prázdninových kontrolách zastavili přes 89.000 aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (31)
Čeští policisté při rozsáhlých dopravních kontrolách o prvních třech prázdninových víkendech zkontrolovali 89.100 aut. Zjistili 17.800 přestupků a uložili pokuty za více než 6,6 milionu korun.

Nejčastěji řidiči překračovali nejvyšší povolenou rychlost, nepoužívali bezpečnostní pásy či jejich auta nebyla v dobrém technickém stavu. Podle šéfa dopravní policie Tomáše Lercha zatím o prázdninách zemřelo více lidí než loni.

"Účelem nebylo za každou cenu postihovat protiprávní jednání, ale když jsme ho zjistili, tak jsme ho hned řešili," řekl ke kontrolám řidičů Lerch. Podle něj bylo hlavním cílem kontrol to, aby byli policisté na silnicích vidět a řidiči si zvykli na specifický prázdninový provoz, který bývá rizikový.

Podle Lercha kontroly na začátku prázdnin vyhlašuje policejní prezident od roku 2011. Od té doby policisté zaznamenávají méně nehod a mrtvých než v dřívějších letech, kdy kontroly nebyly.

Proti loňskému roku to ale zatím neplatí. Z předběžných policejních statistik vyplývá, že od 1. do 23. července na českých silnicích zemřelo 49 lidí. "Bohužel je zaznamenán mírný nárůst usmrcených osob za měsíc červenec," podotkl Lerch. Počet nehod je zatím na zhruba stejné úrovni jako loni. Před rokem o letních prázdninách zemřelo na silnicích 133 lidí, z toho v červenci 72. Nejtragičtější od roku 1990 zatím bylo podle policejních statistik léto roku 1993, kdy při nehodách zemřelo 291 lidí.

Letošní prázdninové smrtelné nehody jsou podle Lercha zatím spojené hlavně s nepozorností řidičů. "Upozorňovali jsme, že slunné dny způsobují únavu a zhoršují pozornost. Ve dnech, kdy došlo ke zhoršení počasí, se výrazně snížily následky dopravních nehod," zdůraznil Lerch.

Policisté například zaznamenali několik tragických nehod, kde auta vjela do protisměru. Další havárie se v poslední době týkaly hlavně usmrcení cyklistů nebo motorkářů.

Podle Lercha je zatím letos méně nehod pod vlivem alkoholu. Při víkendových kontrolách policisté odhalili 436 podnapilých řidičů, dalších 89 mělo pozitivní test na drogy.

Čeští policisté pokračují v kontrolách i tento týden. Při celoevropské dopravně-bezpečnostní akci se zaměřují na řidiče kamionů a autobusů.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (31)
29. 7. 2014 10:20
Re: ok
O důvodech posuzování si myslím svoje. Hlavně od té doby, co jsme okolo Plzně měli obchvat jenom poloviční sezákazem předjíždění. Platila tam osmdesátka do té doby, než se tam zabil protekční synáček. Podotýkám, že 80 nejel ani náhodou, blbě přejížděl a rozmázl se o kamión. Čili problém mnebyl v nastavení maximálky, ale v jejím nedodržení.
Ovšem dopravní značení na to zareagovalo tak, že tam místo té 80 dali 60. Myslíte si, že by ji mladý blb respektoval víc než tu osmdesátku? Ani náhodou.
29. 7. 2014 06:58
Re: Chytrolini
No vidíš, flastra na tebe :-)
28. 7. 2014 17:51
Re: pokuty
Exrtém je v tomto případě brát v úvahu pouze průměr pokuty bez vědomí toho, za co jsou uděleny. Podobně jako z platem. Víme, jaký je průměr, ale jelikož ty žádnej ňouma nejseš, jistě bereš 5násobek ;-) Za rychlou jízdu (což je ten nejhrdelnější silniční zločin) je minimální pálka litr, kdyby tě to zajímalo.
28. 7. 2014 17:23
Re: .
jo, ale taky je tam úplně jiný postup v případě že něco uděláš. Kdyby se k nim chovali řidiči stejně jako někteří "borci" k našim tak si to budou dlouho pamatovat
Avatar - Zetti
28. 7. 2014 17:22
Re: ok
Naposledy jsem boural v roce 1979, takze poho. U nas na vsi byl taky jeden, co miloval predpisy, furt mentoroval a sam jezdil 50 i mimo obec. Oni mu ale na jednom useku udelali 30ku postavili radar a jak byl zvyklej jezdit pade, musel si priplatit. Tak bacha mentoři at neskončíte na stromě sami :-!